agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evde Topraksız Tarım Uygulamaları (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/)
-   -   Alan parsons topraksız tarım denemesi (http://www.agaclar.net/forum/evde-topraksiz-tarim-uygulamalari/15038.htm)

Alan Parsons 14-04-2009 09:42

Alan parsons topraksız tarım denemesi
 
1 Eklenti(ler)
Durum:10.günü
Sol. Değişimi:6.günü değiştirildi (2.değişimi 2gün sonra yapmayı planlamaktayım) EC Değeri: İlk ve şu anki solüsyon değeri 1,8(ECmetre ve Phmetre olmadığından, envor beyin tarifine göre olması gereken değer)
Güneş alma durumu:sabah ve öğle 13:00'e kadar güneş görmekte
Havalanma Durumu: Tüm gün (çift çıkışlı hava motoru ile çift hava taşı ile)


Gözlemlerim:Gövde kalınlğı neredeyse iki kurşun kalem kalınlığı kadar,
çok hızlı bir büyüme var,
10.gün ilk çiçek ampullerini gördüm ancak daha çiçek açmadı,
kökler kaşıklığın deliklerinden çıkarak uzadıklarından ve sepetlerin içi kil topcuklarından(sanırım adı hydroton) dolu olduğundan gövde desteksiz durabiliyor,

Sarıcan 14-04-2009 16:10

Sn. Alan Parsons,

Gelişim gayet güzel, hydroton kullandığınızda iyi olmuş. Bende çilek ağacında ve fide şaşırtmalarında kullanıyorum. Çok memnunum, hem pratik hemde dediğiniz gibi fideyi iyi destekliyor.

Yalnız EC metre ve pH metre olmadan çok zor. Bende EC metre vardı ( Kudret Bey' den almıştım. Tavsiye ederim.), pH için elektronik cihaz alayım diye geciktirdim basit bir pH solüsyonu almayı ihmal ettim.

Yukarda gördüğünüz yanmış domates fideleri bu ihmalkarlığın eseri. Nasıl olsa EC ölçüyorum diye yavaştan aldım, EC değeri normal göstermesine rağmen pH çok yükseldiği için fide besin alamamış.

Tavsiyem en kısa zamanda EC metre ve en azından akvaryumculardan basit bir pH solüsyonu alın.

Birde domates fidelerinizi tohumdan ektiğinize göre cinsinin oturak mı yoksa sırık mı olduğuna bakın ve ona göre domatese bakım yapıp yapmayacağınıza karar verin. Bildiğim kadarıyla oturak domateste koltuk alma işlemi yapılmıyor ama fideniz sırık domates ise yakında koltuk alma işlemlerine başlamanız gerekir.

Hydroponic Code' unuza çok güldüm. Bu kadar da açık vermeyeceksiniz. Evde en son sözü hep siz söyleceksiniz. Başınızı emme basma tulumba gibi sallamayacaksınız, hayır demeyeceksiniz, evet istediğiniz kadar diyebilirsiniz:D:D:D Sevgiler.

Alan Parsons 14-04-2009 16:31

PH için İdrar sticklerini kullanıyorum şimdilik, ama o aletlerden satın almak istiyorum, önerebileceğiniz bir marka varmı??
Sırık domates sanırım, bu bilgi için çok teşekkür ederim..
Hydroponic code kısmına görüşlerinizi eklerseniz süper olur, forumdaki Arkadaşların sistemlerine bakıyorum da; ev halkına kabul ettirebilmek de ayrı bir meziyet gibi duruyor, özellikle akan su sistemini:D

Sarıcan 14-04-2009 16:50

EC metre için kesin Kudret Beyin EC metresini alın derim. Kullanımı basit, kalibrasyon sıkıntısı yok. pH metre için çok değişik elektronik cihazlar var ama balkonda fide yapacağım diye o kadar para verilir mi bilemiyorum.

Sonra adama sorarlar "Domatesin kilosu kaça geldi? Ben sebze haline gitseydim o kadar paraya alacağım domates arabanın bagajına sığmazdı." derler.

Birde sık sık kalibre edilmesi lazım. Aslında EC,TDS ve pH 'ı aynı anda ölçen kombo cihazlarda var ama fiyatları 350 TL civarı. En tanınmış marka HANNA.

pH' ı ölçebiliyorsanız yine en basit idrar stickleri ile ölçün ama mutlaka Kudret Bey' den 1 adet EC metre edinin derim.

