20-10-2007, 21:33 | #1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Topraksız tarım çalışma grubu
Besin eriyiklerinin hazırlanmasındaki kimya ve matematik bilgileri... Öncelikle gerekenler:
|
23-10-2007, 21:42 | #2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
GEREKLİ KİMYASAL MALZEMELER. KH2PO4 Mono potasyum fosfat KNO3 Potasyum-nitrat KSO4 Potasyum sülfat Ca(NO3)2 4H2O Kalsiyum nitrat MgSO4 7H2O Magnezyum sülfat H2SO4 Sülfürik asit NaOH Sodyum hidroksit H3BO3 Borik asit FeSO4 7H2O Demir sülfat ZnSO4 7H2O Çinko sülfat CUSO4 7H2O Bakır sülfat MnSO4 H2O Mangan sülfat (NH4)6 MO7 O24 4H2O Amonyum Molibdat Bu kadar malzeme bir amatör icin biraz abartı değil mi diyenleriniz olabilir. ancak işin ruhunu öğrenebilmek için elzemdir. |
25-10-2007, 11:26 | #3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bu işte başarının sırrı yaptığımız işin ruhunu bilmektir. Kullandığımız malzemenin ne olduğunu bilmek,içeriğini hesaplıya bilmek çok önemlidir. ÖRNEK: Daha önce bahsettiğimiz malzemeleri tanıyalım Adı: Mono potasyum fosfat Formülü.KH2PO4 Bu bileşiği teşkil eden elementler Potasyum; Sembolü: K Bu bileşikte 1 ad var Hidrojen ; Sembolü; H Bu bileşikte 2 ad var Fosfor ; Sembolü ; P Bu bileşikte 1 ad var Oksijen ; Sembolü ; O Bu bileşikte 4 ad var |
25-10-2007, 12:36 | #4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Kullandığımız kimyasal malzemedeki elementlerin % lerini hesaplamak; Bunun için malzemenin molekül ağırlığını bulmalıyız. molekül ağırlığı=Bileşiği teşkil eden elementlerin atom ağırlıklarının toplamına eşittir Bunun için elementlerin ağırlığını bilmeliyiz. Kullanılan elementlerin ağırlıkları: ADI SEMBOLÜ ATOM AĞIRLIĞI ADET TOPLAMI Potasyum K 39,1 1 39,1 Hidrojen H 1,008 2 2,016 Fosfor P 30,975 1 30,975 Oksijen O 16,0 4 64,0 Mono Potasyum Fosfat'ın molekül ağırlığı= 136,091 atom gramdır. Şimdi bu elementlerin bu formüldeki % lerini hesaplıyalım. POTASYUM; 39,1/136,091=0,2873 =%28,73 HİDROJEN ; 2,016/136,091=0,0148 =%1,48 FOSFOR ;30,975/136,091=0,2276 =%22,76 OKSİJEN ;64,0/136,091 =0,4702 =%47,02 Bu hesaplama % 100 saf malzeme içindir.Ancak saf malzemeler her zaman çok pahalıdır. Bizim kullanacağımız malzemeler teknik sınıf diye isimlendirilen malzemelerdir.Çok özel durum ambalaj üzerinde belirtilmedikçe böyle kabul etmek neticeyi fazlaca değiştirmez. Hesaplamaların kolaylaşması için virgülden sonraki sayıları silebiliriz. Örneğin potasyum %28 Fosfor %47 olarak kabul edilebilir. |
25-10-2007, 14:16 | #5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Arkadaşlar bu hesap şekli temeldir. Kullanacağınız malzemenin formülünü elementlerin atom ağırlıklarını bilirseniz bu işi kendi başınıza yapabilirsiniz. Şimdi TOPRAKSIZ TARIM da kullanılan kimyasal malzemelerin isimleri formülleri içerikleri ve miktarları. kısa adı: adı: formülü içeriği ve %miktarları (gerekli olan) MKP Mono potasyum fosfat KH2PO4 K %28 P %22 Potasyum nitrat K NO3 K %38 N %13 Kalsiyum nitrat Ca(NO3)2 +4H2O Ca %16 N %11 Magnezyum Sülfat MgSo4+7H2O Mg %9 S13 Amonyum Nitrat NH4NO3 N%34 Nitrik Asit NHO3 N %22.23 %100saf DKP Di potasyumfosfat K2HPO4 K%44 P %17 MAP Mono Amonyum Fosfat NH4H2PO4 P %26 N %12 DAP Di Amonyum Fosfat (NH4)2HPO4 P %23 N %21 DKP Di Potasyum Fosfat K2HPO4 K %44 P %17 Fosforik Asit H3PO4 P %31,6 % 100 saf Potasyum Klörür KCL K%52 Potasyum Sülfat K2SO4 K %44 S %18 Kalsiyum Klörür CaCL2 Ca%36 CI%63 Amonyum Sülfat ( NH4)2SO4 N %21 S %24 Yukarıda adı geçen bileşikler makro ve minör besin elementlerini elde etmek için kullanılıyor. |
