agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Durgun su tarımınında su hava ilişkisi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/8600.htm)

merdefe 23-04-2008 10:39

Durgun su tarımınında su hava ilişkisi
 
Efendim öncelikle tüm ağaçlar.net sakinlerine iyi günler dilerim. Forumda yazan topraksız tarımla ilgili bir çok başlığı inceledim ve buna benzer bir durgun su tarımı denemem var fakat, hava motoru elimde olmadığımdan ve bulunduğum yörede de bulamadığımdan (yöre " İstanbul / Şile" akvaryum malzemeli satan herhangibir dükkan yok da ) buna duruma yardım edecek bir alternatif çözüm varsa sizlerden rica ediyorum.
Efendim ikinci ufak bir sorum daha olacak. Durgun su kültüründe suyun içine verilen havanın köklere yani bitkiye yararı nasıl oluyor ? Hava baloncuklar halinde sudan yukarı doğru çıkarken oksijen bir eriğiğemi dönüşüyor yoksa , hava baloncukları kısa süreli etki olacar kökleri mi havalandırıyor ? Teşekkür ederim saygılarımla.

Todor 23-04-2008 11:35

Hurdacılarda veya beyaz eşya tamircilerinde, çıkma bozdolabı kompresörü bulabilirsiniz. Fiyatları 30-40 ytl civarı sanırım.

merdefe 23-04-2008 12:08

Teşekkür ederim Sayın Todor.

Kudret Tezel 03-09-2008 22:11

Sevgili arkadaşlar bu cevabı çok önce vermeliymişiz ama atlanmış nedense dahadoğrusu gözden kaçmış ama önemli bir konu.
Sayın todor arkadaşımız buzdolabı ekovatını önermiş hava pompası olarak, evet ekovat dakikada 3-3,5 litre hava basan güzel bir pompadır çıkış basıncı çok yüksektir ancak böyle açık bir sistemde kullanılmasının bazı sakıncalarını hatırlatmak istiyorum. Eğer çıkışına bağladığınız hortumdan çıkan havayı koklarsanız kötü bir yağ kokusu duyarsınız bu koku suya geçer oradanda meyvelere aksedebilir. Ayrıca devamlı çalıştırılamaz (açık olarak) birsüre sonra çıkışından yağ damlamaya başlar bu yağ suya karışır ve bir süre sonra ekovat yağsız kalacağından sıkışıp yana bilir.Çok güzel pompalar olmakla birlikte bizi ilgilendiren suyun havalandırılmasında kullanılmasını pek tavsiye etmem.
Ancak yağ tutucu sistemlerin, koku giderici sistemlerin,yağ takfiye sistemlerinin ilavesiyle
kullanılır hale getirilebilir belki ama oda astarı yüzünü geçer.

ayselug 23-06-2009 22:54

Peki bu motorlarla bir günde ne kadar havalandırmak lazım?

çelebi 24-06-2009 09:05

Aklıma manuel olarak yapılabilecek bir havalandırma yöntemi geldi. Lastik pompasıyla sisteme ara ara oksijen verilebilir.

çelebi 24-06-2009 09:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi merdefe (Mesaj 228127)
Efendim öncelikle tüm ağaçlar.net sakinlerine iyi günler dilerim. Forumda yazan topraksız tarımla ilgili bir çok başlığı inceledim ve buna benzer bir durgun su tarımı denemem var fakat, hava motoru elimde olmadığımdan ve bulunduğum yörede de bulamadığımdan (yöre " İstanbul / Şile" akvaryum malzemeli satan herhangibir dükkan yok da ) buna duruma yardım edecek bir alternatif çözüm varsa sizlerden rica ediyorum.
Efendim ikinci ufak bir sorum daha olacak. Durgun su kültüründe suyun içine verilen havanın köklere yani bitkiye yararı nasıl oluyor ? Hava baloncuklar halinde sudan yukarı doğru çıkarken oksijen bir eriğiğemi dönüşüyor yoksa , hava baloncukları kısa süreli etki olacar kökleri mi havalandırıyor ? Teşekkür ederim saygılarımla.

2. sorunun tam cevabı olmasada etkilerini bu linkte görebilirsin.

Delimus 24-06-2009 09:29

Havalandırma, sislemede ve akan su yönteminde gerekli mi ?

Acarextt03 24-06-2009 12:27

Akan su kültüründe sistem çıkışı ile depo arasına yükseklik farkı konur..
Bu fark suyun drenaj esnasında yüksekten düşerek depomuzdaki suyun oksijenlenmesini sağlar.. Ortalama 50 cm yeterlidir... Bu esnada suyun şakırdaması size hem sistemin çalıştığını hemde güzel bir ortam imkanı sunmaktadır...

akinselcuk 15-11-2009 13:17

Kökler , alış veriş işlerini yaparken yani mineral maddeler ve suyu bünyelerine alırken bir iş yapmış olurlar. Bir işin yapılabilmesi için enerjiye ihtiyaç vardır. Kök hücrelerine veya dokularına gerekli olan bu enerji oksijen kullanılarak gerçekleşen bir reaksiyonla sağlanır.

