agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Topraksız tarıma başlama domates ve çilek (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/19714.htm)

raroba 13-03-2010 19:03

Topraksız tarıma başlama domates ve çilek
 
2 Eklenti(ler)
Selamlar,

Bu hafta itibariyle topraksız tarım işine başlıyorum. Sn. envor beyden besin solüsyonunu ısmarladım ve elime geçmesini bekliyorum. İlk etapta iki ufak sistem kurmayı düşünüyorum. 2 adet domates için aşağıdaki sistemi kuracağım.

Eklenti 139380

Çilekler içinse şu sistemi kurmayı düşünüyorum.

Eklenti 139381

Şimdi bu işte tecrübeli arkadaşlara bazı sorularım olacak yardımcı olurlarsa.

1. Domateslere kuracağım sisteme hangi sıklıkla hava basmam gerekiyor.
2. Besin eriyiğini ne kadar zamanda bir değiştirmem gerekiyor.
3. Koyacağım suyu dışarda bekletmem gerekir mi?
4. Çilekler için yapacağım sistemde aynı besin eriyiğini kullanabilir miyim?
5. Çilek sistemine ne sıklıkta sulamam gerekiyor ve depoyu değiştirmem gerekiyor.
6. Domates ve çilekleri bazen evin içine bazen balkona koyacağım, istanbulda yetiştirmekte sıkıntı olur mu? Uygun mudur?

Yardımcı olursanız sevnirim. Teşekkürler.

ayhan74 13-03-2010 19:43

Sayın raroba, merhabalar.

Bende önümüzdeki hafta topraksız tarıma başlayacağım. Şimdiye kadar balkonumda ufak çaplı çalışmalarım oldu fakat topraksız tarımı hiç denemedim. Ama yaklaşık 20 gündür forumu ve çeşitli siteleri takip ediyor ve sürekli okuyorum. Bu arada da sistemleri kurmaya çalışıyorum. Bu manada size de forumdaki konuları iyi bir şekilde okumanızı ve sisteminizi fideleri yerleştirmeden kurup çalıştırmanızı tavsiye ederim (Forumdan öğrendiğim bir konudur). Herşeyden önce forum da bu konuda çok tecrübeli insanlar var ve hiçbir şekilde çekinmeden herşeyi sorabiliyoruz. Zaten hiçkimse de bildiğini paylaşmaktan çekinmiyor, eğrinmiyor ki bu da bizim gibi çıraklar adına çok güzel bir gelişme.

Sayın envor'dan besin eriyiği sipariş ettiğinizi söylemişsiniz. Bende kendisinden temin etmiştim. Fakat hala sistemi kurup çalıştırmadığım için kullanamadım. Zaten bu forum da bilgi alabileceğimiz ve destek göreceğimiz birkaç insandan birisidir kendisi. Birde Kudret hocamız var. O da İstanbul/Merter'de. Nasip olursa İstanbula geldiğimde de kendisini ziyaret edeceğim. Forumu takip ederseniz kendisinin de bu konuda başarılı bir insan olduğuna şahit olursunuz.

Aslında forumu okursan bir çok soruna cevap bulabilirsin. Ama ben yine de bildiğim ve okuduğum kadarıyla birşeyler söylemeye çalışayım. Umarım forumdaki hocalarımız beni topa tutmaz :)

1. Durgun su tekniğinde en uygun olanın sürekli hava basmak olduğunu hatırlıyorum. Çünkü köklere ne kadar oksijen verilirse bitkinin gelişimi o kadar iyi oluyor.

2.Bu da tamamen tank kapasitenize ve suyunuzda ki tuz oranının artışına bağlı diye biliyorum.

3.Bu sorunun cevabından çok emin değilim ama sanıyorum dinlenmiş su olması açısından bekletmenin faydası olacaktır.

4.Envor'un size göndereceği besin eriyiği zaten genel maksatlı bir eriyiktir. Bu anlamda tabi ki kullanabilirsiniz.
Fakat her sebzenin EC ve PH değerleri farklı olduğu için, yetiştirmeyi planladığınız sebzenin değerlerine göre ayarlamalısınız. Sebzelerin EC ve PH değerleri forum da bir yerlerde vardı, takip ederseniz sanırım bulabilirsiniz.(Bu arada bende akan su kültüründe çilek yapmayı planlıyorum. Fakat ben dikey düzeneklerde çok da başarılı olabileceğimi sanmadığım için yatay olarak yapacağım.)

5.Forumdaki hocalarımızı takip ettiğim kadarıyla, bu konu da iş biraz da yetiştiricinin gözlemlerine kalıyor. Yani bitkinin durumunu takip etmekle ilgili. Benim nacizane fikrim zaman saatini 1 saatte 15 dk. çalışacak şekilde ayarlamaktır. Bir haftalık bir gözlemden sonra süre biraz daha kısaltılabilir. (Ör: 45 dakika da 15 dakika gibi...)

