agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   cocopeatte sırık domates ve salatalık (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/27387.htm)

yalandünya59 10-05-2012 10:18

cocopeatte sırık domates ve salatalık
 
5 Eklenti(ler)
Merhabalar Sevgili Topraksız Tarım Dostları,

İlkönce sera bekçisine emeği geçen ve hakkı ödenemeyecek büyüğüm kendime örnek aldığım, topraksız tarımda ışığım olan o mükemmel insan kudret hocama saygılarımı sunarım.

Ayrıca sevgili sarıcan, idris şenol, ve dispaserede kucak dolusu selamlar...

Fotolar 10/05/2012 tarihlidir...
Sistemde cocopeatte 32 kök sırık domates, 32 kök sırık salatalık bulunmakta, drenaj sistemi, damlama sistemi, ekim dikim işleri tamamen kendime aittir, uğraştım ama değdi sanırım, ne dersiniz...

dispaser 10-05-2012 10:30

selamlar ve saygılar bizden sn. yalandunya59.
fotoğrafları görmek için heycanlanmıştık artık, iyi oldu. yaptığınız bu "KÜÇÜK" denemenizde başarı elde etmeniz temennisiyle...
gelişimlerini de ilgiyle takip edeceğim, kolay gelsin.

smnunal 10-05-2012 10:54

Sayın yalandunya59,
yaptığınız işte başarılı olmanızı temenni ediyorum.

akçay 10-05-2012 12:54

hayırlı olsun,kolay gelsin,resimlere bakınca 3yıl önceki kendimi gördüm bu yol ticari amaçlı sera yapımına kadar gider,ama siz avantajlısınız,çünkü Kudret hocam ve sera bekçiniz var(biraz kıskandım )gibi ALLAH yar ve yardımcınız olsun.ürününüz bol,bitkiniz hep yeşil olsun.kolay gelsin.

agriwolf 10-05-2012 16:10

Hayırlı olsun. Güzel bir sistem olmuş.

Kudret Tezel 10-05-2012 21:07

Sevgili yalandünya59 hayırlıolsun. İşte amatörce başlayıp profosyonelliğe giden yolun başı. Gerçekten güzel bir terasınız var. Sizde gerçekten güzel bir sistem kurmuşsunuz. Sera bekçinizin olması nekadar avantaj, veya neleri değiştirecek onu zaman gösterecek. Dilerim herşey gönlünüzce olur.

Eğer söyliyeceklerimi yanlış değerlendirmesseniz bir kaç şey söylemek istiyorum. Zira bunları ileride söylemek pek anlam taşımaz. yol yakınken hatırlatayım sizde uygun görürseniz basit önlemleri alın.

Drenaj kanallarınız yağmur oluklarından yapılmış çok güzel. Ancak geçiş delikleri biraz yukarıdan delindiği için su birikmesine sebep olacak gibi görünüyor. resimden öyle anlıyorum. Durum böyle olunca buharlaşarak kaybolan su miktarınız artacak.

Kanalların yan çeperlerinde kuruyan ve suda erimiyen for da olan besin mineralleri bir miktar besin kaybına sebep olacak. Bu dezavantajların önüne geçmek için kanalların üstünü kapatmanızı önereceğim. kanalların üstünü strafor köpükle kapatabilirsiniz. Güneş ışınlarının sıcağından korur, buharlaşmaya büyük ölçüde mani olur diye düşünüyorum.

Birde merak ettiğim domateslerin ve salatalıkların sırık cinsi olduğunu söylediniz nasıl bir asma sistemi yapacaksınız. Eğer terasınız bizim teras gibi çok rüzgar alıyorsa bazı sorunlar yaşayabilirsiniz. Bizim terastaki sistemde askı iplerinin bir ucu teknelerin altındaki demir ayağa , diğer ucu yukarıdaki askı demirine bağlı olduğu için rüzğar sertte olsa zarar vermiyor. Siz askı ipini domatesin gövdesine bağlayıp asacaksınız zannediyorum. sert rüzğarda coco-peat yastıkların ağırlıkları yetmesse yastıklar düşebilir.
Temennim asla böyle bir durumu yaşamamanız. Ancak ben terasta esen rüzğarın azizliğini bildiğim için hatırlatmakta fayda gördüm.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim. Ürününüz sağlıklı, hasadınız bol olsun. Kolaygelsin.

gürcan_keskin 10-05-2012 23:36

Hayırlı olması dileğiyle.İnşallah sağlıklı bol hasat yaparsınız.
Sistem oldukça başarılı gözüküyor.
Emeğinize sağlık.

idris şenol 11-05-2012 06:47

hemşerim hayırlı olsun
cocopit ekim torbalarını nerden temin ettiniz ,fiyat nedir ortalama?

sinasi6 11-05-2012 08:27

Sayın yalandünya59,

Çalışmalarınızı çok beğendim, takdir ettim, ilham aldım.. Emeğinize sağlık. Başarılarınızın devamı dileği ile.

