agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Balkonda domates otomasyonlu (dutch bucket) (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/36159.htm)

infernomer 19-12-2014 10:58

Balkonda domates otomasyonlu (dutch bucket)
 
4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
Forumu uzun zamandan beri okuyorum ve sonunda bende topraksız tarım yapmaya karar verdim. Uzun zamandır Arduino ile ilgileniyorum ve programcılıktanda anladığım için kendimce sistemimi otomasyonlu olarak kurmak istedim gerekli malzemeleri sipariş ettim ve programımı yazmaya başladım ve ilerleme kaydettim.
Tartesden 10 adet HİDRO SAKSI sipariş ettim ve sistemi kurmak için gerekli diğer işlemleri de haftasonu yapmak istiyorum.
Domates için besin eriyigini nasıl temin edebilirim ve tartesden aldığım saksılar için agretat tavsiyesine ihtiyacım var.
Not: İstanbulda yaşıyorum

malbman 19-12-2014 11:45

İstanbul'da yaşıyorsanız besin eriyiği temini konusunda Kudret Tezel hocamıza müracaat edebilirsiniz. Muhtemelen agregat konusunda da tavsiyelerde bulunabilir kendisi.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

infernomer 22-12-2014 09:01

Haftasonu 1 parmak boruları birleştirerek saksıların oturacağı kaideyi oluşturduk. Bana biraz zayıf gibi oldu geldi. Eğer bir sıkıntı olacağını hissedersem kaideyi güçlendireceğim.
Resim çekmeyi unuttuğum için ekleyemiyorum artık haftasonu ekleyebileceğim.
Bu arada bu projeyi bitirdiğim zaman herkesin kullanımına açacağım. Gerekli malzemeleri elde edinip sizde seranızı otomasyonlu hale getirebilirsiniz. Yazdığım koduda git'e yükleme gibi bir düşüncem var böylece programcı arkadaşlar eksikleri giderip bana yardımcı olabilir.
Ben aslında makine mühendisiyim ve kuyumculukla ilgili cnc makineleri yapıyoruz. programlamayıda burada kendi çabalarımla öğrendim. Tam bir diy (kendin yap) sevdalısıyım. Evimde atolyemde kendi yaptığım bir 3 boyutlu yazıcı ve bir router'ım var.
Topraksız tarıma başlamama sebep olduğunuz için hepinize çok teşekkür ederim.

s.akbulut 27-12-2014 21:31

Sayın infernomer;

Başlamış olduğunuz projenizde gelişme olup olmadığını, şuan hangi aşamasında olduğunuzu merak ediyorum :) Şuan olmasa bile ileride amatör olarak arduino ile sizin projenize benzer bir şeyler yapmak istediğim için bu konunun önemi ayrı yerde benim için. Aşamaları, gelişmeleri... arayı açmadan paylaşırsanız benim gibi meraklılara da öncü olacağınızdan şüpheniz olmasın...
Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim..

infernomer 29-12-2014 10:03

2 Eklenti(ler)
Sayın S.Akbulut proje yavaş yavaş ilerliyor. Aslına bakarsanız işin kod kısmını bitirdim sayılır. geriye amerikadan sipariş ettiğim birkaç parça ve ilkbaharı beklemek kaldı :)

Ben sistemimde atlas scientificin EC ve PH devrelerini kullanıyorum. Bu devreler istenilen PH veya EC pobu ile çalışabilmekte. PH probunu ebayden ucuza bulabildim. Fakat EC probunu bulamadım ve Atlas scientifikin EC probu 150 dolar civarında satılıyor(K=0.1).Benim için ve bu işi amatörce yapacak kişiler için yüksek bir miktar olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden eğer yapabilirsem EC probunu kendim yapmayı düşündüm. K=0.1 değerli probu yapabilmek için 10 cm2 lik 2 levha arasında 1 cm lik mesafe fiksleyip deneme yapacağım. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar varsa yorum yapabilirlerse çok sevinirim yaptığım hesap doğrumudur ve levhalar için hangi materyali kullanmalıyım?

Agretat ile alakalı Kudret beyin görüşünü aldım bana cocopeat ve perlit karışımını önerdi. Fakat bu bilgiyi almadan önce babam benden habersiz torf aldığı için yine Kudret beyin domateslerinde kullandığı Torf + Kum karışımını kullanmayı düşünüyorum. Bu haftasonu çektiğim fotoğrafları aşağıda paylaşıyorum.

Mustafa_cmbz 29-12-2014 19:39

EC SENSÖRÜ (AD32P) - EC ÖLÇÜM CİHAZLARI

hocam ben denemelerimde tartesteki bu sensörü kullandım.Kendi yaptığım sensörden daha stabil çalışıyor.Her ne kadar hesap kitap ta yapsan hazır ürünün yerini tutmuyor.Tavsiye ederim.

hatta bende ph için pahalı geldiğinden yine tartesteki sensörden kullanmayı düşünüyorum elimde 1 adet mevcut fakat bağlantılarını tespit etmek kolay değil.

pH SENSÖRÜ (AD11P) - pH ÖLÇÜM CİHAZLARI

amatörce yapıyorsan bence sensör olarak bunlar yeterli.

