agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Besin kiti hesaplama Tablosu (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/40993.htm)

bomsas 16-05-2017 12:08

Besin kiti hesaplama Tablosu
 
5 Eklenti(ler)
Herkese Merhabalar,
5 aydan fazla bir zamandır forumu ilgiyle takip ediyorum.
Bu kısa sürede değerli hocalardan bir şeyler öğrenip uygulamaya çalıştım. Öğrendikçe heyecanlandım heyecanlandıkça uygulamaya çalıştım. Biraz da sabırsız olduğumdan baharı beklemeden işe koyuldum.
İlk olarak Dutch Bucket sisteminde kıvırcık ile başladım. Çok başarılı olmasa da aldığım sonuçlar fena değildi ve acemiliğimi biraz olsun üzerimden atmama yardım etti. Topladığımız marulları sitede bir çok kişiye dağıttık. (Yiyenler tadını sevdi :p ) Yeni sezonda da domates, biber ve salatalık diktim.
Özellikle belirtmek isterim ki yapabildiğim her şeyi bu forumdan öğrendim. Bu sebeple Sn. Ateşkaptan'a, Sn. Kudret Hocaya, saman balyasına bile ekilebileceğini göstererek inancımı arttıran Sn. Envor'a, bazen detaylarda boğulup vazgeçecek gibi olduğum anda aslında o kadar da zor olmadığını hissettiren Sn. megbilgi ve Sn. efe44 birçok değerli katkısı olan Sn. Kızıltan, Sn. İdris Şenol ve Tartes'e çok teşekkür ederim.

Bu süre boyunca besin kiti hazırlamak isteyenlere belki işlerini kolaylaştırma adına yardımı olur diye bir Excel otomatik hesaplama tablosu yaptım. Hem hangi gübreden ne kadar koymamız gerektiğini hem de maliyet hesabını yapıyor. Biraz geliştirilirse daha güzel olabileceğine inanıyorum. İçinde kullandığım Formül ve referanslar tamamen alıntıdır. Güncelliği ve varsa hataları birlikte giderilebilir diye düşünüyorum. Bu linkden indirebilirsiniz.
Besin Hazırlama_v01.xlsx | Dosyaupload.com

Bu da benim küçük çalışmam,
Yorumlarınızı bekliyorum...

bomsas 16-05-2017 12:14

Resimlerin devamı
 
5 Eklenti(ler)
Site içinde olduğumdan çok rahatsız edici olmaması için oturak domates kullandım. Yani pazarcı oturak dedi ne çıkar bilemiyorum. İlk meyveler görünmeye başladı.

bomsas 16-05-2017 12:27

Devam
 
4 Eklenti(ler)
Biberlerde hazır saksı kullanmadım kendim bir şeyler yapmaya çalıştım. şimdilik meyil dışında bir sorun görünmüyor bu sistem çalışırken. Biberler normalde geç mi gelişir bilmiyorum ama domateslere göre daha yavaşlar.

Çiçekli süs bitkilerinin hem arıları çağırdığını hem de bazılarının (kadife çiçeği gibi) sinekleri falan kovduğunu okumuştum. O yüzden onlar içinde bir yer hazırladım.

bomsas 26-05-2017 16:34

17 Gün sonra domatesler
 
5 Eklenti(ler)
Dikimden itibaren 17 gün sonra domateslerin hali....

Besin Kiti Hazırlama Tablosunda da bir güncelleme yaptım. (Mikro Elementleri ekledim) Sn. Ateşkaptan' ın hesaplamalarıyla da kıyasladım. Miktarlar tutuyor. Kendi Besin Kitini kendisi hazırlamak ve maliyetini hesaplamak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Herhangi bir değeri ppm cinsinden değiştirerek kendi formülünüzü yapmak isterseniz de, hangi gübreden ne kadar koymanız gerektiğini kendisi hesaplayıp size söyleyecektir.

Besin Hazırlama_v02.xlsx | Dosyaupload.com

Emphire 26-05-2017 16:51

Çok iyi görünüyorlar ve bayağı hızlı gelişmişler.

