agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-02-2008, 14:12   #421
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Şimdilik gardenyamda tomurcuk dökümü yok önceleri çok fazla tomurcuk dökülüyordu ancak şu an dökülmüyorlar 20 gün kadar önce ziraatçiden aldığım demir ilacından su ile arkasındaki orana göre erittikten sonra 10 mg kadar verdim (fazla verip bitkinin nasıl bir tepki vereeğini bilmediğim için bu oranla başladım). 15 günde birde NPK oranları 18 olan bir besin veriyorum gayet iyi görünüyor. Son günlerde bonsai ile ilgili çalışmaları incelemekten dolayı lardemir arkadaşımın önerisini yeni gördüm bu akşam eve gittiğimde hemen uygulayacağım.
Gardenyamda toprağın üzerinden yeni bir yığın dal çıktı ve gardenyamı çoğaltmak istiyorum nasıl bir yol izleyeceğimi bana tarif ederseniz sevinirim. Galiba Mart ayı gibi ayırmam gerekiyor ama zarar vermekten de çekniyorum

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2008, 14:29   #422
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Gardenyamda alt dallardan sürekli yeni dallar çıkıyordu, tahminim bu sebepten dolayı tomurcuklar büyümüyordu yeni çıkan sürgünlerin hepsini iki gün önce budadım şu anda çiçek daha bir canlı görünüyor ve tomurcuklar galiba 10 gün içinde çiçek açmaya başlayacak. Üzerinde 22 tane tomurcuk var herhalde bunların hepsi aynı süre içerisinde açarsa evimin kokusu bütün mahalleye yayılacak " İnşallah " Budadığım dallardan biri yaklaşık 15 cm. ye bumuştu onu yeşillendirmek için suya batırdım. Umarım oda köklenir. Siteden öğrendiğim kadarı ile şu anda çelik lama zamanı değil ama yine de bir deneyeyim dedim, sonuçları hep birlikte göreceğiz.

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2008, 17:56   #423
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sevgili Armagnec;

Bu yazılı açıklamalar bize yetmez, fotoğraf da isteriz. Özellikle de tomurcukların görüntülerini. Görüntülere göre, tecrübeli olanlardan mutlaka yaklaşık açma zamanı tahminleri gelecektir. Hatta aramızda yarışırız; fotoğraftaki tomurcuğun tam açma zamanını kim bilecek diye

SAHIRE;

Hoşgeldiniz GARDENYA DÜNYASI'na. Eminim bir tutku halinde saracak sizi yeni bitkiniz; hele ki ilk çiçeğini versin, bu sözümün üzerine konuşuruz

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2008, 11:15   #424
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Sahire, hoş geldin, Gardenya hakkında bazı tecrübelerimi hemen vereyim. Rutubrtli bir ortam en önemlisi evler kaloriferli olduğu için rutubet çok az oluyor bu yüzden çiçeğin olduğu oda da kaloriferin üzerine su koy hatta bol bol bardak koyki daha çok buhar olsun. Şu nada yeni aldıysan büyük ihtimalle üstünde çiçekler var çiçeklere su değirmemeye çalış ama yaprakları bir sprey yardımıyla ıslatabilirsin hatta tomurcuklara bile su sıkabilirsin ama çiçek olmadan önce çiçek olunca su fışkırtma, sonra çiçeğin bulunduğu odanın ısısına dikkat et 14 derecenin altına düşmesin( ağaçlar net sitesinden öğrendiğim bir bilgi) üzerinde sararan yapraklar varsa bunları kopar. Çiçek ilk alındığında üzerinde çok fazla yaprak oluyor, alt yaprakların çoğunu kopar ki toprak daki bitki için gerekli elementler çiçeklenme için kullanılsın. yoksa çiçeğin gelişimi çok yavaşlıyor. Çiçeğe suyu çok fazla verince tomurcuklar dalla birleştiği ucundan ağır ağır saramaya ve çökmeye başlıyor en sonunda da düşüyor. Sonra çiçek evinin doğusun **** güneydoğusuna bakan bir odanın içinde dursun fakat soğrudan güneş almasını da engelle yani pencere kenarına koyma pencere kenarları hem akşamları soğuk oluyor hemde çiçeğe perdeden süzülüp gelen ışık daha iyi oluyor.

