agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız Tarım İçin Otomasyon Projesi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/25528.htm)

karapotinli 20-10-2011 17:14

Topraksız Tarım İçin Otomasyon Projesi
 
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar öncelikle merhaba ben topraksız tarım ile 2 ay önce tanıştım ama yapmak için fırsat bulamadım . Daha Dogrusu zamanım az ve akşamdan akşama başında bulunacagım, ama proje küçük olsun buyuk olsun bu sorunun tek çözümü otomasyon sistemi ile mümkün . Ben kendi mesleğim oldugu için araştırdım çok zor bişey değil ancak ana hatlarının çizimi için biraz topraksız tarım konusunda yardıma ihtiyacım var.

Belli ortam bitki ve besin değişkenlerinin oranını ve Değerlerinin yükselme düşmesinde izlenecek yolları buraya yazarsak sistem oluşturma bakımından faydalı olacagını düşünüyorum.

Ortam Değiişkenleri

Ortam Isısı gece 13-15 gunduz 23-25 Derece Arasında yukselirse havalandırma düşerse ısıtmak

Ortam Nemi gece gunduz %65 Civarında yukselirse havalandırma düşerse
buhar cihazı

Besin Eriğinin, sulama suyunun veya devir dayim edilen suyun

EC Değeri (Tuzluluk Oranı) Ec 2.1 ile 2.5 Yukselirse Su İle Seyreltmek Düşerse Besin Erği Koymak

Ph Değeri (Asitik Bazlık Değeri) PH.5.8 ile 6.0 yükselirse Su İle Seyreltmek Düşerse Allah Kerim

Karbondioksit Gübrelemesi Oranı Belli Değil

Ek Işıklandırma Güneşsiz veya guneşin erken indiği günlerde güneş indikten sonra saat 10 lara kadar

...



Bu Kırmızı İle Yazılan Yeri Cevaplarınız ve değerli bilirkişi abilerimizin goruşutle düzenleriz ....
bide eklenmesi gerekenleri yazalım lütfen....

şimdilik başlangıç ama

Eklenti 252566

mrduran 20-10-2011 17:36

Sayın Envor ve Sayın Kudret Tezel' in sayfalarına bakın lütfen. Şu anda/Şimdi aktif sayfa, '' Topraksız tarım hidroponik ve aeroponik '' kullanıyorlar.

Bakınız lütfen. Saygılarımla.

Delimus 20-10-2011 17:40

Amaç tam verim almak ise; Öncelikle bitki belirli aralıklarda iklimede bağlı olarak Ec-Ph aralığını tercih eder bu yüzden otomasyon yapılacaksa bu değerler sabit değilde değiştirilebilir olmalı.
EC Değeri (Tuzluluk Oranı) 5 Yukselirse Su İle Seyreltmek Düşerse Besin Erği Koymak
Buradaki 5 değerini sabitlemek hata olur , 1.4 Ec isteyen bitki 0.5 artışta 1.9-2.0 Ec de eğer yaz ve ortam sıcak ise sorun yaşarken, kışın sorun yaşamaz .
Bu değerler her bitki için farklı olmakla birlikte aynı bitkide bile ortam sıcaklığına bağlı olarak değişebilmekte.Sonuçta bunlar makine değil.

Bu yüzden Digital panolu değerler + - değiştirilebilirse alt üst noktalar belirlenebilirse süper olur bence....
Fakat amaç sadece sulamaya zaman ayırmamak ise Hangi bitkide kullanacaksanız ona göre yorum yazalım.

karapotinli 20-10-2011 19:14

yani mesela kaç dakika aralıkla ph ec ve ısı olculmeli ve kaç olmalı şimdilik domates için yapıcam ama ****** istediğim sistem söyle işte ısı belirli iki değer arasında olmalı yukseldiği zaman 1 röleyi dustugu zaman 2 roleyi aktif edecek role aktif olma zamanlarıda belirlilenebilecek mesela ısı için her mudahele zamanı 25 saniye ideal mesela ama cihazdan ısı aralıgıda ec aralıgıda ph aralıgıda belirlenebilecek herbiri için role acık kalma sureleride mesela sıvı ile seyreltmek belirli bir hacimli azlık ile kaç sn kaç ml su ile seyreltilecek belirlene bilir ama işte herşey için ilk önce bunlar tam belirlenmeli

domates için konuşalım tam otomasyonlu bir sistemde ısı istediğimiz derecede olacak buna gore gece gunduz ısı ec ph nasıl olmalı ve yukseldiğinde ve dustugunde nasıl mudahele etmeliyıız

the_mc 23-10-2011 15:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karapotinli (Mesaj 871539)
domates için konuşalım tam otomasyonlu bir sistemde ısı istediğimiz derecede olacak buna gore gece gunduz ısı ec ph nasıl olmalı ve yukseldiğinde ve dustugunde nasıl mudahele etmeliyıız

ısı ec ph bunlar hep ortamala sabit düzeyde.

yukseldiğinde ve dustugunde nasıl mudahele etmeli ortamalayı dengelemek için gübre , asit-baz, ısı kaynagını optimuma taşmalıyız. aslında forumda bunlardan çok yazı var.

