agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   malbman/ 11 saksılı sistemde durgun su kültürü (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/8923.htm)

malbman 22-05-2008 09:13

malbman/ 11 saksılı sistemde durgun su kültürü
 
4 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar; internette bulduğum bir sistemi denemeye karar verdim ve ortaya şöyle bir şey çıktı.

Tesisatçıların, ölçüsünü "32' lik" diye tabir ettiği plastik su boruları, dirsekler ve te leri (sadece bu iş için) satın aldığım bir plastik kaynak makinesi ile birleştirerek yaptım.

Şu ana kadar yaptığım harcama (su motoru, zamanlama saati, 4 metre 32' lik plastik boru, dirsekler ve te lerin yanında kaynak makinesi de dahil ama onu saymayın siz. Ne de olsa demirbaş olacak, zira yazlıkta bunun gibi iki tane daha sistem kurmayı ve bunları yine plastik borulardan yapacağım bir çardak ya da seraya yerleştirmeyi düşünüyorum) 143,5 YTL.

Tabii besin tankı ve hortum da bunlara eklenecek ama ikisinin toplamının 30-35 YTL yi geçeceğini sanmıyorum.

Aslında yapım aşamalarını tek tek fotoğraflamak istiyordum ama fotoğraf makinem çalındı ve telefonun kamerasıyla da açıkçası çok net resimler alamıyorum.

Bugün iki-üç metre hortum alıp sistemin sızdırmazlığını kontrol edeceğim. Malum tesisatçılığı dün bu sistemi kurarken öğrendim. Umarım bir aksilik olmaz. Sistemin nasıl işlediğini daha sonra ayrıntılı olarak anlatacağım.

O zamana kadar merak edip incelemek isteyenler;
http://www.hydroponicsonline.com/11plan01.htm linkine göz atabilir. Şimdilik bu kadar. Görüşmek ve değerli yorumlarınızı okumak üzere...

VISKHY 22-05-2008 09:39

Sevgili Malbman eğer verdiğin linkteki modeli uygulayacaksan 32 lik yerine 1 inch boru kullanman gerekli sanırım.Ayrıca oradaki saksı modellerini de kola şişelerini keserek yapabilirsin ama 32 lik boru ağızları sana geniş gelebilir.

malbman 22-05-2008 09:49

Sevgili Whisky, zaten tesisatçı literatüründe 32' lik diye geçen borular 1 inch borularmış. Tesisatçıya sormuştum. Saksıları da zaten kola şişelerinden yaptım ama yazlıkta unuttuğum için fotoğraflayamamıştım. 2 litrelik kola şişeleri te ağızlarına birebir uyuyor. Belki bir parça silikonla yapıştırmak gerekebilir ama gerekip gerekmeyeceğini bitkiyi koyunca göreceğim. bilgilendirmeleriniz için teşekkür ederim. Bu arada, siz de İzmirli' ymişsiniz.

VISKHY 22-05-2008 09:58

Evet İzmir Göztepeliyim ama işyerim ve ikametgahım URLA.

denizakvaryumu 22-05-2008 22:32

Başarılı bir çalışma olmuş, tebrikler.

malbman 23-05-2008 03:01

Teşekkürler sevgili denizakvaryumu ama başarılı demek için bu kadar acele etme istersen. Önce şu domatesleri bir yetiştireyim de. Çünkü benim gibi bir aceminin bu düzeneği kullanarak garip yaratıklar elde etmeyeceğinden emin olamayız:D:D:D:D

eczadolabi 23-05-2008 07:13

Çok emek verilmiş gibi gözüküyor Malbman. Tebrikler.
Umarım sistem çalışır, bizde deneriz.
Yalnız kafama takılan bir konu var.
Borulara gerekli eğimleri verdin mi? (Yoksa dümdüz mü olmalı)
Su tüm bitkilere ulaşabilecek mi?
Birde suyun bitki şişesine, köklere ulaşması için sistemin içinin tamamının su ile dolması gerekir gibi geliyor bana.
O zamanda su taşabilir.
Çalışır durumunu merakla bekliyorum.
NOT: Siteye video yüklenebiliyor mu?