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2008, 12:05   #425
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Merhaba Lardemir, bu hafta sonu çiçeğimin fotoğraflarını çekip siteye ekleyeceğim
Hoş geldin Sahire,
Bu arada ben Sahire'ye ve diğer arkadaşlara Gardenia ile ilgili tecrübelerimi anlatayım arkadaşlar da yanıldığım **** yanlış yaptığım işler varsa beni uyarsın.
Gardeniamı aldığımda Kasım Ayının ortaları idi aldıktan ki gün sonra saksını değiştirip daha büyük bir saksıya aktardım saksı değiştirme zamanı genelde Mart ve Nisan ayıdır ama ben bu riske katlandım. Çünkü çiçekde çok fazla yaprak vardı ve saksısına nazaran büyükdü. Toprağı yeterince rutubetli tutamayacağımı düşündüm ve çiçeğin gelişimin yavaşlatır fikri uyandı. Ben sonradan öğrendiğim için yapamadım ama Nisan' da yapacağım; Sahire saksı yı değiştirirken saksı toprağına doğrudan torfla doldurma. Ben torfla doldurdum ama tavsiye etmiyorum çünkü Nisan Ayında bende toprağı değiştireceğim. Saksı ebatlarını bilmiyorum ama, en az 20 cm. ebatlarında bir saksı al ve plastik olsun bu saksıyı sıcak su ile iyice temizle deterjan kullanma. Sonra bulabilirsen yuvarlak taşlar topla en büyüğü 1 cm. civarlarında olsun eğer yeterince bulamazsan mozaik kullan mozaik beyaz renkli olursa daha iyi olur çünkü açık renk mermerlerin içinde demiroksit olduğundan çiçeğin için faydalı olabilir ama fazla olursa da zararlı olur bu yüzden mozaiki de bence bir iki gün suyun içinde bırak hatta bu su safsu olursa daha iyi olur. Yine de elinden geldiği kadar moziği az tutmaya çalış renkli çakıl taşları ile daha iyi olur. Çünkü mozaik suyu yedikçe içinde ki demir oksit miktarı artacaktır. Bu taşları ve mozaiği büyüklüğünden küçüklerine doğu saksının tabanın da yukarıya doğru yerleştir yükseklik 3-4 cm civarında olsun. Daha sonra üzerine dere kumu doldur ( inşaatçılardan bulabilirsin) bu kumuda 2-3 cm . kadar üzerine ilave et, ancak ilave etmeden önce aldığın kumuda suyla yıka ve suyun iyice süzülmesini sağla. kumun üzerinede içine bi kahve fincanı kadar kuş gübresi yalnız bunu ziraatçilerden temin et yoksa yeterince beklememiş bir gübre olabilir çiçeği yakabilirsiniz. Bir kahve fincanı gübre için de ziraaatçiler her halde para talep etmeyeceklerdir. daha sonrada yarı yarıya torf ve çam toprağı ile kuş gübresini karıştırıp saksının üzerini bu yaptığımız harçla doldur. Ancak saksının üst kısmı ile toprak arasında 2 cm kadar boşluk bırak.

Çiçeği doğuya **** güney doğuya bakan bir odaya koy, pencere kenarı olmasın pencere kenarları akşamları soğuk olacağından çiçeğe zarar verebilme olasılığı çok fazla ayrıca çiçeğin doğrudan güneş gören bir yerde durması doğal rengine ve yapraklarına zarar verecektir. Bitkilerin fotosentez olayını gerçekleştirebilmesi için ışığa ihtiyaçları vardır, tabiatın normal işleyişi içerisinde bu ışığın en doğalı da güneştir. Yine de güneşi perdelerin arasından almasında fayda vardır. Eviniz sobalı ise ve bu sobalı odaya koyduysanız çiçeğinizi soba ile mesafesini iyi ayarlamalısınız. Ancak sobalı odaların çiçek açısından büyük faydası vardır. Çünkü sobanın üzerlerinde çay **** sürekli su ısıtılabileceğinden odanın içerisi rutubet açısından ydoygun olur ve sobayla mesafesi iyi ayarlanmış odaları çiçekler çok sever özellikle de pencereye de yakın değilse. Eğer eviniz kaloriferli ise odanın içi çok kuru olacaktır. Çiçekler açısından hoş olmayan bir durum böyle evlerde ekstra zahmetler çok oluyor. Kaloriferlerinizin üstüne büyük bir tabak koyun ve içinde hep su olmasını sağlayın
Lardemir arkadaşımızın tavsiyesi en mantıklısı ve kolay olanı. büyükçe bir torba alıp içini nefesinizle doldurun ve alttan ve üstten hava almayacak bir şekilde bağla yalnız saksı alt deliğinden mutlaka hava alsın ben kendi nefesime fazla güvenmiyorum üfleyerek doldurduğum torbaya kendi nefesimle yeterince oksijen dolduramayabilirim. " sigarayı bırakmak için çok güzel bir amaç"