karapotinli 25-10-2011 17:18

evet haklısınız forumdaa var ama çok karmaşık ama biyerde tartışarak toplanırmı dedim olanaksız ben araştırıp bir veri tabanı çıkarıyorum sunucu paylasırım bu arada devre yukarıdaki gibi suruyor ortam ısısı nemi co2 oranı sıvı ısısı ec ph oksijen ni ve sıvı gubrelemesi sisleme için motor kontakları koyup durumlara gore yon vericem bir nevi iklimlendirme projesi ...
yansız iki şeyde takıldım ph degeri ve ec degeri nin optimizasyonu için farklı yontemler varmış onlardan bilgisi olanlar yazabilirse sevinirim

the_mc 27-10-2011 02:02

iklimlendirmeyi sende aşagı yükarı biliyorsundur. Ortam Isısı gece 13-15 gunduz 23-25 şimdi sen gündüz 13-15 yaparsan ortam sıcaklıgını farklı yerlerde farklı sıcaklık olşacagını düşünmen lazım. yaparken fark edersin zaten. bitki için standart 25-30 derece sabit kalması daha verimli olur.

diger faktörlerden hangi ürünü yetiştirceksen ona göre kriterlerini yazalım. domates mi, salatalık mı, marul mu hangi ürün olucagınıda yazmalısın. sıvı ısısı ec ph oksijen ni ve sıvı gubrelemesi kısmı farklı olur sonuçta. co2, nemi oranı bu ikisde standarttır bakmak lazım.

özcan.194 04-11-2011 22:23

merhaba arkadaşlar. ben 100 dönümlük bir serada otomasyon ve gübreleme sorumlusuyum. benim kullandığım makinalar bahsettiklerinizin aynını yapıyor. mesela sera içerisinde sıcaklık düşüğü zaman sıcak suyu devir daim yaptıran motorlar çalışır. havalandırmalar kapanır. Sera istenn değerlere ulaşınca durur. havalandırmalar açılır. Bu iş için gerekli olan zaman aralığına siz karar veriyorsunuz. güncelleme zamanı kısa olursa motorlarda sürekli bir dur kalk olur. bunun için belli bir sapma payı belirlemeniz gerekir. mesela zaman olarak 60 sn gibi. sıcaklık da 2 C, nemde % 10 gibi. Ec ayarlamasında da Ec düşünce kullandığınız gübre formülünden ilave etmeniz gerekir. Bunu yapmak içinde besin solüsyonunun geçtiği hatta bir EC probu ve PH Probu koyulması gerekir. Bunların yaptığı anlık ölçüme göre bir elektrikli vana ve pompa yardımı ile gübre ve asit koyulur. Sera içerisinde de ısı, nem ve karbondioksit sensörleri olmalı. bu arada yetiştirme ortamı olarak ne kullandığınız ve sisteminizde önemli..

karapotinli 05-11-2011 12:03

saol arkadaşım dilimden anlayan biri çıktı nihayet ... benim sorucaklarıma cevap vermişsin teşekkür ederim. beki ph ve ec probu ne kullanıyorsunuz ve ömürleri ne kadar.

bu arada proje durdu . nedenide ne zaman meslegimi yapim dedim oda hobi için şartellerimi attırdılar Sizin kullandığınız otomasyon sisteminin bir küçük prototipini yaptim (proton+ ve proteusta ) dedim gercekte kontaktorlere ve buyuk borulara baglayınca tüm hepsinin mantık kısmı aynı...

tüm mantık lcd komut düzen kısmını ayarladım iş sensor kısmına kaldı işler çıgrından çıktı bir iki firmayı arayıp ph ec çozülmüş oksijen co2 için sensor fiyatı ve teknik dokuman istedim adamlar sadece prob sattıkları halde napıcaksınız yapamazsınız kullanamazsınız öyle kolay değil .. ya be kardeşim be düzensiz mantıkla çalışan arızalı entegreli adam sen satıcısın cihaz yapmıyorsun paranı al -probu sat bakma gerisine ne üstüne lazım sanamı kaldı benim vaktimi boşuna harcayıp harcamadığım ... adamı boyle zorladım biraz sen dedim paranı al sat iş barvurusu yapmıyorum beyfeendi dedim .. tamam beyfendi mail atın bakarız dedi teli kapattı mail attım ama dönen yok.

Aklıma hemen üniversitede yaşadığım bir olay geldi beni buluyor böyle şeyler ya . neyse sene 2001 bir ses kayıt entegresini aradık okul projesi için yine böyle bi arızalı insanlara denk geldik. birazda ögrencilik hali internet gelişik değil falan arkadaşım hakan var onunla dedikki . amerikaya fabrikasına mail atalım ordan hiç değilse türkiyede kim distributor onu ogreniriz dedik zaman farkını hesaplıyarak mail attık biz sanıyorz 2 gun sonra donecekler adamlarda iş prensibi var 15 dakikada döndüler maili bir okuduk . işte syn bilmem kim entegremizi projenizde kullandıgınız içn teşekkür ederiz. arge çalışmalarınızı destekliyoruz iste istanbuldan şu firma distributorumuz burda su kişiyle şu telefon ile goruşup bilgi alabilirsiniz.
biz diyoruzki aradımız kişiden fiyat ogreniriz **** muadil varmı ellerimnde varmı bilgi alırız. neyse aradıkk dedi bizi fabrikadan aradılar işte size statik kutuda entegreyi gonderiyorum fiyatı 25dolar ama arge çalışmalarınızda kullandıgınızdan para alınmayacak yakarsanız postala bunu gonderin sıfırını gonderirim falan dedik ya işte bu adamlar boyle buyuyo argeye destek oluyo.

