agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/)
-   -   Yukka (Yucca sp.) (http://www.agaclar.net/forum/evdeki-bitkilerimiz-salon-balkon-teras/1965.htm)

Mine Pakkaner 18-09-2006 23:11

Yukka (Yucca sp.)
 
Alıntı:

Herkese selam.
Yukka besliyorum.

Suyu hiç sevmiyor güneş almıyan bir yerde duruyor çok iyi bir durumda ama büyüme hızı bana göre çok zayıf yardım edebilir misiniz.
Yukka güneş almayan yerlerde çabuk bozulmasa da aslında tam güneş bitkisidir.

Bu mevsimden itibaren zaten büyümesi durur. Önümüzdeki ilkbahardan başlayarak güneşli bir yere alın. İlkbahar ve yaz mevsiminde 15 günde bir kez azotlu bir hazır besin verin.

sonalp 27-09-2006 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kaleyd
Merhabalar,
Bu bitkinin adini ogrenmek istiyorum.

Eklenti 2078

benimde var ama böylesine canlı değil, maşallah. İlk aldığımda 2 yıl evvel benimkide böylesine göz alıcıydı şimdi ise ölüm kalım şavaşı veriyor. yukkaya nasıl bir bakım önerirsiniz ?

Mine Pakkaner 27-09-2006 20:13

Aydınlık, güneş alan bir yere koyun. Suyunu kurudukça verin. Saksını değiştirince harcına yarı yarıya bahçe toprağı ilave edin .İlkbahardan sonbahara dek 15 günde bir azotlu hazır besini etiket dozunda verin.

sonalp 28-09-2006 00:40

ilgimize teşekkürler. önceki yukka mesajında okudum. Siz yazmışsınız benim yukkayı dipinden yukarıya doğru gövdesini sıkıca yoklayınca takriben üstten 1/3 kısmında bir boşluk var. kabuk içeriye çöküyor. bunun sebebi nedir. bu benim 2. yukkam çok sevdiğim bir bitki ama bir türlü yaşatamıyorum. gidip yenisini alıp aynı kadere mahkum etmeğede vicdanım el vermiyor.

Mine Pakkaner 28-09-2006 09:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sonalp
ilgimize teşekkürler. önceki yukka mesajında okudum. Siz yazmışsınız benim yukkayı dipinden yukarıya doğru gövdesini sıkıca yoklayınca takriben üstten 1/3 kısmında bir boşluk var. kabuk içeriye çöküyor. bunun sebebi nedir. bu benim 2. yukkam çok sevdiğim bir bitki ama bir türlü yaşatamıyorum. gidip yenisini alıp aynı kadere mahkum etmeğede vicdanım el vermiyor.

Yukkanızın kabuğu boşaldıysa yapacak birşeyiniz yok. Buradadan da anladığım kadarıyla sizin filiz yukkanız değil de odunlu yukkanız var. Yapacağınız şey,üzerindeki filizleri alıp yeniden köklendirmek.

Bir şey daha yapabilirsiniz ama boşa kürek çekmiş de olabilirsiniz.Ana bitkiyi odun taamen bozulmamışsa kurtarma şansınız var;

Kabuğun boşalma yerinin 2-3 parmak altından odunu keskin bir alet veya ince dişli testere yardınıyla kesin.İletim demetlerinin rengine bakın.İçinde siyahlaşma, kahverengileşme yoksa kesim yerine odun kömürü tozu sürün (Evde Captan gibi bir fungusitiniz varsa onu da kullanabilirsiniz ).Üzerini aşı macun ile kapatın. Saksıyı naylon poşete geçirin,sıcak bir yere koyun. Toprağı kurudukça sulayın, hergün havalandırıp sonra tekrar kapayın. Bir şans yeniden filiz verebilir.

Kolay gelsin. ;)

some_at 28-09-2006 13:02

Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

gallus 22-10-2006 15:02

daha önce 5-6 sene kadar dışarıda kalmış bir yukka 3 senedir evde yaşıyor şimdi komşum yukkayı bana vermek istiyor acaba şimdi bu mevsimde yukkayı terasıma koysam bir zararı olur mu merak ediyorum. birazcık iri de kendileri maşallah ben kadar var. yksa kendisi için evde bir yer mi baksam?

teşekkür ederim. herkese iyi bayramlar:p

Mine Pakkaner 22-10-2006 23:39

Ben olsam dışarıya ilkbaharda koyardım. İstanbul sert kış yapıyor. Antalya'da, İzmir'de çıkarsanız sorun olmaz ama İstanbul...

