agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   ilker78 / İlk Topraksız Denemem ve Hüsran (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/34791.htm)

ilker78 28-05-2014 20:49

ilker78 / İlk Topraksız Denemem ve Hüsran
 
3 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

Bu sene evimin terasının uygun olması ve çok fazla kullanamadığımdan değerlendirmek için çilek, biber ve domates fideleri aldım ve ektim. Meyve, sebze yetiştirme konusunda deneyimli olmadığımdan başladım internette araştırmaya. Hormon kullanmadan doğal yollarla nasıl daha fazla verim alabilirim diye bakınırken bu harika forumu buldum. Forum üyelerinin mesajlarındaki sıcak, samimi ve içten tavırları çok hoşuma gitti. Forumda yazılanları okurken birde baktım, evde topraksız tarım uygulamarı yapılıyor ve verim de oldukça iyi... İşte dedim tam aradığım şey.
Aslında bu konuda hem çok şanslıyım hem de şanssız. Niye mi? Babam ziraat, annem kimya mühendisi. Biraz besin eriyiklerinin hazırlanması konusundaki paylaşımları karıştırıp kafamda bazı şeyleri netleştirip, notlar aldım ve gittim annemlere. Koydum notları önlerimne ve durumu anlattım. Ama sonuç hiç beklediğim gibi olmadı :( Annem 40 sene önce mezun olmuş. Ama o zamandan beri hiç kimya ile ilgili bir işte uğraşmadığı için bilgiler körelmiş gitmiş. Neyse dedim bir de babamın bilgilerini yoklayım. Babam da Yük. Ziraat Makina Mühendisi olduğundan tarım makinalarında çok daha tecrübeli. Bana bu topraksız tarım için yardımcı olamıyacağını söyledi. Canları sağolsun :o

Bende forumda üyelerin yaptığı uygulamalara baktım ve onlardan kendime uygulayabildiklerimi yaptım. Domateslerden bir tanesini söküp 10 lt'lik bir yoğurt kabında bir deneme yaptım. Besin eriğini şimdilik hazır satılanlardan almayı uygun buldum. Agregat içinse hidroton kullandım. Suyun ECsini 2,2, PH'ı da mümkün olduğunca 6-6,5 aralığında olmasını sağladım. Ancak 10 günde fide bu hale geldi. Diğerleri 2 katı oldu. Köklere baktığımda 2. ve 3. resimde gördüğünüz gibi üstten yeni köklerin çıktığını, alttakilerin çürüdüğünü gördüm. Bende fideyi hidroton olmadan suyun içine almaya karar verdim.

ilker78 28-05-2014 21:09

3 Eklenti(ler)
Fideyi suya aldıktan 3 gün sonra suyunu değiştiriyim dedim. Köklerin çok hızlı geliştiğini fark ettim. Sanırım bu iyiye işaret. Bunun yanında yeni aldığım iki domates fidesini aşağıdaki gibi bir düzenek hazırlayıp diktim. 20 litrelik bir saksıya yaklaşık 10 litre su koydum. Kökler suyla temas etmiyor. Sulama aralığını sabah 6'dan gece 9'a kadar iki saatte bir 15 dakika ve gece köklerin kurumasını önlemek için saat 3'te 15 dakika olarak ayarladım. Suyun EC'si 2 ve PH'ı 6-6,5 aralığında tutmaya çalışıyorum ama akşam eve geldiğimde genelde 7,5'a kadar çıkmış oluyor. PH'ı düşürmek için limon tuzu kullanıyorum. Sanırım ilk yaptığım düzenekte hidroton kullanmadan direk suyun içine bırakmam gerekiyordu kökleri. Havalandırma sürekli çalışıyor. Birde hidrotonu ne kadar yıkarsam yıkayım, suyun üzerinde ince bir yağ tabakası oluyor. Bu normal mi? Bunların dışında yaptığım yanlışlar ve tavsiyeleriniz nelerdir?

fagu03 28-05-2014 21:36

Sayin ilker78
Bence sisteminizi degistirin. Hindistan cevizi torfunda yani kati ortam kulturunde denemeler yaparsaniz cok daha basarili sonuclar alirsiniz. Hemde bakimi kolay olur. Ec metre ve ph metrenizde var.

fagu03 28-05-2014 21:39

Basit bir sistem
 
1 Eklenti(ler)
Buna benzer bir sistem akvaryum motoru ile kucuk 40 litrelik tankdan bitkilere gunde kafama gore sulama yapiyorum.

alitezel 28-05-2014 22:02

Sayın İlker78 daha bu gün kendi paylaşım sayfamda hata amatörün ruhunda var galiba demiştim sizinde muhakkak vardır bir yerde hatanız aklıma gelen ise sanırım fideler toprakta başlayıp durgun su kültürüne geçti ustalar bunun yanlış olduğunu söylüyor toprak kökenli rahatsızlıklar olabiliyormuş belkide fide türünü tutturamadınız ama umarım bu sizi yıldırmaz denemelere devam edersiniz.


Saygılar....

turhanengin 29-05-2014 12:22

Merhaba Sayın İlker78;
Aramıza hoşgeldiniz.
İlk denemenizin hüsranla sonuçlanması sizi bu işten soğutmasın.Hepimiz ilk başladığımız zamanlarda mutlaka hatalar yapmışızdır.Hata yapmaktan korkmayınız.Sadece yaptığınız hatadan ders çıkarmayı biliniz.