Monopotasyum fosfat 1 kg 35tlye satılıyor emir kimyada,25 kiloluk alınca kilosu 6-7 liraya geliyor.Çok uçuk fark var.

bomsas 27-05-2017 13:10

Evet 1 Kg olarak almaya kalkarsanız çok pahalıya geliyor. Bende 25 Kg olarak Tartes den sipariş verdim. Gebze civarında elden almak isteyen olursa KG bazında maliyetine vermeyi düşünüyorum. Çünkü işin içine kargo girince astarı yüzünü geçiyor.

bomsas 16-06-2017 16:46

Oturaklar oturmadı
 
5 Eklenti(ler)
Oturak diye aldığım domatesler oturmayınca askıya almak zorunda kaldım. ve maalesef bir tane bile arı yok o yüzden elimle tozlaştırmaya çalışıyorum. tabi ne kadar olursa. Nasıl gelecek bu arılar?

bomsas 16-06-2017 16:48

devamı
 
5 Eklenti(ler)
Biberler anca kendini toparlamaya başladı. 2 hafta kadar önce yapraklarında yeşil yaprak biti vardı. Arap sabunuyla güzelce yıkadım. Şimdi gayet keyifleri yerinde görünüyor.

bomsas 16-06-2017 16:50

Devamı
 
3 Eklenti(ler)
Salatalıklarda yavaş yavaş vermeye başladılar. Ama bunların hepsini bir yerlere sarmam gerekiyor.

bomsas 21-06-2017 11:53

Biraz budama yaptım.
 
4 Eklenti(ler)
Fideleri Oturak cins diye aldığım için ilk başlarda fazla budama yapmak istememiştim o yüzden ana gövde biraz çatallı oldu.
Daza fazla uzatacak yerim olmadığı için de bazılarında tepe alma işlemi yaptım.
Alt kısımları budayınca domatesler ortaya çıktı ama daha ilk günden çocukların ilgi alanına girmeye başlayınca musallat olmaya başladılar. Dün bir kaç domatesimi koparıp atmışlar. Nasıl koruyabileceğimi düşünüyorum. Bir fikri olan varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum. Zira bu durum canımı çok sıkacak gibi görünüyor.

Haylazster 03-07-2017 22:24

Ellerinize saglik tohumdan mi yetistirdiniz acaba domatesleri ?

bomsas 11-07-2017 07:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Haylazster (Mesaj 1512424)
Ellerinize saglik tohumdan mi yetistirdiniz acaba domatesleri ?

Teşekkür ederim. Fide olarak alıp ekimini yaptım.

bomsas 20-07-2017 15:24

güncel tablo
 
Merhabalar,
Besin Kiti Hesaplama Tablosunda biraz güncelleme yaptım. Referans gübrelerin suda çözülebilirlik miktarlarını ekleyerek kaç litrelik stok şişese kullanılması gerektiğini hesaplayan bir hücre ekledim (altta işaretli kırmızı alan) örneğin 300 litrelik bir besin stoğu hazırlamak istesenin bunu minimum 1,98 litrelik pet şişede yani standart şişeleri düşünürsek 2,5 litrelik şişede çözmemiz gerekiyor. ama 500 litrelik bir stok yapmak istiyorsak miktar bölümüne 500 litre yazdığımızda aşağıdaki kırmızı alanda 3,29 litre suya yani 5 litrelik bir pet şişede çözelti hazırlamaya ihtiyacınız var demektir. umarım işinize yarar.

Dosyayı bu linkten indirebilirsiniz.

Besin Hazırlama_v03.xlsx | Dosyaupload.com

bomsas 21-07-2017 07:45

Hasat
 
4 Eklenti(ler)
Domates ve Salatalıklardan dün yine bir miktar topladık. İkisinde de lezzet gerçekten muhteşem. Sunu söylemeliyim ki, forumda ilk araştırmaları yaptığımda lezzeti hakkında "güzel" diyen bir çok kişi görmüştüm ama yeterince ciddiye almamışım. O yüzden ben çok ta abartmadan tadlarının gerçekten muhteşem olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Çocukluğumda yediğim ama sonrasından aynı tadı bulamadığımdan özlemini çektiğim domatesler işte bunlar. Bunu özellikle altını çizerek söylüyorum çünkü eminim ki foruma hiç yazı yazmayan ama topraksız tarım yapmaya hevesli bir çok okuyucu arkadaşımız var. Yapacakları işin boşa gitmeyeceğini bilmelerini istiyorum.

