agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-04-2008, 09:24   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Topraksız tarımda manuel sulama seçeneği

Topraksız tarımda aslolan besin eriyiklerini otomatik bir düzenekle vermek ama amatör olarak bu işe girip 3-4 saksıda manuel sulama yapmak isteyenler için de bu durumun iyi ve kötü yönleri tartışılmalı derim.

Sn.iklimsizin otomatik sulama için yaptığı düzenek başlangıç için çok iyi.

Fakat hiç otomatik düzenek istemeyenler için de konu düşünüldüğünde deliği olmayan saksılar ile manuel yani elle günde 2 kere sabah akşam besin eriyiği verirsek topraksız tarımı bu aşamada başarabiliriz gibime geliyor.


Pompa-elektrik-zamanlayıcı-boru konularında uğraşmak istemeyip daha da basit ve efektif bir düzenek isteyenler için yani 3-4 saksılık domates için deliksiz saksıda günde 2 kere elle sulamak açıkçası bana daha cazip geldi.

Kudret Beyden bu konuda gelecek bilgiye göre (deliksiz saksının avantajları-dezavantajları) ben kendi düzeneğimi böyle yapmayı planlıyorum.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2008, 09:31   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-07-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 100
Sn Denizakvaryumu,

Ben de sizin gibi düşünüyorum.Bu sene sadece deneme amaçlı birkaç kök domates diktim. Veren arkadaşın söylediğine göre salkım domatesmiş. Saksının dibi delik ve içine sadece perlit koydum, günde minimum dört beş defa alt kapta biriken eriyiği saksıya dökerek aynı eriyiği belli bir süre devirdaim ettirip yenilemeyi düşünüyorum. Bitki ile ilgili gelişmeleri sürekli paylaşmayı düşünüyorum. Bir de bu yazımı bir önceki bölümemi alsaydım diye düşünüyorum.

Kudret hocamız bu tür bir uygulamaya ne diyecek yorumlarını merakla bekliyorum

Eklenen Resimler
 
karavan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 10:52   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Bence sistem başlangış için iyi.Ben de bu tür uygulama yapacağım sadece merak ettiğim deliğin en altta değil de saksının altından 3-4 cm üstte olup olmayacağı?

Yani saksıda 3-4 cm besin eriyiği kalsın diyorum, fazlası 3-4 cmlik delikten yine kaba akar.

Bu konuda Kudret Beyin görüşlerini bekliyoruz.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 11:32   #4
Ağaç Dostu
 
İklimsiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2007
Şehir: Giresun
Mesajlar: 2,451
Galeri: 53
Kudret beyin bu uygulamaya ne diyeceği önemli olmakla birlikte;

Madem böyle bir kolaylık vardı, kılı kırk yarmama yanarım

İklimsiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 11:46   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Sizin düzenek kur ve çık düzeneği

Manuel düzenekte ise torfun kurumaması için çok dikkatli takip etmek gerek.

İşte bu dikkatli takibi hafifletmek için 3-4 cm den delik açılırsa, altta biriken besin eriyiğinden bitki faydalanır , en azından günde 2 kere besin eriyiği vermek yeterli olur, diyorum.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 17:21   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 10-07-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 100
Sn Denizakvaryumu haklısınız sanıyorum daha önce Sn iklimsize de aynı tavsiyede bulunulmuştu ben atladım.Dediğiniz şekilde bir uygulama yapacağım hemen.

karavan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2008, 18:58   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Arkadaşlar konu gerçekten çok önemli, neden mi?...

Su kültürü teorik olarak en basit ve en verimli yol,

Neden? çünkü kökler devamlı besin eriyiği içindedir ve ısı farkılıklarından dolayı suda devamlı bir sirkülasyon mevcuttur. ısı farklılıklarından dolayı eriyik devamlı karışmakta ve gerek köklerin çevresini saran eriyiğin EC sinin değişmesi ki bu da eriyiğin özgül ağırlığının değişmesi demektir, bu da bir sürkülasyona sebep olacağindan devamlı bir sürkülasyon mevcuttur

Eğer hava veriyorsak zaten hızlı bir karışım sözkonusudur dolayısıyla eriyiğin EC si düşene yani içindeki minaraller bitki tarafından kullanıncaya kadar eriyik değiştirmeye gerek yoktur.

Katı ortam sistemi:

Fakaaaaaat, bitkiyi ayakta tutmanın zorlukları , balkonda rüzgarın etkisi vs düşünülerek bir katı ortam sistemi kurmuş isek agregatın ıslak olması yetmez, zira kökler sudaki mineralleri alınca kök çevresinde EC si düşük yani minaralsiz su kalır dolayısıyla bitkinin beslenmesi durur.

Çünkü bizim agregatımız toprak gibi içinde mikro organizmaların olduğu bir ortam değildir yani besin değeri yüksek su ile besini kullanılmış su yer değiştiremez bitkinin büyümesi durur. Ne zama kadar? Besin değeri yüksek eriyik gelene kadar.

Neden diranajı yani su geçirmesi hızlı ortam istiyoruz? yeni eriyiği dökünce eskisi hemen ortamı terk etsin diye, peki bitki yeni eriyikteki besini ne kadar zamanda kullanacak?

Bunun için birkaç yazı okumuştum mesela bir saat gibi bir zaman ,demek ki bitkiyi aç bırakmamak için bir saat sonra yeni eriyikle sulamalıyız. Böylece bitkinin beslenmesini inkitaya uğratmamış olacağız.

Onun içindir ki sevgili arkadaşlarım bence en iyi yol sık sulamaktır, Eğer bunu manüel olarak yapmaya kalkarsanız olmaz diye birşey yok olur ama günde kaç kere sulaya bilirsiniz ki onun için otomatik düzen şart derim. Çünkü ne kadar dikkat ederseniz edin mutlaka aksaklıklar olacaktır.

ben bir de şöyle düşünüyorum, belki biraz fantastik ama doğruluk payı olduğuna inanıyorum, belli bir düzen ve ritm bitkinin daha iyi gelişmesini sağlıyor, benim fikrim. Yemek öğünlerinin düzenli olması gibi birşey.

Belki saksının çok büyük olması gerkmez ama saksının altındaki kabın yani geri dönüş deposunun biraz büyük olmasında fayda var hem EC değerini reğüle etmek yani hızlı düşüşüne mani olmak hem de çok sık değiştirmekle vakit kaybetmemek açısından.

Lütfen bunları değerlendirin anlaşılmayan yerleri yeniden gözden geçirelim
Bilgi paylaştıkça büyür.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024