Hydroponic code için Sarp99' un taktiğini dene derim. O diyor ki "Bizim evde kavga çıkmaz, çıkarsa da kavga edenleri yerim." Bu kadar basit ve net. Yiyeceksin ve tartışma bitecek. (****** domates fidelerini :D:D:D) Üstüne de soda niyetine besin eriyiğini içeceksin. Hazımsızlığa ve gaza karşı bire bir. Meslektaş değiliz ama bizde bu saçları değirmende ağartmadık.

malbman 14-04-2009 17:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 397948)
Bütün bitki türlerinde türlerin genetik özelliklerinin korunması için diğer çeşitlerle döllenmesinin engellenmesi lazım. Bunu bilinçli olarak yapıp akıllı tohum denilen hibrit tohumları üretiyorlar zaten.

Osmanlı çileğinin kendine has kokusu ve tadı olan meyve taneleri daha küçük ve lezzetli bir çilek türü. Bu saflığın ve lezzetin bozulmaması için başka çeşitle döllenmemesi lazım. Çilekte ise bu tozlanma mesafesi oldukça aktif, bu yüzden ayrı ortamlarda tutulması öneriliyor.

Aynı şeyler domates içinde geçerli. Bu yüzden ayrı cins domatesleride ayrı tutmak lazım.

Arkadaşlar, bildiğim kadarıyla domateste izolasyon mesafesi 0 (sıfır) metre. Yani ayrı cins domateslerin aynı yerde olmalarının bir sakıncası yok. Zira domates kendi kendini dölleyen bir bitki. Yani çiçeği açıldı zaman zaten döllenme de gerçekleşmiş oluyor. O saatten sonra da başka bir polenin döllemesi söz konusu değil.

Alan Parsons 14-04-2009 17:12

Kudret beyin EC metresinin bir markası yok mu? Veya kudret bey EC metre mi üretiyor?

Alan Parsons 14-04-2009 17:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 399874)
Arkadaşlar, bildiğim kadarıyla domateste izolasyon mesafesi 0 (sıfır) metre. Yani ayrı cins domateslerin aynı yerde olmalarının bir sakıncası yok. Zira domates kendi kendini dölleyen bir bitki. Yani çiçeği açıldı zaman zaten döllenme de gerçekleşmiş oluyor. O saatten sonra da başka bir polenin döllemesi söz konusu değil.

İşte bu iyi haber:p

Sarıcan 14-04-2009 17:14

Evet. Kudret Bey' in kendi imalatı. Kudret Bey elektrik mühendisidir.

Sarıcan 14-04-2009 17:19

Domates uyarısı için teşekkürler üstat. MDA hayırlı olsun.

malbman 14-04-2009 17:22

Teşekkürler sevgili Sarıcan. Bu iş gitgide daha da ciddi bir hal almaya başladı. Malina'nın forumun bir yerinde yazdığı bir söz aklıma geldi. Çok net hatırlamıyorum ama aşağı yukarı, "Bizim burada leşi vurana/öldürene/bulana sürükletirler," gibi bir şeydi. Ben de şakayla karışık açtığım bir muhabbetin altında kalacağım gibi görünüyor:D:D

malbman 14-04-2009 17:27

Sevgili Alan Parsons, çalışmanızı ayrı bir başlıkta açsaydınız keşke. Burada sayın Sarıcan'ın çalışmaları ile birbirine geçecek. Doğal olarak yazışmalar da birbirine karışacak ve bir süre sonra işler içinden çıkılamaz bir hale gelecektir.

Sanırım henüz erken. Başka bir başlığa taşıma şansınız hala var. Bu önerimi bir değerlendirin isterseniz.

Bir de: bu fideler tohumdan bu hale kaç günde geldi? Belki bunu daha önceki mesajlarınızda açıklayıcı bir şeyler yazmışsınızdır ama, ben göremedim. Yukarıda söz ettiğim karışıklık daha şimdiden kendini göstermeye başladı sanırım.

Alan Parsons 14-04-2009 17:33

ayrı bir başlıkta açma konusunda kesinlikle haklısınız, bundan sonra artık;)
Fideleri pazardan almıştım,1. gün üzerlerinde 8-12 yaprak vardı, 10.gün bu haldeler,1.gün fotoğrafı önceki sayfalarda eklemiştim

malbman 14-04-2009 17:37

Aslında başlığı ayırmak için çok geç değil bence. Kendi mesajlarınızı ve o mesajlara verilen/o mesajlarla ilgili karşı mesajları kopyalayıp, açacağınız bir başlıkta birleştirebilirsiniz sanırım. Ya da yöneticilerimiz başka bir yol önerebilirlerse, o şekilde taşıyabilirsiniz.

