agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)




Beğeni Düzeni185Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-10-2007, 14:13   #31
Ağaç Dostu
 
papatyam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-11-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 2,608
Galeri: 1
Yolculuktan önceki hali.

Eklenen Resimler
 
papatyam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 06:52   #32
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 24-10-2007
Şehir: Almaty
Mesajlar: 1
Merhaba
Kirmizi anthuriumumun yapraklarinda buyuk kahverengi zamanla koyulasan lekeler var. Daha sonra bu lekelerin oldugu yerler kuruyarak dokuluyor.
Yapraklari ve topragi inceledim herhangi bocek vs yok. Yurtdisinda kuru bir iklimde oldugumuz icin topragi nemli tutmaya calisiyorum.

Ne tur bir iyilestirme yontemi onerirsiniz, burada onerilen bitki ilaclarini bulmak biraz zor. Ilac disi veya evyapimi bir yontemle iyilestirilebilir mi? Yoksa onerdiginiz ilaci Turkiyeden getirtmeye calisacagim.

Yardimlariniz icin simdiden tesekkurler

Mugey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-10-2007, 10:43   #33
Ağaç Dostu
 
Ophrys's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2006
Şehir: HATAY-İZMİR
Mesajlar: 2,272
Galeri: 25
Sevgili Mugey aramıza hoşgeldiniz.
Önce sizi burada tanıyalım.
Daha sonra da sorularınıza daha hızlı yanıt alabilmenin yolları için buraya uğrayın lütfen.

Teşekkürler

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2007, 22:06   #34
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: afyonkarahisar
Mesajlar: 36
Merhabalar;
Benim Anthuriumumu alalı iki yıl oldu.Her yaprağında kahve rengi lekeler oluştu ve yaprakta çıkarmıyor.Sebebi ne olabilir.Yardımcı olursanız sevinirim.Çiçeğim ölmesin

Turkmusun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2007, 16:47   #35
Ağaç Dostu
 
celalsungur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-08-2007
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 1,632
Galeri: 93
Yeni bir anthurium aldım ancak Bauhaus'un küçük broşürü ''yarı ve tam gölgeyi sever'' diyor. Forum'da ise direk güneş almayan aydınlık cam önü tavsiye ediliyor. Hangisini uygulayayım?

Eklenen Resimler
 
İremsıla ve asker54 beğendi.
celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2007, 23:32   #36
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Yeni bir anthurium aldım ancak Bauhaus'un küçük broşürü ''yarı ve tam gölgeyi sever'' diyor. Forum'da ise direk güneş almayan aydınlık cam önü tavsiye ediliyor. Hangisini uygulayayım?
Benim deneyimlerim Yazın direk güneş almayan aydınlık cam önü kışın ise ''yarı ve tam gölgeyi sever'
Bu Anthuriumun çiçekleneceği zamanı ayarlamak açısından önemlidir.
Seralarda çok güneş altında olan anthuryumların %80 e varan gölgelendirme perdeleri de kullanıldığını yani kışı ac ışıklı havalarını erkenden simule etmek amacı ile sağlandığı bilinmektedir.

Kısacası yarım gölge veya tam gölge uygun olur, ancak kış güneşini, kısa süreli de olsa, bitki doğrudan alsa faydası olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-11-2007, 23:47   #37
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Galeri: 99
Teşekkürler Sayın Praecox, sizin neredeyse profesyonelce olan Anthurium yetiştiriciliği tecrübeleriniz pek çoğumuza yol gösteriyor.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2007, 10:31   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 21-07-2007
Şehir: Tuzla/İstanbul
Mesajlar: 389
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner Mesajı Göster
Teşekkürler Sayın Praecox, sizin neredeyse profesyonelce olan Anthurium yetiştiriciliği tecrübeleriniz pek çoğumuza yol gösteriyor.
Uzun zamandır aklımı kurcalayan bir konuya yaklaşıldığı için, burada sizlere danışayım dedim;

Takip etmekte olduğum bir yabancı botanik forumunda “ Araceae (Aroids) ailesi” ana başlığı altında, Anthurium’lar ile ilgili hayli sert tartışmalar oldu ve de halen olmakda. http://www.ubcbotanicalgarden.org/fo...play.php?f=272 .