Delimus 05-11-2011 12:23

Eleman çalıştırmak zor , ben ph metre aldım arızalı çıktı, hiç kullanamadım 1 hafta sonra gönderdim , 1 yıl sonra kavga dövüş belki 20 kere telefon açmışımdır artık savcılığa suç duyurusunda buluncam filan diyerek zorla yenisi gönderdiler.

basriacar 06-02-2012 22:12

Sn karapotinli, çok güzel bir çalışma başlattığınız için öncelikle sizi kutluyorum. İnanıyorum ki, bazı şeylerin artık Ülkemizde üretilme zamanı gelmiştir. Yazılarınızdan algıladığım kadarı ile de oldukça başarılısınız.
Sensörler konusunda nette araştırma yaptığımda fiyatlar oldukça yüksek gelmişti. Ben de kısmetse, yazın balkondaki solar ve rüzgar enerjisinden elde ettiğim enerji ile topraksız tarım yapmayı düşünüyorum. Bu yüzden de küçük çapta, pek fonksiyonel olmayan bir otomasyon kurmak istiyorum. Şöyle ki; sensörler vasıtası ile aldığım inpulsları bir komparatorda karşılaştırarak dijital devre sürücüleri ile ph ve Ec kontrolunda kullanmak üzere iki adet röleyi süreceğim. Pic proğramlama konusunu bilmediğim için benim yapacağım devre biraz daha basit olacak. Ancak, Ec ve ph denetimi sağlayacak ve değerler dijital ekranda görülebilecek.
Fakat, burada takıldığım nokta ise zaman bazlı olarak, sensörler vasıtası ile yapılan ölçüm aralıklarıdır.
Örneğin, Ec değerimiz düştü diyelim. Besin tankımız 1 ton olsun. Devre otomatik olarak çözeltimizi dengelemek için devreye girdiğinde A ve B besin tankımızdan ne kadar zaman aralıklarla besin verilmesi gerekiyor. Neden derseniz, verilen sıvı besinin tankın içinde karışıp, gerçek Ec değerinin okunabilmesi için biraz zaman alacaktır. Ve bu zaman aralığının da ayarlanabilir olması gerekiyor.
tabi, bunlar yapmayı düşündüklerim şeyler, elektronik devresi olarak henüz tasarlamadım ama sizlerde takdir edersiniz ki, benim bu dalla ilgim sadece hoby aşamasında olup, inşallah en kısa zamanda da pic proğramlamayı öğrenmek istiyorum.
Sanıyorum, ilk işim Ec metreyi yapmak olacak. Elimdeki orijinal Ec ölçer ile de kalibrasyonunu yapacağım. Ancak, ph metre de büyük ihtimal skop ile çalışmak gerekecek. O cihaz da bende olmadığı için burada bir yerlerden destek alabileceğimi düşünüyorum.

dispaser 07-02-2012 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karapotinli (Mesaj 876770)
saol arkadaşım dilimden anlayan biri çıktı nihayet ... benim sorucaklarıma cevap vermişsin teşekkür ederim. beki ph ve ec probu ne kullanıyorsunuz ve ömürleri ne kadar.

bu arada proje durdu . nedenide ne zaman meslegimi yapim dedim oda hobi için şartellerimi attırdılar Sizin kullandığınız otomasyon sisteminin bir küçük prototipini yaptim (proton+ ve proteusta ) dedim gercekte kontaktorlere ve buyuk borulara baglayınca tüm hepsinin mantık kısmı aynı...

tüm mantık lcd komut düzen kısmını ayarladım iş sensor kısmına kaldı işler çıgrından çıktı bir iki firmayı arayıp ph ec çozülmüş oksijen co2 için sensor fiyatı ve teknik dokuman istedim adamlar sadece prob sattıkları halde napıcaksınız yapamazsınız kullanamazsınız öyle kolay değil .. ya be kardeşim be düzensiz mantıkla çalışan arızalı entegreli adam sen satıcısın cihaz yapmıyorsun paranı al -probu sat bakma gerisine ne üstüne lazım sanamı kaldı benim vaktimi boşuna harcayıp harcamadığım ... adamı boyle zorladım biraz sen dedim paranı al sat iş barvurusu yapmıyorum beyfeendi dedim .. tamam beyfendi mail atın bakarız dedi teli kapattı mail attım ama dönen yok.

Aklıma hemen üniversitede yaşadığım bir olay geldi beni buluyor böyle şeyler ya . neyse sene 2001 bir ses kayıt entegresini aradık okul projesi için yine böyle bi arızalı insanlara denk geldik. birazda ögrencilik hali internet gelişik değil falan arkadaşım hakan var onunla dedikki . amerikaya fabrikasına mail atalım ordan hiç değilse türkiyede kim distributor onu ogreniriz dedik zaman farkını hesaplıyarak mail attık biz sanıyorz 2 gun sonra donecekler adamlarda iş prensibi var 15 dakikada döndüler maili bir okuduk . işte syn bilmem kim entegremizi projenizde kullandıgınız içn teşekkür ederiz. arge çalışmalarınızı destekliyoruz iste istanbuldan şu firma distributorumuz burda su kişiyle şu telefon ile goruşup bilgi alabilirsiniz.
biz diyoruzki aradımız kişiden fiyat ogreniriz **** muadil varmı ellerimnde varmı bilgi alırız. neyse aradıkk dedi bizi fabrikadan aradılar işte size statik kutuda entegreyi gonderiyorum fiyatı 25dolar ama arge çalışmalarınızda kullandıgınızdan para alınmayacak yakarsanız postala bunu gonderin sıfırını gonderirim falan dedik ya işte bu adamlar boyle buyuyo argeye destek oluyo.



sn karapotinli,
çalışmanızın gerçekten faydalı olacğı görüşündeyim. böyle bir otomasyonun burada nasıl yapılacağı paylaşılırsa ticari manada da faydalı olur. elinden gelen kendi yapar, gelmeyen de kolayca yaptırtabilir.
otomasyon sistemlerde ec kontrolünün nasıl sağlandığı benim de merak ettiğim bir konu. keşke bir bilen açıklasaydı da öğrenseydik hepimiz...

