agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   İzmirde Topraksız Tarım Denemeleri (Domates Fidesi+durgun suda hıyar (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/25177.htm)

Yeşilefe 23-08-2011 16:21

İzmirde Topraksız Tarım Denemeleri (Domates Fidesi+durgun suda hıyar
 
Bundan 2 ay kadar önce bir arkadaşımın bahsetmesi ile bana da bulaşan topraksız tarım hastalığının ilk evrelerini bu güzel forumdaki başlıkları eşimle tartışma noktasına gelme tehlikesine rağmen okuyarak 2 aydır geçiriyorum.Bilgi paylaşarak büyür sözüne canı gönülden inanıyorum ve bu sebepten ben de tecrübelerimi burada paylaşmak istedim.
2 aylık okumadan sonra en sonunda gerekli alet edevat takım taklavat çoğunluğunu toplayarak bugün ilk denememe başladım.Bugün sabah sevgili Kudret Hocamızla da yaptığım görüşme neticesinde kendisinden domates hıyar biber marul taze soğan için besin eriyiklerini istedim.Ama bu hastalık öyle tuhaf ki,daha eriyikler gelmeden kendimi ilk durgun su kültürünü kurarken buldum.Resimleri ekleyeceğim.10 lt lik koyu renk çiçek saksısına 8 lt civarı normal çeşme suyu,üzerine strafor,ortasına dibini mangal şişini ısıtıp deldiğim plastik saksı ve saksının içine de parçalanmış strafor sıkıştırarak ilk hıyarımı diktim.(Hıyar fidesini geçen pazar Seferihisar Sığacıktaki yerel pazardan bi amcadan aldım.Beyler köyünden geliyormuş.Yani hıyarın menşei Seferihisar Beyler köyü. :)) Tabi hıyarın köklerini mutfak lavabosunda temizleyip lavaboyu kumla tıkayınca İçişleri bakanından ilk vetoyu daha ilk günden yedim :))
İzmir Kemeraltında bizim gibi topraksız tarım ile ilgilenen ve küçük hobi serasında Aquaponic sistem ile hem sebze meyve hem de japon balığı yetiştiren bir akvaryumcu arkadaştan su ve hava pompalarını sağlamıştım.Sistemime hava taşı ve pompasını da ekledim.Tüm sistemi zaman ayarlı prize taktım.Gündüz 30m dinlenme 15 çalışma,akşam 45m dinlenme 15 çalışma,gece 60m dinlenme 15 çalışma olarak zaman ayarını yaptım.

Daha sonra torf ve bahçemden aldığım kumu %65 torf %35 kum gibi yaklaşık bir oranda karıştırdım.5X8 lik bir viyolü 2X5 lik 4 parçaya böldüm.Amacım evin 4 ayrı noktasındaki fide gelişimini takip edebilmek.3 viyol setinin dibine strafor üstüne torf+kum doldurdum.1viyol setine de eşimin makyaj pamuğu dibine gelecek şekilde üstüne torf+kum ekledim.parmak ucumla yavaşça dokunarak tohumları koyacağım delikleri hazırladım.Daha önce hiç tohum dikmediğim için bilen arkadaşların eleştiri ve önerilerini bekliyorum.Ben her deliğe 5-10 arası tohum attım.Üstlerini ince bir torf tabakası (tahmini 2 mm) ile kapatarak camsil şişesine doldurduğum normal çeşme suyu ile fısfıslama yöntemi ile ilk cansularını verdim ve evin 4 ayrı noktasına yerleştirdim.

Evin geniş bir terası var ama terasın üstü kapalı olduğu için ve hemen önümde kocaman çam ağaçlarıolduğu için terasımda gün boyu gölge var.1 viyolü buraya koydum.Bahçede gündüz yaklaşık 8 saat güneş gören ve ekleyeceğim fotolarda göreceğiniz toprakta yetiştirdiğim canavar cherry domateslerin yakınındaki saksıdaki biberlerin yanına 2.viyolü yerleştirdim.Evin giriş kapısının olduğu bölüm pimapen ile kapatılmış ve bu yaz farkettiğim üzere sürekli sıcak ve nemli bir ortam var.pimapenlerde camlar da var ve istersem camları açıp kapayarak ortamın havasını ve nemini değiştirebilirim.3.viyolü de buraya güneş gören bir noktaya yerleştirdim.Son viyolü de kışın küçük bir seraya dönüştürmeyi düşündüğüm evin üst katındaki depovari odaya pencerenin önüne yerleştirdim.

