agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Balkonda tek depolu çok çeşit bitkili sistem (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/15660.htm)

akinselcuk 20-05-2009 17:47

Balkonda tek depolu çok çeşit bitkili sistem
 
Tek bir depodan besleyeceğimiz bir kaç ayrı bitki türü için balkonumuzu düzenleyeceğiz.

Balkonumuz korunaklı fakat camla kapalı olmayan bir balkon. Yani açık hava.

Yerde duran bir perlittte çilek saksımız var. Bir de balkon demirlerine bağlı akansu çilek borularımız var.

Şimdi bunlara bir de yan duvara montajlayacağımız bir marul düzeneği yapacağız.

Elimizdeki tek depodan hepsini besleyeceğiz. tek bir basit motor kullanıp zaman saati ile çalıştıracağız.

Akansu düzeneklerinde su sürekli akmayacağı için de borularımıza eğim vermeyeceğiz.

Buharlaşma kayıplarının en az düzeyde olması için bitki deliklerini ve buralara takacağımız bitkiyi ayakta tutan süngerlerin çapını modelini önceden düşünerek deleceğiz.

Bu sisteme yakın zamanda birde domates yetiştirme yeri ilave edip kış gelmeden de bu balkonu camlamanın bir çaresine bakacağız.

Bütün bunları yaparkende balkonun hava alma amaçlı kullanımına bir zeval getirmemeye çalışacağız.

Yani balkonda dar alanada bir çok bitkiyi otomatik olarak yetiştirirken bir yandan da balkon kullanımını engellemeyecek tasarımlar düşüneceğiz.

Bakalım yapabilecekmiyiz.

Ayrıca aklımızın tabanında yer alan ama daha telaffuz dahi etmediğimiz kışın bu bitkilerin ışık ihtiyacını çok ucuz ve suni yolla karşılayabilen bir düzenek daha kurmaya kalkışmak var. Henüz teknolojisi ve malzemesi hakkında emin olmadığımız yanları olduğundan bu konuda bir iddiamız yok. Ama aklımızda var.

Yani mümkünse eğer bu balkonu tam otomatik az bakımlı bitki yetiştirme yerine çevirmek istiyoruz.

Başlıyoruz. . .

Montaja dün akşam iş dönüşü başladım. Fakat çok az bir yol alabildim. Resimleri yavaş yavaş imkan buldukça ilave ederim.

denizakvaryumu 20-05-2009 20:40

Hayırlı olsun, bilgilerin çok yararlı olacağına eminim.

Kudret Tezel 20-05-2009 20:59

Kolaygelsin sayın akınselcuk, başarılar dilerim.

akinselcuk 20-05-2009 21:05

5 Eklenti(ler)
Önce 5 adet 1 metre boyunda 70mm çapta PVC boruyu aldık. İki ucuna tapa aldık. Yani 10 adet tapamız var. Boruların bir ucuna tapa lastik conta ile giriyor, diğer ucuna tapa takabilmek için redüksiyon almak lazım, biz redüksiyon kullanmayacağız.

Boru ve iki tapa o kadar.

Lastik contalı tarafa tapayı takıyoruz. Diğer ucu ısıtma tabancası ile ısıtıp yumuşatıyoruz ve tapayı takıyoruz. Soğuduğu zaman sızdırmaz oluyor. Tabanca elektronikcilerde satılır 30 liradır. 1 - 2 dakikalık ısıtma yeterlidir.

Contalı taraftaki delik borudaki su seviyesini belirleyecek. Tapanın kenarına yakın bir hortum deliği deliyoruz. Su seviyesi nerede olacaksa deliği oraya denk getiriyoruz. Seviyeyi beğenmediğimizde bu tapayı döndürerek seviyeyi ayarlıyoruz.

Contasız tarafın deliği yukarıda olacak ve suyun girişi buradan yapılacak. Artık bu tapayı çeviremeyiz ya da çıkartamayız. Çünkü sıkı geçme oldu.

akinselcuk 20-05-2009 21:16

Teşekkür ederim denizakvaryumu...

Sizde sağolun Kudret hocam. Bir iki daha montaj pratiği daha yapıp besin kiti hazırlama konusuna eğileceğim. Bana mutlaka ikazlarınız ve kimya bildiğine eminmisin şeklinde sorularınız gelecektir. Hayırlısı diyor İstanbul boğazına arada bir benim içinde bakmanızı temenni ediyorum....