Hakan Öncü 17-02-2012 11:06

Merhaba,

2 yıldır balkonumda yaptığım topraksız tarım hobimi bu sene biraz daha teknik ve otomatik şekilde nasıl yapabilirim diye düşünüyordum. Geçen sezon Kudret beyin yaptığı sera bekçisini ve mahsullerini görünce daha bir heveslendim. Tabi araştırdıkça bu konunun biraz meşakatli olduğunu gördüm. Aslında sorunum Kudret beyin da daha önce yaşadığı ve sonucunda istediğini istediği gibi yapan bir cihaz bulamamasından dolayı birçok ihtiyacını kendi geliştirmesi ile aynı sebep. Burada kullanacağım Ph Ec sensorleri piyasada çok kolay uzun ömürlü en az uğraşı gerektiren sensorler değil. Kalibrasyon ve yüksek maliyetler çok geniş kişilerinde bu cihazları kullanabilmesini engelliyor. Ben elektronik geçmişi olan ve 10 yıldan daha fazla süredirde bilgisayar teknolojilerini kullanan, kuran , yöneten biri olaraka bana bile birçok zahmetli ve zor geliyor. Bu bilgi düzeyine sahip olmayan larında kullanabileceği basitlikte ve ekonomik sensorler aradım ama hala istediğim gibi sensorler bulamadım.

Benim kullanmayı düşündüğüm (bu aralar) Arduino denen minik bir kontrol devresi. Piyasada çokca muadilleri bulunan Analog ve dijital giriş ve çıkışları bulunan, bilgisayar tarafından kolaylıkla programlanabilen ve teknik destek bulabileceğiniz bir kart.

Envayi çeşit sensorleri hazır olarak zaten var ama yine maliyet ve kullanışlılık tam istediğim gibi değil. Şu anda elimde istediğim gibi çalışan ve size gösterebileceğim çalışan bir düzeneğim bulunmamakta. Çalışmalarım ve denemelerim devam etmektedir. Gelişme gösterdikçe yapabildiklerimi size buradan paylaşabilirim.

Sizde çalışmalarınızı ve ne durumda olduğunuzu buradan yazabilirseniz bu bana yapmayı düşündüğüm projede ilham verebilir.

İyi günler iyi çalışmalar.

engindenizduray 17-02-2012 12:05

Sayın Karapotinli; Avrupa-ABD-Kanada-Rusya-Japonya-Avustralya-Brezilya-İsrail-Çin-Kore ve Türkiye'de üniversiteler tarafından hazırlanan bu tür bilgisayar yazılımı destekli otomasyon sistemleri olduğunu internetten takip ediyorum lakin agaclar.net'de çalışmalarını paylaşan arkadaşların, tanıdığım çiftçi-ziraat müh.-veterinerhekimlerin ve tarıma gönül verenlerin dilek-öneri ve şikayetlerine tam anlamıyla cevap verebilme amacıyla tasarlanmış bir otomasyon sistemiyle hiç karşılaşamadığım gibi videosunu fotoğrafını dahi görmedim. (Tarım fuarlarında da rastlamadım)

Bu nedenle agaclar.net olarak bir "otomasyon fonu" oluşturarak, bilgisayar programcılarının-makina mühendislerinin-yazılım mühendislerinin, ziraat mühendislerinin, veteriner hekimlerin, araştırmacıların ve tabii ki çiftçilerin önerileri dikkate alınarak yalnız ülkemizde değil farklı coğrafyalarda da kolaylıkla kullanılabilen bir proje hazırlanması gerektiği (bu işin artık bilgisayar bölümünde okuyan bir öğrencinin boş vakitlerinde hazırladığı 300-500 liralık yazılımlarla desteklenen, kullanımı güç, verilere müdahale imkânı sınırlı, malzeme kalitesi yetersiz ve tasarımı hatalı sistemlerle yürümeyeceği) gün gibi açık.

Yani; örneğin jalapeno biberi yetiştirmek istiyorsunuz, toprak yapısı, suyun sertliği, korunacak ph değeri, ihtiyaç duyulan minerallerin türleri ve miktarları, korunması gereken ısı-nem-sıcaklık değerleri vb. bitkinin gelişimine etki eden tüm verilerin 1kez sisteme girilmesi sonucu sistemin kütüphanesinde bu bilgiler yer alacak ve üretici örneğin marul üretimine geçmek istediğinde bir tuşa basarak sistem kendini marul otomasyonuna uyarlaması sağlanacak. Bu otomasyon hem insan hatasından kaynaklanan sorunları en aza indirecek hem de sağlıklı, kaliteli ve verimli ürün elde edilmesini özetle üretimde istikrarı getirecektir.