Bu arada, kısıtlı bilgimden dolayı, bizim malum Flamingo’ muzun resmi de benim tarafımdan, öğrenmek amaçlı olarak, konuya dahil edildi.

Konu enteresan fakat burada özetlemeğe kalkarsam bayağı uzun, arzu edilirse izlenimlerimi aktarabilirim.

Buradan hareketle ve de Karadeniz bölgemizin ılıman yağmur ormanı karakteristiğinde olduğu sitemizde ve başka kaynaklar belirtildiği göz önüne alındığında, ben de çok etkileyici türleri olan Anthurium’ un doğal floramızda yetişip yetişmediği konusunu merak ettim.

Gerçi sitemizin muhtelif bölümlerinde “Yılan Ekmeği, Yılan Yastığı, Gölevez, Anubias” türlerinden bahsedilse de aradığım sorunun cevabını bulamadım.

Üyelerimizin, tanıdıkça bu etkileyici bitkiye ilgi duyabileceklerini zannediyorum.

Çok görkemli bitkiler olan “Aracea ailesi” ile ilgili olarak uzmanlarımız tarafından böyle bir başlık açılabilirmi?

Yukarıda kısaca değindiğim konuya dolaylı olarak taraf olan

http://www.exoticrainforest.com/ sitesindeki bilgi ve resimlerin arkadaşların

ilgisini çekeceğini düşünüyorum.

Botanik bilgim olmadığı için, tabirler de hata yaptıysam, özür dilerim.

Saygılarımla

tugo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 13:00   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: kastamonu
Mesajlar: 4
ANTHURİUM

(Flamingo Çiçeği)





Anthurium; havai köklere sahip, epifitic (epiphytically) ve epilytic (epilytically) yani doğal koşullarda asalak olmada

Anthurium; Araceae familyası, Pothoideae alt familyasının 6 takımından en genişi olan Anthurieae takımına aittir. Kesme çiçek ve saksı bitkisi olarak kültürü yapılan Anthurium andreanum ve Anthurium sherzerianum olmak üzere iki türü ve bunların bilinen 900 çeşidi mevcuttur. Anthurium’un ana vatanı Orta ve Güney Amerika’nın tropik bölgeleri, Kostarika, Kolombiya ve Ekvator’dur. Anthurium ismini Yunanca’dan alır. Anthos=Çiçek ve Oura= Kuyruk kelimelerinin birleşmesiyle ‘tail flower=kuyruklu çiçek’ diye adlandırılır. Ülkemizde ve bazı ülkelerde Flamingo çiçeği adı verilen Anthurium’a Güney Amerika’da “Cresto de Gallo”, Çin’de “Bullshead”, Amerika’da “Tail flower”, Hollanda’da “Lak-Anthurium (Lacquer flower)=vernikli çiçek’’ denir. Hollanda da üretimin % 40’ını kırmızı renkli çeşitler oluşturmaktadır. Üretilen ve mezatlarda satışı yapılan kırmızı çeşitler içinde % 95’den fazlasını da ‘Tropikal’ çeşidi teşkil etmektedir.

SICAKLIK, IŞIK VE NEM İSTEKLERİ

Tropikal iklim bitkisidir. Doğal yetiştiği alanlar, direk güneş ışığı almayan yarı gölge ortamlardır. 20oC’ın üzerinde bir sıcaklık ve bununla birlikte %80 nem içeren ortamlarda iyi gelişir. Anthurium yetiştiriciliğinde, sıcaklık, ışık ve nem arasındaki ilişki çok önemlidir. Sera sıcaklığı 14oC’ın altına düşürülmemeli, 35oC’ında üzerine çıkarılmamalıdır. Sera içi optimum sıcaklık ve nem değerleri; geceleri 18oC sıcaklık, en az %90 nem, bulutlu günlerde 18-20oC sıcaklık, %70-80 nem, güneşli günlerde ise 20 - 28oC sıcaklık ve en az %50 nem olmalıdır. İdeal ışık şiddeti sera içinde 20.000 lux civarında olmalıdır.

