18-12-2006, 20:01 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Güveyfeneri (Physalis) Lampion Blume
Sevgili Ada gelin fenerinden bahsetmiş.Şöyle bir bakayım dedim.Gerçekten değişik bir bitki...Buralarda baktım bilen yok tohum bulamadım.Yetiştirmeye değer bir bitki.Meyveleri de çeşitli şekillerde kullanılabiliyor. Reçeli olabiliyor. Güvey feneri (physalis) Lampion Blume. Disindaki yapraklar açildiginda içinden findik büyüklügünde tatli ve yumusak bir meyve çikan ‘güvey feneri’ ülkemizde de yetisiyor. Karadeniz'de dogal olarak yetisen bu meyve Orta Amerika, Güney Afrika ve Israil'de yetistiriliyor. Meyve salatalarinda kullanilabildigi gibi reçeli de yapilan ‘güvey feneri'nde bol miktarda C, B1, B2, B3 ve karoten bulunuyor. Ciceklerin icindeki kiraz büyüklügündeki meyvesi yenebiliyor. Ciceklerinden masalarimiza veya istedigimiz sekilde dekorasyon olarak kullanabiliyoruz. http://wilderrose.blogspot.com/2006/...ion-blume.html |
18-12-2006, 23:41 | #4 |
Ağaç Dostu
|
üye fotoğraflarında 12.sayfamda Sülüklügöl'de doğal ortamda çektiğim bir fotoğraf var buraya ekleyemedim.Acaba aynı bitki mi bakabilirmisin ? |
19-12-2006, 11:38 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-12-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,239
|
Physalis alkegennii küçük, en fazla 50 cm. boylarında, yer örtücü -otsu karakterde bir çalıdır. Bu bitkiden fazlası ile bahçemde var. Yazın sonbahara doğru olgunlaşan tohumlardan kolaylıkla köklendirebilirsiniz. Tadına baktım , pek de lezzetli olmasa bile c vitamini açısından zengin oluşundan dolayı yemeye çalıştım.Parçalı -çınar yaprağına benzer ama ondan daha küçük yaprakları var. Kışın yaprak döküyor. Meyve tutmadan önce beyaz renkli solanum 'un çiçeğine benzer çiçek açıyor. Sanırım Haziran ayında oluyor bu çiçeklenme. Temmuz dan itibaren de meyve tutmaya başlıyor. Ağustos'ta meyveler güzel görünümlü bir kılıf içinde olgunlaşıyorlar. Koulteria bitkisi ise (bundan da baçemde var) bir ağaçtır. Enfazla 6 m.'ye dek çıkar. Bendeki 4m. boyda.Bu bitki de yaz sonunda gösterişli çiçek kurulları oluşturur. Ama yenecek bir meyvesi yoktur.Yaprakları acem borusunun yapraklarına çok benzer. Sn aybala karışıklılığı önlemenin en iyi yolu : makro ve mikro çekimlerin bir anda olmasıdır. Böylelikle hem uzaktan hem de yakından göreceğimiz fotoğraflarla karşılaştırmaları çok daha net yapabiliriz. Ben henüz bu platformda fotoğraf gönderme işine kendimi alıştıramadım. Ama en yakın zamanda bunu yaparak fotoğraflarla sizlere elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya çalışacağım. |
19-12-2006, 13:30 | #8 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-05-2006
Şehir: mersin
Mesajlar: 86
|
Physalıs tohumları çok küçük kumla karıştırıp 300 adet tüpe ekim yaptım.Kayda değer bir meyve olabilir.Ve akdeniz bölgesinde Teleme otu olarak adlandırılıyor.Çünkü süte katıp teleme adlı lezzetli bir tatlı elde ediliyor. |
19-12-2006, 18:55 | #9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sayın Ceratonia Temin etme şansımız var mı? |
19-12-2006, 20:14 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Sayın elfogi ben tohum buldum elimdeki çeşitler artınca hepsini birden gönderirim. Bu arada size gönderdiğim japon feneri aynen bu bitkinin formunda fakat sarmaşı. Vede içinden meyve yerine 3 tane tohum çıkıyor. Bir tohumdan yaklaşık 50- 60 tohum alırsınız. |
20-12-2006, 19:21 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Sevgili ada Japon Feneri yeniyormu..? |
21-12-2006, 12:43 | #12 |
agaclar.net
|
Konuyu tıba bitkilerden bu başlığa taşıdım. Çünkü physalis drog elde edilen bir tıbbi bitki değil. Bu arada bitkinin olgunlaşmış meyveleri hariç bütün bölümlerinin toksik etkili olduğunu da belirtelim. Meyveleri fazla sayıda tüketmenin bağırsakların bozulmasına sebep olabileceği de akıldan çıkmamalıdır. |
21-12-2006, 13:27 | #13 |
Ağaç Dostu
|
Japon feneri yenmiyor. Sadece tohum çıkıyor size gönderdiğim tohumlar içinde 5 tanede ondan var. Tohum çeşitleri artınca size bilgi veririm dilerseniz gönderirim.Her tohumu buluyorum birde şu sellukayı edinebilseydim. |
25-12-2006, 18:14 | #16 |
Kaybettik...