25-10-2007, 14:53 | #6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bir de Mikro besin elementlerinin elde edilmesinde kullanılan bileşikler var. Boraks Na2B4O7+10H2O B %12 Borik Asit H3BO3 B %18 Çinko Sülfat Zn SO4+7H2O Zn %22 Bakır Sülfat CuSO4+5H2O Cu %25 Demir Sülfat Fe SO4+7H2O Fe %20 Mangan Sülfat Mn So4+H2O Mn %32 Amonyum Molibdat (NH4)6Mo7O24+4H2O Mo %54 Bir de Elementlerin isimlerini ve atam ağırlıklarını verelim. ADI SEMBOLÜ ATOM AĞIRLIĞI OKSİJEN O 16 HİDROJEN H 1,008 KARBON C 12,011 AZOT N 14,008 FOSFOR P 30,975 POTASYUM K 39,1 MAGNEZYUM Mg 24,32 KALSİYUM Ca 40,08 KÜKÜRT S 32,066 BOR B 10,82 KLOR Cl 35,457 BAKIR Cu 63,54 MANGAN Mn 54,94 MOLİBDEN Mo 95,95 ÇİNKO Zn 65,35 DEMİR Fe 55,85 |
25-10-2007, 19:43 | #7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Şimdi bu öğrendiklerimizin ışığında besin eriyiklerimizi hazırlıyalım. Besin eriyiklerinin konsantranyonu ppm olarak ifade edilir. ppm milyonda bir ifadesinin karşılığıdır. Mesela bir milyon litre suyun içindeki bir litre alkol demektir. Mesela Bir milyon gram suyun içindeki bir gram şeker demektir. Mesela Bir litre su içindeki Bir Mg tuz demektir. İşte tartının hassasiyeti burada kendini hissettiriyor. Besin eriğindeki örneğin molibden elementinin konsantrasyonunun 0,01 ile 0,05 ppm arasında olması istediğimizde tabiiki çok hassas ölçümler gerekiyor. İşte arkadaşlar bu hassas ölçümleri yapabilmemiz için on-onbeş adet temiz petşişe temin etmeliyiz. Bu şişelerin hepsine birer etiket yapıştıracağız. |
25-10-2007, 22:56 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bir numaralı etikete, 100 gram /litre Magnezyum Nitrat 9 Mg /ml Magnezyum 10 Mg/ml Azot iki numaralı etikete, 100gram /litre Kalsiyum nitrat 16 mg /litre Kalsiyum 11 mg /ml Azot Üç numaralı etikete. 100 gr/litre Potasyum Sülfat 44 mg /ml Potasyum 18 mg /ml Kükürt Dört numaralı etikete, 100 gr/litre Mono potasyum Fosfat 28 mg /ml Potasyum 22 mg /ml Fosfor Beş numaralı etikete, 10 gr /litre Demir Sülfat 2 mg /ml Demir Altı numaralı etilete 10 gr /litre Mangan Sülfat 3,2 mg /ml mangan Yedi numaralı etikete, 10 gr /litre Borik Asit 1,8 mg/ml bor Sekiz numaralı etikete, 5 gr /litre Bakır Sülfat 1,25 mg /ml Bakır Dokuz numaralı etikete, 5 gr /litre Çinko Sülfat 1,1 mg /ml Çinko On numaralı etikete, 1 gr /litre Amonyum Molibdat 0,54 mg /ml Molibden |
27-10-2007, 22:30 | #10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
|
27-10-2007, 23:15 | #11 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
hazırlamış olduğumuz eriyiğin besin formülünü bulalım. 1.şişeden 5*9=45 ppmMagnezyum 5*10=50 ppm Azot 2.şişeden 5*16=80 ppm Calsiyum 5*11=55 ppm Azot 3.şişeden 5*44=220 ppm Potasyum 5*18=90 ppm Kükürt 4.şişeden 5*28=140 ppmPotasyum 5*22=110 ppm Fosfor Bunları toplarsak Azot 105 ppm Fosfor 110 ppm Potasyum 360 ppm Kalsiyum 80 ppm Magnezyum 45 ppm Kükürt 90 ppm 5.şişeden 0,5*2 =1 ppm Demir 6.şişeden 0,5*3,2= 1,6ppm Mangan 7.şişeden 0,5*1,8=0,9ppm Bor 8.şişeden 0,5*1,25=0,625 ppm Bakır 9.şişeden 0,5*1,1 =0,55 ppm Çinko 10.şişeden 0,5*0,54=0,27 ppm Molibden Bu örneği verince besin eriyiği hazırlama işmiz bayağı kolaylaşıyor sanıyorum. |