Sonuç olarak yapraklara karbondioksit gerekli iken köklere oksijen gerekir. Kökler solunum yapıyormuş gibi düşünebilirsiniz. Köklere oksijen vermediğinizde boğulacaklardır. Kökler oksijen alıp solunum yapamadıklarında verilen mineral maddeleri de alamaz hale gelirler.

Kökler oksijeni havadan alabilecekleri gibi sudaki erimiş oksijeni de kullanabilirler.

Durgun suda kök oksijenini sudaki erimiş oksijenden almak zorunda kalır. Bu durumda durgun su kültüründe suya bolca oksijenin sağlandığı bir düzen gereklidir. 20 - 30 litrelik besinli suya tek pompalı bir akvaryum hava motoru ile sağladığınız hava yeterli gelmeyecektir. Bitki gelişir ama bütün performansı açığa çıkamayacaktır.

Akan su sistemlerinde su havayla temas ederek ne kadar şakırtılı ve bol bir su yüzeyi ile akıyorsa o kadar çok oksijen alabilir. Yani bir hava motoru kullanmadan suya oksijen bu yolla karıştırılmış olur.

Su kültürlerinde hava ve su temas yüzeyinin olabildiğince çoğaltılması ve temas süresinin olabildiğince uzatılması gerekir.

Durgun sudaki hava debisinin arttırılması yani daha fazla hava pompalanması, bu havanın küçük parçacıklar halinde verilmesi , verilme süresinin uzatılması gerekir.

Akan su kültürlerinde su - hava temas yüzeyinin çok olabileceği düzenekler kurulması mesela tava sisteminin boru sistemine tercih edilmesi, su geçiş noktalarında suyun şelale gibi akıtılması gibi basit yöntemler uygulanabilir. Fakat suyun havayla ne kadar çok temas ederse buharlaşama kaybınında o oranda çoğalacağının bilinmesi gerekir.

Ekovat motorları piyasadaki en ucuz çok debili hava kayanağıdır. Çıkma bir ekovatı 20 liraya almanız mümkündür. 8 atmosfere kadar başınçlı hava üretebilirler. 20 litrelik bir hacme sahip 8 atmosfer basınca dayanıklı bir depo ile bu hava bizim sistemlerde mükemmelen kullanılır. Ekovatlar silindir cıdarlarından pistonun üzerine sızdırmazlık segmanlarına rağmaen mutlaka bir yağ sızdırır. Bunu en aza indirilmesi için gene piyasada kolayca bulunabilecek basit yağ ve su depolayan ve bunu otomatik olarak dışarı atan cam parçalar vardır. onların da tanesi 20 lira civarındadır.

Minik bir kavanoz büyüklüğündeki cam bir kaptan hava geçer, basınçla oluşan su veya atık yağ bu camda birikir ve belli bir seviyeye ulaşınca tabanındaki minik delikten atılır.

Fakat ekovat ile çalışak kişilerin bütün bu bağlantıları kendinin yapabiliyor olması , malzemeyi tanıyor olması lazımdır. Aksi takdirde bu parçaları bulabilmeniz bulduğunuzda ucuza alabilmeniz veya bir ustaya size uygun halde biraraya getirtebilmeniz epey zordur.

20 - 30 litrelik besinli su deposu ile çalışan bir durgun su kültürüne basit bir akvaryum hava motoru ile dakikada bir litre hava verdiğinizi düşünürsek, bu havayı tam köklerin altından vermek, hava taşı ile parçalara ayırmak, süre olarak da 24 saat hiç kesmeden vermek tavsiye edilebilir.

Meyve bağlamaya başlamış bir domates bitkisinin saatte 20 mililitre oksijene ihtiyaç duyacağını biliyorsak , durgun suda basit bir akvaryum hava motoru ile bunun sağlanamayacağı açıktır. Bu miktar 4- 5 hava motorunun bir kova suya alttan taşlarla sürekli verilmes,i ve suyun hava yüzünden fokur fokur görünmesi ile karşılanabilir.

Ancak bu bir kovada durgun suda domates yetiştirilemez anlamına gelmez. Domates verilen hava kadar gelişecektir anlamına gelir.

Durgun suda verilen havanın suda eriyebilme özelliği sıcaklık arttıkca azalır !