(Ya da dışarıya çıkarın,kuytu bir yere koyun ama karlı kışta, donda korumaya alın. )

malina 23-10-2006 10:24

İçeri ve dışarısının ısısı arasında çok fark olmadığı zamanlar dışarıda tutmaya başlayıp yavaş yavaş alıştırmak gerek. Özellikle doğrudan güneş ışığına maruz kalmaması önemli... Minenin dediği gibi rüzgar, kar, don da önemli tabii...

Bazı bitkileri içeri dışarı taşıya taşıya bunları öğrendim :)

Ama sizin kadar bir bitkiyi, uygun zamanlarda dışarı tutmaya sonra içeri almaya ne kadar dayanırsınız bilmem :)

gallus 25-10-2006 11:56

sağolun teşekkürler. daha önce de zaten yaz kış dışarıda istanbulda yaşamış birşey olmamış ama tabi şimdi içerinin havasına alışmıştır diye düşündüydüm. ben en iyisi baharla birlikte dışarıya alıyım sonra bakarız:)

gallus 01-11-2006 12:25

1 Eklenti(ler)
bizim ufaklığın resmini de koyalım bari.
Eklenti 4762

arkadaki kapıdır:D :D

Cbarslan 07-12-2006 10:33

Bitkim yukka cinsi mi?
 
İyi Günler,
Sizden evimde yaklaşık 6 yıldır beslediğimiz bir bitkimiz için yardım talep edeceğim.

Yaptığım araştırma sonucunda bahsi geçen bitkimin yukka cinsi oldugu soylendi, lakin gördüğüm bütün yukka cinsi bitkilerin odunsu kısmı kökten uca dek aynı kalınlıkta devam ediyor ve yapraklar bu odunsu gövdenin yanlarından filiz vermiş olarak cıkmış durumda. Benim bitkimde ise görünüm farklı. Odunsu kısım kökten filize kadar devam ediyor ama filize yani yaprakların oldugu yere yaklaştıkca odunsu gövdenin kalınlığı inceliyor. Odunsu gövdenin alt tarafı yaklaşık 3,5 cm çapında olmasına karşın yaprakların bulunduğu yer 1 cm çapında. Benzetmem ne derece doğru olur bilemiyorum ama bir fildişinin kok kısmından topraga dikilmiş halini andırıyor.

Sorunum şu: 6 ay once topraktan yeni bir filiz vermişti. Bir hafta önce ana gövdenin üzerindeki sürgünün tepeden 3 cm altından ezilmiş gibi olmuş ve aşağı dogru düşmüş olduğunu gördüm. dikkatle incelediğimde herhangi bir darbe almadığını ama bükülmüş olan yerin sanki içi boşalmış gibi olduğundan direncsiz kaldıgını ve kırılmış gibi aşagı sarktığını fark ettim. Bu durumdan sonra topraktan yeni çıkan filiz daha belirgin bir şekilde büyümeye başladı.

Ben yukarda kırılmış gibi duran filizi biraz daha alttan kesip suya koysam kök salma olasılığı olabilir mi ? **** kesmem dogru olur mu ? Kesmem gerekirse kökten ne kadar yukardan kesmem gerek.
Ne yapmam gerekiyor.

Fotografını koymak isterdim ama 70 KB den kucuk olmasına ragmen jpg uzantılı dosyayı yuklemedi..
Yardımcı olursanız memnun olacagım...

iyi günler diliyorum.

Mine Pakkaner 07-12-2006 10:55

Cbarslan konu ile ilgili forumda yucca ve dracena ile ilgili tüm başlıklara göz atınız. Sizinki gibi soruları cevapladık. Takdir edersiniz ki resim görmeden bitkiyi teşhis edemeyiz. Ancak anlattığınızdan ya yucca ya da dracena olduğunu düşünüyorum. Bakım bilgilerini forumda bulana dek, kırık gibi duran filizi hemen kesip köklendiriniz. Ne kadar keseceğinize gelince, yara yerinde sağlam temiz dokuya ulaşana kadar...

