agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Katsu / Havuzda marul denemesi ve hazırlıkları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/20746.htm)

katsu 07-05-2010 18:03

Katsu / Havuzda marul denemesi ve hazırlıkları
 
Kıymetli site sakinleri. Uzunca bir süredir sitede zaman zaman izleyici, zaman zaman da katılımcı olarak çok şey öğrendim. Bu site sayesinde çeşitli arkadaşlar edindim. Bugün İstanbul'da Sayın Kudret Tezel hocam ile tanışma fırsatım oldu. Sağolsunlar bir amatör heyecanıyla kalkıp geldiler ve bana hem değerli fikirlerini verdiler, hem de EC metremi aldım. Bu arada hep yapmayı düşündüğüm, istediğim marul üretimi ile ilgili fikir alışverişinde bulunduk. Ben de artık bu düşüncemi siteye bildireyim onların da önerilerini alayım istedim. Sitede Kudret hocam gibi, Sarıcan ve malbman gibi teknik tecrübesi oldukça yüksek arkadaşlarımız var. İşe başladıktan sonra gelecek önerilerin pek faydası olmadığını daha önce defalarca gördüğümüzden, bu sefer önce önerileri alayım sonra başlayayım istedim.:D

Önce kafamdaki projeyi anlatayım ki önerileri ona göre yapabilelim. Proje Adana ilinde yapılacak. Marulları fide olarak alacağız. Toplamı 50 metrekare olmak üzere herbiri 10*1 mt boyutlarında 5 ayrı havuz oluşturacağız. Aslında tam olarak 5 ayrı havuz demeyeyim, çünkü henüz kesin karar vermedim. 1 adet havuz fidelerin bir süre kendine gelmesi ve büyümesi için kullanılacak. Bu bölümdeki havuza bundan sonra fidelik diyeceğim. Fidelikteki havuzda fideler 10 cm ara ile yerleştirilecek. Dolayısı ile burada 1000 adet fide olacak. Burada bir süre büyüyen fideler daha sonra asıl olgun hale gelip hasat edilecekleri ( inşallah ) toplamda 40 metrekare olan havuza alınacaklar. Biz bu havuza 3. evre havuz diyeceğiz. Kudret Hocam bu havuzların da 10*1 metre boyutlarında olmasını ve aralarında 50 cm kadar boşluk olmasını öneriyor. Bu durumda havuz aralarında dolaşarak orta kısımda kalan marullara daha kolay müdahele etme şansımız olacağını belirtti haklı olarak. Ayrıca havuza verilen besin eriyiğinin homojen dağılması için havuz içine zemine döşenmek üzere her 1 metreye 3 adet olmak üzere borular yerleştirilecek ve borulara da her 50 cm ye 1 adet olmak üzere delikler delinecek. Böylece verilen eriyiğin havuz içinde eşit dağılımı sağlanmış ve akımın her yerde olması sağlanacak. Malum sadece 1 noktadan verilirse köşelerdeki sıvı değişimi ile ortadaki sıvı değişimi eşit olamaz.

Havuzun içi tahminen 30 cm yüksekliğinde besin eriyiği ile doldurulacak. Bunun üzerine straforlar yerleştirilecek. Havuzun bir köşesinden boru ucu havuz zemininde olmak üzere tahliye borusu yerleştirilecek.

Şimdi gelelim sorulara.:D:D
1. Havuzun biri kesin olarak 1*10 mt boyutlarında olacak ( iç çapı ) aslında bu tamamen bizim uydurduğumuz bir ölçü. Belki bu ölçüler strafor ve havuzu kurarken kullanılacak tuğla, beton, briket vb ölçüsüne göre değiştirilebilir.
2. Bu havuzun kurulacağı yer bir köyde ve zemin beton, hafifçe (belki %2-3 eğimli) zemin için problem yok ama yan duvarlar ne ile yapılmalı? Beton olması şart mı? Acaba briket yapsak basınca dayanır mı?
3. Sıvı yüksekliği 30 cm gibi olacak ve üzerine straforlar koyulacak. Bu durumda havuzun kenar yüksekliği ne olmalı? Havuz duvar yüksekliği fazla olursa gölge yapacaktır ve duvarın basınca dayanıklılığı azalacaktır. Az olursa rüzgar vb gibi dış etkilere daha açık olacaktır. Bu nedenle yükseklik önemli.
4. Havuzun izolasyonu en ekonomik nasıl yapılır?
5. Acaba 3.evre havuz 4 ayrı havuz olmak zorunda mı? Çünkü havuz miktarı arttıkça her biri için maliyet artacaktır.