Sera içinde % 75 oranında ışığı engelleyen ve açılıp kapanabilen düzeneğe sahip netler kullanılmalıdır. Aliminyum içerikli termal gölgeleme netleri pahalı olmasına karşın, ışığı yansıtması ve kış aylarında sera içi sıcaklığını koruması açısından çok uygundur. Sabit olan % 40, açılıp kapanabilen % 60 gölgeleme sağlayan çift perde kullanımı da önerilmektedir. Yaz aylarında, seranın üstüne dıştan kireç, üstübeç veya tebeşir tozu (gölge tozu) sulandırılarak düzgünce yayıldığı takdirde ideal gölgeleme sağlanmaktadır. Yaz aylarında sera havalandırmasının çok iyi olması gerekir. Antalya gibi yazları çok sıcak geçen bölgelerde sera içi sıcaklığı çok yükselmektedir. 35oC’ı geçen sıcaklıklarda Anthurium gelişmesini durdurur ve bitkide zararlaşmalar meydana gelir. Bu nedenle serada çatı havalandırmasının mutlaka olması gerekir ve ayrıca nemli ve durgun havanın sirkülasyonunu sağlayacak fanlar yerleştirilmelidir. Bu amaçla biraz pahalı olmasına karşılık sera içi serinletmesini sağlayan pad-fan (Petek-Fanlı) sistemlerinin kullanılması tavsiye edilir.

Yukarıda da belirtildiği gibi sera içi nemi çok önemlidir. İdeal bir Anthurium serasında nemlendirmeyi sağlayacak sisleme sisteminin mutlaka bulunması gereklidir.
YETİŞTİRME SİSTEMLERİ, ORTAMLARI (SUBSTRAT) VE DİKİM

Anthurium yetiştiriciliğinde farklı yetiştirme sistemleri ve ortamları kullanılmaktadır. Toprakta yetiştiricilik sadece tropikal ülkelerde yapılmaktadır. Diğer kullanılan bütün sistemler, yetiştirme ortamını topraktan ayıran, toprak kökenli hastalık ve zararlılara maruz bırakmayan sistemlerdir. Açık ve kapalı (resirküle) yetiştirme sistemleri kullanılabilir.

Kesme çiçek Anthurium yetiştiriciliği, farklı materyallerden yapılmış değişik boyutlarda yetiştirme yataklarında, saksılarda veya kanaletlerde yapılır (Resim 1)



Resim 1. Değişik Yetiştirme Yatakları

Yetiştirme yatakları genellikle 1.20 m eninde 30 cm derinliğinde, sert plastik, sac, köpük, polyester veya tahtadan yapılmış ve tabanında drenaj delikleri olan sistemlerdir (Resim 2). Ayrıca 5-10 litrelik saksılarda veya kanaletlerde de yetiştiricilik yapılmaktadır.



Resim 2. Anthurium Yetiştirme Yatağı

Anthurium’lar; havai köklere sahip, epifitic (epiphytically) ve epilytic (epilytically), yani doğal koşullarda asalak olmadan başka ağaçlar ve kayalar üzerinde yaşayabilen, havai kökleriyle havanın serbest neminden yararlanarak yaşamlarını sürdürebilen bitkilerdir. Bu özelliğinden dolayı Anthurium yetiştiriciliği için havalanması çok iyi olan ortamlar uygundur. Yetiştiriciliği yapılan ülkelerde Polyfenol köpük (oasis), kaba lifli torf, hindistan cevizi lifleri, volkanik tüf (pomza), dere kumu, kömür ve rock-wool (kaya yünü) gibi porozitesi fazla, gözenekli ortamlar üzerinde yetiştirilmektedir (Resim 3).