Hatta ec sensörünün içerisinden sıcaklık sensörü de mevcut çalıştığın platformda bu sensörden veri almak çocuk oyuncağı ve gayet stabilde olur kanısındayım.

infernomer 30-12-2014 08:43

Mustafa bey,

Yorumunuz ve öneriniz için teşekkür ederim.Sizin konunuzu okudum tecrübelerinizden faydalanmak güzel olacak.Ben extradan suyun sıcaklığını ölçmek için DS18B20 kullanıyordum. Fazladan sensör göz çıkarmaz ama :)

Ebayde ucuz BNC konnektörlü PH sensörleri var ben aldım bir tane denemeye başlayınca performansını söylerim.

Müsade ederseniz birkaç sorum olacak.

1-Bu ec sensörünün K değeri hakkında bilginiz varmı(kullandığım Atlas scientificin EC devresi kalibrasyon yaparken K sabitini belirtmemizi istiyor)?

2-Sürekli kullanımda (çünkü suya daldırıp birdaha çıkarmayacağız)ne kadar süre stabilite sağlar? Siz uzun süre kullandınız mı?

İyi çalışmalar.

Mustafa_cmbz 30-12-2014 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi infernomer (Mesaj 1343818)
Mustafa bey,

Yorumunuz ve öneriniz için teşekkür ederim.Sizin konunuzu okudum tecrübelerinizden faydalanmak güzel olacak.Ben extradan suyun sıcaklığını ölçmek için DS18B20 kullanıyordum. Fazladan sensör göz çıkarmaz ama :)

Ebayde ucuz BNC konnektörlü PH sensörleri var ben aldım bir tane denemeye başlayınca performansını söylerim.

Müsade ederseniz birkaç sorum olacak.

1-Bu ec sensörünün K değeri hakkında bilginiz varmı(kullandığım Atlas scientificin EC devresi kalibrasyon yaparken K sabitini belirtmemizi istiyor)?

2-Sürekli kullanımda (çünkü suya daldırıp birdaha çıkarmayacağız)ne kadar süre stabilite sağlar? Siz uzun süre kullandınız mı?

İyi çalışmalar.

Merhabalar..

1- modülün datasheetini incelerseniz konuyu orada ayrıntılı olarak anlatıyor.Benim anladığım kadarı ile kullanılacak olan sensör tipi ile ölçmek istenilen çözünürlük ile alakalı bir değer veriyorsunuz.

Tam emin değilim sadece şöyle bir göz atayım dedim ve gördüğüm kadarı ile osilaskop probu gibi düşünün x1 ve x10 kademesi gibi ölçülmek istenen netlik değerini atıyorsunuz gibi anladım.

2- Bana kalırsa düşünceniz yanlış.Her ne olursa olsun sonuçta suyun içerisinde olduğu için suyun içerisinde kaldığı sürece ve birde ışık alan bir kısımda ise yosun vs. kalıntılar yaparak zamanla ölçüm netliğini düşürecektir.Belirli periyotlarda temizliğinin ve ardından kalibrasyonunun yapılması bana daha mantıklı geliyor.

Dediğim gibi uzun süreli denemelerim olmadı ama hali hazırdaki cihazlarda gördüğüm buna benzer durumlar mevcut ve bende atelye ortamında ölçüm kısımlarının tasarımı ile uğraştığım sürelerde kullandığım için pek fazla uzun soluklu tecrübem yok.

Ec ölçümünü nasıl ve nereden yapacaksın ? direk tankın içerisine daldırmanı tavsiye etmem.Sulama hattına giden boruların üzerine bağlamanı ve sökülebilir bir şekilde adapte etmeni tavsiye ederim..


ec probunu kendin yapacaksan daha önce kendim uğraştığım için belki sana faydası olabilir.

http://tekdag-elektronik.blogspot.co...-ec-metre.html

Bunun yanında hazır alırım diyorsan bir çok probun içinde NTC si var fakat bunu analog olarak okumak başlı başına bir iş.Ben bir süre uğraştım sonunda pes ettim ******* en güzeli ds18b20 kullanmak...

Mustafa_cmbz 03-01-2015 18:21

Ne yaptım hocam kitler eline ulaştımı varmı bir gelişme ?

infernomer 05-01-2015 15:49

Geçen haftasonu başka işlerle uğraşmak zorunda kaldım.Denemeyi bu haftasonu yapacağım zaten daha yeni geldi kit.

Mustafa_cmbz 06-01-2015 10:26

kit üzerindeki ( ec ve ph ölçüm kitleri ) chiplerin üzerindeki isimleri okuyabiliyorsan bana özelden yazabilirmisin..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024