Şimdilik sorular bu kadar,eminim daha çok soru ve inşallah sizin ilgileriniz ile cevap olacaktır. Ben biran önce havuz yapımına başlamak istiyorum, bu nedenle görüş ve tavsiyelerinizi bekliyorum. Bir aksilik olmazsa inşallah gelişmeleri de burada sizinle paylaşırız. Herkese şimdiden teşekkürler...

Delimus 07-05-2010 22:33

briketin tanesi 50 krş . etrafını 2 katlı şekilde örsen yeter.İçinde Tek yıllık Naylon ser böyle dışına taşsın tek parça izolasyon işi tamam olur. Yüksekliği fazla kafana takma bence 2 biriket yeterli baktın olmadı naylonun altına toprak atarsın ayarlanır.Suya devir dayımdan önce havalandırma yapman bence daha önemli.30 cm suyun basıncı filanda olmaz fazla gözünde büyütme.Briketlerin boş kısımlarına taş koy çok sağlam istersen güzelce çimentolandımı sağlam olur sıvaya filan gerek yok.
Tek Evre yap fakat gübre oranını her hafta artırarak git sonrada sabitle.Çok istersen 2 evreli yap 3. evre niçin gerekli anlayamadım.Suyun strelizasyonu içinde ufak uvc cihazı tavsiye ederim.

katsu 07-05-2010 22:46

Yaklaşık 60 kişi bakmış ama kimse fikir beyan etmemiş. Ben bu arada biraz araştırma yaptım. 50x100 cm ebatlarında ve 60x120 cm ebatlarında strafor varmış. Sanırım 50 cm yükseklik bizim için yeterli olur. Bu durumda sanırım 50 cm yükseklik uygun olur. Bu durumda herbir havuz için 42 adet starfor yeterli olur. (20 adet zemine 22 adet yan duvarlara)
Herbir kolide 25 adet armış. Ben 3. evre havuzu 2x10 metre boyutunda 2 adet yapayım diye düşünüyorum. Sanırım bu mesafe bizim müdahelede bulunmamız için yeterli olur. Bu durumda her biri için 128 adet strafor gerekir. Toplamda 298 adet strafor plakaya itiyacım var demektir. 2 cm kalınlıkta strafor için fiyat 10 tl/ 25 adet olarak belirtilmiş. 12 koli yeterli oluyor ki 120 tl bu yapar.

Henüz duvarların ne ile yapılması gerektiğini bilmiyorum. Bu konuda inşaatta deneyimli bir arkadaşın yardımına ihtiyacım var. Fidelik için yapılan havuzda 3 ton, 3. evre havuzda ise herbirinde 6 ton su olacak. Su yüksekliğinin 30 cm olacağı düşünülürse sanırım yan duvarlara çok fazla basınç olmayacaktır. Dolayısıyla sadece briket ile yan duvar yapsak bile yeterli olacağını düşünüyorum. Bu durumda dışarda briket duvar, iç kısımda 2 cm strafor, onun içine de sera naylonu koysam sanırım yeterli olur.

katsu 07-05-2010 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 634025)
briketin tanesi 50 krş . etrafını 2 katlı şekilde örsen yeter.İçinde Tek yıllık Naylon ser böyle dışına taşsın tek parça izolasyon işi tamam olur. Yüksekliği fazla kafana takma bence 2 biriket yeterli baktın olmadı naylonun altına toprak atarsın ayarlanır.Suya devir dayımdan önce havalandırma yapman bence daha önemli.30 cm suyun basıncı filanda olmaz fazla gözünde büyütme.Briketlerin boş kısımlarına taş koy çok sağlam istersen güzelce çimentolandımı sağlam olur sıvaya filan gerek yok.
Tek Evre yap fakat gübre oranını her hafta artırarak git sonrada sabitle.Çok istersen 2 evreli yap 3. evre niçin gerekli anlayamadım.Suyun strelizasyonu içinde ufak uvc cihazı tavsiye ederim.