Resim 3. Bazı Yetiştirme Ortamları

Antalya Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsünde 1999-2002 yılları arasında TÜBİTAK desteğiyle yürütülen çalışmada; Dünya rezervlerinin 1/7’si ülkemizde bulunan pomza ile %70’i kaya yünü, %30’u sentetik kauçuktan oluşan ticari bir materyal karşılaştırılmıştır. Verim ve kalite kriterleri bakımından istatistiksel olarak fark bulunmamış, ucuz ve kolay temin edilebilir olan pomzanın kesme çiçek Anthurium yetiştiriciliğinde başarı ile kullanılabileceği kanıtlanmıştır. Bu çalışmada kapalı (resirküle) yetiştirme sistemi kullanılmıştır.

Anthurium, yetiştirme yataklarına çeşit özelliklerine, tekli veya çiftli fide oluşuna göre farklı aralık mesafelerde dikilir. 25-35 cm sıra arası ve üzeri mesafelerde üçgen dikim yapılır. Dikimi takiben ortamı dengeli bir şekilde sulayabilecek damla sulama boruları veya sadece kök bölgelerini sulayabilecek mini sprink sulama sistemi yerleştirilmelidir.

BİTKİ BESLEME

Anthurium yetiştiriciliğinde, yetiştirme ortamı ve bitki besin solusyonu pH ve EC’si çok önemlidir. Yetiştirme ortamının pH’sı 5.2-6.2 arasında olması gerekir. Bitki besin solüsyonunun pH’sı 5.5-6.0 arasında, EC’si ise 1.2 mS/cm olmalıdır. Sulamada kullanılan suyun pH’ının yüksek olması durumunda fosforik asit veya nitrik asit kullanılarak nötralize edilmelidir. Suyun EC’sinin yüksek olması durumunda, hazırlanacak bitki besin solüsyonuna konulacak gübrelerle birlikte, yukarıda belirtilen 1.2 mS/cm’lik değer aşılacaktır. Bu nedenle bitki besin solüsyonunda kullanılacak suyun kalitesi iyi olmalıdır. Kış aylarında yağmur suları biriktirilerek sulamada kullanılabilir. Bitki beslemede, kullanılacak gübreler ile yoğun stok solüsyonlar hazırlanır. Gübreler iki farklı tankta, özellikleri dikkate alınarak genel olarak 100 kat oranında arttırılarak eritilir. Anthurium için uygun bitki besin maddeleri kompozisyonu ; NH4+ :14mg/l, K+:176mg/l, Ca++:60mg/l, Mg++:24mg/l, NO3-:91mg/l, SO4-:48mg/l, P-:31mg/l, Fe++:0,80mg/l, Mn++:0,16mg/l, B:0,22mg/l, Zn++:0,20mg/l, Cu++:0,03mg/l, Mo:0,05mg/l.

CO2 gübrelemesinin bitki gelişimine verim ve çiçek kalitesine olumlu etkisi vardır. Maksimum CO2 konsantrasyonu 800 ppm olmalı üzerine çıkılmamalıdır.

Bitki beslemede hazır kompoze gübrelerden de yararlanılabilir. Ancak istenen oranlarda kompoze gübreler bulunamayabileceğinden besin maddelerinin oranlarını ayarlamada güçlükler olabilir.

HASAT

Anthurium’da hasat, çiçeğin pistilindeki renk değişimine göre yapılır. En uygun çiçek kesim zamanı, pistilin çiçek ayasına bağlandığı yerden itibaren 2/3 oranında pistil rengine göre renk değişiminin olduğu dönemdir (Resim 4).