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 23:18   #426
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın Armagnec,

Gardenialar asidik bir saksı harcı isteyen bir bitkidir. Torf pH ayarı yapılmamış hali ile uygundur. Ancak benim anlamadığım sizin eklediğiniz mosaik ler ve de mermer çakılları... Benim bildiğim mosaikler cam mozaiklerdir ki bunlar da silikatdan mamuldur vede inertdir. Yani ne su emerler nede sizin idaa etiğiniz gibi demir salıgılar. Su emildikçe demir oranı nasıl artacak onu anlayamadım.

Ancak asıl hatayı mermerle yapıyorsunuz, mermer çakılı asidik torf ile tepkimeye girer vede saksı harcının vasfını kaybetirtir. Saksı harcının aşırı kireçlenmesi de cabası. Biz yağmur suyu ile sularken birden kireç taşları ile ortamı berbat ediverdiniz.

Ha bir de ister sigara için ister içmeyin ama nefesinizden her halükarda da emin olabilirsiniz ki yeterince oksijen dolduramıyacaksınız. Kaldı ki oksijene de gerek yok üflediğiniz karbondioksit bitkilere daha iyi gelecektri. Onlar sizin bu üflediğiniz karbondioksidi değerlendirmesini bilip oksijen üreteceklerdir.
Bu tarz torbaya nefes üflemek de bir tür karbondioksit gübrelemesi demektir.

Saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 23:30   #427
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Bu arada ben de şu kuş gübresi konusuna hemen değineyim, gardenyalar tuza hassas bitkilerdir, kanatlı gübreleri bu yüzden harçlarında asla kullanılmaz. Bu şekilde hazırlanan bir harçta yetişen bitkinin yaprak uçlarında kurumalar başlar ve bu yaprağa yayılır, sonra yaprak kavlamış gibi durur. Kısaca sağlıklı bir gardenya için kuş gübresi kullanmayın.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 05:44   #428
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
Selamlar,

Ne zaman olur bilmiyorum ama ev ortamında gardenya yetiştirmeyi düşünüyorum. Ev Eskişehir'de bulunuyor. Evin içinin 20 dereceden düşük olacağını sanmıyorum. Evi bu sıcaklıkta tutmayı başarabilirim, belki daha fazla ya da az da yapabilirim ihtiyaca göre.

Gardenya başlığı oldukça geniş olduğu için hepsini okuyamadım maalesef. O yüzden şimdi soracağım sorular daha önce sorulup cevaplanmışsa şimdiden özür dilerim, ama en azından o cevaplara link verirseniz çok faydalı olur. Zira bu başlıkla baş edebilmek zor

Anladığım kadarıyla gardenya
-kış hariç her mevsim çiçek açabiliyor.
-toprağının kuruya yakın olması gerekiyor.
-hergün(yoksa günde 2 kez mi?) yapraklarını fısfıslamak gerekiyor.
-çiçeğe su gelmeyecek!
-güneşi seviyor. Ama Eskişehir gibi bi yerde bunu nasıl hallederim bilmiyorum.

Sorularımsa şöyle: Ben evimde gardenyadan başka çiçekler de yetiştirmeyi düşünüyorum. Bu çiçekleri seçmemde gardenyanın rolü büyük. Şöyle ki evin her daim çiçek kokusuyla dolu olmasını istiyorum. Dolayısıyla gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilen bir bitki lazım bana. O yüzden bana gardenyanın ne zamanlar çiçekli olabileceğini yazarsanız çok sevinirim. Çiçeksiz olduğu zamanlar için diğer çiçek tercihlerimse fesleğen ve kolonya çiçeği(melissa). Bilmiyorum tercihim doğru mu...