|
Ben bu kış çelikden üretim, damat feneri diye bildiğim bu güvey fenerinden mine floradan aldım istanbululara bunu tavsiye ederim bu şekli ile ilk kez gördüm damat fenerini... üzerindeki yaprakları dantel işlenmiş gibilerdi. sanırım üst yaprakları açılmadan erimişler vede sert damar kısımları değişik bir boyut kazandırmışlar sabaha resimlerini çekersem eklemeyi düşünüyorum. |
25-12-2006, 19:34 | #17 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
Şehir: Karabük
Mesajlar: 4,526
|
Resimleri bekliyoruz |
26-05-2007, 17:14 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-12-2006
Şehir: aydın
Mesajlar: 270
|
bu bitkinin tohumları meyveden çıkar çıkmaz ekilince çok kolay çimleniyor ben kurumaya yüz tutmuş bir meyvenin içinden çıkartıp ektiklerimin hepsi de çimlendi. |
06-08-2007, 11:18 | #26 |
Ağaçsever
|
Ben de bu bitki ile ilgili biraz araştırma yaptım, gerçekten çok etkileyici bir görüntüsü var inşallah sağlıklı bir şekilde yetiştirebiliriz ki hem o fotoğraflarda gördüğümüz güzelliği yaşayabilelim hem de Selahattin Bey'e meyvelerinden gönderebilelim. :-)))) |
06-08-2007, 11:35 | #27 |
Ağaçsever
|
Güvey Feneri (physalis)
GÜVEY FENERİ (PHYSALIS) Ülkemizin birçok yerinde doğal olarak yetişen bazı bitkiler aslında dünyanın bir diğer bölgesinde çok önemli ticari ürünler olabiliyor. ‘Güvey Feneri’ (Physalis Peruviana L.) bunlardan biri. Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerikadır. Günümüzde Güney Afrika, Kolombiya, Tayland, Peru, kenya, Ekvator, Zambiya ve Zimbabwe’de yetiştirilmektedir. Ülkemizde de yeni üretilmeye başlanmıştır. NASIL BİR BİTKİ? Ülkemizde, yabani türünün genellikle güvey feneri olarak adlandırıldığı Physalis, Avrupa ülkelerinde ise sarı fener, kibar fener, gelin feneri, olarak biliniyor. Bu isimleri almasının nedeni ise oldukça çekici bir yapıya sahip olan dış görüntüsüdür. Çiçekleri sarı renkli olan bitkinin meyveleri oldukça gösterişli taç yapraklar içinde (kaliks) yer alıyor. Meyveleri çepeçevre saran kaliks sararıp tül görüntüsünü alarak fener izlenimini veriyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor. Bol aromalı, lezzetli ve mayhoş bir tada sahip olan meyveler başlangıçta yeşil daha sonra açık sarı, yenecek olgunluğa ulaştığında ise turuncu renkte iri bir kiraz görünümü alıyor. NERELERDE KULLANILIYOR? Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen güvey fenerinin kullanım alanı oldukça geniş. Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık, marmelat yapımında kullanılır. Bunun yanında çiğ olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır. Reçeli son derece lezzetlidir. Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır. Üzeri çikolata ile kaplanıp pazara sunulan meyveler Avrupa ülkelerinde oldukça rağbet görmektedir. Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir. Sos yapımında da kullanılabilir. Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştır. Ayrıca faydalarından dolayı çocukların beslenme çantalarında haftada bir porsiyon mutlaka bulundurulması tavsiye edilmektedir. FAYDALARI Güney Amerika'da deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarında halk tarafından tedavi amacıyla sıkça başvurulan bir bitkidir. Güvey fenerinin sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımları da bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır. Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur. Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler. 100 gr’ında % 6 oranında şeker ihtiva eden meyvede, C vitamini portakaldan daha fazladır. Potasyum içeriği bakımından en zengin meyvedir.Yine önemli miktarlarda karoten (Vitamin A 9 ) ve vitamin B içerir. Özellikle daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten konsantrasyonu ihtiva ettiği bilinmektedir. Besin değerlerinin çok yüksek olması dolayısıyla özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir. • Bol idrar söktürür, kandaki ürik asidi atar. Böylece Gut ve Romatizmaya çok fayda verir . • Ürat ve oksalat taşlarını parçalayıp döker. Karındaki suyu boşaltır.Karaciğer şişliğini giderir. SEÇERKEN Meyveler kaliks adı verilen doğal koruyucu kabuğu altında oldu-ğundan ve meyve içi bu yüzden görünmediğinden seçim kriteri çok basit bir yöntemle yapılır. Meyve basketi el ile tartılır.Şayet çok hafif ise meyve suyunu kaybetmiş demektir. Meyve yiyecek olgunluğa ulaştığında turuncu renkte iri bir kiraz görünümündedir. Kaliks ren-gindeki bir değişiklik olgunlaşma indikatörü değildir. Dışardan bakıldığında altın sarısı parlak renkli olanlar tercih edilmelidir. MUHAFAZA EDERKEN Çok hassas bir meyve olmamakla beraber bütün taze meyveler gibi alındıktan sonra birkaç gün içersinde tüketilmesi tavsiye edilir. Buzdolabında 1 haftadan fazla bir süre tazeliğini korur. Yıkandıktan hemen sonra tüketilmelidir. Meyvenin kaliks’i çıkarılırsa dayanma süresinde azalma olacağından kaliks’le muhafaza edilmelidir. HAZIRLANIŞI Meyve’yi koruyan ince kabuğu(kaliks) geriye çekerek meyveden ayırın. Meyveleri tercihen yıkayarak ve durulayarak yiyebilirsiniz. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA Alem : Plantea Bölüm : Magnoliophyta Sınıf : Magnoliopsida Takım : Solanales Familya : Solanaceae |
06-08-2007, 13:54 | #28 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-12-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 66
|
Selahattin bey sayesinde dün bir adette ben edinmiş oldum kendisine buradan tekrar teşekkür etmek isterim. Bu gidişle işyerim botanik bahçesine dönecek galiba. |
06-08-2007, 17:00 | #30 |
Ağaçsever
|
Olur tabi ki ne demek, en büyük dileğimiz bu güzel hediye(ler)nin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve çoğaltılması. |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|