malbman 23-05-2008 08:23

Sevgili eczadolabı, iyi dileklerin için teşekkür ederim. Kafana takılan konuya gelince, istersen sırayla gideyim: öncelikle; borulara eğim vermedim zira internette bu sistemle ilgili, üç aşağı beş yukarı, elli kadar değişik makale, site vb. de yaptığım araştırmada borulara eğim verilmesinden söz etmiyor. Tam tersi çeşitli fotoğraflardan ve sistemin yukarıda linkini verdiğim sitesinde de gördüğüm kadarıyla sistem dümdüz olmalı gibi görünüyor. İkinci olarak; aynı sistemin değişik versiyonlarında yetiştirilen domatesleri gördüğüm kadarıyla, tüm bitkilere su ulaşıyor. Bunun denemesini, sisteme su vererek dün bizzat kendim de yaptım. Senin de belirttiğin gibi suyun bitki şişesine, köklere ulaşması için sistemin içinin tamamının su ile dolması gerekiyor ama su taşmıyor zira #1 nolu mesajdaki 3.jpg resminde net olarak görülen su tahliye borusu sayesinde taşan su alttaki besin eriyiği tankına geri dönüyor. Sanırım bir kaç gün içinde çalışır duruma getirebileceğim. O zaman detaylı olarak fotoğraflayıp siteye yüklerim. İşe yarayacağını umuyorum. Son olarak: bildiğim kadarıyla siteye video yüklenme çalışması var ama şu anda yüklenemiyor.
Saygılarımla

Özhan 12-06-2008 23:30

Gelişmeleri merak içersinde bekliyorum. Bu arada 20 gün kadar geçmiş son mesajınızın üzerinden. Domatesler kızardı afiyetle yedik demeyin sonra :D
Başarılar

malbman 13-06-2008 08:12

Sevgili Özhan henüz sistemi kurmadım.Bu hafta sonu yazlığa taşınınca kuracağım ve dakika dakika resimleyip, sizleri gelişmelerden haberdar edeceğim.

ozturk.kerim 13-06-2008 10:29

sn malbman sisteminizi gördüm çok güzel olmuş
yalnız dikkat etmeniz gereken şey su pompanızın debisi olacaktır eger fazla gelirse araya bir vana koyarak suyun tazyikini kısabilir siniz sisteminizdeki by pass sayesinde geri dönüşüm kolaylıkla tanka akacaktır iyi çalışmalar

malbman 13-06-2008 12:04

Sevgili ozturk, sistem besin tankından iki metre kadar yukarıda olacağı için, debi çok yüksek değil.Sistemi test ettiğimde bunu da kontrol etmiştim. İlginize teşekkür ederim.

Özhan 13-06-2008 23:09

Bu sistem çok hoşuma gitti. Lise yıllarındaki kimya derslerimizin manometre (birleşik kaplar) konusunu hatırlattı. Aynı mantık ve çok ergonomik yapısı var. Nasıl iştahlanıyorum anlatamam. Zor tutuyorum kendimi. Ama balkonda yer kalmıcak. Birde görsel olarakta çok görüntü kirliliği yaramıcağa benziyor.

malbman 14-06-2008 13:51

Henüz kuramadım sistemi sevgili Özhan ama çeşitli sitelerdeki fotoğraflarından gördüğüm kadarıyla, rahatsız edici bir görüntüsü yok.Hele domatesler de büyüyünce.