Ayrıca gardenyayı çiçekli olarak nereden bulabilirim? İnternette gördüklerim 65 ytl civarı ve bence çok pahalı. Çelik olarak alıp yetiştirmek de söz konusu ama daha önce hiç çiçek yetiştirmemiş biri için gardenya zaten yeterince zorken bir de çelikten yetiştirmek olanaksız gibi görünüyor bana. Eskişehir'de temin edebileceğim bi yer söylerseniz çok faydalı olur benim için.

Çiçeği saran pamuklu bitlerden(doğru yazdım umarım) söz ediliyor. Bunun çaresi vardır ve bir ilaçtır büyük olasılıkla ama yine Eskişehir gibi bir yerde çiçek bulmak zaten çok zor. Acaba bunun için hangi ilacı ve nereden bulabilirim?

Diyelim ki gardenyayı çiçek olarak aldım. Yapmam gereken sadece şundan ibaret mi:

-hergün yaprakları fısfısla(çiçeklere su gelmeyecek)
-haftada bir suyunu limon tuzu ilave edilmiş olarak ver
-yine haftada bir demirsülfat karışımı(aktarlardan al) ekle
-güneş alan bi yere koy
-ortam sıcaklığı 14-24 derece arası olsun
-sev!

Aldıktan sonra "tüh, bak şunu da yapmam gerekiyormuş, o yüzden mahvoldu güzelim çiçek" demek istemiyorum. Bu yüzden bu kadar kılı kırk yararak başınızı şişirdim. Sabrınız için teşekkürler,

Saygılar...

Difference Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 07:50   #429
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Alıntı:
Dolayısıyla gardenyanın çiçeksiz olduğu zamanlar çiçekli olabilen bir bitki lazım bana.
Sümbül alabilirsiniz. Yapı marketlerde kolaylıkla bulabileceğiniz bir bitki.
Melisa da yazın çiçeklenir. Kışın çiçek veremesini ve kokmasını bekleyemezsiniz.

Alıntı:
Ayrıca gardenyayı çiçekli olarak nereden bulabilirim?
Yapı marketlerdekiler ithal ürünler olduğundan epey pahalı. İzmir'de semt pazarlarında rahatlıkla bulunabiliyor ama şu anda mevsimi değil. Eskişehir'de seralarda bulabilirsiniz belki.

Alıntı:
hangi ilacı ve nereden bulabilirim?
Çiçeğinizde henüz sorun yok sanırsam. Böceklenme olduğunda **** olmadanHastalık ve Zararlılar bölümümüz var incelerseniz sorularınıza yanıtlar bulabilirsiniz.

Alıntı:
-hergün yaprakları fısfısla(çiçeklere su gelmeyecek)
-haftada bir suyunu limon tuzu ilave edilmiş olarak ver
-yine haftada bir demirsülfat karışımı(aktarlardan al) ekle
-güneş alan bi yere koy
-ortam sıcaklığı 14-24 derece arası olsun
-sev!
-Demirsülfat haftada bir verirseniz fazla gelebilir diye düşünüyorum.
-Birde bu şıklara, üstüne titremeyini ekleyelim.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 08:29   #430
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Arkadaşlar verdiğiniz iblgiler için çok teşekkür ediyorum, internette mermerle ilgili yaptığım bir araştırmada mermerin kalsiyum karbonattan oluşan bir madde olduğunu okumuştum, ve mermere su geldikçe demir oksit oluştuğunu okumuştum, belki yanlış bilgilenmiş **** yanlış yorumlamışımdır. Benim gardenyanın görüntüsü yine de iyi ama Mine Hanımın ve praceoxun yazdıklarını okuyunca hemen içinden bulduğum tüm kuş gübrelerini ayıkladım ve öğrediğim kadarı ile gübrede potasyum sıfırımış ve potasyumun çiçeğin dayanıklılığını arttırdığını biliyoruz, benim gardenyam durumu zaten iyi, hafta sonu gardenyamın altındaki mermerlerinde büyük bir çoğunluğunu toplayıp alt kısmına doğadan topladığım yuvarlak çeşitli renklerde taşlar koydum ve gardenyamın fotoğraflarını çektim yarın sitenin veri tabanınana başarabailirsem yükleyeceğim.