Alan Parsons 20-05-2009 21:26

Çilek süslemenizden sonra beklentiler sizden yüksekti zaten, başarılar diliyorum

akinselcuk 20-05-2009 21:48

Teşekkür ederim.

akinselcuk 24-05-2009 21:44

4 Eklenti(ler)
Balkonun yan duvarına şu şekilde iki tahtayı vidalıyoruz. Bu tahtaları vidalamazsak balkon duvarına hem çok fazla delik açıp zedelemek hem de bir ayar yapmamız gerekirse çaresiz kalmamak için yapılacak.

akinselcuk 07-06-2009 21:26

5 Eklenti(ler)
Bugün fırsat bulup düzeni montajlayıp çalıştırdım. Daha üzerinde geliştirmeler yapılması gerek. Ayrıca karşı duvar daha çok güneş alıyor bu yüzden karşı duvara da domates için bir kaç parça takmayı düşünüyorum.

Sarıcan 07-06-2009 21:39

Eline sağlık, çok güzel olmuş. En alt sıraya boru mu yetmedi özellikle mi koymadın? Hortumu yatay olarak getirdiğin yerde bir sıra daha boru olması lazım değil mi? 12 adet çilek fidesi daha yapar.

Birde aklıma gelmişken şu tesbitimi söyliyeyim. Eğer sistemi çok uzun süre kendi haline terk etmeyecekseniz besin deposunu büyük tutmanın hiç bir faydası yok. Bizim sistemde verimi su değiştirme peryodu çok etkiliyor.

Bence sistem 15 gün içinde 5 lt' lik su tüketimi ile idare ediyorsa en güzeli 10 veya 15 günde bir dışarda hazırlanmış yedek 5 lt' lik pet şişeyle değiştirecek bir sistem kurmalı. Yenisini koy, eskisini al gibi. Su değişimi eziyet olmaktan çıkarılmalı ve üşenilmemeli. Depo büyük olunca su değişimi eziyet oluyor.

akinselcuk 07-06-2009 22:06

Depo olarak kullandığım mavi bidon 42 litrelik fakat üçte biri dolu.

En alt sıraya da boru koymayı düşünüyordum ancak su akışı buna izin vermedi.

Duvardaki boruların en üstekinden su giriyor ve her boruyu dolaşıp ön demirlerdeki borulara geliyor, önce dıştaki boruya giriyor eğimine göre dolaşıp arka boruya geçiyor , buradan da depoya cazibe etkisiyle dönmüş oluyor. İşte burada sorun var.

Ne hikmetse bu ön borularda bazen taşma olduğu halde çıkış deliği tabana çok yakın olduğu halde su akmayı kesebiliyor. Bu yüzden dönüş horumunu çok düz bir hat yaptım ve an alta boru koyamadım.

Boru arası su geçişlerini hortumla yaptığım için fizik kuralları benim içime doğduğu gibi işlemedi. Duvardaki bazı borularda su yüksek iken bazılarında düşük oluyor ve bu durum çıkış deliğinin seviyesi ile ilgili de değil. Hortumlarda kıvrılmada yok.

İlk fırsatta sorunun sebebini çözüp bir geliştirme yaparım.

akinselcuk 07-06-2009 22:08

Aslında sistemi iyice geliştirip uzun süre kendi haline terk etmek istiyorum, amaçlarımdan biriside bu....

Sarıcan 07-06-2009 22:22

Üstat sisteme su giriş borusu çapı ( Siyah dirseğin iç çapı) diyelim ki 10 mm, ama çıkıştada aynı dirsek var ve yine 10 mm. Fakat pompadan dolayı boru kesitinden giren debi AxVb fakat çıkan debi AxVo. Vb>Vo olduğu için çıkış deliği suyu boşaltmaya yetişemez.

Çıkış borularının daha büyük ve mümkünse hortumun alt ucu atmosfere açık olsun. Eğer birde hortum ( veya dirseğin giriş ucu) aşağıda sıvı içine girmiş vaziyette ise burada birde sıvının statik basıncını yenmek için uğraşacak. Buna dikkat edersen sorun çıkmaması lazım. **** girişte pompanın debisini öyle ayarlayacaksın ki çıkışta akan su çıkış dirseğinin kesitini hiç bir zaman tam doldurmayacak.

Hatta üsten alta geçişte hortumu alta dirseğe değilde altaki ilk bardak boşluğundan serbest bırakmayı dene. Sistemin rahatladığını göreceksin. Sıkıntın kapalı devreden kaynaklanıyor gibi.

akinselcuk 10-06-2009 00:35

Depoya geri dönüş hortumunun ucu sıvı içinde , birinci sorun budur. Sizinde söylediğiniz gibi. Bu hortuma hava kabarcıkları anaforla girmeye başladığı anda sıvı akışı duruyor ve borudaki su taşıyor. Bazen kendi kendine tekrar başlıyor bazen de başlayamıyor.

İkinci sorun da, redüksiyon kullanmamak için yapılan borular arası hortum atlamalarının kullanılmış olması, bu da zaten birinci sorunla tümleşik sayılabilir.

Hortumla atlama yapılınca boru su seviyelerini ayarlamak pek mümkün olmuyor.