Şimdilik bu kadar...İlerleyen günlerde Akan su kültürü denemem ve durgun suda domates ve diğer sebzeleri deneyeceğim.Onları da bu başlıkta sizlerle paylaşmak isterim.Her türlü öneri ve eleştirinize açığım.

Selamlar,saygılar...
Korcan ÜNSAL

Yeşilefe 23-08-2011 16:25

Fotoğraflarda KB sınırı varmış.Benim çektiklerim çok büyük.En kısa zamanda boyutlarını küçültüp ekleyeceğim..

tursoft 23-08-2011 17:40

Güzel bir uğraş edinmişsin kendine, umarım başarılı olursun. Hayırlı olsun.

Yeşilefe 24-08-2011 00:29

1 Eklenti(ler)
ilk foto denemesi.Durgun suda hıyar.

Yeşilefe 24-08-2011 00:35

3 Eklenti(ler)
Bu da üstten görünüş.sonraki resim yandan.daha sonra da ektiğim tohum resimleri var.

tursoft 24-08-2011 04:01

Hava motorunu su seviyesinden yukarıda tutmanda fayda var. Başarılar dilerim.

Yeşilefe 24-08-2011 07:59

Hemen bu öneriyi yerine getiriyorum :)

Yeşilefe 24-08-2011 08:08

Benim 3 sorum var bu fidelerle ilgili.Umarım konu hakkında bilgisi olan ve paylaşmak isteyenler vardır.
1. Tohumlara fısfıs ile besin eriyikli su versem olurmu?
2. Tohumların üstünü streç film ile kaplamam gerekli mi?
3. Viyollerin 3-4 cm yüksekliğinde eriyik içinde duracağı bir sistem nasıl olur?

malbman 24-08-2011 09:19

Sayın Yeşilefe, kendinize çok keyifli bir uğraş edinmişsiniz, kutlarım. Sorularınızı aklım erdiğince cevaplandırmaya çalışayım.

1- Tohumlara besin eriyiği vermenize hiç gerek yok zira tohumların çimlenme aşamasında sizden istediği tek şey dengeli bir nem ortamıdır. Besine ihtiyaçları yoktur.

2- Tohumları streç film ile kapatırsanız ortamın nem kaybını en aza indirgeyeceğiniz için çimlenme için gerekli şartları daha uygun bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ancak sabahları bir kaç saat açarak havalandırmayı da ihmal etmeyin. Aksi taktirde mantar ve küf oluşabilir.

3- Viyolleri eriyik içinde tutma düşünceniz tohumları ve dolayısıyla çıkacak olan fideleri beslemekse, hiç gereği yok. Çünkü yukarıda da yazdığım gibi tohumun çimlenme aşamasında besine ihtiyacı yok (diye biliyorum). Çimlendikten sonra da zaten kotiledon yaprakları belli bir süre için bitkiyi beslemeye devam edecektir. Yani boş yere besin eriyiği harcamış olacaksınız.

Sevgilerimle

Yeşilefe 09-10-2011 15:19

Durgun suda domates çilek taze soğan ve nergis
 
Arkadaşlar sanırım yaz diye forumda pek kimse yoktu ne zamandır...Bu sessizlik bozulsun dedim.Hem de yeni çalışmalarımın fotolarını paylaşmak istedim.Kudret abiden de ses yok,envordan sarıcandan malbman den de ses yok.Neredesiniz?

Yeşilefe 09-10-2011 15:39

5 Eklenti(ler)
Aşağıdaki resimlerde Durgun suda sırık domates oturak domates tazesoğan çilek ve nergisler var.Nergislerim halis mulis Karaburun nergisi.Direk amcamın tarladan kendim çıkarttım toprak altından.Bakalım onun toprakta yetiştirdiğinden çabuk çıkartabilecekmiyim çiçekleri :)
Taze soğanlardan şimdiye kadar 3-4 defa ürün aldık.Tatları mıhteşemdi.Bu arada eylül sonunda izmirdeki tarım fuarına gittim.Topraksız tarımla ilgilenen tek bir firma vardı.Anahtar teslim topraksız tarım sistemi kuruyorlardı sera dahil olmak üzere.Dikkatimi en çok çeken ise antalyadan gelen bir sera firması idi.Sanırım bizler gibi bu işi evinde,balkonunda,terasında yapanlar için çok ideal olduğunu düşündüğüm bir hobi seraları vardı.1-2 hafta içinde yaklaşık 7.5 m2 lik hobi serasının siparişini vereceğim.Fiyat sadece 700 tl.İlgilenenler için firmanın adresi: GHS SERA TEKNOLOJİLERİ-ANAHTAR TESLİM SERA ÇÖZÜMLERİ