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 20:52   #431
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-01-2008
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 31
adabayrakoglu cevabın için teşekkürler. Sümbül nasıl kokar, fesleğen ve melissanın yanına yaklaşabilir mi koku bakımından bilmiyorum açıkçası. Fesleğen de kışın açmıyor heralde. Bitkilerle ilgili tüm bilgileri içeren tek bir yazı olsa keşke de okuyabilsem direk. Neyse, gardenyayı nereden bulabilirim diye tekrar araştırdım ancak seradan da temin edemeyeceğim gibi. Eskişehir'in hava şartları pek elverişli değil böyle şeylere. İnternette yaptığım araştırlar da sonuç vermiyor. 60 ytl nin altında bulamadım, bulabildiklerimin sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek miktarda.

Ve demirsülfatı sizce ne sıklıkta vermeliyim? Üzerine titremeyinden kastınız bu çiçeğin uzaktan sevilmesi gereken bi çiçek olduğu mu? Eğer öyleyse bunun farkındayım zaten

Difference Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 21:04   #432
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-06-2006
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 409
Galeri: 7
Sevgili Difference gardenyayı Koçtaş ta bulabileceğinizi daha önce yazmıştım. 17 YTL ve ben 2 gün önce bir arkadaşıma aldım. Sümbülüde Koçtaş'ta, Carrefourda koklayabilirsiniz açmış olarak satılanlar var.
Ayrıca bahar gelince marketler dışında mahalle pazarlarında bile bilimum kokulu çiçek açan bitkileri alabilirsiniz.

sempe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2008, 08:03   #433
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Difference Mesajı Göster
...
Ve demirsülfatı sizce ne sıklıkta vermeliyim? ...
Eğer fidanınızın en genç yapraklarında damarlar arası sararmalar varsa haftada bir veriniz. Yoksa ayda bir veriniz. Sararmalar varsa saksı harcınız ve suyunuz bitkiye kireçli geliyor demektir. Kireç yüksekse bitki demiri alamaz bu yüzden de takviye etmek gerekir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2008, 10:32   #434
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Difference Mesajı Göster
[COLOR="Olive"]...Gardenyayı nereden bulabilirim diye tekrar araştırdım ancak seradan da temin edemeyeceğim gibi. Eskişehir'in hava şartları pek elverişli değil böyle şeylere. İnternette yaptığım araştırmalar da sonuç vermiyor. 60 ytl nin altında bulamadım, bulabildiklerimin sayısı da bir elin parmaklarını geçmeyecek miktarda.
Sevgili Difference,

Sanırım gardenya için çelik köklenmesini bekleyecek kadar sabır kalmamış

O zaman hazır almak söz konusu.

Geçtiğimiz haftalarda Ataşehir Migros'ta minik saksıda ancak dolgun bir gardenyayı 19.95YTL fiyatlı görmüştüm.

Dilersen, tekrar uğradığımda alır, iyice bir paketler, sana kuryelerim. Ama kurye ne kadar tutar İstanbul-Eskişehir arası onu da bilemem; astarı yüzünden de pahalıya gelmesin tabi...

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2008, 12:46   #435
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Tüh; kendimi kötü hissettim şimdi.

Sevgili sempe;

Çok dar bir zamanda hızla okurken mesajları, sizlerin bulunduğunuz yerler tamamen aklımdan çıkmış bir halde cevapladım.

Şimdi farkettim ki çok saçma olmuş benim "göndereyim mesajım" Haklısınız...

E, o zaman Difference'a da verilen adreslere uğramak kalmış

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-02-2008, 08:17   #436
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: Uşak
Mesajlar: 24
Name:  _6300155.jpg
Views: 2572
Size:  63.1 KB
Name:  _6300156.jpg
Views: 1702
Size:  42.5 KB
umarım fotoğrafları yüklemeyi başarabilmişimdir

Armagnec Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 00:28   #437
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Eğer ikinci fotoğraftaki tomurcuk düşmezse 15 gün içinde açacak -09 Mart-

Onun haricinde en az 30 gün diyorum...


lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 14:52   #438
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
hoşbulduk tekrar