Böyle bir otomasyon sisteminde kullanılacak yazılım sadece otomasyonu desteklemekle kalmamalı, çiftçiye öneride de bulunmalı; örneğin, chery domates üreten çiftçiye "bu toprak yapısı, ph düzeyi, nem miktarı", "oyster mantarı üretmeye de elverişli" diyebilmeli ki çiftçi-seracı tesisinin alanını daha verimli kullanarak üretim miktarını ve gelirini arttırabilsin. Ayrıca bu yazılım üretilmesi planlanan ürün hakkında detaylı bilgi verebilmeli, "server (bilgi bankası-yönetim arşivi)"dan güncellenebilmeli, kamera sistemiyle desteklenebilmeli. Örneğin Antalya'daki bir üreticinin sistemine İstanbul'daki sistem operatörü internet üzerinden müdahale edebilmeli. Tüm sistemler tek merkezden izlenerek sorunlu bir sistemin derhal farkedilerek düzeltilmesine olanak tanımalı.

Bu sebeplerle bu konudaki girişiminizi desteklediğimi bildirir, daha önce defalarca değinilmiş olsa da konunun daha ciddi bir biçimde tekrar ele alınmasını sağladığınız için teşekkür ederim.

dispaser 17-02-2012 13:21

engindenizduray ın dediklerine katılmamak mümkün değil. bahsettiği özelliklerde bir sistem çok şeyi değiştirebilir.

Hakan Öncü 17-02-2012 13:33

Ben engindenizduray dediklerine katılmakla bereber,

Benim gibi amator ve hobi amacıyla burada bulunan kişilerin ihtiyaçlarını karşılamayacaktır.
Bir projenin boyutları ne kadar büyür se yapılabilirliğide o oranda azalır.
Balkonunda 3-5 domates bakan birinin bu projede ortaya çıkacak sistem için bütçe ayırabileceğine pek ihtimal vermiyorum.

Elbette ki istenenler güzel ve mantıklı şeylerdir, ama bu istekleri karşılamak için harcıyacağınız paraya yakın zaten piyasada profesonel sistemler mevcuttur.

Kudret beyin yaptığı gibi ekonomik, basit ve alınabilitesi yüksek bir cihaz düşünmek gerekmektedir.

Bu yazımı lütfen olumsuz olarak değilde yapıalacak olan sistemin daha basit ve ulaşılabilir olması için olduğuna inanın.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

engindenizduray 17-02-2012 14:05

Sayın Hakan Öncü; yukarıdaki bahsettiğim projeler maliyeti yüksek işler değil; vakit alması, iş bölümü ile yapılmak zorunda olması vb. nedenlerle yapılmayan veya belki gerekli talebi bulamadığı için şirketlerin gerekli özeni göstermediği işler...

Piyasada profesyonel dediğiniz sistemler var evet fakat bunlar, ya Avrupadan-ABD'den alınıp uygulanan ya da yukarıda belirttiğim gibi bir bilgisayar bölümü öğrencisinin bitirme tezi olarak belki bir çiftçi akrabası kullansın diye yaptığı kabiliyeti sınırlı sistemlerdir.

Otomasyon işlemi uygulayan mevcut firmaların sistemlerinin zayıf yönü ise yukarıda belirttiğim gibi farklı ürünlere hitap etmekte ya zayıf kalmakta ya da (en basiti dili Türkçe değil, dili Türkçe olsa da kullanımı kolay değil, üzerinde değişiklik yapmak fazla zahmetli vb.) eksiklikleri bulunan sistemlerdir unutmayınız ki büyük projeler küçük ihtiyaçların çözümüne de büyük faydalar sağlar; örneğin uzaya çıkmak için ülke iktisadını perişan etmek pahasına büyük projeler geliştiren Rusya ve ABD'yi ele alalım; bu 2 ülke aradan geçen 50 yılda uzay yarışında karşılaştıkları zorluklara buldukları çözümleri farklı sektörlere uygulayarak geliştirdikleri teknoloji ürünlerini ihraç ederek hem kalkındılar hem de yeni projelerinin maliyetlerini bu gelirden karşıladılar. Nükleer teknolojideki çalışmaları ele alalım, bugün tıptaki bir çok teçhizat ve uygulamanın doğum yeri de nükleer santrallerdir. Yani nükleer santral yapmak nasıl ki tıp-elektronik-kozmetik sektörlerine fayda sağladıysa; bu tür bir otomasyon sistemi belki faklı sektörlerdeki birçok çalışmaya zemin hazırlayacaktır.

Özetle şunu demek istiyorum; böyle bir proje gerçekleştiğinde internetten bilgisayarına veya "application market" denilen eklenti mağazasından örneğin Android işletim sistemli cep telefonuna bir uygulama yükleyerek balkonundaki sisteminin otomasyonunu destekleyebileceksin. Yani genel bir proje özele hizmet edebilecek kadar kullanışlı hale gelebilecektir; bizler yeter ki harekete geçip "ne gerekiyor, nasıl yapılır, kimlerle yapılır, ne kadara mâl edilir, ne kadar süre içinde geri dönüşü sağlanarak maliyetini amorti edebilir, etkinliği nasıl sürdürülebilir" vb. sorulara yanıt arayalım.. Gerisi kendiliğinden gelecektir..

dispaser 17-02-2012 14:20

yaşım itibari ile pek tecrübe sahibi değilim, fakat makine mühendisliğini ilgilendirebilecek, yardımcı olabileceğim konular olabilir diyerek seve seve üzerime düşeni yapabileceğimi belirtmek isterim. umarım faydalı olabilirim. herkesin katılımıyla bence çok da zaman alacak bir şey değil?