Resim 4. Hasat Zamanı

Erken veya geç kesilen çiçekler, çiçeğin vazo kalitesini azaltır ve ömrünü kısaltır. Hasat keskin ve temiz bir bıçak ile çiçek sapının bitkiye bağlandığı yerin 3 cm üzerinden yapılır. Çiçekler hasat edildikten hemen sonra kovalardaki temiz suların içine konur. Hasat edilen çiçekler 14-15 oC’larda muhafaza edilmeli ve fazla bekletilmemelidir. Hasat, paketleme ve nakliye sırasında dikkatli davranılmalı, çiçekler bir birlerine sürtünmemelidir. Aksi halde çiçeklerin, zedelenen yerlerinden çok çabuk karararak pazar ve vazo kaliteleri düşer.

Çiçek verimi çeşit ve dikim sıklığına göre değişir. Genel olarak m2’den 50-70 adet çiçek hasat edilir. Anthurium’un yaprakları da arajmanlarda kullanılmak üzere yeşillik olarak satılır. Genel olarak yılda m2’den 15-25 adet yaprak kesilir.

HASTALIK VE ZARARLILARI

Anthurium ülkemiz koşullarında kontrollü seralarda yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Bu nedenle çok fazla hastalık ve zararlı problemi yaşanmaz. Görülebilecek bazı hastalık ve zararlılar ile alınabilecek önlemler aşağıya çıkarılmıştır.

Bakteriyel Hastalıklar

Bakteriyel yanıklık (Xanthomonas campestris pv.dieffenbachiae): Bulaşık ve şüpheli bitki dikilmemeli, bulaşmayı engellemek için çiçek ve yaprak hasadında kullanılacak bıçaklar ayrılmalı ve dezenfekte edilmeli, bulaşık bitkiler ortamdan uzaklaştırılmalıdır. Kimyasal mücadelesi yoktur. Simtomları için kullanılabilecek bazı bakırlı preparatları kullanırken dikkatli olunmalıdır. Çünkü bakırlı preparatlar fito-toksiteye neden olurlar.

Ervinia: Kimyasal olarak ‘‘Phytostrep(4 g/l. Stretomycin-sulphate)’’ kullanılır (1.5 L/ 100 L su).

Pseudomonas: Bakteriyel yanıklıktaki hususlara dikkat edilmelidir.

Fungal Hastalıklar

Anthracnose: Mücadelesinde Benomyl, Carbendazim, Captan ve Zinebli fungusitler kullanılır.

Pythium/Pythophthora: Kimyasal Mücadele diğer fungal hastalıklarda olduğu gibi çok başarılı değildir. Furalaxyl, Propamocarb-hydrochloride, Fosetly-aliminium ve Dimethomorf kullanılır.

Fusarium spp: Mücadelesinde Benomyl, Carbendazim, Prochloraz ve Thiophanete-methyl içerikli fungusitler kullanılır.

Septoria anthurii: Mücadelesi Anthrocnos da olduğu gibidir.

Rhizoctonia: Fusarium spp mücadelesinde kullanılan ilaçlarla, Rhizolex(tolclopos-methyl) kullanılabilir.

Nematod: Mücadelesinde Oxamyl, Aldicarb ve Phenamiphos içerikli Nematisitler kullanılır.

Bitki bitleri, Kırmızı Örümcekler, Tripsler, Yeşil Kurtlar ve salyangozlar zamam zaman görülebilecek zararlılardır. Bunlara karşı kullanılabilecek birçok insektisit mevcuttur.

berkay_952 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 21:01   #40
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Galeri: 15
Üstteki mesaj buradaki linkten alınmış. Lütfen alıntılama yaptığınızda yaptığınız işin ciddiyeti, alıntılanan kaynağın güvenilirliği gereği alıntılama yaptığınız kaynağı belirtin.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-12-2007, 10:25   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-12-2007
Şehir: kastamonu
Mesajlar: 4
Selahattin bey uyarılarınızı dikkate alacağım tesekkür ederim...

berkay_952 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-12-2007, 00:50   #42
Ağaç Dostu
 
yukka's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 465
Galeri: 21
flamingo