Sarıcan 14-04-2009 18:37

Hayatın tüm kademelerinde de öyle değil mi Sevgili Malbman, özellikle askerde. Elini uzattığın eline yapışır kalır. Yaptığınız işten zevk alıyor ve yüksünmüyorsan her zaman artıdasın. Ben bütün iş hayatım boyunca hep yaşadım bunu. Kimin yardıma ihtiyacı varsa hep yakın durmaya çalıştım.

Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D:D:D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim. Bu sürece bilerek ;) **** bilmeyerek bir dahlimiz olduysa memnun oluruz. Yeni ufuklara hayırlı yolculuklar. En büyük MDA:D

malbman 14-04-2009 19:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 399940)
Hayatın tüm kademelerinde de öyle değil mi Sevgili Malbman, özellikle askerde. Elini uzattığın eline yapışır kalır. Yaptığınız işten zevk alıyor ve yüksünmüyorsan her zaman artıdasın. Ben bütün iş hayatım boyunca hep yaşadım bunu. Kimin yardıma ihtiyacı varsa hep yakın durmaya çalıştım.

Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim. Bu sürece bilerek ;) **** bilmeyerek bir dahlimiz olduysa memnun oluruz. Yeni ufuklara hayırlı yolculuklar. En büyük MDA:D

Sayın Sarıcan, dediğiniz gibi, iş el atanın elinde kalıyor ama olsun varsın. Bu güne kadar yaptığım hiç bir işten yüksünmedim; daha doğrusu yüksüneceğim hiç bir işe girişmedim.

Yaptığım her işten keyif aldım. Daha doğrusu keyif alacağımı bildiğim işleri yaptım (tabii bazı istisnalar var. 7 yıl bankacılık yapmak gibi ama ondan da yol yakınken döndüm.) Dediğim gibi bir şakayı sizin de katkılarınızla gerçek bir yapıya döndürebilirsek ne mutlu. Ama (eğer açılacak olursa) bu ufuklara yalnız yürümeyeceğimi de bilmenizi isterim. Düşerken bir kaç kişiyi de (en başta sizi) yanıma çekerim:D:D

Alıntı:

Forumda bu kadar sevilmenin bir bedeli de olmalıydı değil mi? :D Sizin bu performansı bir çok kişiden daha başarıyla yapacağınızdan eminim.
Nazik düşünceniz için teşekkür ederim. Forumda ne kadar sevildiğimi bilmem ama en azından sizde bir yer bulmuşum kendime.

envor 14-04-2009 20:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan (Mesaj 399940)
En büyük MDA:D

Ver coşkuyu, ver coşkuyu:D:D

çelebi 15-04-2009 07:37

Muhabbetiniz bol olsun beyler:D

malbman'ın alanparsons'a ait çalışmaları başka başlığa taşıma fikrini destekliyorum. Forum yetkilisinden rica edilirse sanırım kolayca ayrı bir başlık olur.

Alan Parsons 16-04-2009 08:52

5 Eklenti(ler)
konu taşındığından resimleri toparlamak istedim, sırasıya 1.gün-6.gün ve 10.gün

Alan Parsons 16-04-2009 08:54

1 Eklenti(ler)
bazı dallar diğer domates kardeşine rahatsızlık vermekeydi, ayrıca dallar çok büymüşlerdi,bende budama yaptım, biraz fazla kaçırmış olabilirim,:D

Sarıcan 16-04-2009 15:47

Siz böyle traşa devam ederseniz yakında dazlak kalırsınız. Ya bırakın bibirine sarılıp samaş dolaş büyüsünler, ya da zaten bir fidelik olan sistemde fidenin birini yanız bırakıp ikinciye 5 lt' lik bir pet şişe alıp hemen biraz ilerisine ikinci bir durgun su yapın, aynı hava motorundan bir T ile bağlantı yaparak onuda havalandırın. Böyle ikisine birden yazık olacak.

malbman 16-04-2009 16:29

Hele bu saatten budama yapmaya hiç başlamayın!!!

Alan Parsons 16-04-2009 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 401612)
Hele bu saatten budama yapmaya hiç başlamayın!!!

yanlış mı olmuş?
Altlardaki dallarda odunlaşmaya başlamıştı, yukarıda tam göbek kısmında çok minik minik çok fazla yaprak çıkıyordu, onlara daha fazla besin gitsin demiştim, neyse artık, bakalım..bekleyip görcez...zararı nedir?

malbman 16-04-2009 17:34

Ne kadar yaprak, o kadar geniş fotosentez alanı. Siz seradaki domates ağaçlarına bakmayın. Onlar alt kısımlardaki salkımlar güneş görsün diye kelleştiriliyor. Alt yapraklar kendiliğinden kuruyup düşene kadar ellemeyin. Yalnızca koltuk budaması yapın yeter.