6.Sanıyorum her iki bitki de güneşi seven bitkilerdir. O yüzden yer değiştirmek sorun olmaz diye düşünüyorum. Yeter ki yeterli ışığı alabilsinler.

Umarım cevaplarım size yardımcı olmaya yeter. Diğer taraftan da umarım hocalarımı haddim olmadan cevaplar vererek kızdırmamışımdır. Ama cevaplarım da doğruysa çok sevinirim. İnşaallah işi bilen bir forum üyesinden cevap gelir de benimde içim rahatlar.

İyi çalışmalar, saygılarımla

mehmet.e 19-03-2010 22:00

Hayırlı olsun Arkadaşlar. Bende sizin gibi yeni başlıyorum.Umarım hep birlikte bu işi başarır ve yaptıklarımızı paylaşırız.Hepinize selamlar.

envor 22-03-2010 14:59

Sayın raroba, sayın ayhan74 soruları yanıtlmış, ama bende üzerinden bir geçeyim:p;

1. Domateslere kuracağım sisteme hangi sıklıkla hava basmam gerekiyor.
SÜrekli hava basarsanız çok daha iyi sonuç alırsınız.

2. Besin eriyiğini ne kadar zamanda bir değiştirmem gerekiyor.
Fideler küçükken (1 metre boylanıncaya kadar)haftada bir, fideler büyüdükçe 3-4 günde bir değiştirmeniz gerekiyor.

3. Koyacağım suyu dışarda bekletmem gerekir mi?
Bekletirseniz daha iyi olur, musluktan akan suyun ısısı kavanozdakine göre daha soğuktur.

4. Çilekler için yapacağım sistemde aynı besin eriyiğini kullanabilir miyim?
Amotör yetiştirici olduğunuz için, evet kullana bilirsiniz.

5. Çilek sistemine ne sıklıkta sulamam gerekiyor ve depoyu değiştirmem gerekiyor.
Çilek, domates ve ya her hangi bir bitki, fark etmez, değiştirme süresi değişmez.

6. Domates ve çilekleri bazen evin içine bazen balkona koyacağım, istanbulda yetiştirmekte sıkıntı olur mu? Uygun mudur?
Evin içerisindeyse iyi ışık alması lazım, balkondaysa direkt rüzgara maruz kalmaması lazım, ama kısaca, sık sık yer değiştirmesi bir sorun yaratmaz.

Saygılarımla...

furkanyener 27-04-2010 03:05

ben dik cilek sistemikurmayı planlıyorum besin eriğini kendim hazırlamak istiyorum adana bu konuda zengin ve ben zirai teknikerim cevremde bu konuda baya bi geniş hem besin eriği oranları konusunda hemde hazırladıktan sonra tanktaki su değişim zamanı suyun köklere temass ettirme zamanı hakkında bilgi verir seniz çok sevinirim ve çilek domates morul turp için ayrı ayrı besin eriyiği hazırlayıp satıyormusunuz

genç mühendis 17-01-2011 12:00

furkan yener kardeşim bende adanadayım.ve söylediklerine katılıyorum.bende çilek sistemi kurmayı planlıyorum ama yatay olanından :) bana yardımcı olabilirsen sevinirim. teşekkür ederim şimdiden

Cako 05-10-2014 22:34

Merhaba,
Ben de geliştirmeye başladığım bir proje kapsamında hidroponik (damla ve derin su hibrit) bir sistemde domates yetiştirmek istiyorum. Gerekli pompa, hortum, püskürtme ve damlatma başlıklarını bugün almış bulunmaktayım. Sorum şu: (Cherry domates ve tere,roka,maydonoz için) Sayın Envor'un formülünü ve markalı hazır ürünleri fiyat/verim olarak karşılaştırmalı test eden oldu mu? (Sayın Envor da dahil olmak üzere) Olduysa ne gibi sonuçlar elde edildi? Eğer birbirine yakınsa Envor'un formülünü kullanmayı tercih edeceğim. (Yerli malı yurdun malı:) Karşılaştıran olmadıysa bu deneyi kendim seve seve yapmayı ve sonuçları fotoğraflarla paylaşmayı görev bilirim.

turhanengin 06-10-2014 15:20

Hepinize iyi çalışmalar arkadaşlar, Başarılar dilerim.
Çilek yetiştirmek isteyen arkadaşlardan dikey katı ortamda çilek yetiştirmek isteyenler var ise kendilerine yardımcı olmaya hazırım.
Forumda bana ait olan sayfalarda çalışmalarımla ilgili bilgileri bulabilirsiniz.
Saygılarımla.
Turhan ENGİN.

ubozkurt88 19-10-2014 03:56

Merhaba
Aeroponic sistem hoşuma gitti. Böyle bir sistem düşünebilirim.
Başarılar diliyorum.

ARFF Şanlıurfa 01-05-2020 21:27

Abiler bende evde denemek istiyorum yardımcı olacak varmı


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024