Mine Pakkaner 08-12-2006 12:25

1 Eklenti(ler)
Fotoğraf yüklemede site de bir sorun yok.

Mine Pakkaner 08-12-2006 13:11

1 Eklenti(ler)
Eklenti 5934
Cengiz bey'in yukkası.

Mine Pakkaner 08-12-2006 13:16

Cengiz Bey bitkiniz yukka.
Hemen tepedeki zayıf filizi kesip köklendiriniz.Suda köklendirebilirisniz.

Odunu da topraktan bir karış yukarıdan kesiniz. Tepesini ise mum eritip dökerek kapayınız.

Cbarslan 08-12-2006 13:17

ohh nihayet yukka imiş :)...

söylediklerinizi yaptım.. Yararı olur düşüncesi ile bardaktaki suyun yarısını mineral açısından zengin olsun diye maden suyu karıştırdım.

Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.. :rolleyes:

lerdemir 08-12-2006 13:39

Cbarslan merhaba, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/2316.htm bu bağlantıda maden suyunun bitkiler için pek de iyi olmayacak etkilerini anlatan uzman/deneyimli arkadaşların anlattıklarını bir okursanız en azından bundan sonraki uygulamaların etkilerinden korumuş oluruz yucca'nızı.

Özeti şu: Maden suyu ve sodasında çok yüksek oranda sodyum (Na) var. Ve TUZ BİTKİLERE ZARAR VERİR... :(

Levent

Cbarslan 10-12-2006 12:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir (Mesaj 57579)
Cbarslan merhaba, öncelikle aramıza hoşgeldiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2316 bu bağlantıda maden suyunun bitkiler için pek de iyi olmayacak etkilerini anlatan uzman/deneyimli arkadaşların anlattıklarını bir okursanız en azından bundan sonraki uygulamaların etkilerinden korumuş oluruz yucca'nızı.

Özeti şu: Maden suyu ve sodasında çok yüksek oranda sodyum (Na) var. Ve TUZ BİTKİLERE ZARAR VERİR... :(

Levent

Merhaba Lerdemir,

mesajınızı okudum ve verdiginiz linkteki mesajları da okudum. Uyarınız ve yönlendirmeniz için teşekkür ederim. Bardaktaki suyu hemen değiştirdim.

lerdemir 11-12-2006 13:51

Rica ederim Cengiz Bey,

Güzel günlerde büyütmeniz dileğiyle...

Saygılar

akkartal56 16-03-2007 12:42

1 Eklenti(ler)
Eklenti 8294 ...

arkadaşlar herkese merhaba resimde görülen çiçeğimin yapraklarındaki hastalığın ne olduğunu bilen varsa yardımcı olursanız sevinirim.iki hafta önce saksısını değiştirdim ve yapraklarında resimdeki 3-4 milimlik kahverengi lekeler oluştu daha öncede 10-15 yaprak saradı ve çürüdü yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim .çiçeğim beş yıllık yukka antalyadan getirmiştim

yucelyordam 29-03-2007 22:43

ya arkadaşlar yukka hakkında detaylı bilgisi olan varmı üretiminden bakımına hatta hastalıklarına kadar? yardımcı olursanız sevinirim

Milka 31-03-2007 16:24

Selam ,

Bende bu gün bir yucca aldım ama kauçuk gibi kalın yapraklı olan cinsindeb. Sakısısı ufak , Değiştirmelimiyim? Mevsim uygunmu?

***

BARIŞ AKINCI 02-04-2007 22:47

1 Eklenti(ler)
benim de bir tane yuccam var.Ankara koçtaş dan almıştım bir kaç ay önce.Bir hafta önce toprağını değişitirdim.Yeni bir saksıya yerleştirdikten sonra altına ve yanlarına torf koydum.Toprak hiç katmadım.Şimdi yapraklarının uçlarında sanki kuruma başlıyor.Çok da sulamıyorum.güneşliğini açmadığım bir odada (aydınlık ama direkt güneş almıyor)pencereden uzak bir konumda tutuyorum.yardım edermisiniz ne yapmam lazım...ölmesin yuccam,bir daha bulamam :(

