agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Elektronik saksı sulama alarmı yapımı (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/24691.htm)

apaydin 10-06-2011 13:46

Elektronik saksı sulama alarmı yapımı
 
3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar herkese merhaba, uzun zamandır topraksız tarım hakkında paylaşmış olduğunuz mesajlarınızı okumaktayım, sonuna kadar sıkı bir takipçinizim. Bir heyecanla ben de birşeyler paylaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyorum.
Anladığıma göre topraksız tarımın en önemli noktalarından birisi sulama işlemi zamanlaması ve miktarı. Bu konuda, ağırlıklı olarak zaman sayacı kullarak bu işlem yapılıyor. Zaman sayacı yerine bitki kökünündeki su miktarını ölçerek, ihtiyaca göre sulama yapabiliriz. Bugün başka bir sitede inceleme yaparken gördüğüm "Elektronik saksı sulama alarmı yapımı" resimli ve videolu anlatımını sizlerle paylaşmak istedim. Bu sistemin artıları ve eksileri neler olabilir, biz geliştirmek istersek neler yapabiliriz? Sistemdeki alarm olarak yanan led lambaya paralel olarak sulama motorumuzu nasıl monte edebiliriz ?



Kullanılan malzemeler ve açıklamaları aşağıya kopyalıyorum ;

Saksı içerisindeki bitki suya ihtiyaç duyduğunda, yani toprak kuruduğu zaman led lamba da alarm vererek sizi uyarıyor. Burada Led lambanın yanışı, toprağın kuruluğuna bağlı olarak değişiyor.

Gereken malzemeler;
3 V DC Pil
2N2222 transistör
390 direnç
1k direnç
LED lamba


Devreyi aşağıdaki şemadaki gibi bağladıktan sonra 2 ucunu toprağa batırıyoruz. Eğer toprak kuru ise led lamba yanacaktır.

Led lambanın yanma noktasını, dirençlerin değerleri ile oynayarak belirleyebilirsiniz.

Bu arada devrenin yapılmış hali resim3'te ;


Devrenin şeması blog da aşağıdaki biçimde verilmiş;
Resimleri ve videoyu eklemeye çalışacağım. Selamlar, saygılar sunuyorum.

the_mc 10-06-2011 13:50

sayın apaydin, bilgi paylaştıkça büyür ilkesiyle size teşekkür ediyorum. sulama aralıgı bitkinin kökü kurumadan devam ediyor. yani devamlı ıslak kalıyor. bu durumda alarm nasıl bize haber vericek?

apaydin 10-06-2011 14:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi the_mc (Mesaj 820191)
sayın apaydin, bilgi paylaştıkça büyür ilkesiyle size teşekkür ediyorum. sulama aralıgı bitkinin kökü kurumadan devam ediyor. yani devamlı ıslak kalıyor. bu durumda alarm nasıl bize haber vericek?

Sayın The_mc, perlit, torf, cocopeat gibi dolgu malzemeleri kullanılarak yapılan yetiştirme ortamında zaman sayacına alternatif olabilir mi ? Sulamak için bitkinin kökünden suyun çekilmesini bekliyoruz.Suya ihtiyaç olduğunu algıladıktan sonra bu sistem ile dinamonun çalıştırılmasını sağlamak enerji tasarrufu sağlar mı ? diye düşünmüştüm. Değerli fikirlerinizi bekliyorum.

malbman 11-06-2011 09:00

Sayın apaydın, paylaşım için teşekkürler. Daha ileri aşamalara doğru geliştirilirse bizler gibi amatör yetiştiricilere, en azından bitkinin bulunduğu yerden bir süreliğine de olsa ayrılabilme imkanı verecek bir düzenekmiş gibi görünüyor. Ama bu durumda da, biz yokken pilin bitmesi gibi bir olasılık ön plana çıkıyor. Bunun yanı sıra sistemin devreye girmesi için nem oranında bir alt sınır olup olmadığı da belli değil. Bu türden eksiklikleri geliştirilmeye muhtaç.


Bir de; alıntı yaptığınız siteleri alıntı yaptğınız yazının altında belirtirseniz, emeğe saygı anlamında doğru olacaktır.

Çalışmalarınızda başarılar.

apaydin 11-06-2011 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 820632)

Bir de; alıntı yaptığınız siteleri alıntı yaptğınız yazının altında belirtirseniz, emeğe saygı anlamında doğru olacaktır.

Sayın Malbman, Konuyu oluştururken alıntı yaptığım siteyi yazarsam sırasıyla nush-tekdir-kötek yiyebilirim korkusundan yazmamıştım. Uyarınız için teşekkür ediyor ve henuz nasihat aşamasındayken hatamı düzeltiyorum. Selamlar, saygılar.

Alıntı yaptığım site aşağıdadır ;
" http://www.kendinyapsitesi.com/proje..._alarmi_yapimi "

HuYSuz 11-06-2011 11:06

Otomatik olarak çalışması yani suyuda kendisinin verdiğini düşünerek böyle birşey yapıldığında.. her saksıya ayrı bir düzenek kurulması gerektiği için, hem yer sıkıntısı hemde maliletli olur. Bunun yerine damla sulama tarzı devamlı ama az miktarda su veren bir sistem kurmak ve saksılara giden borulara takılacak bir vanayla bunu kontrol etmek sanırım hem yer açısından hemde maliyet açısından daha uygun bir çözüm olur gibi geliyor bana.

Fakat bu haliyle kullanıp, suyu elle kendimiz vermeyi düşünürsek.. çok fazla bir maliyeti ve yer sıkıntısı olmayacağı için düşünülebilir tabii. Nem oranı ise uçların ne kadar derine batırılacağına bağlı olarak ayarlanabilir sanıyorum.

ankstel 11-06-2011 11:19

nem hk.
 
Sayın apaydın, paylaşım için teşekkürler.

açaba siz denedinizmi .bu devreye ?

Çalışmalarınızda başarılar.




[QUOTE=apaydin;820186]Arkadaşlar herkese merhaba, uzun zamandır topraksız tarım hakkında paylaşmış olduğunuz mesajlarınızı okumaktayım, sonuna kadar sıkı bir takipçinizim. Bir heyecanla ben de birşeyler paylaşmak ve fikir alışverişinde bulunmak istiyorum.

apaydin 11-06-2011 13:14

Sayın Ankstel,
henuz denemedim ancak önümüzdeki günlerde gerekli olan malzemeleri temin ederek deneyeceğim. Asıl düşündüğüm nokta, bu devre ile dinamoyu nasıl harekete geçireceğim ? Bu konuda bilgisi olan varsa yardım istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

HuYSuz 14-06-2011 08:33

Uzun zaman ilgilenmeyince elektronikle.. herşeyide unuttum haliyle. O yüzden çok fazla detay veremeyeceğim ancak röle kullanıp 2. devrenin (pirizin) çalışmasını sağlayabilirsiniz sanıyorum. Led yandığında röle tetiklenecek buton görevini görüp motora elektrik verecek.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024