agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   tezcanibrahim/aquaponic denemesi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/33763.htm)

tezcanibrahim 15-02-2014 19:03

tezcanibrahim/aquaponic denemesi
 
5 Eklenti(ler)
Arkadaslar eger sistemle alakali sorulariniz varsa lutfen cekinmeden sorun. Gecmiste aeroponics, fogponics ve hydroponics sistemleri ile bitki yetistirmisligim var yalniz en zevklisi ve en az bas agritani aquaponic olmustur. Resimlere gelince

1. grow bed, bitkilerinizi yetistirdiginiz yer

2. domates agaci, evet agac diyorum cunku bunun boyu iki metrenin uzerinde ve eger yanlis saymadiysam tam 72 adet domates+cicek var uzerinde ve buyumeyede devam ediyor

3.baska bi acidan domatesler

4. cherry stuffer pepper bunlar 25-30 cm boyunda tatli biberler. Herbir bitkide 30-40 kadar cicek vardi yanliz ph(4.7) in cok dusuk olmasindan dolayi ciceklerin cogu dokuldu

5. patlicanlar cicek acmaya basladi

tezcanibrahim 15-02-2014 19:13

Devami
 
5 Eklenti(ler)
6. bu biber bitkisi digerleriyle ayni cins yanliz bu 10cm iken tepe kismini kestim. Internette okudugum kadari ile biber kok gelisimini tamamladiktan sonra top kisimlari kesilirse yanlardan yeni dal cikmasini hizlandiriyormus buda bitkinin verimini arttiriyormus. Bekleyip gorecez sonuclari

7. Salatalik

8. Birhaftalik yesil soganlar. Satin aldigim yesil soganlarin kok kismini tekrar yetistiriyorum, denemeninizi tavsiye ederim.

9. Balik tanki. Aquaponic icin tilapia ya da alabaliga ihtiyaciniz yok! Sistemde gordugunuz gibi gold fish kullaniyorum.

10. Sisteme ekledigim solucanlar. Bunlar suda cozunmeyen balik diskilari ile olu bitki koklerini decompose yapiyorlar.

MeyveliTepe 15-02-2014 21:05

Bütün balık bu kadar mı? Orada on kadar japon balığı görüyorum.

Not: mesajlarınızı aquaponic denemesi olarak başka bir başlığa nakledeceğim. Hem bu başlıktaki denemenin bütünlüğünü bozmamış oluruz, hem de başka bir teknik ile yapılan bir denemeyi ayrı bir başlıkta izlemiş oluruz.

MeyveliTepe 15-02-2014 21:16

Sisteminizi biraz da detaylı tanıtırsanız seviniriz.

fagu03 15-02-2014 21:20

Sayin hocam Meyvelitepe ,
dogal tarimi toprakli sistemleri kurarak cok kisiye örnek oldunuz. Balida kendiniz üretiyorsunuz. Balik havuzu kurmaya niyetinizmi var yoksa :) Balik kaldi bir sadece.
topraksiz kültur calismasi yapacakmisiniz ki yaparsanizu gene cok kisi faydanalacak hem bilgi hem gorsel hem uygulama metotlarini basit sekilde yapilacaktir.
Selamlar

tezcanibrahim 15-02-2014 21:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1249832)
Bütün balık bu kadar mı? Orada on kadar japon balığı görüyorum.

Not: mesajlarınızı aquaponic denemesi olarak başka bir başlığa nakledeceğim. Hem bu başlıktaki denemenin bütünlüğünü bozmamış oluruz, hem de başka bir teknik ile yapılan bir denemeyi ayrı bir başlıkta izlemiş oluruz.

Sayin MeyveliTepe, koyunu yeni bir baslik altina tasidiginiz icin tesekkurler.

Balik sayisina gelirsek, bu buyuklukteki bir sistem icin gereginden fazla baligim var diyebilirim. 2m2 lik bir ilan icin 3-4 adet kucuk balik bitkiler icin gerekli mirelali sagliyacaklardir.

MeyveliTepe 15-02-2014 21:29

2 m2 bir alan ama domates, biber, patlıcan gibi çok besin isteyen bitkiler yetiştirmeye çalışıyorsunuz. Bu kadar az bir balığın dışkılarından o kadar besin üretilebilir mi kuşkuluyum açıkçası. Akvaryum suyunuzun PH ve EC değerlerini belirtebilir misiniz? Aslında sisteminizi topyekün ve olabildiğince detaylı anlatabilirseniz çok faydalı olur.