Saygılar sunarım.

yalandünya59 11-05-2012 10:32

Sevgili Topraksız Tarım Dostları,

Hepinizin iyi dilek ve temennileri için çok teşekkür ederiz.
Görücez bakalım sera bekçisi neler yapacak haftalık olarak tüm gelişmeleri fotolayıp
bu platformda yayınlayacağım kısmetse,sıkıntıları, çözümleri, yanlışları hep beraber düzeltip en iyiye ve en doğruya hep beraber yelken açacağız inşallah,

Kudret hocam temennilerinizede ayrıca teşekkür ederim, yazdıklarınızı düşündüm ve şunları yapmaya karar verdim;

1-Drenaj oluklarını değiştirip başka bir sistem yapacağım ve geçiş deliklerini en alt seviyeye kadar indirip besinli suyun birikmesinin önüne geçmeye çalışacağım.

2- Bu drenaj sisteminde (kanallarda) besinli su buharlaşmasının önüne geçmek için üzerlerini birşekilde kapatacağım.

3- Terasım sizinki kadar yüksek olmasada yazın esinti oluyor, bu yüzden bitkilerin gelişeceğide göz önüne alındığında haklısınız galiba, cocopeatler devrilmesin diye birşekilde zemine yani alttaki sisteme birşekilde bağlantı yapacağım. Evet ipe alıp üst kısımlardan kuşak atacağım ve bu kuşaklara ipleri bağlayacağım.
Sanırım bunun hazırlığınada başlasam çok iyi olacak.

Neyse diğer konu ise drenajdan gelen besin eriyikli suyu bir tankta biriktirip sera bekçisine geri basmak için bomba gibi bir sistem aklıma geldi, siparişim birkaç güne kadar elimde olacak eminim çok hoşunuza gidecek, ilk defa denenecek son teknoloji bir sistem olacak, drenaj tankı geri beslemesinide burada fotolarla yayınlayacağım.
Saygılar...

yalandünya59 11-05-2012 10:36

Sevgili idris şenol;

Cocopeat torbalarını Yurtser firmasından temin ettim, sağolsun Aydın hocam sayesinde
tanesi 5 $ olan torbaları ben Yurtserden 5 Tl'ye aldım, terasta 18 adet cocopeat var, bildiğin gibi üzerlerinde 4 köklük ekim yerleride açık hazır geliyor.
Kullanmadan önce iyice suya doyurmak lazım, yanlız katı ortam kültüründe anladığım kadarıyla bence 1 numara, nedenini ise zamanla burada yazarak paylaşacağım.
Bu işe gönül veren arkadaşlar mutlaka denemeli bence...

erosus666 11-05-2012 13:29

Sistem gayet başarılı görünüyor,

çalışmalarınızda başarılar

soilless 11-05-2012 22:08

Sn Yalandünya59 güzel bir çalışma. Hem siz isteklisiniz hem Kudret beyin yakın desteğini almışsınız. Başarılar diliyorum.

Dikkatimi çeken 5 TL değerinde 4 köklük cocopeatler. Fiyat çok iyi.

Şöyleki, ilk kez kurulurken 4 kök için 4 saksı + 10 litrre torf+ iri dere kumu maliyeti + biraz perlit veya pomza derken bu dört saksılı 4 kök domates için 5 TL den fazla harcama demek.

Üstelik cocopeat zahmetsiz. Bu noktada üyelerimizin bilgilenmesi açısından bu cocopeatler bir sonraki sezon veya kaç sezon kullanılabiliyor??

yalandünya59 12-05-2012 15:51

Sevgili Soilless,

Evet belirttiğiniz hesaplamaları bende yaptın, aslında ekonomik. Topraksız tarımın maalesef en büyük handikapı ilk kurulum maliyetidir. Ama sonrası malum....
Bana verilen bilgilerde ömrü 3 yıldır, ancak daha fazlada kullanılabileceğini düşünüyorum sebebi ise Carbon-Azot oranı 104:1 'dir. Buda bozulma hızı çok düşük demek oluyor.