31-10-2007, 14:55 | #12 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Sayın Nevsune hanım,sorunuzun ikincisine cevap verdimde birincisi beni zorluyor.Yanlış anlaşılmaktan korkuyorum.Gerçekten çok düşündüm fakat taktirini sizlere,bu işle amatörce uğraşan arkadaşla bırakıyorum. Çok haklısınız.işi kimya olmayan birine bu malzemeleri nasıl bulursan bul demenin manası olmasa gerek,daha baştan sen bu işi yapamassın demektir.Çünki bu malzemeleri bulsak dahi,amatör işler için gram bazında bulmak çok zor hatta imkansızdır.Diyorumki bu işle uğraşacak kişileri tesbit etsek uygun miktara ulaşıldığında malzemeleri ambalaj bazında alıp setler halinde arkadaşlara dağıtsak nasıl olur acaba.Görüşlerinizi bekliyorum. |
02-11-2007, 19:07 | #13 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 31-12-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 66
|
Birde eğer üstteki mesajınızda belirttiğiniz toplu alım olursa mutlaka katılmak isterim. |
03-11-2007, 18:09 | #14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Sayın Bület16, eğer malzemeleri alırda paylaşırsak hataları bulmak kolaylaşır.Biri çok güzel netice alır biri alamassa hatanın malzemeden olmadığını tartım,ölçüm veya uygulamadan kaynaklandığını tereddütsüs söylemek mümkün olur.Buda tabiiki neticeyi olumlu etkiler. |
03-11-2007, 18:59 | #15 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
04-11-2007, 21:23 | #16 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 206
|
Sayın Kudret Tezel Aslında çok merak ettiğim bir konuya değinmişsiniz. Bu yaz deneme yaptım ama başarısız oldu. Besin yetersizliğinden fideler öldü. Malzemeler çok pahalıya malolmayacaksa ilgilenebilirim. Ben sadece amatör olarak ilgileniyorum. |
04-11-2007, 22:34 | #17 |
(sercan)
Giriş Tarihi: 04-04-2006
Mesajlar: 162
|
işin aslı hangi suyla kullanılacağı da çok önem taşırken ilave edilecek elemet sırası da önemlidir bu işte.gerçekten yapmak istiyenler ilk etapta hayal kırıklığına uğrasalarda sakın pes etmesinler.insanlar trilyonluk yatırımlarda ilk senelerini muhakkak zararla geçirirler. her hatanın da muhakkak bir dönüşü de vardır. damla sulama konusu birazcık ayrılır.onlar daha çok suda kolay çözünebilen kompoze gübrelerdir.bi çoğunda hepsi bir arada bulunmayıp toprak beslemeye yöneliktir diyebiliriz.ancak hepsininde bu şekilde olacağı anlamına gelmez. arkadaşımızın bahsettiği yöntemle sıfır besin olan ortamlarda yetiştiriciliğe yöneliktir.işin aslıda çok dikkat istiyen bir konudur ve yetiştirilecek bitkiyi muhakkak tanımak gerekmektedir. |
06-11-2007, 20:28 | #18 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Sevgili arkadaşlarım gayemiz balkonda sebze yetiştirmektir. Balkon dediğimizde imkanları kısıtlı, alan olarak küçük, bir yer demektir.A ma onun küçüklüğü bizim ideallerimizi küçültemez. İmkanlarımız amatörce olabilir fakat hesaplamalarımız profösyonelce olmak zorundadır. ALTINI ÇİZEREK söylüyorum ki hesapsız, ülçüsüz, tartısız başarıyı yakalamamız mümkün olamaz, **** yakaladığımız, başardık sandığımız şey tasadüften başkabirşey değildir. Amatörce uğraşılarımızda bir çok imkanlardan mahrum olabiliriz ama bu imkanlar içinde bile