Ben yazana kadar delismus yazmış sağolsun:D

Kardeş briket yüksekliği ne kadarki acaba? Sence starfor çekmeye gerek yok mu? Ben strafor olursa kış döneminde su sıcaklığının muhafaza edilmesi ve sera naylonun yırtılmasını da engeller diye düşünmüştüm.

Delimus 08-05-2010 00:01

Serada olucak yarın kesin cevap verebilirim fkat 2 sini üst üste koyunca 50 cm. filan olması lazım.Elbette Faydası olur sana kalmış altına stafor eklemek.Briketleri güzel harçla dizdikten sonra sağlımlığından korkma hemde ucuz olur.Betonun üsütüne düzgün kum ,toprak, perlitte konulabilir strafor masraflı olur diyorsan amaç betonun soğukluğuysa.

Sarıcan 08-05-2010 00:48

Sayın Katsu,

Önce neden havuz? diye sorarak başlayayım. Açık ortamda mı yapmayı düşünüyorsunuz? Sn. Envor' un veya Sn. Tabiatın marul konusunda çok da başarılı olduğunu gördüğümüz PVC boru sistemini düşünmemenizin özel bir sebebi var mı?

gazeteci28 08-05-2010 01:12

Sayın katsu, öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Başlamak yarısını bitirmek demektir. Geri kalan yarısı için arkadaşlar deneyimlerini sizinle paylaşacağından şüphem yok.

Strafor konusuna değinmek istiyorum. Straforları kütük halinde almanı tavsiye ederim. straforların üstünde firmaların telefonları vardır. Direk olarak üreticilerle görüşün. Onlar straforları önce kütük olarak üretiyorlar sonra sıcak tel ile kesiyorlar. Kütük straforların ölçüleri değişiyor. Benim burada görüştüğüm bir firma şu ölçüleri verdi. 4000cmx50cmx100cm (4 metre uzunluk, 50cm yükseklik 100 cm genişlik) Bu straforun kesimini siz yapacaksınız. Rezistanslı bir tel ile bu işi halledersiniz. Youtube'de bununla ilgili pek çok video var.

İkinci olarak straforun dansitesi (yoğunluğu) önemli. Normaldekiler 10-12 dansitede. 30 dansite gibi yoğunluklu olanlar var. Onları kullanmalısınız. Yoksa ürünün yaptığı ağırlıkla straforunuz kırılır benim gibi uğraşırsınız.

Sonuç olarak, yüksek dansiteli ve kütük olarak strafor almalısınız veya buna göre kesim yaptırmalısınız. Kesimle uğraşamam diyorsanız yüksek dansiteli strafor alın.

Kalınlık olarakta 2 cm ince olur, daha kalın olmasını tavsiye ederim. Ama kalınlık konusunda bir şey diyemem. Strafor plakalarının etrafını alüminyum veya plastik çerçevelerle çevirme imkanı olursa dayanıklılık artar. Ürünleri havuzdan havuza naklederken krılma olmaz.

İnşaat sürerken 1-2 m2'de demene yapmanızda fayda var. Sonra masraflı yatırıma girmenizi tavsiye ederim.

