PokPok / Balkonda süper acı biberler
3 Eklenti(ler)
Merhaba sayın forum üyeleri. Uzun zamandır topraksız tarıma ilgi duyuyorum. Yemek yapmayı ve acı yemeyi çok sevdiğim için iki ilgi alanımı birleştirip topraksız yöntemle apartman dairemde acı biber yetiştirmeye karar verip ancak bu sene uygulamaya koydum. Bu tecrübemi sizinle paylaşmak istedim.
Plan Biber türünü Türkiye'de bulunmayan süper acı denen sınıf bazı Chinense türü biberlerden seçtim. Biberin acılığı içindeki capsaicin denen maddeden geliyor. Bunun miktarına göre Scoville ölçeği denen yöntemle acılık ifade ediliyor. Örneğin jalapeno biberleri 5.000-20.000 Scoville ünitesi civarı. Pazardaki acı sivri biberler 30.000-50.000 arası olabiliyor. Süs biber, cin biber türleri 100.000 civarı olabilir. Benim yetiştirmeye başladıklarım, eğer sonuna dek doğru büyütüp yeterli güneş verebilirsem, genelde 1,000,000 Scoville üzeri cinsler. Tohumları, biber aşıklarının iyi bildiği, hep taze ve kaliteli tohum satmakla meşhur Almanya'da bir yerden sipariş verdim. Türkiye'de yetiştirilmediği için cinslerin Türkçe ismi yok. Tohumlar - Scotch bonnet (Karayipler'de çok kullanılan bir cins, ticari yetiştiriliyor) - Habanero - çikolata rengi (Yine Karayipler, Meksika gibi yerlerde çok kullanılıyor, ticari yetiştiriliyor) - Carolina reaper (Amerika'da bir yetiştiricinin geliştirdiği melez, şu anda dünya rekortmeni, ticari yetişticiliği yaygın değil) - Trinidad Moruga scorpion - çikolata rengi (Trinidad adasından geliyor, ticari yetişticiliği sadece anavatanında) - 7 pot douglah - çikolata rengi (Karayipler civarı orijinli melez süper acı, ticari yetişticiliği yaygın değil) Yöntem Tohumlar oda içinde, ısıtmalı mini serada, sabit 28C derecede çimlenecek 10 cm'lik %100 coco dolu altında bir tabaka hidroton dolu saksılara aktarılacak Besin olarak Advanced Hydroponics'in Sensi coco serisi kullanılacak Fidanlar T5 ışık altında oda şartlarında, dışarıdaki sıcaklık uygun olana kadar büyütülecek Fidanlar dışarıya çıkmadan önce 1 hafta süresince giderek artan zamanlarla dışarı şartlarına alıştırılacak Fidanlar Nisan ortası civarı balkonda kurulan 8 saksılı Autopot sisteme aktarılacak (50/50 coco-hidroton karışımı, altta 3 cm hidroton tabaka) İzmir'in çetin sıcak yazını biberler umarım çok zarar görmeden geçirecek Eylül ayı hasat, yemek yapımı, sos yapımı, arkadaşlarla biber yeme yarışı, tuvalet problemleri Tohumlar 10 Şubat'ta ekildi. Odadaki yetiştirme istasyonum. Biberler 7. günden itibaren çimlenmeye başlayınca, karanlık köşelerinden ışık altına geçtiler. Işığın etkisiyle aşırı ısınma problemini önlemek için sistem ısı dengesini bulana kadar kapak aralığı ve kapaktaki ızgara ayarlarıyla oynama yaptım. Bir gün içinde sistemin nasıl davranacağı anlaşıldı. Sıcaklık devamlı 28C derecede sabit kaldı. T5 floresan fidan dönemi için çok yerde tavsiye edildiğinden ışık olarak uzun aramalardan sonra bizde yüksek tavan armatürü diye geçen 4x54w T5 6500K ışık kullanan bir armatür buldum. Teorik olarak 22,000 lm civarı ışık veriyor. Ben ölçmedim. Ne çok ışıktan yanma problemi yarattı, ne de az ışıktan boyun uzatma problemi. Eklenti 600918 12. gün civarı çimlenme durumu Eklenti 600919 Birkaç gün daha geçince Eklenti 600920 |
5 Eklenti(ler)
Scotch bonnet ve habanero sağlıklı görünüyorlar
Eklenti 600922 Eklenti 600923 pH hatasından dolayı kalsiyum eksikliği gözlemleniyor. Kaya yününde pH'yi dengeli tutmakta zorlandım. Küçüklerin yaklaşık yarısı kalsiyum eksikliği gösterdi. Eklenti 600924 2 Mart saksılara aktarıldı Eklenti 600925 15 Mart'taki durumları. Bazı bitkilerde yaprak kıvrılma problemi gözleniyor. Büyük ihtimal besin çok kaçıyor. Hala en çok hangi seviyeyi beğeniyorlar bulmaya çalışıyorum. Şu anda gün aşırı 0,6EC ile sulama yapmama rağmen çok geliyor gibi. Bilmediğim bir sebep te olabilir tabi. Eklenti 600926 |
2 Eklenti(ler)
Tohumları 10 Şubat'ta dikip 5 haftada bu kadar gelişme beni çok memnun etti. Toprakta bu kadar hızlı gelişeceğini tahmin etmiyorum.