İşte görüntüler.

bomsas 21-07-2017 08:21

Yenileme
 
5 Eklenti(ler)
Yaz taili için bir süreliğine evden uzak kalmak zorunda olduğumdan yola çıkacağım gün sistemi fulledim ve bağ-bahçe işlerinde çok hevesli olan sitemizin güvenliği Suat abimize sisteme göz kulak olmasını rica ettim. Döndüğümde beni büyük bir hayal kırıklığı karşıladı. Maalesef domatesleri asmak için tahtalardan yaptığım direkler yana yatmış (nasıl olduğunu henüz kestiremedim) ve sadece bir kaç tanesi hariç bütün domateslerin dalları üst kısmından kırılmıştı. yapraklar cılızlaşmış ve solmuş 2 salkımlarda alt çürüklükleri başlamış, biberlerin çiçekleri dökülmüş, ve salatalıklar hiç toplanmadıından kabak gibi büyümüşlerdi. yeni salatalık ta üzerinde çok azdı. :( işte kimse sizin baktığınız gibi bakamaz sonuçta.

Neyse hevesimizi kaçırmaya gerek yok. Böyle olmuyorsa daha sağlamını yapalım diye yola koyulduk. Kutu profilden 2,5 mt. yüksekliinde 3,5 x 3,0 metre ölçülerinde bir karkas projesi hazırladık. Böylece hem domateslerin sırık boylarını daha fazla uzatabileceğimden verimlilik artabilecek hem de taşıyıcılar daha sağlam olacak. Aynı zamanda çocukların zarar verebileceği bölgeye de polikarbonat koruması koyabileceğim.

Zekasına çok güvendiğim Aziz kardeşim sağolsun atölyesinin kapılarını açtı. Daha önce projeyi çizip malzemeleri çoktan temin etmişti bile (böyle dost nerden bulunur :p )
Bu arada ustalar aç çalışmaz prensibiyle ilk iş olarak onları doyurduk. Bu konuda Namet de çalışan Erol kardeşimize yemek konusundaki sponsorluğundan dolayı teşekkür ediyorum. Aklın durduğu saatlerde projeye dokunuşlarıyla iş bitiren Yener usta ve bize gitmeyin diye yalvaran misafirperver Sezar'a da teşekkürler.


İşte bir kaç resim;

sallaso 10-09-2018 14:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bomsas (Mesaj 1508416)
Dikimden itibaren 17 gün sonra domateslerin hali....

Besin Kiti Hazırlama Tablosunda da bir güncelleme yaptım. (Mikro Elementleri ekledim) Sn. Ateşkaptan' ın hesaplamalarıyla da kıyasladım. Miktarlar tutuyor. Kendi Besin Kitini kendisi hazırlamak ve maliyetini hesaplamak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Herhangi bir değeri ppm cinsinden değiştirerek kendi formülünüzü yapmak isterseniz de, hangi gübreden ne kadar koymanız gerektiğini kendisi hesaplayıp size söyleyecektir.

Besin Hazırlama_v02.xlsx | Dosyaupload.com

Sayın Bombas resimlere bakınca fantastik işler yaptığınızı gördüm. Sanırım bayağı bir gelişme kaydetmişsiniz. Tablonuzu biraz açıklayıcı bilgi verebilirseniz memnun olurum. Saygılar

sallaso 10-09-2018 14:05

Örneğin Malzeme listesi Amonyum Sülfat(V02'de) yanında yer alan Ref ve Ref2 neyi ifade ediyor? Neden P sembolü yer alıyor ve neden Azot ve Fosfat için değerler var da Azot ve Kükürt için değil? Bunu anlayamadım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024