Başarılar.

diana 08-05-2010 09:24

Sayın Katsu
hayırlı olsun diyerek baslıyacam ama bende Sarıcan a katılıyorum yapacanız islem size ileride cok problemleri beraberinde getirecek diye dusunuyorum soyleki cok ama cok hassas teraziye almanız lazım eriyikler farklı ozgul agırlıkta oldugu icin 30 cm suda mutlaka karıtırıcı kullanmanız lazım 3 ton eriyikli su karıstırı marifetiyle biriketlere oldukca fazla basınc uygulayacaktır yani sıva yapmanız gerekir diye dusunuyorum
sevgi ve saygılar

katsu 08-05-2010 09:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 634136)
Sayın Katsu,

Önce neden havuz? diye sorarak başlayayım. Açık ortamda mı yapmayı düşünüyorsunuz? Sn. Envor' un veya Sn. Tabiatın marul konusunda çok da başarılı olduğunu gördüğümüz PVC boru sistemini düşünmemenizin özel bir sebebi var mı?

Havuzda yapmak istememin en temel sebebi maliyet. Daha ucuza kurabileceğimi tahmin ediyorum. İkinci sebep merak, videolar bölümünde havuzda yapılan çalışmanın gayet başarılı olduğunu gördüm, deneyelim görelim:D. Ve üçüncüsü, eğer başarılı olursa bu havuzlarda daha sonra yeşil soğan ekmek.
Bu deneme açık ortamda yapılacak, yani bir sera ortamı yok. Yağmur vb gibi dış etkilerden korumak için basit bir örtü sistemi düşüneceğim sonra.
Aslında hiç birşey yetiştiremezsek içine ördek koyarız çocuklar oynar diye düşünüyorum:D:D

katsu 08-05-2010 10:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi diana (Mesaj 634192)
Sayın Katsu
hayırlı olsun diyerek baslıyacam ama bende Sarıcan a katılıyorum yapacanız islem size ileride cok problemleri beraberinde getirecek diye dusunuyorum soyleki cok ama cok hassas teraziye almanız lazım eriyikler farklı ozgul agırlıkta oldugu icin 30 cm suda mutlaka karıtırıcı kullanmanız lazım 3 ton eriyikli su karıstırı marifetiyle biriketlere oldukca fazla basınc uygulayacaktır yani sıva yapmanız gerekir diye dusunuyorum
sevgi ve saygılar

Eriyik içindeki elementlerin farklı özgül ağırlıkları var doğru ama sıvı içindeki oranlar ppm gibi çok düşük değerlerde olacağından bir çökme olacağını sanmıyorum. Ayrıca havuz içine eriyiği sadece bir noktadan değil, havuz içindeki 90 ayrı noktadan vermeyi planlıyorum. Gün içinde sürekli sirkülasyon olacağı için bir karıştırıcıya ayrıca ihtiyacım olmayacağını düşünüyorum.

Kudret hocam ile konuşurken havuz içindeki suyun tahliyesi için havuz zeminine bir tahliye hortumu koymayı düşünmüştük. Şimdi bu tahliyenin zeminde değilde havuzun 30. cm'sinde bir delik olmasının daha iyi olacağını düşünmeye başladım. Böylece ne kadar su verirsem o kadarı kendiliğinden tahliye olur diye düşünüyorum. Yani verdiğimiz sıvı miktarını hesaplayıp tahliye için bir eşgüdüm sağlama zorunluluğu ortadan kalkar diye düşünüyorum.

katsu 08-05-2010 10:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 634141)
Sayın katsu, öncelikle hayırlı uğurlu olsun. Başlamak yarısını bitirmek demektir. Geri kalan yarısı için arkadaşlar deneyimlerini sizinle paylaşacağından şüphem yok.

Strafor konusuna değinmek istiyorum. Straforları kütük halinde almanı tavsiye ederim. straforların üstünde firmaların telefonları vardır. Direk olarak üreticilerle görüşün. Onlar straforları önce kütük olarak üretiyorlar sonra sıcak tel ile kesiyorlar. Kütük straforların ölçüleri değişiyor. Benim burada görüştüğüm bir firma şu ölçüleri verdi. 4000cmx50cmx100cm (4 metre uzunluk, 50cm yükseklik 100 cm genişlik) Bu straforun kesimini siz yapacaksınız. Rezistanslı bir tel ile bu işi halledersiniz. Youtube'de bununla ilgili pek çok video var.