Potasyum 18-02-2012 22:48

2 Eklenti(ler)
Deneme,Gelistirme - YouTube

Cok basit ve ucuz bir sistem kontrol ve ethernet kiti bir kac roleler birazda c++ biliyorsan bunu herkez ama herkez yapabilir artik.Endustiriyel olanlarin tek farki pahali, yapilma suresinde cok para ve zaman harcanmasi olmalari.Bu kitler cinden turkiyedende de elde edilir.Tek mesele kuracaginiz sistem icin harcayaniz zaman ve para hesabidir.Isi ucuz degil, ekonomik yapabilmektir.

Ben ucuz alacak/yapacak kadar zengin degilim .!? ucuz is zaman ve para kaybi koca yaristayiz iste sperm gibi.

Firavun;Karuna soyleyin camur tuglalardan bana yuksek kule yapsin ki goklere cikip musanin tanrisini goreyim. ipod ile aydaki oyuncaklari yerkureden kontrol etmek hayal degil artik.Marsta kumdaki organik maddeleri tespid edebiliyorsun dunyadan.

Herneyse bu sistemi androide uyarlayabilirsem kodu paylasacagim.Kode su anlik bu surecte.

Kod:

/*
 Une application pour controler des prises de courant via une interface web.

Inspiré de l'exemple proposé par le SDK Arduino "WebServer"
 */

/******************************************************/
/* init des variables */
/******************************************************/
#include <SPI.h>
#include <Ethernet.h>

/******************************************************/
/* CONSTANTES */
/******************************************************/
#define MARCHE          'm'
#define ARRET            'a'
#define NB_MAX_SWITCHES  6
#define NB_SWITCHES      6
#define HTTP_PORT        80

/******************************************************/
/* init des variables */
/******************************************************/
// Enter a MAC address and IP address for your controller below.
// The IP address will be dependent on your local network:
byte mac[] = { 0x90, 0xA2, 0xDA, 0x00, 0x42, 0x49 };
byte ip[] = { 192,168,1,66 };

boolean endRequest = false;
boolean currentLineIsBlank = false;

// Name of the switch
boolean pickUpTheName = false;
boolean gotName = false;
int plugName = 0;

// State of the switch
boolean pickUpTheState = false;
boolean gotState = false;
char plugState = ARRET;

// States of all the switches
char tabPlugNameState[NB_MAX_SWITCHES];

// Pins of all the switches
int pinSwitch[NB_MAX_SWITCHES];


// Initialize the Ethernet server library
// with the IP address and port you want to use
// (port 80 is default for HTTP):
Server server(HTTP_PORT);

/******************************************************/
/* Setup */
/******************************************************/
void setup()
{
  // start the Ethernet connection and the server:
  Ethernet.begin(mac, ip);
  server.begin();
 
  // STATUT des switchs au départ
  tabPlugNameState[0] = ARRET;
  tabPlugNameState[1] = ARRET;
  tabPlugNameState[2] = ARRET;
  tabPlugNameState[3] = ARRET;
  tabPlugNameState[4] = ARRET;
  tabPlugNameState[5] = ARRET;
 
  // PINS utilisées pour les switchs
  // PINS dispos : 0,1,3,4,5,6,7,8,9
  pinSwitch[0] = 4;
  pinSwitch[1] = 5;
  pinSwitch[2] = 6;
  pinSwitch[3] = 7;
  pinSwitch[4] = 8;
  pinSwitch[5] = 13;
 
 
  plugName = 0;
  plugState = ARRET;
 
 
  for (int pin=0; pin < NB_SWITCHES; pin++)
    {
    tabPlugNameState[pin] = ARRET; 
    pinMode(pinSwitch[pin], OUTPUT);
    }

}

/******************************************************/
/* Main (loop) */
/******************************************************/
void loop()
{
  // listen for incoming clients

  Client client = server.available();

  if (client) {

    // init des variables de boucle
    currentLineIsBlank = true;
    endRequest = false;
    gotName=false;
    gotState=false;
    pickUpTheName=false;
    pickUpTheState=false;
    plugName = 0;
    plugState = ARRET;
 
    // client connecté + available = request HTTP arrivée donc à traiter
    while (!endRequest && client.connected()) {
      if (client.available()) {
        char c = client.read();
        // if you've gotten to the end of the line (received a newline
        // character) and the line is blank, the http request has ended,
        // so you can send a reply
       
        // on récupère les données si dispo
        if (pickUpTheName) {
          pickUpTheName = false;
          gotName=true;
          plugName = (int)c - (int)'0';
          }
         
        if (pickUpTheState) {
          pickUpTheState = false;
          gotState=true;
          plugState = c;
          }
       
        // gestion du caractère (de fin, ?, =)
        // si '\n' + currentLineIsBlank = "\n\r\n\r", fin de la request
        if (c == '\n' && currentLineIsBlank) {
            endRequest = true;
        }
        // si '?', le caractère suivant = name du switch
        else if (c == '?') {
          pickUpTheName = true;

        }
        // si '=', le caractère suivant = state du switch
        else if (c == '=') {
          pickUpTheState = true;

        }   
        // si '\n', ligne vide
        else if (c == '\n') {
          // you're starting a new line
          currentLineIsBlank = true;
        }
        // si '\r', ignorer
        //else if (c != '\r') {
          // you've gotten a character on the current line
          //currentLineIsBlank = false;
        //}

      } // FIN IF client.available
    } // FIN WHILE client.connected && not endRequest
   
    // Inscription de l'état de la prise dans le tableau des états des prises
    if (gotName && gotState)
      {
      tabPlugNameState[plugName-1] = plugState;
 