Ben suyu sürekli akıtmak yerine arada bir akıtmayı düşünüyordum. Borularda su birikintisi kalması için hortumla atlama yapmıştım. Ya bu sistemi geliştirip düşündüğümün sağlıklı çalışmasını sağlıyacağım ya da atlamalara dirsek takıp suyu sürekli akıtacağım.

Okul tatile girdi. Gelişmiş domates fidelerimi de eve getirdim. Balkona domates için ilaveler yapmak zorundayım. Karşı duvar daha güneşli. Buraya yeni bir sistem kurup sorunlu düzeneğin sıkıntılarını da gidermeye çalışacağım.

Bu arada süs çicekleri için düşündüğüm geniş çaplı naylon sulama hortumları ile de başka bir düzeni daha buraya ilave edeceğim.

Yaz bitmeden inşallah . . .

akinselcuk 26-09-2012 14:41

Aradan geçti iki yıl. Bu sistemi geçenlerde söktüm balkondan.

Sökene kadar devridaimli sistemde marul ve çilekli sezonlar geçti. En sonunda borulara perlitli torf koyup elle sulayarak çiçek yetiştirdim. Sonra da söktüm.

Şimdi, ilk yapılışında suyun benim istediğim gibi akmamasının iki sebebi vardı.

Birincisi borulara akış yönüne göre yeterli eğim vermemiştim. Gözle görülür ciddi bir akış eğimi vermek şart. Ama bendeki cetvel gibi düzgün görünecek takıntısı boruları düze yakın bir eğimle takmama sebeb oldu. Su da adam gibi akmadı haliyle.

İkincisi de borudan boruya suyun hortumla aktarılması. Geniş bir borudan dere akıntısıyla gelen su incecik hortumun içine yerçekimi etkisiyle arzu edildiği hızda dolmuyor. Boruya ciddi bir eğim verilse bile son bitki deliğinden su taşmadan hortuma girmiyor. Yani borular arası su geçisi daha çaplı bir boru ile olmalı idi. Hortumla aktarmak yerine boruların çapında PVC kullanmalıydım.

Bu fiziksel sorunları gözleyip çözmek mümkün.

Fakat bu balkon yeterince güneş almıyor. Bu sorunu çözmem mümkün olamazdı. Marul da çilekde bu güneş eksikliğini sevmedi. Gürül gürül bir kıvama gelemediler.

Ayrıca yetiştirmeye az gelen bu güneş, depoyu ve boruları çok fazla ısıtıyor. Su hamam suyu gibi oluyor. Çok çabuk bozuluyor kıvamı kaçıyor.

Su ısınmasına depoyu içeri alarak çözmek belki mümkün olurdu ama balkon duvarını delmek istemedim.

Bu sisteme 10-15 litrelik bir depo yeteceğinden 42 litrelik bidon içine 10 litrelik başka bir depo kovası koyarak yani depoyu daha büyük başka bir depo içine koyup ters termos etkisi oluşturup ısınma etkilerini azaltmakta belki mümkündü ama onu da denemedim.

Aynı yöntem 70 lik boruları 100 lük boru içinden geçirerek, boru ısınması da engellenebilirdi. Hatta 100 lük boruları da sızdırmaz şekilde montajlayıp içinden yavaş yavaş çeşme suyu akıtılıp 70 lik boruların serin kalması da sağlanabilirdi. İkinci bir devridaim deposu değil, direk serin çeşme suyu iki boru arasına verilir çıkışı balkon giderine akardı. Bir sürü fazladan işçilik ve ilave su sarfiyatı olurdu.

Güneşli bir balkonu olupta yapmak isteyen olursa bu tip ilaveler yapabilir.

ekizilaslan 07-01-2013 22:33

aradan geçti iki yıl. söylemesi ne kadar kolay değil mi ? ;)
peki sayın akınselçuk bu arada zor da olsa sulayıp ürün aldınızmıydı, masrafınız çıktı mı bari. bildiğim kadarıyla daha başka projelere de girdiniz galiba. bundan tecrübe edindiniz diyebilir miyiz. redüksiyon kullanma gereğini anlamak gibi
saygılar

akinselcuk 08-02-2013 19:35

Bu tamamen hobi. Masraf çıkmadı tabi ki. Satmadık zaten bir şey. Ama yapılandan alınan zevk geçirilen hoş zaman paha biçilemez olduğundan masraf katmerli çıkmış aşırı kardayız da olabilir sonuç.

Saygı bizden.

sumuts 26-03-2013 12:51

Akın bey,
Aynı düzeneği evimde çilek için uyulayacağım.Başlangıçta tek boru 10 fide için mesela.Sorularıma gelince;
1-Çilek fidesi için açacağım delikler kaç cm olmalı?
2- Birde fidelerin köklerinin ne kadarı su ile temas edecek?
3-Elimde akvaryuma ait hava pompası var onu su devirdayımında kullanma şansım var mı?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024