En randımanlı erime 10- 15 derece su sıcaklığı arasında olmaktadır. Besinli suyunuz 22 derece ise oksijenin suda eriyebilme kabiliyeti 15 dercedeki su sıcaklığına göre %15 kadar azalmış demektir.

Domates köklerine havayı en çok isteyen isteyen bitkilerden biridir.

Sisleme yani aeroponik sisteminde suya hava vermek gereksizdir çünkü sisleme sırasında suya yeterince oksijen karışır fakat kökler zaten havayla da bolca temas ettiğinden oksijenlerini havadan karşılar.

Sitedeki ustalarında başlığa bu ana kadar çok fazla yazmamış olmasına da sığınarak, başlıktaki bütün sorulara bir cevap vermeye çalıştım.

Durgun su hava ilişkisi bakımından bir fikir verir inşallah . . . .

Delimus 15-11-2009 15:12

akinselcuk çok güzel anlatmışsın teşekkürler,Ellerine sağlık.

envor 15-11-2009 18:29

Evet, bence de konu çok güzel anlatılmış. Elinize sağlık, Teşekkürler :)

akinselcuk 25-01-2010 17:18

http://www.mecburkalanlar.com/dokuma...pt#326,1,BİTKİ FİZYOLOJİSİ

Yukarıdaki linkte Hatay' dan Doç. Dr. Mehmet Emin Çalışkan' ın hazırladığı bir sunu var.

Solunum olayını gerek yaprak ve gerekse kök için detaylıca açıklamış. Bitkinin enerji üretiminde solunum mekanizması nedir gayet açıklayıcı bir sunum. Mektep görmüşünde görmemişinde yararlanacağı açıklıkta.

tarıMeraklısı 28-01-2010 21:05

Sayın akinselcuk anlattığınız için çok teşekkür ederim.Çok kolay anlaşılacak şekilde açıklamışsınız ama bir yerde kullanabilmem için kaynak verirseniz sevinirim. :)

akinselcuk 28-01-2010 21:16

Sevgili Tarımeraklısı,

Yukarıdaki yazımı kastediyorsan bir kaynağı yok. Al tepe tepe kullan.

O yazıya bir kaynak gösterebilmem için en azından bir cümlesinin bir yerden birebir alınmış olması gerekir ki sıcaklık miktarına göre suda oksijenin erime miktarı bile bir kaç ayrı yerde okuduğum sonuçlardan çıkarılıp yazılmış bir cümle. Gerisi kafama hangi kitaptan ya da denemeden girmiştir hatırlamam mümkün değil.

Sevgiler . . .

tarıMeraklısı 28-01-2010 21:34

Tamam kullanırım :D

katsu 21-02-2010 18:07

Çok geç kalmış bir teşekkür ama Sayın akinselçuk çok güzel bir anlatım yapmış. Ben şimdi okudum, çok faydalı oldu.

gazeteci28 21-02-2010 19:34

bir başarılı bir başarısız iki deneme
 
Durgun su kültürü denemesi için suyun oksijen ihtiyacını nasıl hallederim diye düşünürken aklıma saç kurutma makinası geldi. Hem suyu ısıtır hemde havalandırırım dedim saç kurutma makinası sizlere ömür.

Sonra libella marka elektrik süpürgesi denemesini yaptım. Süpürge havayı hem emiyor, hem de üflüyor. Gayet iyi çalışıyor.

Zaman saatinide aldımmı işlem tamamdır.

Delimus 21-02-2010 19:37

Süpürge hem ses hem elektrik tüketimi yönünden biraz abartılı olmamış mı Gazeteci28 kaç lt. tankınız. 10-15 tl'ye alacağınız bir akvaryum motoru işi fazlasıyla görür.

gazeteci28 21-02-2010 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 583094)
Süpürge hem ses hem elektrik tüketimi yönünden biraz abartılı olmamış mı Gazeteci28 kaç lt. tankınız. 10-15 tl'ye alacağınız bir akvaryum motoru işi fazlasıyla görür.

Delimus haklısın süpürgenin gürültüsü sen yazınca aklıma geldi. 100 m2 gibi bir alanda Durgun su kültürüyle üretim yapmayı düşünüyorum. suyun oksijeni için çözüm üretmeye çalışıyorum.

Delimus 21-02-2010 20:52

Ben kompresör kullanmayı tercih ettim 2 tonluk tank için 150 tlye aldım 50 lt. tankı var fakat alınca fark ettim ki oda gürültülü çalışıyor ama borusu uzatılabildiği için uzak ve yalıtımlı bir yere istiflenip sorunu çözebilir veya azaltabileceğimizi düşünüyoruz.Süpürge devamlı çalışması ve suya yakın olması sorun yaratır gibime geliyor.Ayrıca Komresörün 2 bar basınçlı olması ayrı bir avantaj.Hem kompresöre takacağınız boruyu bir çok yerinden delerek havataşı yaparak çok daha oksijenli ve kullanışlı olucaktır.

gazeteci28 21-02-2010 21:30

Birde üfleyiciler var
 
Suyu havalandırmak için birde üfleyiciler var. Blowers olarakta arattırabilirsiniz.