[ATTACH]Name:  2007001.jpg
Views: 4108
Size:  50.3 KB[/ATTACH]Bana bugün geldi. Evi olanca güzelliğiyle şereflendirdi. Görüntü muhteşem. Evde güneye bakan bir camın önüne yerleştirdim. Kışın güneş alıyor, yazın, önünde balkon olduğu için güneş ışınları camdan içeri girmiyor. İçinden çıkan bakım klavuzunda yazın bol aydınlık, kışın güneş de alabilen bir yer, toprağının çok kurumasına izin vermeden düzenli sulama ve her altı sulamada bir gübreleme, diyor. Bakalım bu görüntüyü koruyabilecek miyim ...

Eklenen Resimler
   
yukka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2008, 17:02   #43
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
anthurium bitkisi

Suyu seven, sıcak ve nemli havayı tercih eden yarı gölge bitkisi bu bitkinin her hafta çiçek açması bitkinin değerine değer katıyor.

Bu bitkiyi satış yapmak için yetiştirme nasıl olur.Bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim.

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-01-2008, 17:10   #44
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
işte anthurium bitkisinin birkaç resmi

Eklenen Resimler
  
bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2008, 08:38   #45
Mavi Ladin
 
maktas61's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2006
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 129
Arkadaşlar Flamingo için güzel bilgiler verdiniz ellerinize sağlık, bende de bu güzel çiçekten bir adet var. Üzerinde 10 adet yaprak ve 1 çiçek mevcut, 10 gündür yaprakları (özellikle eski yaprakları) hızlı bir şekilde sarardı. Soğuk bir ortamdaydı o yüzden olabilir mi? Şimdi sıcak bir ortama aldım ama faydası olmadı. iyice inceledim bir hastalık belirtisi gözükmüyor
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

maktas61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2008, 22:22   #46
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maktas61 Mesajı Göster
Arkadaşlar Flamingo için güzel bilgiler verdiniz ellerinize sağlık, bende de bu güzel çiçekten bir adet var. Üzerinde 10 adet yaprak ve 1 çiçek mevcut, 10 gündür yaprakları (özellikle eski yaprakları) hızlı bir şekilde sarardı. Soğuk bir ortamdaydı o yüzden olabilir mi? Şimdi sıcak bir ortama aldım ama faydası olmadı. iyice inceledim bir hastalık belirtisi gözükmüyor
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
merhaba bu bitki sıcağı seven bir bitki ortam sıcaklığı düştüğü zaman hücrelerindeki suyu dışarıya çıkarır donmamak için ****** ben o kadar soğuk olduğundan bahsetmiyorum sadece sıcaklık 4 veya 5 derece düştüğü zaman ve bu ani den olmuşsa bitki bu işlemi gerçekleştiri sen onu sıcak bir ortama al ve 2 hafta da 1 kere kapraklarını ıslak süngerle sil iyi olacaktır birde fotoğrafını filan gönderirsen daha iyi olur çünki besin maddeleri yetersizliğinden de yaprakları sararır. görüşmek üzere

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 15:20   #47
Mavi Ladin
 
maktas61's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-12-2006
Şehir: TRABZON
Mesajlar: 129
Merhaba Bitkici Volkan,
Ben çiçeği 5 günden beri sıcak bir ortama aldım ve sararan yapraklarını kestim maalesef fotoğraf çekme imkânım olmadı. Besin yetersizliği olsa yeni yaprakları da sararmaz mı?
Aynı durum daha önce aglonema (silver green) çiçeğimde oldu ve sıcak bir ortama alınca düzeldi. Ben Flamingo yu bir arkadaştan aldım ve kendisi anaç bir çiçekten ayırma ile dikmişti.
Özel bir toprak kullandığını zannetmiyorum. Besinsiz bir toprakta olabilir. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

maktas61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-02-2008, 16:35   #48
Ağaçsever
 