bilgilerimiz profesyonelce olmalıdır. Besin eriyiklerinin hazırlanmasında en önemli konu formülasyondur. Bir bitkinin daha doğrusu konumuz olan bir sebzenin gelişim sürecini düşünürsek: 1-Tohumun çimlenmesi - İlk yeşillenme 2-Çimlenmiş tohumun fide haline gelmesi 3-Fidelerin çiçeklenmesi ve çiçeklerin meyveye dönmesi - Meyve tutumu 4-Meyvelerin gelişmesi - olgunlaşma dönemi 5-İlk hasattan son hasata kadar geçen zaman İşte adı geçen bu dönemlerde bitkinin ihtiyacı olan besin eriyikleri farklılıklar gösterir. Bir tohumun çimlenerek ilk yapraklarının çıkmasına kadar tohumun sadece ısıya ve rutubete ihtiyacı vardır. Bu dönemde gerekli besin miktarı tohumda mevcuttur. Büyüme bundan sonra durur. Bazı tohumları ıslatılmış mendil veya pamukta çimlendiririz ya işte ondan hemen sonra bitkilerin beslenmeye ihtiyacı vardır. İşte topraksız tarımda besin eriyiklerinin hazırlanmasının incelikleri ve önemi burada başlar. |
08-11-2007, 20:00 | #19 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Şimdiye kadar bilimsel olarak yapılan araştırmalarda bitkilerin topraktan onaltı çeşit element aldıkları tesbit edilmiş. Bir kaç element daha sözkonusu ama kesin bir bilgi yok. Bu onaltı elementi şöyle sıralaya biliriz: Oksijen Hidrojen Carbon Azot Fosfor Potasyum Kalsiyum Magnezyum Kükürt Demir Bakır Çinko Bor Klor Mangan Molibden Bitkiler İlk üç elementi havadan ve sudan alırlar ve bu elementler bitkinin en fazla ihtiyacı olan elementlerdir. Zira bitkinin (tabi ki konumuz olan sebzelerdir) cinsine göre % 90-95'i su. geriye kalan %5_10 u ise organik ve inorganik maddelerdir. Bu kısacık açıklamadan anlaşılacağı gibi bitkinin bizden istedigi azıcık gübre, sevgi ve ilgidir. Sıradaki üç elemente gelince: Azot Fosfor Potasyum Makro besinlerdir. Besinin olmazsa olmazlarıdır. Akılda kalması açısından söylüyorum: Azot: Dal, yaprak, boy Fosfor: Kök, çiçek Potasyum: Meyve, ürün, bereket demektir. Bazı kitaplarda bu üçlü DAL-DÖL-BAL olarak geçiyor. Dal: Büyüme Döl: Çoğalma, çiçeklenme Bal: Ürün'ü simgeliyor. Bunları da söyledikten sonra, besin eriyiklerimizi hazırlarken dikkat edilecek hususlardan bahsedelim: Tohum yeşerdikten sonra önce azot ve fosfora ihtiyaç duyuyor, diğer elementlerede ihtiyacı vardır mutlaka ama azot ve fosfora daha çok. Çünki boyunun büyümesi saçak kök sisteminin gelişmesi lazım. Eğer kök sağlıklı bir gelişme gösteriyorsa bitkide o kadar güzel gelişiyor. Bitkinin gövdesi kalınlaşıyor.Dedik ya amatörlük birçok imkanlardan yoksunluk demek. Profesyonel manada bir laboratuvarda yaprak analizleri yaparak bitkinin sağlığı hakkında bilgi sahibi olmak ****** muhteşem olurdu ama amatörce yapabileceğimiz iyi bir gözlemdir. Çiçekler açıp döllenme gerçekleşince çiçeklerin meyveye dönme süreci başlıyor ve potasyum elementi önem kazanıyor. Meyvenin sertliği, aroması, ürün kalitesi artar. Sıradaki diğer üç element: Kalsiyum Magnezyum Kükürt'e minör elementler deniyor Kalsiyum: Hücre duvarlarının yapı taşıdır, hücre bölünmesinde rol oynar. Magnezyum: Foto sentez için çok önemlidir, şeker, yağ, nişasta oluşumuna yardım eder. Kükürt: Protein üretimi için lazım olan birçok amino asidin yapısında bulunur. Diğer yedi elementede iz elementler denir. Adındanda anlaşılacağı gibi gerçekten iz miktarda kullanılır. Örneğin: Bir ton suya 50 mg ile 5gr arasında kullanılır ama ne enteresandır ki yoklukları hemen belli olur, yapraklarda lekeler, kıvrılmalar, meyvelerde kahve rengi benekler gibi. İşte hazırlanan besin eriyiğinin doğruluğu bitkiyi gözlemleyerek anlaşılır. Her bitkinin kendine has istekleri olabilir. İşte bunun içindir ki hazırladığınız eriyiğin bütün formüllerini ve hangi bitkide nasıl neticeler elde ettiğinizi ciddi bir biçimde kaydediniz, profesyonellik burada başlar. Amatörlüğünüz buna mani olmamalıdır. Düzenleyen Kudret Tezel : 14-04-2015 saat 17:28 |
13-11-2007, 11:47 | #21 |
Ağaç Dostu
|
Kudret Bey, anladığım kadarı ile yetiştirmek istediğimiz bitkinin ihtiyaçları şu anda formüle edilmiş durumda... Örneğin X cins domates yetiştirmek istiyorsak hangi zamanda ne kadar besin verileceği artık belli ve her üretici bu formülü kullanıyor? Yoksa yanılıyor muyum? |
13-11-2007, 16:23 | #22 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Evet sevgili deniz akvaryumu aynen dediğiniz gibi. Seçtiğiniz fidenin cinsine ve almak istediğiniz miktara göre hesaplamalar yapılıyor. |
22-11-2007, 21:02 | #23 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Besin eriyiklerinin en önemli özelliği PH ve EC dir. Bütün formüller birbirilerine benzerler. Formülü şöyle dizayn ediyoruz. Azot.Fosfor.Potasyum.Kalsiyum.Magnezyum.Kükürt.Klo r. Bor.Mangan.Demir.Çinko.Bakır.Molibden. N----P----K--Ca----Mg----S----Cl----B----Mn----Fe----Zn----Cu----Mo __________________________________________________ _______________ Makro elementler Minör elementler Micro elementler (İz elementler) Besin eriyiği hazırlarken hesaplıyacağımız elementler bunlardır. pH bu elemetleri içeren kimyasal malzemeleri suya karıştırdığımızda suda hidrojen iyoları açığa çıkıyor yani serbest olarak suda dolaşıyorlar. Ne kadar çok hidrojen iyonu açığa çıkarsa su okadar asit özelliği kazanıyor. Eğer serbest halde hidrojen yok ise bu suya NÖTR Su diyoruz. Suya karıştırdığımız bu kimyasal malzemeler hidrojen yaydıkları gibi hidroksilde yayabiliyorlar. Ancak HİDROJEN ( H ) ve HİDROKSİL ( OH ) Birbirlerine zıttırlar. İkisi birden aynı yerde olamazlar. Karşılaştıklarında su meydana getirerek birbirlerini yok ederler. Örneğin: H + OH = H2O HİDROJEN + HİDROKSİL = SU ÖRNEK: 10 Hidrojen + 9 Hidroksil = 9 Adet su malekülü meydana gelir fakat 1 adet hidrojen açıkta kalmıştır ve suyu asitlendirmiştir. 9 Hidrojen + 10 hidroksil = 9 Adet su malekülü meydana gelir fakat 1 adet hidroksil açıkta kalmıştır buda suyu kalevileştirmiştir (Bazikleştirmiştir). ASİT____________NÖTR_____________KALEVİ (BAZ) 0_______________7_________________14 PH denilen bu durumu ölçmek için çeşitli kimyasal yollar, pH ölçü çihazları olduğu gibi bizim kullanacağımız pH indikatör kağıtları da vardır. 2 -3 cm kadar bu kağıttan koparır hazırladığımız besin eriyiğine değdiririz ıslanan kısım renk değiştirir, kutunun üzerinde bir renk skala tablosu vardır, ıslanmış kısım hangi rengi tutuyorsa pH o kadardır. Diyelimki biz pH'ın 6 olmasını istiyoruz fakat eriyiğin pH'ı 4 ne yapmamız gerekiyor (Su bizim istediğimizden daha fazla asitli olduğu yani serbest hidrojeni fazla olduğu için) hidroksil ilave etmemiz gerekiyor. Eğer eriyiğin pH'ı 8 olsa idi ( Yani eriyikteki hidroksiller fazla olsa idi) ve yine pH'ı 6 ya ayarlamak istese idik bu sefer Hidrojen iyonları ilave ederek (OH) iyonu sayısını düşürecektik. İşte pH olayını anlatabileceğim en basit ve pratik tanımlama. Bilen arkadaşları sıktığım için özür dilerim. Bu konunun daha anlaşılır hale gelmesine yardımcı olacak mesajlar yazılırsa memnun oluruz. |