Saç kurutma makinası bozulunca gözüm korktu. Saç kurutma makinası hava basıncına göre ayarlanmış ve ben onu suyun içine soktum. Makinanın ucuna yarım litrelik pet şişe monte etmiştim. Filmlerdeki gibi çarpılmayayım diye. Suyun içine dikene soktuğum için üfleme basıncı yeterli olmadı için motor ısındı ve yandı.

Elektrik süpürgesi ise kapta su bırakmadı. Mutfak suya karıştı. Üstüne üstlük birde fırça yedik. Banyoda denemem gerekiyordu.

Üfleyicilerde suyun oksijen ihtiyacı için alternatif olabilir düşünüyorum. Denemek gerekli. Elinde üfleyici olan arkadaşlar 10 dk. larını bu deney için ayarlayabilirler.

akinselcuk 23-02-2010 00:55

150 liralık maksimum 8 bar basınçlı komresörler iş görür ama bütün gün sürekli çalışsın diye yapılmamışlardır. Ayrıca suya havayla beraber az miktarda da olsa sürekli yağ verirler. Çıkabilecek sorunlar ; en kötüsü krank kesmesi olabilir. Motor ısınır termiği atar soğuyunca gene çalışır. Bir süre sonra yağı azalır tamamlamak gerekir. Çarpma yağlama yaptığından yağın azalması krank kesmesi veya yatak sarması tehlikelerini çoğaltır.

Teflon pistanlu olanları vardır yağsız çalışır ama onlarda sürelkli çalışmaya uygun yapılmamışlardır.

Tonajlı suya hava vermenin bir yolu site arıtma tesislerinde kullanılan motorlar olabilir. İsimleri nedir bilmiyorum ama sürekli çalışsın diye yapılmışlardır ve de çok pahalı değillerdir. Havayı aynen elektrik süpürgesindeki mekanizma gibi üflerler fakat biraz daha başınçlıdırlar. Gürültü ve elektrik sarfiyatına bir çözüm yok ne yazık ki.

Suyu pompalarken bir yandan da havayla karıştıran suyu bembeyaz çıkaran hidrofor motorları var. Bunlar hem daha sessiz hemde daha az elektrik sarfiyatlı modelleri iş görebilir, amaç suyu 6. kata basmak değilde sadece hava ile karıştırıp devri daim ettirmek olduğu için.

Delimus 23-02-2010 06:58

Ben tankın içine Karıştırıcı motor kullanıyorum o motor suyu yukardan vererek hava alıyor ayrıca her tezgahta bir baştan alınan su diğer baştan verilerek kendi içinde devirdayim yaparak havalanmakta, kompresörde ek destek vericek saatte 15 dk. dinlendiricem.15dk.da kendi tank dolduğu için çalışmassa sorun olmaz,40 ton üzeri tonajda sızacak yağ problem yaratmıyacağı kanaatindeyiz.

Akif 23-02-2010 07:42

Aslına bakarsanız bu konu bana biraz yabancı ama işin özü yani suya oksijen kazandırma olayı tanıdık geldi. Akvaryumculukta da malumunuz üzere çeşitli hava motorları var. Bu hava motorları ile suya oksijen kazandırmaya çalışılır. Tabi burada direk hava motorunun verdiği hava suya karışmaz. Hava motorundan çıkan hava kabarcıkları su yüzeyinde ki hava temas olayını arttırarak ve sağladığı hareketle suya oksijen kazandırılır. Yani hava kabarcığı ile birlikle gelen oksijenin suda çözünmesi değildir maksat. Zaten akvaryumlarda oksijenin suda çözünmesi oldukça zor bir işlemdir. Sonuç olarak ortalama bir akvaryumun en düşük ısısı 25 derece civarındadır. Neyse konuyu fazla uzatmak istemem.

Akvaryumlarda suya oksijen kazandırmak için kullanılan bir başka yöntem daha var. Kafa motoru denilen bir motor vasıtası ile dipten yüzeye doğru su püskürtmesi ve bu sayede yüzeyi dalgalandırarak suya oksijen kazandırılır. Hatta kafa motorunun su çıkışına bir aparat takılarak dışarıdan hava emmeside sağlanabilir. Bu sayede hem dalgalanma hemde hava kabarcıkları vasıtası ile suya kazandırılan oksijen miktarı çoğaltılmış olur. Örnek bir kafa motoru için buraya tıklayabilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024