İkinci olarak straforun dansitesi (yoğunluğu) önemli. Normaldekiler 10-12 dansitede. 30 dansite gibi yoğunluklu olanlar var. Onları kullanmalısınız. Yoksa ürünün yaptığı ağırlıkla straforunuz kırılır benim gibi uğraşırsınız.

Sonuç olarak, yüksek dansiteli ve kütük olarak strafor almalısınız veya buna göre kesim yaptırmalısınız. Kesimle uğraşamam diyorsanız yüksek dansiteli strafor alın.

Kalınlık olarakta 2 cm ince olur, daha kalın olmasını tavsiye ederim. Ama kalınlık konusunda bir şey diyemem. Strafor plakalarının etrafını alüminyum veya plastik çerçevelerle çevirme imkanı olursa dayanıklılık artar. Ürünleri havuzdan havuza naklederken krılma olmaz.

İnşaat sürerken 1-2 m2'de demene yapmanızda fayda var. Sonra masraflı yatırıma girmenizi tavsiye ederim.

Başarılar.

Sayın gazeteci28. İlginiz için teşekkür ederim. Şu anda İstanbul'dayım, döndüğümde Adana'da strafor aramaya bakacağım. Gelişmeleri iletirim inşallah.

diana 08-05-2010 11:47

sayın Katsu
bilmedigim icin soruyorum 30 cm olmassa olmaz kuralı degilse 10 cm ye dusurup gazbeton ytong benzeri yapsanız havuzunuzu yukseklik 25 cm olsa tek sırada kurtarırdınız ve ortam ısısını cok daha iyi ve kolay muafaza edersiniz diye dusunuyorum
sevgi ve saygılar

diana 08-05-2010 11:55

sayın Katsu
alt kısmada yani havuzun dibinide ytong yalıtım plakalarıyla ki kalınlıkları 5 cm dir
yaparsanız naylona gerek kalmadan yalıtım yapabilirsiniz tabi Kudret hoca ya danısarak surulen yalıtım eriyikle reaksiyona girer mi bilemem bana gore ytong daha saglıklı olur
saygılar

nbugay 08-05-2010 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi katsu (Mesaj 634222)
Kudret hocam ile konuşurken havuz içindeki suyun tahliyesi için havuz zeminine bir tahliye hortumu koymayı düşünmüştük. Şimdi bu tahliyenin zeminde değilde havuzun 30. cm'sinde bir delik olmasının daha iyi olacağını düşünmeye başladım. Böylece ne kadar su verirsem o kadarı kendiliğinden tahliye olur diye düşünüyorum. Yani verdiğimiz sıvı miktarını hesaplayıp tahliye için bir eşgüdüm sağlama zorunluluğu ortadan kalkar diye düşünüyorum.

Sn. katsu,
Öncelikle şimdiden hayırlı olsun diyelim..
Tahliye borusunu yanlış anlamadıysam suyun üst kısmına denk gelecek şekilde yerleştirmeyi düşünüyorsunuz. Peki bu durumda su değişimini nasıl yapacaksınız. Tahliyenin en dipten yapılması daha doğru gibi geliyor. Havuzunuz zemine 0 inşa edilecek ise havuz tabanının tahliye borusuna doğru çok hafif eğimli olmasına dikkat etmeniz gerekir aksi halde suyu tahliye ederken çok uğraşırsınız. Hatta tam anlamıyla tahliye edemezsiniz.

Strafor vb kaplayıcı malzeme kullanacak iseniz straforların aralarında boşluk olmamasına ve mumkun olduğunca sıkı yerleştirilmesi de bu aralarda su birikimini önleyecektir.