bitkici_volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2007
Şehir: KONYA
Mesajlar: 89
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi maktas61 Mesajı Göster
Merhaba Bitkici Volkan,
Ben çiçeği 5 günden beri sıcak bir ortama aldım ve sararan yapraklarını kestim maalesef fotoğraf çekme imkânım olmadı. Besin yetersizliği olsa yeni yaprakları da sararmaz mı?
Aynı durum daha önce aglonema (silver green) çiçeğimde oldu ve sıcak bir ortama alınca düzeldi. Ben Flamingo yu bir arkadaştan aldım ve kendisi anaç bir çiçekten ayırma ile dikmişti.
Özel bir toprak kullandığını zannetmiyorum. Besinsiz bir toprakta olabilir. İlginize teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.
bazı besin elementleri yaşlı olan yapraklarda belirtisini gösteriyor eğer tekrar sararma söz konusu olursa fotoğrafını çekersin inşallah olmaz. değerli bir bitki iyi bakın ona

bitkici_volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 10:59   #49
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
anthuriumum hastalandi

Herkese iyi günler, yaklasik bir yildir baktigim bir anthurium´um var. Kis boyunca cicek acmadi ancak yapraklari cok iyi görünüyordu ve yeni yapraklar cikariyordu, son günlerde cicek acma hazirliklari icindeydi. Birkac gün önce sularken evdeki diger saksilara verdigim sivi gübreden verdim. Iki günden beri yapraklarinda bir cansizlasma ve bazi yapraklarin icinde renk degisimleri farkettim. Gübre sorun yaratmis olabilir mi?

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 06:35   #50
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Anthurium um gittikce kötülesiyor. Bütün yapraklari boynunu büktü, bozulan yapraklari kesmeli miyim? Durumuna cok üzülüyorum.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 12:18   #51
Ağaç Dostu
 
Ludisa Excellence's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 225
Galeri: 19
Sn. çiçeksever70;

Alıntı:
Herkese iyi günler, yaklasik bir yildir baktigim bir anthurium´um var.
Alıntı:
Birkac gün önce sularken evdeki diger saksilara verdigim sivi gübreden verdim.
Benim şimdi anlamadığım birkaç şey var.Bitkinize bir kaç yıldır bakıyorsunuz iyi de...
Daha önce hiç gübrelemediniz mi?
**** bu sefer dozunumu arttırdınız?
Bitkinizi nasıl bir su ile suluyordunuz?
Birde gübrenin değerleri(NPK) ve kullanılma derişimi(Lit başına)?
Antor. larda diğer epf. orc. ler gibi gübreye ve TUZ lanmaya aşırı hassaslar.
TUZ lanmadan kasıt kullanılan suyun sertliliği tabiyki.
Ben bile antor. larımı gübrelemeden önce 2 kez düşünüyorum, ona göre...

Eğerki TUZ lanmadan meydana gelen bir kök deformansyonu söz konusu ise saksı harcını acilen değiştirmek en doğrusu olur.Tabi resim görmedende birşey söylemek güç ama yaprakların sarkması buna işaret olabilir.
Benim buradan anladıklarım bunlar, ve anca bu kadarını söyleyebiliyorum.

Saygılar

SAHIRE beğendi.
Ludisa Excellence Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 13:40   #52
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın LUDİSİA_BAHYA haklı,

sulama ve gübreleme konusunda Anthuryum'lar da en az Orkideler kadar hassaslar. Burda dikkat gerektiren konular asidik bir saksı harı, seyreltik gübre, kireçsiz su. Kökler normal gübrelerle kolayca tuzlanıp kök çürümeleri ve buna bağlı olarak hastalıklar görülebilmekte.
Normal bir çiçek gübresi kullanıyor iseniz bunun en azından asidik özelikte olduğuna dikkat edin, önerilen miktarı 1/4 oranında sulama suyuna katıp 15 günde bir gübreleme yapın. Kuş dışkılarından mamul gübrelemeler asla kullanmayın.
Bunlar benim deneyimlerim sonucu tafsiyelerim.