Eklenti 600928 Eklenti 600929 |
Sn PokPok;
Çalışmalarınızda başarılar dilerim, düzenli ve bilinçli bir çalışma olmuş. Size bir soru sormak istiyorum. Biberin tohumdan itibaren fide aşamasında uyguladığınız EC değeri nedir? bunun belli genel geçer kuralı var mıdır? Saygılarımla. |
bilmsel bir üretime tanıklıketmek çok hoş. elleriniziesağlık, umarım hepsi büyür. acıyı çok severim ve bu kadar acısını çok merakettim. kimbilir belki yetiştikten sonra tohum paylaşımında da bulunursunuz...
seygılar... |
Yorumlarınıza teşekkür ederim. Benim yaptığım yöntem kesin doğrudur diyemem tabi ama çimlenmesi zor chinense türünden, mini serayı boşalttığımda en son %80 civarı sonuç aldım. 3 hafta boyu mini sera fişte kaldı ve ilk çimlenme 7. günde görüldü. Chinense türü yüksek sıcaklıkta çimlendiği için ortam sıcaklığı gece gündüz 28C'de sabit kaldı.
Hatalarım da oldu ama. Okuduğum tavsiyeler kayayününün pH'ı yükseltme eğilimi olduğu üzerinde. Bunun için kullanmadan önce 24 saat süresince 5,5 pH 0,2-0,3 gibi düşük EC solüsyon içinde bekletilmesi tavsiye ediliyor. Bu işleme buffering-tamponlama deniliyor. Bunu yaparken kesin şişe suyu kullanın. Ben 24 saat beklettim ama pH'ı 5,5'a indirmedim. Bunun için daha sonra yüksek pH kalsiyumu kilitledi ve yapraklarda deformasyon gözüktü. Kullandığınız malzeme de özellikle bitki yetiştirmek için üretilen kayayünü olmalı tabi. Bunun haricinde besin kullanımına gelirsek, kayayünü tamponlama işleminden sonra kurudukça sadece pH 5,8'e düşürdüğüm suyu kullandım. Kotiledon yapraklardan sonra gerçek yapraklar açınca 0,4 EC 5,8 pH ile devam ettim. Saksıya aktardıktan sonra ilk 10 gün kadar 0,5 EC daha sonra 0,6 EC değerinde solüsyon kullandım. Hep damacana su kullandığım için başlangıç EC yok denecek kadar az. Gereksiz yüksek EC kullanıp bitkileri strese sokmak istemediğimden büyümede yavaşlama veya besin yetersizliği (soluk renk yaprak vb) görmedikçe düşük EC vermeyi tercih ettim. Söylediğim değerlerde bu problemlere rastlanmadı. Bir kaç bitki ayırıp EC yükseltmeye devam edip ne olurdu görmek iyi olurdu ama her seferinde iki ayrı solüsyon yapmaya üşendiğim için denemedim. Osman Bey, fideden yetiştirmeyi ben şahsen tercih etmem. Neden derseniz ideal olarak zararlı organizmalardan arınmış bir ortama fide ile topraktaki mantar, bakteri, larva gibi organizmaları taşımak istemem. Mikoriza, trikoderma gibi yararlı organizmalar sisteme sonradan da aşılanabilir. |
Sayın Walden. Estağfurulah, benim bilimsel çalışma gibi bir amacım yoktu. Aklım nasıl çalışıyorsa o şekilde yaptım.