Adana da havalar günden güne ısnıyor ve dolayısıyla marulun tohuma kalkmaması için bir düşünceniz varmı? Sisleme, fan vb..

katsu 08-05-2010 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nbugay (Mesaj 634319)
Sn. katsu,
Öncelikle şimdiden hayırlı olsun diyelim..
Tahliye borusunu yanlış anlamadıysam suyun üst kısmına denk gelecek şekilde yerleştirmeyi düşünüyorsunuz. Peki bu durumda su değişimini nasıl yapacaksınız. Tahliyenin en dipten yapılması daha doğru gibi geliyor. Havuzunuz zemine 0 inşa edilecek ise havuz tabanının tahliye borusuna doğru çok hafif eğimli olmasına dikkat etmeniz gerekir aksi halde suyu tahliye ederken çok uğraşırsınız. Hatta tam anlamıyla tahliye edemezsiniz.

Strafor vb kaplayıcı malzeme kullanacak iseniz straforların aralarında boşluk olmamasına ve mumkun olduğunca sıkı yerleştirilmesi de bu aralarda su birikimini önleyecektir.

Adana da havalar günden güne ısnıyor ve dolayısıyla marulun tohuma kalkmaması için bir düşünceniz varmı? Sisleme, fan vb..

Haklısınız su tahliyesini zeminden yapmak daha mantıklı görünüyor ama ben değiştiğim suyu 20 metre ilerideki meyve ağaçları için kullanmayı düşünüyorum. Bu durumda besin tankındaki sıvıyı sisteme basan pompayı kullanarak havuzdaki suyu ağaçlara vermeyi ve total su değişimini bu şekilde yapmayı düşünüyorum. Eğer rutin su devirdaimi için kullanacağımız boruyu zemine yaparsam havuzdaki suyun ne kadarını ve ne sürede besin tankına geri döndermem gerektiği konusu biraz zor olacak gibi geliyor. Hele de benim sürekli sistemin başında olmayacağım dikkate alınırsa. Bu durumda sanırım havuzda 3 delik olacak. Birisi besin tankından havuza gelen boru, ikincisi havuzdaki suyun üst sınırına yerleştireceğimiz rutin tank-havuz arasında devirdaimi sağlayan boru, üçüncüsü suyu tamamen tahliye ederken kullanacağım zemindeki tahliye burusu. Bilmiyorum daha pratik önerisi olan var mı?

Adana da havaların ısındığını elbette dikkate alıyorum. Şu anda zaten sistemi kurup deneme yapayım istiyorum. Sanırım gerçek anlamda marul denemesi 1 eylülde ya da sıcağa dayanıklı cins marul bulduğumda başlayacak.:D

gazeteci28 08-05-2010 18:05

Sayın katsu, Eylül çok geç ben size biraz gaz vereyim en iyisi.
Vermiş olduğun ölçüler çerçevesinde bir maliyet çıkartıyorum. Çıkarttığım maliyet kereste kullanılarak çıkaltırdı. Ekonomik olması açısından.

Kereste maliyeti:
Tahtaların kalınlığı 2 cm
Taban: 1000x100x2=200.000 cm3
Uzun kenarlar için: 1000cmx35cmx2cmx2=140.000cm3
Kısa kenarlar: 100cmx35cmx2cmx2= 14.000cm3
Toplam: 200.000+140.000+14.000=354.000cm3=0,354 m3
Beş havuz için: 1.77 m3’lük kereste gider.

Kereste m3 maliyeti yaklaşık 450 lira
Kereste maliyeti: 450x1,77=796,5 lira.

Vermiş olduğunuz ölçüler çerçevesinde bir havuzun alanı:
Taban: 10 m2, Uzun kenar 7 m2, kısa kenar 0,7 m2
toplam: 17,7 m2 ediyor.
2 cm kalınlıkta bir strafor paketi 12.5 m2 alan kaplıyor.
17.7x5=88,5 m2 (7,08 paket strafot havuzun etrafını sarar sen de 8 paket)
bir paket straforu 15 lira sayarsak ki o kadar değil. 8x15=120 lira

Kereste maliyeti+strafor 796,5+120=916,5 lira
Havuzun takozları veya payandalarını hesap etmedim. Ayrıca içine sereceğin naylonu da tercihe göre değişeceği için hesap etmedim.

Bütçe konusunda bir şey söylemediğin için biraz da arkadaşlara cesaret vermek için böyle bir çalışma yaptım.