Benim belirgin bir şekilde gözlemlediğim özellikleri;

1- Kendi ağırlığının 10 kat fazlası kadar su tutma kapasitesine sahip olması, bitki kökünü hep nemli tutuyor aynı zamanda besinide doz doz veriyor olması.

2- Çok süzeç bir malzeme drenajın mükemmel bir şekilde işlemesini sağlıyor.

3- Gündüz anladığım kadarıyla (güneşli havalarda) bitkinin yanmamasını sağlıyor, gece ise içi sıcak oluyor (bitkiyi sıcak tutuyor,üşütmüyor). Bizim trakyada bu işi yapacak olan arkadaşlara soğuk hava şartlarından dolayı şiddetle tavsiye ederim, bence başka bir agredatla uğraşmasınlar.

4- Pamuksu **** lifli yapısı nedeniyle bitkiye muazzam oksijen alma imkanı sağlıyor.

5- ****** çok hafif bir malzeme olması en büyük avantajı diyebilirim, kuruyken hacim yok. Ama ıslatınca tam bir bomba oluyor.

Sizede çalışmlarınızda başarılar diler, saygılarımı sunarım...

idris şenol 13-05-2012 23:49

yurtser firme bilgilerini verirmisiniz

ekaragoz 14-05-2012 06:18

İdris Bey,
Sanırım YURTSER TARIM MHENDSLK - ANTALYA / yurtser, yurt ser, yurtser tarm, yurtser tarim, antalya tarm, seraclk, sera, tarm, antalya, antalya sera, sera malzemeleri, mhendislik' daki firma. (0242 3212082) Ama bize de aynı fiyata verirler mi?
Kargo ücreti ne kadar tutar onu da öğrenmek lazım.

yalandünya59 15-05-2012 09:56

Sayın ekaragoz,

Aydın hocam ağaçlar.net üyelerine aynı fiyata verileceğinle ilgili söz almıştı,

yurtserde ziraat mühendisi Mesut bey diye bir arkadaş var, sağolsun çok ilgilendi.
Kargo ücretine gelince ürünün kendisi kadarda kargo ücreti ödedim, onu belirteyim,Akdenizde olan arkadaşlar gidip kendileri alırlarsa daha iyi olur sanırım.
Saygılar...

erosus666 15-05-2012 11:49

Sn. Yalandünya59


drenaj dönüş için coopeatlerin altında naylon serili gibi duruyor fotolarda,

terasta topraksız tarım altında,

fotolarda başlamış bulunduğun sistemde dönüş sistemi ile ilgili değişik yöntemler düşünüyorum.

ama naylon kullanılarak hem basit hem maliyetsiz bir durum,

kullanımı ile ilgili sıkıntılar yaşatıyor mu bilgi verirseniz sevinirim.

yalandünya59 15-05-2012 12:48

Sevgili Hemşehrim erosus666,

Evet normal naylon kullandım, ancak naylondan önce tuğlaların üzerine 5/5 ağaç kullandım yani eni ve yüksekliği 5'er santim.
Aralarınıda yaklaşık 15-20 cm tuttum, dolayısıyla ortada 5 cm derinliğinde bir oluk, kanal kendiliğinden oluşuyor, bu naylonuda içerisine yanlardan ahşaplara raptiyeledim.

Sistemin üst noktasına büyük tuğla alt noktasına küçük tuğla kullandımki meyil oluşsun cocopeatlerden akan besinli su bu kanalın içerisinden kendi cazibesinle oluklara dolsun dedim, vede tam planladığım gibi oldu, drenaj mükemmel işliyor.

Hayır naylon bana hiçbir problem çıkarmadı, tavsiye ederim, hem ucuz hem istediğin gibi oynatabileceğin bir malzeme.
Sisteminde başarılar dilerim.,gelişmeleri takip ediyorum...
Saygılar...

erosus666 16-05-2012 10:22

saolasın tavsiyeni deneyeceğim,

fakat hava malum + iş çıkışı hava kararana kadar 1-2 saatlik vaktim oluyor.
bende 5-10 tahta kullandım sistem için naylon olayını deneyeceğim.


tekirdağ hangi ilçede yakın ise sistemi görmek isterim.

ibo3535 16-05-2012 16:28

selam bende almak istiyorum bu laylonlar hazır olu olrak mı geliyor yoksa siz mi dolduruyorsunuz firma kargoyla hobiciler gönderirimi mesela ben bu torbaarın biraz genişini düşündüm çilek için acaba olur mu ?

yalandünya59 17-05-2012 10:43

Sevgili Hemşehrim erosus666,

Tekirdağ merkezdeyim, neden olmasın terasım güzeldir...