      // Application des états aux pins
      if (plugState == MARCHE)
        {
        digitalWrite(pinSwitch[plugName-1], HIGH);
        }
      else
        {
        digitalWrite(pinSwitch[plugName-1], LOW);
        }
      }
   
    client.println("HTTP/1.1 200 OK");
    client.println("Content-Type: text/html\n");
    client.println("<html><title>  Kontrol Dugmeleri </title><body><br />");
    client.println("<fieldset STYLE=\"border-radius: 10px;margin-left: 30%;font-family: verdana,arial, sans-serif ;width:300px;\"><legend> MuRaT's Androit Kontrol Dugmeleri</legend>");
    client.println("<div STYLE=\"text-align: center;background-color: white; width:300px;\">");
    for (int i = 0; i<NB_SWITCHES ; i++) {
        client.println("<form name=\"myform\" method=\"GET\">");
        client.print("<div STYLE=\"border-radius: 10px;font-family: arial, sans-serif ; background-color: grey ; font-size: 12pt ; color: white;\">");
        client.print("<label>ROLE ");
        client.print(i+1);
        client.print(" | <span ");
        if (tabPlugNameState[i] == MARCHE) { client.print("STYLE=\"color:yellow;\"");}
        client.print("> </span> | AC </label>");
        client.print("<input type=\"radio\" name=\"");
        client.print(i+1);
        client.print("\"value=\"m\" ");
        if (tabPlugNameState[i] == MARCHE) { client.print(" checked "); }
        client.print("/> KAPAT");
        client.print("<input type=\"radio\" name=\"");
        client.print(i+1);
        client.print("\" value=\"a\" ");
        if (tabPlugNameState[i] == ARRET) { client.print(" checked "); }
        client.print("/>");
        client.println("<button type=\"submit\">ONAY TUSU</button></div></form>");     
        }
    client.println("</div>");
    client.println("</fieldset>");
   
    /*** DEBUG ****/
    /* LOG sur serial du tableau des switchs *
    client.print("<hr/>");
    for (int s = 0; s<NB_SWITCHES ; s++) {
      client.print("Switch ");
      client.print(s+1);
      client.print(" : ");
     
      client.print(tabPlugNameState[s]);
      client.print(" : ");
      client.print(pinSwitch[s]);     
      client.println("\n<br/>\n");
    }
    * END DEBUG */
   
    client.println("</body></html>");
   
    // give the web browser time to receive the data
    delay(5);

    // close the connection:
    client.stop();

  } // FIN IF CLIENT

} // FIN LOOP


engindenizduray 20-02-2012 00:35

Çalışmanın aşamalarını anlatan bir videoyu özelden veya genelden paylaşman faydalı olabilir Potasyum; Fotoğraftan pek anlaşılır değil... Dediklerine katılıyorum, iyi çalışmalar..

dispaser 20-02-2012 07:40

[QUOTE=Potasyum;913753]Deneme,Gelistirme - YouTube

kontrol ve ethernet kiti bir kac roleler birazda c++ biliyorsan bunu herkez ama herkez yapabilir artik.




güzel paylaşımlar ve güzel şeyler çıkacağa benziyor. birde bence daha ayrıntılı açıklayarak ilerlemek iyi olur. yukarıda belirttiğiniz şeyleri bilmeyen olduğunu da hesaba katarak yaparsanız açıklamaları herkes fikir edinebilir. olabildiğince basite indirgeyerek anlatmaya özen göstermeliyiz bence.
paylaşımların artması ümidiyle..

aoktar 27-02-2012 14:21

selamlar, bir taraftan otomasyon yazılımı ve sistemleri geliştirmekle uğraşırken, toprak sevdasına kapılmış ve yakında kendi bahçesini kuracak biriyim allahın izniyle.
Ben de kendi arazimde uzaktan kontrol adına ne yapılabilir bunu belirlemeye çalışıyorum. Örneğin sulama, gübreleme, görsel izleme v.s. Bu otomasyon konularında ihtiyaçları tam anlayabilirsem, uygun olanlar için çözümler geliştirilebileceğini düşünüyorum.
Bu nedenle her türlü paylaşım faydalı olacaktır.

dispaser 27-02-2012 14:25

hayırlısı olsun aoktar

the_mc 03-03-2012 20:47

burda sadece kodlar var devrenin şeması nasıl ? gübre eklemek için otomasyon kısmı nasıl ?

Potasyum 07-03-2012 21:24

5 Eklenti(ler)
Devreler, basta ec ve ph devre kitleri analog okumali yani voltaj cikisli mega2550 nin analog girislerine bagli. Nem ve isi sensorleri dijital ciikisli.Kontrol devresinin dijital girislerine bagli. Roleler dijital cikislardan kontrollu.Dosaj pomalari dakikada 60 ml. gram basmakta ph icin ideal.Kitlerle zamani kontrol edebiliyorsun.(ekle/dur/kontrol et/onayla).A ve B besinlerin siseleri ozel siselere basinc uygulayarak suyun icine spreyliyorum.Siseler basinc sensorleri ile destekli.Birde kucuk hava pomasi gayet iyi calismakta.Su pompasinin calisma zamanani ve oranlari ayarlanabilir.Isiklar zaman ve isik sensor destekli eger isik orani yeterli ise isiklar sonmekte.

Ethernet kiti WEB icin takp veya kontrol amacli.

