agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Unalsel/Hidroponik damlama sistemi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/24829.htm)

unalsel 28-06-2011 10:38

Unalsel/Hidroponik damlama sistemi
 
2 Eklenti(ler)
Merhaba,

Yaklaşık bir hafta önce oluşturmuş olduğum topraksız tarım düzeneği. Sistemi damlama prensibine göre kurdum ve yetiştirme medyası hidroton.

Hazneler 40'ar litrelik. Kullanılan motor, aquaking hx 2500 1000 lt/h. GH, Biosevia'nın organik besinlerini kullanıyorum.

Handikaplar rüzgar ve kayayününde yetişmiş bir fidem olmadığı için toprağa ekilmiş fidenin kökünü yıkama sureti ile dikimi yapmış olmam. Umarım bitkiler kendilerini toparlayıp adapte olurlar yeni ortamlarına. Önerilerinizi bekliyorum.

Saygılarımla.

akinselcuk 28-06-2011 17:48

Sistem olmuş da acaba damlama nozüllerinden bütün kökleri yalarak aşağı süzülen bir su var mı ? İkincisi biosevia nın içeriği nasıldır ?

Topraksız yetişen bitkinin besinli suyunun organik olması bana garip geliyor ? kökün alacağı formatta bir bileşik lazım. Yani bir molekül. Bir molekülün organikliği nasıl olur ?

İçerikte 15-16 esansiyel bileşik olmalı. NO3, NO4, P2O5 gibi formatlarda. Birşey organik yapıda ise bileşikler böyle olamaz.

Ama adını organik koyup içeriği topraksıza uygun hazırlamış da olabilirler. İçerikten emin olursanız fidelerin yapraklarını salmış olmasını pek de umursamayıp, bu sorunu biraz fazla su devridaimi ile çözebileceksiniz demektir.

unalsel 29-06-2011 10:00

Tüm kökleri nasıl ıslatacağımı ben de tam olarak çözebilmiş değilim. Damlama noktasını biraz arttırarak yapmaya çalıştım ama tam ıslanıyor mu emin değilim. Medyaya batırılan tip damlama uçlarından mı edinsem diye düşünüyorum. Tek bitki için o damlama uçları ile sistemi kurduklarını gördüm ama tam olarak o da nasıl ıslatacak anlamış değilim.

Besin üzerinde 3-6-1 gibi npk değerleri yazıyor içeriğinde de epeyce bir bileşik var. Organiklikten maksat doğal ürünlerden bu bileşiklerin elde edilmesi manasında oluyor sanırsam.

Şöyle bir linki var içerği tam olarak şişenin üzerinde yazıyor.

http://www.hydrogrown.com.cy/downloa...s/BioSevia.pdf

Küçük olan fide yeni ekildi henüz diğeri bir haftayı geçkin süredir var ama kendini kurtatabilmiş değil. Steril torfda yetiştirilmiş fideyi torfunu temizlemeden ekmeyi düşünüyorum, nasıl olur? Elimde kaya yünü de var , acaba fideleri bu yüne ekip o şekilde mi eksem?

akinselcuk 29-06-2011 17:22

Evet biosevia bu iş için yapılmış. İçeriği muhtemelen uygundur. Fazla detaylı bilgi vermemişler. Tabi bizler alıştığımız için hangisinden kaç miligram veriyopruz diye bilmeye bu tür piyasa mamüllerine bir anda adapte olamıyoruz. Ancak anlaşılan bu amaca uygun bir ürün.

Sizin yegane sıkıntınız köklerin besinli su ile yeterince temas etmeyip fazlaca havalanması. Bit ki hep böyle kendini salmış vaziyette duruyorsa susuz kalmış demektir. hafta geçtiğine göre ölmemiş de üstelik.

Nozülü tam kök boğazına denk getirin , yani tam köklerin üzerinden aksın. Birazda devridami yani debiyi arttırın. Olmazsa sizin o medyanın içine biraz perlit dökün hava boşlukları biraz azalsın. Perlit sıkıntı verirse Cocobeat liflerini aralara sokun.

Köklerin su teması az.

akinselcuk 29-06-2011 17:25

Kaya yününde biraz köklendirip sisteme öylece koymak iyi sonuç verebilir. Torfunu temizlemeden veya temizleyerek dikmek pek bir şey değiştirmez bence. Köklerin su teması az olursa aynı durum gene ortaya çıkar.

hbaykal 01-07-2011 17:37

Gri kaptaki kahverengi malzemenin adını ve kullanma oranını öğrenebilirmiyim.

akinselcuk 01-07-2011 22:45

Adı hyroton. Kil bilyaları. Suyu tutar. Tek başına kullanılablir.

unalsel 15-07-2011 11:15

Bitkiler artık çok daha iyi durumdalar büyüme evresine girdiler. Tüm öneriler için teşekkürler. Şu an en büyük sorun ph'ın 7.6 civarına gelip dayanması zaman ile. Limon tuzunu sıcak suda eritip yoğun bir çözelti yaptım kendileri ph1, bundan ekleyip düzenliyorum ama her gün istiyor. Su seviyesi de 1 haftada yaklaşık 10 litre azaldı.

Hidroton üzerine sadece kök boğazı çıkacak şekilde naylon sermeyi düşünüyorum.

Aydın Demirkaya 15-07-2011 11:56

Damlama nozüllerini çıkarıp onun yerine 7 mm.lik boru kullanarak suyla köklerin temasını arttırmalısınız. Nihayetinde fazla besinli su alttaki depoya geri dönecek. Ayrıca sulama zamanı da önemli. Bu sıcaklarda otomatik düzenek kurmalısınız.

unalsel 15-07-2011 12:27

7 mm damlama kazığı bulsam ondan alacağım ama bulamıyorum. Ph'ın yükselmesi buna d abağlı olabilir belki, damlama nozulu olunca su hava ile çok temas edip oksijen bağlayarak ph'ını yükseltiyor olabilir.