Baktın işe yarıyor memnunsun ki (büyük ihtimalle memnun olacaksın) daha sonra tahtaları söker betonarme yaparsın. Hoşuna gitmezse de keresteleri başka amaçlar içinde kullanabilirsin.

Havuzun içine besin eriğini 90 ayrı noktadan vermeyi planlıyorum diyorsun. Bir noktadan versen yetersiz mi olur, su homojen mi heterojen mi?

Başarılar

katsu 08-05-2010 23:14

Arkadaşlar muhtemelen duvarları 50 cm yüksekliğinde ve briket olarak yapacağım. Bu biraz da briket fiyatlarına bağlı, hafta içinde soracağım.
Son olarak planda eksik kalan parça pompa meselesi. Kudret hocam bana çamaşır makinesı pompası olabilir demişti. Acaba herbir havuzun yaklaşık 3 ton sıvı alacağı düşünülürse ve su tankı ile havuza hortumun giriş noktası arasında yaklaşık 11-12 metre olacağı hesap edilir ise. Ayrıca sıvının her bir havuzda 5 cm çapında 10 mt uzunluğunda 3 ayrı paralel borudan 50 cm arayla açılan toplam 90 adet 2 mm çapında açılan deliklerden verileceği düşünülür ise. (Biliyorum cümle karışık oldu ama başka türlü tam bilgi veremeyecektim ) Acaba her bir havuz için bir adet çamaşır makinesı pompası yeterli olur mu?

Mete 09-05-2010 15:13

Öncelikle hayırlı olsun.Bir arkadasım akrilik küvet duş teknesi imal ediyordu. Bahçemdeki ördeğim için bir adet defolu küvet istemiştim. Sağolsun kamyonetin içerisine 10 adet defolu küvet içiçe koyup göndermiş. Bahçe küvetten geçilmez olmuştu.Bilmiyorum eğer çevrenizde varsa bir üretici defolu duş tekneleri akrilik ekonomik bir çözüm olur mu?

katsu 12-05-2010 12:14

Arkadaşlar destek ve önerileriniz için teşekkür ederim. Aslında ilk denemeyi hemen yapayım istiyordum, ama havaların sıcak olması ve daha da ısınacak olmasını dikkate alarak projeyi eylüle kadar askıya aldım. Bu süre içinde eğer öneriler olursa yine dinlemeye hazırım.

Bu arada sayın mete0838 ilginiz için teşekkür ederim ama kenarları briket yapmaya karar verdim.

gazeteci28 13-05-2010 01:52

Teşekkürler katsu,

katsu 13-05-2010 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 637519)
Teşekkürler katsu,
Sayende bir şey daha öğrenmiş olduk. iş yapmak isteyen kişinin elinde önce kazmayı küreği gör sonra paylaşımda bulun.

Yazdığınızı hayretle okudum. Konu başlığını tekrar okursanız hazırlıkları ve... diye devam ediyor. İkincisi ilk mesajda önce katkılarınızla bir proje çizelim istiyorum diye yazmışım, hadi yapıyorum dememişim. Üçüncüsü elimde şu anda kazma kürek yok ama epeyce veri var. Bir sonraki basamak olan malzeme alımına başlıyorum. Üçüncü basamak yapım işleri başlayacak yavaş yavaş. Ben evde oturan, boş vakti olan biri değilim. Her yazılan şeyi hemen yapamam. Bu basamakları zamanı gelince siteye aktaracağım inşallah. Ama bu yazım tarzınız bence çok itici, kaldı ki sizinle yaklaşık 1 saat kadar telefon ile görüşmüştük, şu anda marul olmasa da başka şeyler denediğimi biliyorsunuz.