Aquaponic ile bu ilk denemeniz midir? Söz gelimi bir önceki mevsimde aynı sistem ile bitki yetiştirip ürün aldınız mı?

MeyveliTepe 15-02-2014 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fagu03 (Mesaj 1249836)
Sayin hocam Meyvelitepe ,
dogal tarimi toprakli sistemleri kurarak cok kisiye örnek oldunuz. Balida kendiniz üretiyorsunuz. Balik havuzu kurmaya niyetinizmi var yoksa :) Balik kaldi bir sadece.
topraksiz kültur calismasi yapacakmisiniz ki yaparsanizu gene cok kisi faydanalacak hem bilgi hem gorsel hem uygulama metotlarini basit sekilde yapilacaktir.
Selamlar

Böyle bir havuzum var zaten. 1,5 ton kapasiteli, geçen sene algea ürettim bu havuzda. İçinde bir kaç balık var. Balık sayısını arttırsam ve üzerine bir aquaponic sistem kursam nasıl olur diye düşünüyordum. Fakat japon balığı değil de aynalı sazan düşünmüştüm. Yavru nereden bulurum diye araştırdım ama pek umutlu değil.

Evet, bir topraksız denemem de olacak bu yıl. Seradaki adalardan birinde nematod çıkınca orayı bir süre kullanmamaya karar verdim, o alanda ne zamandır denesem diye düşündüğüm topraksız denemesi yapacağım. Önce herkesin yaptığı gibi başlayıp olabildiğince organiğe yaklaştırmaya çalışacağım. Topraksızda mikroorganizma faaliyeti olmayacağı için hiç bir zaman tam organik olamayacak fakat verilen mineral oranlarına göre bitkilerin tepkilerini ölçmek bakımından da benim için faydalı olacağını düşünüyorum.

fagu03 15-02-2014 23:04

4 gözle bekliyoruz blogtan takip edecegiz-

tezcanibrahim 15-02-2014 23:09

Sayin MeyveliTepe,
Anladigim kadari ile sizin topraksiz tarim ile bir gecmisiniz var o yuzden cok detayina girmeyecem. Aquaponic'i hydroponic'ten ayiran temel fark minerallarin bitkilere nasil saglandigidir. Hydroponicte siz bu minarelleri satin alip belli olculerde suya eklersiniz. Aquaponicte ise gerekli mineraller balik diskilarindan gelir. Yani disaridan sizin sisteme mudahalenizi gerektirecek bir durum soz konusu degil. Tek yapmaniz gereken sey baliklarinizi kaliteli organic yemlerle beslemenizdir.

Yeni sistemlerde mahsul almaniz biraz zordur cunku balik diskisini decompose yapacak bakteri sistemde yoktur ve bu bakterilerin kolonilesmesi yaklasik olarak bir 6 ay surmektedir. Altinci aydan sonra hydroponically yetistirilebilen ne varsa bu sistemde yetistirebilirsiniz.

Grow media olarak clay pebbles kullaniyorum. Bunlar comlek topragindan yapilmis kucuk misketlerdir. Eger sizin oldugunuz yerde bunlar yoksa ya da pahali iseler dere yatagindan alacaginiz kucuk taslarda isinizi gorecektir. Hatta dere yatagindan alinan taslarin bir ozelligide uzerlerinde bu bakterilerin mevcut olmasidir. Taslarin puruzlulugu arttikca bakteri icin yasam alani dogru orantili olarak artacaktir buda bitkiler ve baliklar icin daha iyi bir environment demektir.

Sisteme nutrition deficiency belirtileri gormedigim surece kesinlikle mudahale etmiyorum. Baslarda sistemde demir eksikligi vardi, bitkilerin yapraklari sarariyordu, bunuda sisteme chelated iron denen organik demir minaralini ekleyerek ustesinden geldim. Sistemin EC degerleri ile ilgilenmiyorum, hicte olcmedim. Yanliz ph degerlerini takip ediyorum cunku belli Ph degerlerinde bitkiler gerekli minaralleri sudan cekip alabilirler. Sistemin Ph degeri 4.7 bu deger optimum degerin(6.2-6.7) cok altinda. Saglikli sistemlerde ph degeri hep bir dusus egilimindedir, bunuda sisteme yumurta kabugu ya da ezilmis deniz/tatli su midyesi kabugu ekleyerek uygun bir seviyeye getirebilirsiniz. Ben bu aralar vakit bulamadigim icin sistemin ph degerlerini ayarlayamadim.