Sayın fagu03'ün fikrine aynen katılıyorum.İlk çalışmalarınızı katı ortam kültüründe yaparsanız daha olumlu sonuçlar alır ve yaptığınız işten mutluluk duyarsınız.

Çalışmalarınızda başarılar diler saygılar sunarım.
Turhan Engin
Tekirdağ/Çorlu

ilker78 29-05-2014 19:01

Değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. Aslında bu sene yaz dönemini, tecrübe edinmek, bilgi sahibi olmak ve hangi sistemde otomasyon olmadan biraz vakit harcayarak daha başarılı olacağımı görmek için ayırmıştım kendime. Asıl planım atıl durumda olan terasımı kendim için bir hobi alanına dönüştürmek. Yaklaşık 60m2 yerim var. Seneye bahar aylarında düzenli bir kurulum yapıp, farklı çeşitler ve daha profesyonel ekiplanlarla neler yapılabilir, ne kadar verimli olur, bunu görmek. Sayın Ali Tezel'in de dediği gibi "Hatasız amatör olmaz.":rolleyes:

Cevaplarınızla aklımdan geçenleri tasdiklemişsiniz. Hidrotonun uyguladığım sistemler için doğru malzeme olmadığını düşünmeye başlayıp cocopeat ve perlit siparişi vermiştim. Bir kaç güne elimde olur. Aklımın bir kenarında da toprakta yetişen bitkilerin topraksız tarıma adapte olup olamayacağı vardı bir zamandır. Foruma baktım ama gözümden kaçmış. Hatta bunu görebilmek için son ektiğim iki domates fidesinin bir tanesinin köklerini topraktan arındırıp, diğerini de viyolunu çıkarıp kabaca toprağını alıp, köklerine ellemeden koydum sisteme. Elimde biraz domates ve biber tohumu var. Bunları, siparişlerim gelince çimlendirip en başından topraksız kati ortamda yetiştirmeyi deneyeceğim. Bunun için geç olsa da şimdilik amaç gelişimlerini görmek. Aklımda birkaç farklı sistem daha var. Haftaya kurulum yapıp burdan paylaşacağım.

Herkese çalışmalarında başarılar dilerim.

ilker78 04-06-2014 22:31

2 Eklenti(ler)
Merhaba Arkadaşlar,

Domates fidelerinin 1 haftalık gelişimini paylaşmak istedim. İlk resim, kökleri topraktan temizlenmiş, diğeri viyolden çıkarıp sisteme aldığım fide. Birincisinin kök gelişimi diğerine göre çok daha iyi görünüyor. Ayrıca her ikisinin de üzerinde çiçekler açmaya başladı. Bu fideleri iş yerimden aldım, arazimiz müsait olduğundan kahvaltıda kendimiz yemek için, her sene bahçıvanlarımız sağolsunlar, 30-40 domates ve biber fidesi ekerler. Bendekiler de fazla kalanlardan. Bugün gidip baktığımda iş yerimdekilerin üzerinde daha bir tane bile tomurcuk yok. Bendekilerin gelişimi daha iyi gibi görünüyor. Kökler de saksıdan çıktıklarına göre bu iyiye işe işaret diye düşünüyorum.

Tek sıkıntım PH. Sabah evden çıkarken 5,5-6,0 arasına düşürüyorum, akşam geliyorum 7,0 - 7,5 arasına çıkmış. Tekrar düşürüyorum, sabah bakıyorum tekrar çıkmış. PH'ı düşürmek için 1 litrelik şişede, suda erittiğim limon tuzunu kullanıyorum. PH'ı yaklaşık 3. Bu sudan 100 ml ekleyince PH 5,5 - 6,0 aralığına düşüyor. Bu arada her gün 200 ml su eklediğim için EC değeri de değişiyor. Bugün aynı sekilde PH'ı 3 ve EC'si 2,5 olan su hazırladım. En azından EC daha stabil olur diye düşünüyorum.

Birşey sormak istiyorum. PH'ın 12 saatte bu kadar çok değişmesi limon tuzundan mı kaynaklanıyor? Bunun yerine hidroklorik, sülfürik, fosforik asit veya PH Down gibi kimyasallar kullanırsam PH'ın yükselmesi daha uzun süre alır mı?
Ayrıca akvaryum tecrübelerimden bildiliğim, PH değerlerindeki ani düşme veya yükselmeler balıklar için hayati önem taşır. Bu bitkiler için de geçerlimidir?

Son olarak internette bulduğum bir bağlantıyı paylaşmak istiyorum. Basitçe bir dozajlama sistemi.

- Me My Self & My Reef

Böyle bir düzeneğin söyle bir faydası olabilir; kendim için, 12 saatte 100 ml PH'ı 3 olan limon tuzlu çozelti ile PH'ı 6 civarında tutabileceksem, 12 saatte 100 ml damlayacak kadar ayarlanırsa, PH'ı istediğim değerler aralığında daha uzun süre tutabilirim diye düşünüyorum. Tabi denemeden öğrenemeyiz.

karabostan 05-06-2014 17:46

topraksız tarım
 
öncelikle kolay gelsin

ben hidroton konusunda bir şey söylemek istedim aslında ben hidrotonun çok yararını gördüm böyle bir şey olması ilginç geldi bana

ben sürekli akan sistemi kullandım çok başarılı olamasam da idare eder sizinde belki daha iyi bir sistem kurmanız gerekiyordur yanlışlarınızı kendiniz görmeniz iyi ve bence çok kötü bir başlangıç yapmamışsınız tekrardan başarılar


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024