Epeydir foruma bakamadım, yardımcı olanlara çok teşekkürler. Benim gardenyamın üstü, aldığımda tomurcuk kaplıydı, hala da öyle ancak bir açma ibaresi yok, üstelik ne yazık ki yaprak dökmeye de başladı. Saksısı çok küçük her ne kadar demir takviyesi yapsamda herhalde yeterli gelmiyor. Ben de Mart ortası gibi saksıyı değiştireceğim. Demir sülfatı Ankara' da bulamadım. Ancak ibrik şeklinde ambalajı olan bir gübre markasının( Big marka) yaprak sararmayı önleyici toniğini buldum. İçinde yalnız demir çözeltisi var. Sulamada bunu kullanıyorum. Sulama suyuna da bir iki parça limontuzu atmayı ihmal etmiyorum. Bunun dışında kuzeye bakan aydınlık bir ortamda olmasına rağmen ışığın yeterli olmadığı kanaatindeyim.Yapay ışık takviyesine de başladım. Kaloriferin üstüne kapla su koydum, tabi nem için, ancak bundan başka hemen her gün spreyliyorum çünkü evim çok kuru. Bir de sulama rejimi konusunda farklı bilgiler duyuyorum. Toprak sürekli nemli kalacak da deniyor, çok sulamak da zararlı deniyor. Ben de şaşırdım artık 2 günde bir gibi suluyorum.Gerçekten pek nazlı şımarık bir şeymiş Gardenyamın fotoğraflarını da ekliyorum. Tekrar teşekkürler.

Eklenen Resimler
 
SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 15:07   #439
Ağaç Dostu
 
SAHIRE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2008
Şehir: Muğla
Mesajlar: 649
Galeri: 27
Şunu da unutmuşum: malesef kireçsiz su temin edemiyorum. Malum damacanalar pahalı. Ben de kaynamış suyu biriktirip çiçeklere veriyorum. Ama herhalde yeterince kireçsiz olmuyor. Herhalde en iyisi bir filtre almak?

SAHIRE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 22:00   #440
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,774
Galeri: 5
Sevgili Sahire gardenyam beni de çok üzdü. Sulamayı saksıyı su dolu kovaya batırıp bir süre tutarsan (hava kabarcıkları cıkıyor) sonra fazla suyunun altından akmasına müsade edip tabağına öyle koyarsan daha iyi oluyor. Böyle sulamayı bana çiçekçiler önerdi. Arada yaprakların suyla fısfıslarsan gardenya memnun kalıyor! Ben bazen banyoda duş başlığıyla ıslatıyorum.

feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 13:13   #441
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Ben de bazen duş yaparken gardenyalarımı banyoya taşıyorum ısı ve rutubetten faydalansınlar diye...

Delilik kertesine varmamıza az kaldı sanırım

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-02-2008, 14:43   #442
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın lerdemir,

deha ile delilik sınırı çok yakın birbirine ve kertesi bıçak sırtı gibi dar derler
Bazılarımız laf aramızda Nepenthes gibi etoburları ile de duş aldığı duyumlarım arasında...
İsmi bende saklı kalsın şimdilik
Yani gardenya daha az zararlı gibi
Dikkat gerektiren konu ise sabun köpüğünün bitkiye gelmemesi zira bu bazik köpük saksı harcına zarar verebilir, dolayısı ile bitkiye .

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-02-2008, 13:17   #443
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Çok teşekkür ederim sayın praecox,

Gardenyalarımı banyo teknesinin dışında tutuyorum öyle durumlarda; yani ıslanma, köpüklenme veya ısırma tehlikesi bulunmuyor

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 11:51   #444
Ağaç Dostu
 
BenBen1967's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-10-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,280
Galeri: 3
Peki banyo sırasında oluşan nem bir hayli sıcak oluyor yani ortam sıcak oluyor.Bu nemlendirme olayından sonra normal yaşam alanına geçince garip gardenya şok geçirmesin sonra

BenBen1967 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 11:57   #445
Ela
Ağaç Dostu
 
Ela's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 937
[ Saksısı çok küçük her ne kadar demir takviyesi yapsamda herhalde yeterli gelmiyor. Ben de Mart ortası gibi saksıyı değiştireceğim. Demir sülfatı Ankara' da bulamadım.