Balik sayisinada fazla takilmayin derim cunku bitkilerin ihtiyac duydugu minareller atomic boydadir o yuzden birkac balik bu sistemi cevirmeye yeter de artar bile.

tezcanibrahim 15-02-2014 23:15

Yasagidim yerde kisin cok siddetli gecmesi ve bitkileri evin kucuk bir odasinda yetistirmemden dolayi bitkiler ihtiyac duyduklari isigi alamiyorlar o yuzden 200w lik T5 florosan kullaniyorum ama yeterli degil tabi.

MeyveliTepe 15-02-2014 23:31

EC değeri suda çözünmüş besin ve diğer tuzların miktarı açısından basit de olsa bir gösterge. Bu yüzden değerini sordum. Yeterli besin üretimi için muhtelif aquaponic dökümanlarında onlarca kilo balıktan söz ediliyor, bu sebepten balık sayısı dikkatimi çekti. Balıkları hangi frekans ile besliyorsunuz?

PH 4.7 biraz fazla düşük. Bu değere balıklar dayanabiliyor mu? PH neden bu kadar düşük? Balık dışkıları mı bu kadar düşürüyor, başka bir etki mi var?

Siz 10 küçük japon balığı ile bu sistemde daha önce ürün aldığınız bir dönem oldu mu, yoksa ilk kez mi deniyorsunuz?

Not: Hidroponic ile ilgili bilgim henüz teorik, yakında biraz pratiğe dönecek :)

MeyveliTepe 15-02-2014 23:33

Sisteminizin su döngüsü ve bitki tavalarının yapısından biraz söz eder misiniz?

fagu03 15-02-2014 23:44

Organik ile bayagi bir pratik ama

tezcanibrahim 15-02-2014 23:54

Sayin MeyveliTepe, EC degerlerini olcme geregi duymuyorum cunku bitkiye baktigimda renk ve seklinden neye ihtiyac duydugunu asagi yukari tahmin edebiliyorum.

Bu benim ikinci sistemim diger sistemi gecen sene kurmustum icerisinde sadece yesillik yetistiriyordum. Bildiginiz gibi nane/reyhan turevi bitkiler cok fazla mineral ihtiyaci duymuyorlar. Bakterilerin kolonilesmesi bittikten sonra bu sistemi kurdum. Inanmayacaksiniz ama sistem sadece 45 gunluk ve inanilmaz derecede iyi gidiyor.

Su surkulasyonu ise su sekilde oluyor, bir pompa yardimi ile suyu tanktan grow media uzerine pompaliyorum, su belli bir seviyeye geldiginde otomatik sifon yardimi ile su tekrar tanka geri donuyor. Bu surkilasyon her 15 dakikada bir tekrarlaniyor. Birazdan fotosunu eklerim

fagu03 15-02-2014 23:59

bekliyoruz

tezcanibrahim 16-02-2014 00:09

4 Eklenti(ler)
Bell siphon diyorlar buna
1. kullandigim su pompasi 4w 110 gallon/hour
2. bell siphon un alt baglantisi
3. sifonun calisir hali
4. sifonun grow bed icerisindeki kismi

tezcanibrahim 16-02-2014 00:10

Bell siphon nasil yapilir?
Automatic Bell Siphon Aquaponics Tips & Tricks - YouTube

tezcanibrahim 16-02-2014 00:14

Sistemim kucuk oldugu icin hava motoru kullanmiyorum. Sifon devreye girdiginde baliklara yetecek oksijen sagladigini dusunuyorum. Bitkiler icinde endiselenmeme gerek yok cunku her 15 dakikada bir kokleri hava ile temas etmekte.

omorfi 17-02-2014 15:43

Cok güzel hocam

fagu03 02-03-2014 22:58

Urfa balikli göldeki baliklardan epey bir gubre cikarmi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024