Benim sistem sürekli çalışıyor yani durdurup çalıştırmıyorum.

nicea 15-07-2011 13:38

aynı sorun bende de var.her akşam limon tuzuyla ph'ı 6 ya düşürüyorum.ertesi gün aynı saatlerde ph 6.8 lere kadar geliyor.hergün ayarlama yapmam gerekiyor.1 gün düşürmezsem 7 üstü değerlere çıkıyor.

unalsel 15-07-2011 14:08

Sizde damlama kazığı mı var yoksa nozulla mı sulanıyor sistem?

Suyu dinlendirmeme rağmen bu sıkıntı oluyor bende. Besin eklenmemiş suyun ph'ını önce 5.5'a düşürüp birkaç gün bekletip değişimi gözlemleyeceğim su durgun haldeyken bakalım o zaman su nasıl bir yön izleyecek.

matrakmurat 15-07-2011 14:47

Kil bilyelerindeki kalsiyum oksit ph'in yukselmesine sebep olmakta.Kullanilmadan once bol su ile veya az sulfirik veya fosforik asitli+su ile yikanmalidir.

unalsel 15-07-2011 15:03

Yıkamayı yaptım ilk kullanımdan önce. Yetersiz gelmiş de olabilir. Gerçi besin maddesinin talimatlarında organik sistemde ph'ın 7.5 a kadar sorun teşkil etmeyeceğini sık yükselebilceğini bunu kontrol etmek gerektiğini yazmış.

unalsel 16-07-2011 19:48

1 Eklenti(ler)
Hidroponik sistemlerde ph artışının nedenlerini belirlemek için bir dizi deneye başladım.

Buradaki asıl amaç, hidroponik sistemi etkileyen maddelerin durgun biçimde açık havaya maruz şekilde bekletilirken ph değişimlerini belirlemek.

Toplam 4 ayrı kapta, ikisi içerisinde çeşme suyu, birinde besin çözeltili çeşme suyu, diğer örnekte ise limon tuzu karıştırılmış çeşme suyu hazırladım.

Çeşme suyu ph değerleri çeşme ağzından çıktıktan hemen sonra 20 derece sıcaklıkta 6.7 ve ec değeri 246 idi.

Bugün akşama kadar farklı sonuçları okudum. Buna göre çeşme sularını karşılaştırdığımızda hava ile hacmine göre daha çok temas eden kapta ph değeri 8.1 iken damacanada 7.4 ile sınırlı kalmıştır.

Besin çözelitisi için ph seviyesi besin eklenmesi ile 6.4 olmuştur. Daha sonra 6.8'e çıkan ph'ın 7.1 değerinden gün batımında 6.8 değerine gerilemesini EC'nin artışı ile okursak suyun sıcak hava ile buharlaşması sonucu besinin düşük ph değerinin çözelti ph değerini aşağı çektiği söylenebilir.

Limon tuzu çözeltisinde ise ph' değerinde kaydedeğer bir değişme olmamıştır ancak ph 2.5 çok düşük bir değer olduğu için ve logaritmik açıdan bakıldığında bu seviyede değişimlerin daha zor olacağından limon tuzu çözeltisi için ph 5.2 bir çözelti daha hazırlanarak tekrar deneye tabi tutulması gerekliliği ortaya çıkmıştır.

Sonuç olarak, hemen hemen aynı hacim/havaya maruz sıvı alanına sahip olan sıvılardan besin maddesi ve limon tuzu eklenmiş olanların ph değişimine daha dirençli olduğu, çeşme suyunun ph değeri en çok yükselen örnek olduğu görülmüştür. Bunun yanında havaya maruz kalmanın ph değerini ciddi manada arttırdığı gözlemlenmiştir.

Bu deneylere ek olarak, bütün bu çözeltiler sabit bir ph değeri okunana kadar aynı koşullarda bekletilecektir ve ulaşabildikleri en yüksek ph değerleri kaydedilecektir.

Aynı zamanda besin çözeltili ve çeşme suyunun pompa ile devirdaim ve durgun halleri, yetiştirme medyalı-medyasız, bitkili-bitkisiz hallerinden birer tanesi kontrol altında tutularak devirdaimin, besin medyasının ve bitkinin ph değişimi üzerine etkisinin ne derece olduğunu tespit edip sorun bu veriler ışığında çözülmeye çalışılacaktır.

Daha genel yorumları tüm deneyler bittiğinde yapacağım.

unalsel 21-07-2011 08:31

PH yükselmesi sorunu ile ilgili son deneyleri de tamamladım. Yakında paylaşacağım. Ayrıca sisteme, damlama sistemi ile sürekli olarak sitrik ve fosforik asit ilave eden bir düzenek kurdum bu sayede ph seviyesi çok daha istenilen düzeyde kalıyor onun da fotoğraflarını yakında paylaşacağım.

Saygılarımla.

kupcuoglu 18-05-2013 19:24

Ph Olcme
 
Merhaba,
gecen biosevia ve ph derece olcer siparis verdim, ph stick adi, ama birturlu olcu alamadim yurtdisinda yasadigim icin, aleti gondersem geri gelse ayni fiyat onun icin burda, bu arada ph down da aldim ordan ama olcme yapamiyorum, burda icme sulari na bakdim ph 6.8 - 6.9 7.3- 7.6 -7.8 - 7.9 var simdi 1 lt suya **** 10 litre degeri 7.8 suya katsam bioseviya li hali kac ph olur acaba ve kac ml ph down la asagi ceke bilirim?

Saygilar,,


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:40.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024