Umarım yetişir ürün alabiliriz de tohum paylaşma seviyesine gelebilelim. Tohum tabi paylaşırım ama çapraz tozlaşmayı önlemek için bir tedbir almayacağım için nasıl tohumlar olur bilemiyorum. |
EC ile ilgili söylemeyi unuttum. Medya ve sulama sıklığı da önemli tabi. Benim biberler %100 coco ortamda ve gün aşırı bir kez %15-20 civarı atık su çıkana kadar sulanıyor.
|
tohum paylaşımı veya tohum başka ülkelerden siparişine varım
yardımcı olacak dayanışmaya girecek kişlerle ben hazırım |
Başka ülkelerden tohum almak için nasıl bir yardım veya dayanışma bekliyorsunuz İdris Bey? Belirtirseniz destek olmak da kolaylaşır.
Tohum paylaşmak için henüz bakmadım ama bu forumda uygun bir başlık vardır herhalde. |
2 Eklenti(ler)
Birkaç gündür 3-4 bitkinin yapraklarında yukarıya kıvrılma başladı. Neden diye araştırınca diğer benzer probleme yapılan yorumlarda iki değişik sonuca ulaştım. Biri az EC verdildiği diğeri de çok şeklinde. İki sonuç kutup zıt olduğu için besledikten sonra saksıdan akan suyu test etmeye karar verdim. Yukarıdan 0,6 EC vermeme rağmen çıkan suyun 0,3 EC olduğunu ölçtüm. Böylece medyanın EC'si düşük olduğu için 0,9 EC değerli yeni bir solüsyon yapıp çıkan su aynı değerde olana kadar besleme yaptım. Bundan sonra bütün bitkileri 0,8-0,9 EC arasında besleyeceğim. Kararım doğru mu yanlış mı herhalde yakında görülür. Kıvrık çıkan yapraklar artık düzelmeyeceği için yeni yaprakları gözlemlemek gerekiyor.
Eklenti 601394 Eklenti 601395 |
1 Eklenti(ler)
|
3 Eklenti(ler)
Birkaç biber iki sapa ayrılıp çiçek yapmaya başladı. Henüz küçük oldukları için çiçekleri kesiyorum.
Eklenti 602442 Bir tanesinin yapraklarını budadım. Yandan dallanma yapıp yapmayacağını merak ediyorum. Eklenti 602443 Çok boy atıyorlar her gün. Işığın biraz yükselmesi gerekecek çünkü çok yaklaştılar. Fan devamlı çalışmasına rağmen en yakın yerlerde sıcaklık 30 derece civarı. Eklenti 602444 |
1 Eklenti(ler)
Havalar iyi gidiyor biberleri azar azar dışarıya çıkarmaya başladım. Dün 1 saat gölge, bugün 2 saat gölge ve biraz güneş. 7 günden sonra geceleri de dışarıda bırakacağım 15 derece altında olmazsa.
Eklenti 602890 |
Sayın PokPok merhaba,
Çalışmalarınızı yakından takip ediyorum profesyonel çalışmanıza hayranım. Yalnız yapraklarda bişey dikkatimi çekti sanki tuzluluktan dolayı kabarmalar var gibi. Resimden mi öyle anlayamadım. Yaprağın üzerinde noktasal buruşmalar veya kabarmalar var mı? Şuanki EC ölçümleriniz nasıl? Hangi formüle göre besliyorsunuz? |
1 Eklenti(ler)
Çok teşekkür ederim. Elimden geldiğince itinalı bir şekilde yapmaya çalışıyorum. Tuzlulukla ilgili gözleminiz çok isabetli. Ben de bugün bir güncelleme yapıp bundan bahsedecektim, benden hızlı davrandınız. Başkalarının projemi takip edip yorum yapması çok güzel.