22-11-2007, 21:24 | #24 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bir kaç örnek |
22-11-2007, 22:26 | #28 |
Ağaç Dostu
|
Sevgili denizakvaryumu, EC'nin (Emülsiyon konsantre) önemi kullanılan mikro ve makro besin elementlerinin bulunduğu ortam itibariyle tuzlu yapıya sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Emülsiyon konsantre durumu EC metre tarafından elektriksel iletkenlik olarak ölçülür. Ölçebildiğimiz bu değer aslında bize mikro siemens birim cinsinden değer verir. Oluşan değer elektriksel iletkenlik değeri olsa da bize verdiği rakamlar tuz miktarını da gösterdiğinden bitkinin dayanabileceği tuzluluk oranı ve ortamda bulunan besin maddelerinin miktarını etkiliyor. Kısaca besinin fazlalığı veya noksanlığından ziyade bu besinlerin şelatlı yapısından dolayı bulunabildiği tuz ortam bitkinin yaşayabileceği sınırları etkiliyor (Bitkinin yaprak ve kökleri tuza hassastır). Biz de bitkinin dayanabileceği tuzluluk sınırları içerisinde sıvı solüsyonları ya da gübreleri bitkilerde kullanabiliyoruz. O yüzden yaprak gübreleri ve damla sulama gübreleri renkli tuz formundadır. |
22-11-2007, 22:41 | #29 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Bu çantanın fiatını bilmiyorum.Tahmin ediyorum Selahattin beyin dediği gibidir. Bu ölçü aleti 3 fonksiyonlu. PH, EC ve Sıcaklık. Kalomel elektrodu ve EC elektrodunu ayni anda Daldırıyor ve selektif olarak üçünüde okuyabiliyorsunuz. PH ayarlamak için kullanılan Hidrojen ve hidroksile gelince çok basit, 2 adet şişemiz var birinde sulandırılmış sülfirik asit, nitrik asit veya fosforik asit, diğerinde sulandırılmış Sodyum Hidroksit. Sevgili Deniz Akvaryumu hatırlarsanız ilk başlarda 10-15 şişe lazım demiştik işte ikisinin yeri burası. Asit ve Baz şişeleri. Besin eriyiğinin en büyük özelliği hatta İçeriğinden daha önemlisi ( pH ) değeri ve ( EC) dir, yani İLETKEN'liği. pH tan yeteri kadar bahsettik umarım EC ye gelince; Hiç şöyle bir olaya şahit oldunuzmu acaba; hani evlerimizde kahve pişirmek icin elektrikli basit cezveler var, plastik kaşıkla karıştırılan metal kaşık sokulursa insanı çarpan. Kahveyi musluk suyuyla yaparsanız diyelimki 5-6 dakikada kaynatırsınız. Eğer şişe suyu kullanırsanız bu süre 10-15 dakikayı bulur, işte bu olayın sebebi kullandığınız suyun iletkenliğidir. SU elektriği ne kadar çok iletirse, suyun direnci nekadar az ise o kadar çabuk ısınır. Su elektriği ne kadar az iletirse yani suyun direnci ne kadar çok ise o kadar geç ısınır. Bu olay sudaki kimyasal tuzların fazlalığına veya azlığına bağlıdır. Fazla detaylara girmeden şunu söyliyelimki sudaki tuz miktarı (kimyasal madde) ne kadar çok ise EC değeri okadar yüksektir nekadar az ise o kadar düşüktür, peki bu neyi ifade eder bunada gelecek mesajda yer verelim. |
23-11-2007, 10:04 | #30 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-11-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 52
|
Havuzların PH değerini ölçen aletler çok ucuz değil mi... |
|
|