katsu 18-05-2010 12:28

Sevgili arkadaşlar, bütün zaman ve ulaşım problemlerime rağmen bu konuda başarıya ulaşmak için ısrarlı çabalarım sürüyor. Bu havuz sisteminde malum olduğu üzere her ay yaklaşık 60-65 ton su kullanmam gerkecek diye tahmin ediyorum. Bu nedenle kullanacağımız suyu bahçedeki sondajdan tanker ile getiririz diye düşünmüştüm ama önce kuyu ilk açıldığındaki yapılan tahlil sonuçlarını göreyim dedim. İyiki de görmüşüm. Tahlil sonuçlarını aşağıda veriyorum. Suyun EC değeri 1,8 görüldüğü üzere. Bu nedenle kullanmak uygun değil gibi görünüyor. Bir sefere mahsus olsa gözümü kapatıp 65 ton su faturasına razı olacağım ama bu devam edecek inşallah. Dolayısıyla bu sondaj suyunu uygun hale nasıl getirebiliriz. Önerilerinizi bekliyorum...

sodyum:8,67 meq/lt
potasyum:0 ? - bakılmamış?
kalsiyum: 9,6 meq/lt
magnezyum: 1,6 meq/lt
bikarbonat: 8,86 meq/lt
klorür : 2,48 meq/lt
sülfat 8,83 meq/lt
EC: 1987 mikronS/cm
PH: 6,65sodyum : % 43,43
sodyum absorbsiyon oranı (SAR)3,66
sınıfı T3-A1

gazeteci28 18-05-2010 13:12

kazmayı küreği tekrardan elinde görmek sevindirici. (yine ters düşmeyiz inşallah)
Kuyunuz varsa şebeke suyunu kullanmaya gerek yok.

Reverse Osmosis veya Ters Ozmoz diye arama yaparsanız suyu saf haline getiren cihazları görürsünüz. fiyatları da gayet makul. Satıcılarla konuşurken suyu yalnızca saflaştıracağınızı içme suyu olarak kullanmayacağınızı özellikle belirtin. Suyu kuyudan çekeceğinizi ve basıncın düşük olduğuna da değinin. Buraya tıklarsanız da ulaşabilirsiniz.

Suyun değerlerini nasıl öğrendiniz? Bilgi verebilir misiniz?

Delimus 18-05-2010 14:02

Fiyatları makul diyorsunuz ziraa biz eve yeni taktırdık 1.000 küsür tl. Ayrıca sizin verdiğiniz linktekide aynı fakat bunlarla tüm günde 100 lt su ancak alabilirsiniz,çok iyimser olursak 1 ton/24 saatte.
Saatte 2 tonluk için 8.500 tl bir fiyat teklifi aldığımı hatırlıyorum.Ginede araştır katsu hocam adana kızılay cad. benzer dükkanlar mevcut.Ulucaminin devamı olan cadde.

katsu 18-05-2010 14:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gazeteci28 (Mesaj 640829)
kazmayı küreği tekrardan elinde görmek sevindirici. (yine ters düşmeyiz inşallah)
Kuyunuz varsa şebeke suyunu kullanmaya gerek yok.

Reverse Osmosis veya Ters Ozmoz diye arama yaparsanız suyu saf haline getiren cihazları görürsünüz. fiyatları da gayet makul. Satıcılarla konuşurken suyu yalnızca saflaştıracağınızı içme suyu olarak kullanmayacağınızı özellikle belirtin. Suyu kuyudan çekeceğinizi ve basıncın düşük olduğuna da değinin. Buraya tıklarsanız da ulaşabilirsiniz.

Suyun değerlerini nasıl öğrendiniz? Bilgi verebilir misiniz?

Yok yok ters düşmeyiz :D
Ben burada arıtma işiyle uğraşan biriyle irtibat kurmuştum. Revers osmos için oldukça pahalıya patlayabilir çünkü su kapasitesi fazla demişti. Bazı reçine içeren filtrelerden bahsediliyor ama nasıldır, fiyatı nedir bilgi bulamadım.
Suyun değerlerini ruhsat almak için bizi yönlendirdikleri bir labratuvar vardı oradan alınan raporu aktardım.

katsu 18-05-2010 14:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 640869)
Adana kızılay cad. benzer dükkanlar mevcut.Ulucaminin devamı olan cadde.

Hocam kızılay caddesine gitmek vacip oldu zaten :D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024