Alan Parsons 16-04-2009 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 401670)
Ne kadar yaprak, o kadar geniş fotosentez alanı. Siz seradaki domates ağaçlarına bakmayın. Onlar alt kısımlardaki salkımlar güneş görsün diye kelleştiriliyor. Alt yapraklar kendiliğinden kuruyup düşene kadar ellemeyin. Yalnızca koltuk budaması yapın yeter.

teşekkür ederim,toparlayıcı ve çok net:rolleyes:
AAH bu amatörler... :)

Alan Parsons 17-04-2009 11:40

domatesi ''yanlış budama'' yapmamın üzerinden 2 gün geçti, daha hızlı bir uzama olmadı, domatesin göbek kısmındaki buruşuk yapraklar biraz daha hızlı çıkıyorlar,gövde daha hızlı biçimde kalınlaşmaya başladı, çiçek ampullerinde gözle görülür biçimde daha çabuk büyüme oldu, ama hala çiçek açmadı.
Budama yapılmayan dallardaki büyük yapraklar da çok hızlı büyüyerek,daha kocamanlaştılar.

akinselcuk 17-04-2009 15:39

Sera markalı bir paket domates tohumu almıştım. Kıştan bu yana hiç bir denemede fide oluşmadı. Tohumlardan çimlenen olmadı. Zaten iki arada bir derede iş yapabiliyorum. İhmal ettiğim çok şey var, ama genede bir ikisi çimlenmeliydi.

Bu tohumların kalanını Envor a göndermeyi düşünüyorum. Bakalım o sonuç alabilecek mi.

Elinde güzel bir tohum olan varsa hiç hayır demem hatta fide . . .

El cevap . . .

Alan Parsons 17-04-2009 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 402367)
Sera markalı bir paket domates tohumu almıştım. Kıştan bu yana hiç bir denemede fide oluşmadı. Tohumlardan çimlenen olmadı. Zaten iki arada bir derede iş yapabiliyorum. İhmal ettiğim çok şey var, ama genede bir ikisi çimlenmeliydi.

Bu tohumların kalanını Envor a göndermeyi düşünüyorum. Bakalım o sonuç alabilecek mi.

Elinde güzel bir tohum olan varsa hiç hayır demem hatta fide . . .

El cevap . . .

''İstanbul tohumculuk''un domates, maydanoz ve biber tohumlarını aldım, domates tohumları %100 e yakın çimlendi,biber 20-25 tohumdan bir tane bile çimlenen olmadı, biber çimlendirmek zor sanırım:o
internetten aldıklarımdan hepsini denemedim ama, siberian, black krim, tiny tim,washington cherry, golden nugget,san lorenzo nano, patio hibrid 'ler çimlendi, ama ground cherry hiç çimlenmedi..
bir cherry yemiştim, çekirdeklerini aldım, tohumları kurutmak gerektiğini bilmiyordum, kurutmadan yaptım,onlarda çimlendi :rolleyes:
tohumlar daha yeni çimlendiler,3-4 yaprakları var, biraz büyüsünler sizinle paylaşmaktan mutluluk duyarım.

envor 17-04-2009 20:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk (Mesaj 402367)

Elinde güzel bir tohum olan varsa hiç hayır demem hatta fide . . .

El cevap . . .


Dinlemedeyim! Tamam! :D:D:D:D

akinselcuk 18-04-2009 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 402613)
Dinlemedeyim! Tamam! :D:D:D:D

Elimdeki domates tohumlarını göndereceğim. Birde sen dene. Ne ben ne de öğrencilerden çimlendirebilen olmadı. Tabi senin çimlendirebilme riskini göze alıyoruz artık. Çimlenirlerse alenen rezil olduk demektir. : )

Valla 8 fide yerimiz boş kaldı. Bir tane senin fiden var. 7 boş delik var. üstüste görgüsüzlük oldu demezsen domates fidesine ihtiyaç var.

envor 18-04-2009 20:44

Alıntı:

Çimlenirlerse alenen rezil olduk demektir.
Sonucu bir tek sana bildiririm. çimlendiremezsem hiç olmazsa ben rezil olmam:p

Alıntı:

üstüste görgüsüzlük oldu demezsen domates fidesine ihtiyaç var.
Ne görgüsüzlüğü canım, asıl görgüsüzlük; :D:DSiz anlarsınız, benim yanan modem'ide yolluyayım da bir bakıverin, şarj adaptörümü yanmış, yoksa modem mi?:p

Ben size 10 fide göndereyim, beş'i cherry, beş'i de salkım olsun. Artmadan yetmez ;)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024