SAHIRE beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 16:29   #53
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Yanitlariniz icin cok tesekkür ederim inanin kac günden beri istemeden de olsa cicegime verdigim zarardan dolayi o kadar üzülüyorum ki vicdan azabi icinde gidip gelip sararip solan cicegime bakiyorum belki bir mucize olur diye. Sulama suyunda bir problem oldugunu sanmiyorum her zaman bekletilmis su veriyorum bugüne kadar cicekte bir problem olmadi. Ancak ilk defa bitki besini verdim ve orkidelere de uyumlu bir besin oldugu yaziyor kutuda. Sizlerin tavsiyelerine uyarak saksiyi acilen degistirecegim ama nasil bir toprak kullanmaliyim bilgi verebilirmisiniz? Tekrar tesekkürler.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 16:32   #54
Ağaç Dostu
 
ciceksever70's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-02-2008
Şehir: Graz(Avusturya)
Mesajlar: 2,666
Bu arada saksiyi degistirirken bozulan yapraklari da kesmeli miyim? Yarina kadar torf alma olanagim yok ancak bahcemizim topragi humuslu o topraktan kullansam olur mu? Mutlaka torfla mi karistirmaliyim? Acelemi mazur görün cicegim ölmeden kurtarmak istiyorum.

ciceksever70 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2008, 16:53   #55
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sayın çiçeksever70,

madem Graz'da sınız, o zaman weiss torf da temin edebilirsiniz. hazır substrat karışımları da bulma ihtimaliniz var. Anthuryumlara bahçe toprağı karıştırmayın pek, vede kompost erde denilen humuslu toprağı da fazla miktarda eklemeyin.
En kötü durumda Orchideen erde gibi bir hazır karışıma da ekebilirsiniz.
Anthuryumlarda killi milli ağır tınılı topraklardan uzak durun. Compo guano içerikli gübre kullanmayın.

Kolay gelsin

Saygılar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2008, 13:10   #56
-
 
Giriş Tarihi: 07-01-2008
Şehir: malatya
Mesajlar: 27
Galeri: 3
anthurium um çiçek açıyor..

2 yıl olmuştu alalı..
aldığımda üzerinde olan çiçeklerden sonra bir türlü çiçek açmamıştı..
ve..
açıyor artık
2 çiçek var üzerinde..
ancak ben bu aralar bahar gelince 2 kökü ayıracaktım..
şu an ayırmam iyi olmaz heralde değil mi?
yardımcı olursanız sevinirim..

Eklenen Resimler
   
espri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-03-2008, 20:40   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 118
Sayın espri;
2 sene ara verdikden sonra ,çiçek açmasına kim bilir ne kadar sevinmişsinizdir.
Benim flamingomda aylardır açmadı,sanırım yakındır, heyecanla bekliyorum.

tijeen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2008, 10:10   #58
-
 
Giriş Tarihi: 07-01-2008
Şehir: malatya
Mesajlar: 27
Galeri: 3
elbette..
yanlız bi sorum olacak yardımcı olabilecek varsa sevinirim..
antuirumun saksısını değiştirmek ve bu esnada köklerinden ayırarak çoğaltmayı düşünüyordum
bu aşamada bunun zararı olurmu çiçeklere..
ayırayım mı? bekleyeyim mi?

espri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2008, 21:41   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 14-08-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 731
Ayırmayın sayın esprı bildigim kadarıyla cicekli iken hicbir cicekte ayırma yapılmıyor.Hem neden ayırasınızkı daha yeni barışmışsınız.Ayrıca coklusu daha hoş gorunuyor inanın.Ben ayırmıştım cok pişman oldum.

beyaz orkide Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2008, 19:19   #60
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 16-04-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 39
Bu da benim Anthurium'um. Boyu 1 metreye ulaştı.

Eklenen Resimler
   
peaceseller Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024