sukranayalp 03-04-2007 10:41

Sn Barış Akıncı, telaşlanacak bir şey yok. Yuccalar en dayanıklı ve bakımı en kolay iç mekan bitkilerindendir. Kenarlarındaki sararmalar büyük ihitimalle demir noksanlığını göstermektedir.
Nedenleri üzerinde duralım:
1- Bunun nedeni kireçli su olabilir.
2- Toprakta demir noksanlığı olabilir.
3- Değiştirdiğiniz ve tabana-yanlara koyduğunuz torf ile kökler henüz yapışmamıştır.Kökler hafiften açıkta kalmıştır.Bu da besin açığına neden olmaktadır.
4- Bitki saksı değişimi sonucu substrata adapte olamamış olabilir.

Neler yapabilirsiniz:
1-Kaynatılmış ve havalandırılmış su ile bir ay boyunca düzenli sulama yapın.
2-İç mekan bitkileri için , içinde demir ihtiva eden suni gübrelerden sıvı gübre kullanın. Bu uygulamayı bir ay boyunca haftada bir yaparak durumu gözlemleyin.
3-Yukarıda yazdığımız sulama ve gübreleme sonucunda olumlu gelişme olmazsa 1 ay sonra toprağını değiştirin ve torf kullanmayın. Torf çok gözenekli bir substrat oluşturur, kök havalanmasını arttırır. Sizin bunu saksıya % kaç oranında eklediğinizi bilmiyorum. İmkanınız varsa saksının toprağını değiştirin ve torfu yeni ekleyeceğiniz toprağa 1/3 oranında katın. 2/3 'ü bahçe toprağı olsun.

BARIŞ AKINCI 03-04-2007 16:47

Sn Sukranayalap hanımefendi saksıyı değiştirdiğimde malum buralarda biraz kar olduğundan bahçe toprağı bulamadığımdan yerine tamamen torf kullandım,sadece yaprak uçlarında biraz sararma var.belki geçici olabilir.
Aynı şekilde bir de Dieffenbachia almıştım,onun altına biraz çakıl ve taş;yanlarına da bolca torf koydum,ama bu bitkimdeki sararma daha fazla güneş ışığı alması mı gerekiyor?
Açıklamalarınız için teşekkür ediyorum,saygılar...

flora 03-04-2007 18:22

deliksiz saksı mı kullanıyorsunuz:confused:

sukranayalp 03-04-2007 18:44

İç mekan yuccaları kuzey pencerelerinde de (diğer deyişle ışık dansititesi düşük olan bakılarda) rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bu yüzden sizin sorununza çözüm daha fazla aydınlık değildir.
Ama siz perdeyi devamlı kapalı tuttuğunuz bir mekandan söz ediyorsanız bu durumda bitkinizin aydınlığa bakması için perdenizi açmanızı öneririm.
Bu arada yapraktaki sarılıklar belli olmuyor. Sanki siz durduk yerde telaşlanmış gibisiniz. Daha yakından fotoğraf çekebilir misiniz?

BARIŞ AKINCI 05-04-2007 01:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi flora (Mesaj 91721)
deliksiz saksı mı kullanıyorsunuz:confused:

evet şu an saksımın altında delik yok...ilk aldığım küçük saksıda delik vardı.

BARIŞ AKINCI 05-04-2007 01:26

yucca fotoğraf
 
2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp (Mesaj 91727)
İç mekan yuccaları kuzey pencerelerinde de (diğer deyişle ışık dansititesi düşük olan bakılarda) rahatlıkla yetiştirilebilirler. Bu yüzden sizin sorununza çözüm daha fazla aydınlık değildir.
Ama siz perdeyi devamlı kapalı tuttuğunuz bir mekandan söz ediyorsanız bu durumda bitkinizin aydınlığa bakması için perdenizi açmanızı öneririm.
Bu arada yapraktaki sarılıklar belli olmuyor. Sanki siz durduk yerde telaşlanmış gibisiniz. Daha yakından fotoğraf çekebilir misiniz?


yukkamın yapraklarının ucunda kuruma var sanırım,yakından çektim biraz flu çıktı ama uçlarına bakıldığında dikket çekiyor.
Ayrıca bitkinin bulunduğu konum da pencerenin yanı ama perdeyi hiç açmıyorum,direkt güneş ışığına maruz kalır...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024