Sera Ortam Kontrol/Gelistirme - YouTube

NFT/hydroponik Web Takip .MP4 - YouTube

the_mc 07-03-2012 23:14

gerçekten beğendim. profesyonel gözüküyor. ustam içimden gelerekten helal olsun bravo.

khasan 26-05-2013 12:58

Arkadaşlar uzun yıllar tarımsal otomasyon sisteminde görev yaptım. Tamamen kendi üretimim olan EC ve pH'ı istikrarlı olarak hedefleyen bir ünite yaptım. Dilerseniz bu konuda yardımcı olabilirim.

kiziltan 26-05-2013 14:55

Merhaba
Yetistirme ortami, perlit, peat, vs.. nem degeri olculebilmeli
Bunu olcebilirseniz ornegin cilek icin 200 ml ortalama degerinin artirilip azaltilmasi gibi kararlar verilebilir.

Besin tankinda bulunan sivi miktari
Belli bir miktarin altindaysa otomatik sulamayi tam yapamayacagindan alarm verbilir hatta cep telefonuna sms atabilir.

Baska seyler aklima gelirse bildiririm
Basarilar
Engin KIZILTAN

kiziltan 26-05-2013 16:53

Merhaba
EC ve pH degerleri icin kesin limitler koymak motorlar ve vanalar icin surekli dur kalk sebebi olacktir. Bu limitlerin bulanik mantik ile algilanmasi daha faydali olabilir.
Ornegin 18 derece alt 25 ust sinirsa, 17,9 olunca isitma baslayacak hemde full calisacak bu iyi degil. Isinin dudud hizinin yani grafikteki egimin durumuna gore az debili acilim yapilabilir. Grafikte egim cok yuksek degilse fazla guz harcanmadan isitma yapilir. Ayni zamanda isinin yukselme egimine bakarak tam olarak 18 derece olmadan kapatabilir, sirkulasyondaki su kisa surede kendisi tam sogumasa bile ortama isi verebilir.
Basarilar
Engin KIZILTAN

makaf 17-03-2014 00:19

Arkadaşlar kurmak istediğiniz sistem için arduino bana göre çok pahalı gelir. Orijinal olmayanları bile 40 - 50 tl civarı. Sizin istediğiniz kontrolleri daha ucuz mikrodenetleyiciler ile yapabilirsiniz. Bana göre en iyi entegre 18f4550 olcaktır. Çünki USB haberleşmesi mevcut , ısı sensörü olarak ortam ısısını ölçecekseniz 18b20 dijital sensör, kullanılabilir. Toprak nem ölçümü de nispeten yapılabilir. Otomatik havalandırma ve aydınlatmada. Bunların hepsini yukarıda gördüğünüz entegre ile yapmak mümkün. Fiyatına gelince pic 18f4550 yaklaşık 15 tl, ısı sensörü yaklaşık 7 - 8 tl, dirençler anahtarlar yaklaşık 1 - 2 tl kablo baskı devre şu bu yaklaşık 10 tl. Ben ph ölçümünü , su poması şu bu onların fiyatlarını bilmiyorum anacak kontrol kısmı rahatlıkla 50 tl ye bitirilebilir. Zorlarsam PH ölçüm cihazı da yapabilir bunu entegre ile ölçümünü yapabilirim. Bilgisayara kesinlikle ihtiyaç olmaz. Ufak 5 - 6 tl lik bir LCD iş görür. Zaten değerleri okumak yeterli olacaktır. Yani LCD karakter sayısı fazla 8 karakterlik olsa da olur. Sıvı seviye yazmaz da " SV "yazar yine anlaşılır. Dediğim gibi entegrenin usb haberleşmesi var yani isteyenler bilgisayar yazılımını da yapıp verileri bilgisayarda analiz edebilir ancak ben bilgisayar yazılımlarında iyi değilim. Ancak Entegre programlamasını nerdeyse adım soyadım gibi iyi bilirim. Projeye devam edecekseniz prototiplerini yaparak videoları youtube " kapatılmazsa tabi " ekleyebilirim. Kiziltan bey, sizin bahsettiğiniz konuya bulanık mantık demek bulanık mantığı hafife almak olur. Sizin bahsettiğiniz şeyde basittir demiyorum tabi ki. Sizin dediğiniz konu PID kontrol dediğimiz şey ve başlı başına bir tez konusudur. Deney ve ölçümleri zamana dayalıdır, işin ucu yapay zekaya kadar dayanır. Yapılamaz mı? Tabi ki yapılabilir ancak bu kadar sofistike sistemler ancak kurumsal firmaların yapacağı şeylerdir. Belki çin malları gibi çakma PID kontroller yapılabilir ama dediğim gibi çakma olur. Nedenine gelince sizin dediğiniz gibi PID kontrollü bir sistemi ben kendi ortamıma göre yaptım diyelim. Biriside tuttu benim kendi ortamıma göre yaptığım sistemi kendi ortamına kopyaladı? PID benim ortamıma göre hazırlanmışsa yani ısıyı şu değere gelmeden önce yavaş yavaş azalt demişsem benim otamımın soğuma süresine göre hazırlamışımdır. Sizin ortamınız benimkinden daha hızlı soğuyorsa, sistem orada çökmüş demektir. Bunu aşmak için ya sofistike bir yazılıma ihtiyacınız olur **** sizin ortamınıza göre ayrı bir analiz yapmak gerekir. Zaten burada ki hobici akadaşların böyle sistemlere ihtiyaç duyacağını sanmam.
Ancak ben forumlarda bir şey fark ettim. Herkes bir görüş ortaya atıyor hadi bir şeyler yapalım diyor ama ortada sonuç yok. Cevaplar arasındaki süre çok uzun.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024