Ankara'da var ben aldım.Halin karşısından aldım

Ela Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 14:12   #446
Ağaç Dostu
 
fatmadundar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 567
Galeri: 82
İlahi Lerdemir ,artık size Gardemir diyelim.
Gardenyam işyerinde olduğu için banyolara götüremedim ama kuru temizleme poşetlerine mi hapsetmedim ,sular mı püskürtmedim, güneşlere mi oturtmadım, limon tuzu mu vermedim. Hep sizin deneyimlerinizi uyguladım. Gerçekten sonuç olumlu.
Aldıktan sonra hemen tomurcuklarını döktü ve bir daha hiç bir gelişim göstermediği gibi yapraklarını döküyordu. Uygun gübreler veriyordum ama o alamıyordu. Zaten limon tuzunu ilk sizden öğrendim. Ondan sonra toprak asitliğiyle ilgili çok faydalı bilgiler buldum yine bu sitede. Tavsiyeleriniz gardenyamı bana geri kazandırdı.
7-8 ay ilk resimdeki gibi oturdu. Bir aydır ikinci resimdegörüldüğü gibi canlandı ve biteviye tomurcuk. Umarım sağlıkla açabilir. Bu tomurcuklar fazla gelip de yine dökmez değil mi? Bu aşamada nelere dikkat etmem gerekir


Düzenleyen fatmadundar : 07-05-2008 saat 14:42
fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 17:31   #447
Ağaç Dostu
 
Penelophe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-04-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 5,468
Galeri: 373
Gardemir mi.

Penelophe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-02-2008, 19:04   #448
Ağaç Dostu
 
Oğuzhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
Sayın Fatmadündar
Gardenyanızın arkasındaki Lablab mı?(yalancı selluka)

Sanki açmış gibi gördüm.
İşyerinde içerde mi açtı.?Kokusu nasıl ?

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2008, 01:52   #449
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Galeri: 1
Sevgili BENBEN1967,

O konuda haklısınız; eminim ani ortam değişiklikleri bitkileri sarsıyordur; ama o kadar da nazik alıştırmamak lazım değil mi ama?


Sayın fatmadundar,

İnanın, ben de burada ne aktarmaya çalışıyorsam -hele ki gardenya hususunda- ilk bilgiden henüz öğrenmeye devam etmekte olduğum en sonuncu bilgiye bu forum ve bu forumdaki çok ama çok değerli uzman üyelerimizden, ayrıca onların rehberliğinde tutkuyla araştırdığım internetten öğrendim. Şimdi herbirini tek tek saymaya çalışsam, olur da aralarından birini atlar mıyım korkusu ile ayıp olmasın diye gıyaplarında hepsine buradan şükranlarımı sunarım. Nasıl olsa bu forumu takip eden herkesin algıladığı isimler onlar...

Yardım melekleri...

Sizin tomurcuklanan gardenyaya gelice:

Madem sağ salim bu noktaya geldi, aynı bakıma devam edin. Hiçbirşeyi aşırı uygulamayın. Aslında öğrendiğim kadarıyla çiçeklenme öncesi dönemde sadece çiçeği teşvik etmek üzere göreceli olarak yüksek fosfor içerikli gübre kullanılmakta. MAP gübresi buna örnekmiş.

Düzeltme NOTU: Yüksek fosfor uygulaması, bitkide çinko alımına ket vuran bir duruma sebep verebiliyor olduğunu kendi gardenyamda tecrübe ederek öğrendim. Fosfor ile çinko arasında bir antagonizm var, bilesiniz. Dozajı ve dengeyi bozmayın yani...


Düzenleyen lerdemir : 28-03-2008 saat 11:56 Neden: Fosfor ile Çinko arasındaki ters ilişkiyi yaşayarak öğrendikten sonra ekledim.
lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2008, 11:09   #450
Ağaç Dostu
 
fatmadundar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 567
Galeri: 82
Ben bu forumu bunun için çok seviyorum. Herkes bildiklerini, öğrendiklerini ve deneyimlediklerini hatta çiçeklerini paylaşmaktan kaçınmadığı için. Yeni tavsiyelerinizi de dikkate alacağım Sn Lerdemir.Teşekkür ederim. Çiçek açınca yine göstereceğim.

fatmadundar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024