Özhan 14-06-2008 20:45

Aklıma takılan 2 lt. lik kola şişesinin domates kökleri için yeterlı olup olmayacağı. Birde köklerin büyüdükçe boruları tıkayabileceği durumu.

malbman 15-06-2008 13:01

Sevgili Özhan, bu sistemi öğrendiğim sitede(adresini ilk mesajımda vermiştim) köklerin boruları tıkamasını önlemek için, iki litrelik kola şişesi saksılara koyacağımız 500 cc llik bardakların dibinin kesinlikle delinmemesi gerekiyor.Yalnızca yanları delinip köklerin yanlara doğru yayılması sağlanıyormuş.Sanırım kola şişeleri kökler için yeterli geliyor.Zira sitede aynı sistemle yetiştirilmiş domatesler görmüştüm ve son derece sağlıklıydılar.

malbman 07-07-2008 10:43

Nihayet oldu. Karar verdikten bir buçuk ay sonra domateslerimi 11' li sisteme yerleştirebildim. Sürekli çıkan aksilikler nedeniyle biraz daha oyalansam sanırım seneye kalacaktı. Sistemi ilk kurduğmda kola şişelerinden oluşan saksıları yerleştirdim ve deneme amaçlı olarak sisteme su bastım. Bir de ne göreyim, kola şişelerinin girdiği yerlerden şakı şakır su akıyor. Ve dertler böylece başladı. O hafta sonu kullandığım hiç bir malzeme derdime çare olmadı ve hafta sonumu bu şekilde geçirdim. Birinci ve ikinci fotoğrafta saksılar takıldı. Üçüncü fotoğrafta bir yandan sistemin her saksısından sular akarken, diğer yandan da bana yardım eden kuzenim oturmuş akıntıyı nasıl giderebiliriz diye Zihni Sinir proceleri üretiyor. (Sanki sistemin kendisi yeterince zihni sinir procesi değilmiş gibi:D). Dördüncü fotoğrafta sular hala akıyor. Beşinci fotoğrafta kulaklarından dumanlar fışkıran tombalak arkadaş ise ben oluyorum. Sinirlerim allak bullak olmuş, kan ter içinde kalmışım ve kuzenin Zihni Sinir procelerine daha fazla dayanamayıp sakinleşmek için üst kata kaçmışım.

malbman 07-07-2008 10:44

Fotoğraf yükleyemiyorum foruma. Sürekli hata mesajı veriyor. Sanırım fotoğraflar biraz bekleyecek.

memet 07-07-2008 11:05

Nasıl bir hata mesajı veriyor. boyutlar olabilir sorun, isimleri değiştirmek gerekir belki de. JPG formatında mı?

malbman 07-07-2008 11:14

Evet memet, JPG formatında ve hepsi de 70 kb altında. Güvenlik izi kayıp diye bir mesaj alıyorum. Nedenin anayamadım. Admine mesaj yolladım ama hala bir çözüm yok.

malbman 07-07-2008 11:16

"Upload of file failed. " Şimdi de bu mesajı verdi.

malbman 07-07-2008 11:20

5 Eklenti(ler)
Nihayet yükleyebildim. Devamı azzzzzz sonraaaaaaaa.:p:p (Şov tivi gibi oldum).

malbman 07-07-2008 11:30

5 Eklenti(ler)
Tüm saksıları ve besin tankını gri renge boyadım. Bu sistemi bulduğum sitede ve bir kaç benzerinde gri rengin yosunlanmaya karşı nötr renk olduğunu okumuştum. Umarım doğrudur;) Domateslerimini sabah güneşindeki hali. Umarım bir aya kadar boylanıp çiçek vermeye başlarlar. Yoksa bütün site tefe koyacak beni. O kadar anlattım ki insanlara, her kes büyük bir beklenti içine girdi. Hata mı ettim acaba?:eek:

malbman 07-07-2008 11:35

5 Eklenti(ler)
Bunlar da , uğruna sevgili Tourkana' nın nazik davetine gitmeyip bir çok güzelliği kaçırmayı göze aldığım dünkü gelişmelerin fotoğrafları.Her şey olup bitti demişken zaman saati maraza çıkardı bu defa da. Son derece kaliteli :cool: bir Çin malı saatti halbuki ama bozulmuş. Doğruca Çeşme' ye inip, Çeşme' de satıldığı için gerçek fiyatının iki katı olan bir başka Çin malı zaman saati aldım. O satıcıya bunun hesabı sorulacak elbette ama her şeyin zamanı var. Baktı ki, zaman saati diye kıvranan bir ördek gelmiş dükkana, "yolmadan bırakır mıyım ben seni" dermiş gibime geldi ama yanılmış da olabilirim:D Zaman saatini yerine takarken de söyleniyorum kendi kendime: "Bir aksilik daha olursa hepsine bir tekme atıp dağıtacağım bunları." Veeeee nihayet sistem çalıştı ve su basmaya başladı. Yaşasın diyorum içimden ama az sonra sevinmek için çok acele ettiğimi anlyorum.

malbman 07-07-2008 12:13

5 Eklenti(ler)
Kola şişelerini kısa kesmişim ve tüm saksılar tahliye borusuyla aynı hizada kalmış. Dolayısıyla besin eriyiği su tahliye borusunun yüksekliği kadar yükseldiği için bütün besin eriyiği bu defa saksıların üstünden akmaya başladı :mad::mad: Ağlamak istiyoruuuummmm. Yeter ama ya.

malbman 07-07-2008 12:20

5 Eklenti(ler)
No panik. Derhal yedekteki (allahtan ki yedek kola şişesi toplamıştım. Yoksa gidip on bir şişe iki litrelik kola içmem gerekecekti :D) kola şişelerini devreye sokmak üzere evin arkasındaki depoya doğru uçarak gittim. O da ne? Kola şişelerim ortada yok. Kayınpederim şişelerin durduğu torbayı olduğu gibi çöpe atmış. Ama bu kadar aksilik bir kişinin başına gelir mi yaa? Deli dana gibi, bir müddet ortada dolandıktan sonra, aklıma tahliye borusunu kesip, seviyesini kola şişelerinden aşağıya düşürmek geldi. Nasıl olsa boru kaynak makinem var. Ama bir adet dirsek gerekli. Doğruca Çiftlikköy' deki nalbura gittim. Dirseği alıp geldim ve boruyu keserek boyunu kısalttım yeniden kaynattım. Maalesef bu aşamaları fotoğraflamayı akıl bile edemedim sinirimden. Asıl eğlenceli kısmı orasıydı halbuki.

malbman 07-07-2008 12:25

5 Eklenti(ler)
25 ve 26 nolu fotoğraflar, artan fideler. Onları da toprağa diktim, bakalım hangi yöntem daha çabuk ulaşacak bitiş çizgisine. Dün akşamden beri sistem sorunsuz çalışıyor (tahtaya vurayım da nazar değmesin). Motor her iki saatte bir onbeş dakika besin eriyiği basıyor sisteme. Sevgili envor ya da kudret bey, bu periyot uygun mudur? Sonra sevgili eczadolabının başına gelenler benim de başına gelmesin. Zaten yeterince acı çektim topraksız tarım uğruna:eek::eek:Bitkiler altı saat boyunca sürekli güneş görüyor. Sanırım yeterli gelir. Değerli yorum ve önerilerinizi bekliyorum.
Saygılarımla

cihan_as 07-07-2008 17:37

Sayın malbman, amatörce çalışmanız fotoğraflarla ayrıntılı şekilde açıklamanız ve hocalarımızın katkılarıyla topraksız tarım çalışmaları belli bir noktaya geldi. Sonuçları çok merak ediyorum paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

eczadolabi 07-07-2008 19:20

Hocam buharlaşmaya dikkat!!!
Tank küçük mü ne?
Hergün eriyik hazırlama zahmeti ufukta sanki...

Cevaplayan: Çok su veripte bütün bitkileri heba eden boğa. Ugh...

Özhan 07-07-2008 20:20

Çok güzel bir paylaşım olmuş.Ayrıca anlatım dilinizde konuyu takip ederken oldukça eğlenceli oluyor. Merakla kalan sonuçların takipcisiyim. Bakalım nasıl olacak. Başarılar.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024