Yeşilefe 09-10-2011 15:48

5 Eklenti(ler)
Yukardaki resimlerde Taze soğanlar sandalyenin önünde kalıyor.Kısmen kırpılmış vaziyetteler.Fotoları çekmeden önce tatlarına bakmıştık da :)))
Nergis soğanlarını birbirlerinden az biraz aralıklı diktim çünkü sürekli yavru veriyorlar.Hatta fotolardan birinde minik bir yavru gözüküyor.
Alttaki fotolarda ise tohumdan çimlendirdiğim domates kapya patlıcan ve biberleri şaşırttığım içi torf dolu küçük saksılar gözüküyor.

Son fotoda balkondaki sistemlerin bekçisi :))) İlerde balkon domatesten yıkılırken hırsızlara göz açtırmasın diye tabi bir de artık yağmurların başlamasından dolayı daha korunaklı olan verandaya girmesine izin verdiğimiz oğlumuz JACK :)))

mrduran 10-10-2011 10:12

Merhabalar,

Maşallah. Gayretiniz, aile facialarını bile içten samimiyetinizle nakledişiniz, safhalar/aşamalar, Öğrenmeniz, öğrenirken dahi bize öğretmeniz.

Her şey çok güzel. Var olun inşallah, sağlık içinde hep.

Takip altındasınız diyeceğim, ama orada ciddi ciddi bakan bir muhafızınız var, neme lazım yanlış anlar falan...:))

Eşinize hürmetler lütfen.

Güzel paylaşımız için teşekkürler.

İzmir' li bir okurunuz olarak Saygılarımla.

keypex 26-11-2011 16:58

*** arkadaşım ben acemiyim ama merakımdan soruyorum bunun neresi topraksız tarım fideler toprakta gördüğüm bu

ffatih 26-11-2011 20:12

gerçekten harika uğraşlar..

mrduran 26-11-2011 22:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keypex (Mesaj 882817)
*** arkadaşım ben acemiyim ama merakımdan soruyorum bunun neresi topraksız tarım fideler toprakta gördüğüm bu

Merhaba efendim,

İlk mesajı okursanız anlaşılır durum. Toprak dediğiniz karışımın hiç besi değeri olmadığını görürsünüz.
Sayın Yeşilefe daha iyi izah edecektir.

Saygılarımla lütfen.

idris şenol 27-11-2011 17:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi keypex (Mesaj 882817)
*** arkadaşım ben acemiyim ama merakımdan soruyorum bunun neresi topraksız tarım fideler toprakta gördüğüm bu

aradaşım yanlış **** eksik görmüşünüz
ilk aşamada tohumu toprakta çimlendirip birkaç yapraktan sonra tamamen besin ortamında topraksız olarak yetiştiriyoruz
zamanınız varsa formu inceleyin

tbt-gürkan 20-03-2013 16:29

Arkadaşlar merhaba, Yapımına yeni başladığım topraksız sera için 10-15 gün içerisinde cinsi iyi domates fidelerine ihtiyacım bulunmaktadır. Elinde kaya yününe dikilecek boyda hazır fidesi olan varsa haber verebilirmi.

Gökhansm 13-05-2016 15:03

Bende çok meraklıyım bu işe bana yardımcı olabilecek bi arkadaş varmı aranızdan aparatlar tamam ama FIDE ilerde takılı kaldım :(

asilturk1 13-05-2016 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gökhansm (Mesaj 1461270)
Bende çok meraklıyım bu işe bana yardımcı olabilecek bi arkadaş varmı aranızdan aparatlar tamam ama FIDE ilerde takılı kaldım :(

Fidelerde takılı kaldım derken ?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024