Problemime gelirsek yaprak kıvrılma problemi son iki haftadır vardı ama son iki gündür sadece Trinidad scorpion türünde yeni gelişim çok bozuk çıkmaya başladı. Şöyle: Eklenti 603851 Önce, artık dışarıya çıkarmaya başladığım için bit zararı mı diye düşündüm ama bitkilerde hiç bir ize rastlanmıyor. Olmadığına karar verdim. Besleme rejimim ilk başta 0,5 EC'den yavaş yavaş şimdilerde 1 EC'ye geldiği için öncelerde aşırı beslemeye hiç ihtimal vermiyordum. Sonunda dün kullandığım ortam aklıma geldi. Biobizz Coco-mix diye bir ürün. Üretici firmaya göre önceden yıkanmış ve buffer işlemi yapıldığı için torbadan çıktığı gibi kullanılması uygun. 0'a yakın EC diye reklam yapılıyor. Google'da arama yapınca Hydromag dergisinin 10 civarı coco ürünü ile yaptığı testi buldum. Bu testte benim de kullandığım ürünün tuzluluğu 1,12 EC çıkmış yani çok yüksek. Benim de koyduğum miktar eklenince genç bitkilere herhalde çok geldi. Ne yaptım derseniz ortam pH'ını değiştirmemek için 10lt damacana suyunu pH 5,8'e düşürdükten sonra en çok etkilenen bitkilerin medyasını bayağı bol suyla yıkadım. Umarım böylece fazla tuzdan kurtuldum. Ancak yeni yaprakların çıkışıyla tedavinin etkili olup olmadığını göreceğiz. Beni izlemeye devam edin. :) |
4 Eklenti(ler)
Havalar geçen haftadan beri iyi gittiğinden 8 adet biberi son gelişme yerleri olacak saksılara aktardım. Saksılar için kullandığım karışım %50 coco %50 hidroton. Gündüz sıcaklığı iyi ama bazı geceler 15 derece altına düştüğünde içeri alıyorum ve sabah tekrar çıkarıyorum. Hava tahminlerine göre bu hafta sonundan itibaren böyle bir problem olmayacak.
Bu saksıları alttan hortum bağlantısıyla besleyecek fotoğraflarda görünmeyen bir depo da var ama henüz bağlamadım. Bitkileri sistem saksılarına aktardıktan sonra 10 gün civarı üstten sulama yapılması tavsiye ediliyor kökler saksının altına ulaşana kadar. Geçen cuma aktarma yaptıktan sonra sadece bir defa sulama yaptım çünkü ortamın çok ıslak olmaması kökleri su aramaya teşvik ediyor. Eklenti 605580 Eklenti 605581 Eklenti 605582 Eklenti 605583 |
1 Eklenti(ler)
Bu da ilk oluşan meyve. 7 pot'lardan bir tanesi. İlk çıkan biberlerin şekli henüz oturmadığı için henüz gerçekten istediğim tür mü bilmiyorum ama sadece meyve almak bile güzel bir duygu.
Eklenti 605584 |
Ellerinize sağlık, okuması takip etmesi bile ayrı bir keyif veriyor.
Benim de çiçeklerimin yapraklarında içe doğru kıvrımlar meydana gelmişti. Araştırmalarıma göre kalsiyum eksikliğinde bu gibi problemlerin yaşanacağını okudum. Biraz acemi olduğum için pH'ı kontrol etmede gecikiyordum. Öğrendiğime göre pH değeri bitkinin istediği aralığın dışına çıkınca verilen besinleri alamama problemleri baş gösteriyormuş. Bunun üzerine besin eriğini daha kolay kontrol edebileceğim bir yere aktardım ve pH değerini 5.8 ile 6.5 arasında tutmaya özen gösterdim. Bitkiden gelen cevaplar çok güzel. Yaprakların içe doğru kıvrılma problemi düzeldi ve bitkiye canlılık geldi. pH değerinin bu kadar önemli olabileceğini ilk başladığımda hiç düşünmemiştim. Yeni başlayacak olan arkadaşların önemle dikkat etmelerini tavsiye ederim. :) |
Sayın PokPok,
Biberlerinizle ilgili gelişmeleri merak ediyoruz. :confused: Saygılar... |
bence buraya kadrdı erdal hocam
sanırım gübre çözeltisi uygun deyil veya yetrsizdi |
Sayın beşiktaşlı,
Çok sağlıklı, dinç ve kütür kütür görünüyordu biberler :confused: ;);) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 21:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024