Sevgili ibo3535,
Yurtseri bir arayın derim, evet çilekler için arası biraz fazla (25 cm) çilekte 15-20 cm ekiliyor diye biliyorum. Ama olur ****** neden olmasın. Hobi amaçlı gönderim yaparlarımı dediğim gibi bir arayıp görüşün bu arada Yurtser Antalyada bir firma...
Saygılar.
Fotolar yarın sabah geliyor, bekleyin...Sürprizlerim var size....

ibo3535 17-05-2012 12:07

bekliyorum resimleri bol hasatlar

dispaser 18-05-2012 10:03

sn yalandunya bu sabah göndereceğiniz fotoğrafları bekliyoruz hala merakla. internetin başından ayrılamıyorum fotolar geldi gelecek diye :) hadi artık bizi daha fazla merakta bırakmayın lütfen..

nicea 18-05-2012 11:38

evet sayın dispaser düşüncelerime tercüman oldunuz.bende merakla bekliyorum.

yalandünya59 18-05-2012 14:02

4 Eklenti(ler)
Evet arkadaşlar hakısınız, işlerimin yoğunluğundan dolayı ancak yükleme fırsatı bulabildim.:(
Fotoları atıyorum, arkasındanda kendim bir yorum yapacağım (genel olarak) sonrasındada siz değerli dostlarında yorumlarını bekliyorum. Saygılarımla.

yalandünya59 18-05-2012 14:11

Evet sevgili topraksız tarım dostları,

7 günlük gelişme ilgili olarak fikirlerim şöyle;

1- 7 günde bir bitkinin bu kadar hızlı gelişeceğine asla inanmazdım(toprakta bu işi yıllarca) yapmış birisi olarak bunu kesin ve net ifade ediyorum.

2- 7 günde bu gelişmeyi görünce 'topraksız tarım' ile kesinlikle erkenci ürün yetişeceğine kanaat getirmiş bulunmaktayım.

3- 1 haftalık gelişme sanırım boy olarak % 100 kalınlık olarak % 150 civarında.

4- En son fotoğrafta (net çıkmamış) koskocam bir tomurcuk var, genel olarak bütün domateslerde bu var, sanırım 1 hafta sonra hepsi sapsarı çiçek olacak gibi geliyor.

5- Sera bekçisi harika çalışıyor, ancak elektroniğin olduğu yerde yapabileceğiniz tek şey sanırım 'denetim'dir. Size bir iş bırakmıyor. sadece muslukları ve genel kontrolü yapıyorsunuz.

6- Domates ve salatalığın aynı besin kiti ile beslenmeyeceğini düşünüyorum, sebebi ise fotodada bariz açık ve net. Domates çok kuvvetli bir geliştirme gösterirken salatalık geriden geliyor. Ancak amatörlükte pek önemli olmayacağı kanısındayım.

7- Bu 1 haftalık gelişmenin 5 günü günde 2 kere (sabah-akşam) sulaması ile gerçekleşti. Adaptasyon süreci olduğu için bekçiyi ve bitkileri fazla zorlamadım. 2 gündür günde 5 kere sulama periyoduna geçtim. Şuanda verdiğim miktar ise 5 x 150 ml = 750 ml/biktidir.
Ancak Haziran ayında 1000 ml, Temmuz ayında ise 1250 ml.'ye çıkmayı planlıyorum.

Evet arkadaşlar söz sizde.. .Saygılar....

dispaser 18-05-2012 14:28

bu arada bahsetmeyi unuttuğunuz birşeyi hatırlatmak istiyorum, bu hafta boyunca tekirdağ genelde kapalı ve yağmurlu geçti. geceleri de sıcaklıklar 10 derece civarlarına düştü. şuanda da kapalı ve ara ara yağışlı. havalarında açmasıyla büyüme hız kazanacaktır sanırım.
gelişimleriyle alakalı üstadlar daha sağlıklı yorumlarda bulunacaktırlar heralde, ozaman biz de daha verimli bir takip yapmış olacağız.
tebrikler ve paylaşımınız için teşekkürler sn yalandunya59...

akçay 18-05-2012 16:56

sayın yalandünya59 görüntüler güzel,ec ve ph nedir acaba?

yalandünya59 18-05-2012 17:09

Sevgili akçay ağabey,

EC 1,9 Ph ise 6-6,5 arası...beğendiğine sevindim...
Saygılar...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024