agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni5Beğeniler
  • 1 Gönderen nematoth
  • 1 Gönderen Emre Albayrak
  • 1 Gönderen Sarıcan
  • 2 Gönderen Yusufdylk

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-10-2010, 14:10   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Auto pot (akıllı saksı)

Merhaba Arkadaşlar;

Uzun zamandır forumu takip etmekteyim.Çok değerli bilgiler edindiğim şüphesiz.Aslında zirai bilgim kısıtlı ve bir bankacı olmama rağmen topraksız tarıma büyük ilgi duyuyorum.Bu anlamda hidroponik tarımda göreceli olarak yeni bir teknik olarak adlandırabileceğimiz auto pot ile bitki üretimi konusunda yeni bir tartışma konusu açmanın uygun olduğu kanaatine vardım.

İnternet üzerinde sistemin klasik tarzlara göre çeşitli üstünlükleri olduğu kurulum ve operatif maliyetler açısından oldukça avantajlı olduğu bahsedilmekte. Bu platform da konu ile ilgili tecrübe ve bilgilerimizi paylaşmanız hususunda yardımlarınızı rica ediyorum.

nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 14:19   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Böyle bir başlık açabilecek kadar konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Bu nedenle hiç bilmeyenleri de düşünerek, (bilgi sahibi arkadaşlar yazmaya başlayıncaya kadar) auto pot konusunu biraz açsanız ve bizleri bilgilendirseniz, iyi olur diye düşünüyorum.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 14:29   #3
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. nematoth,

auto pot (akıllı saksı) sistemi forumun topraksız tarım başlığında muhtelif sayfalarda bolca tarışılmıştır. Hatta TARTES firmasının satışta olan akıllı saksı sitemleri mevcuttur. Buna dönük olarak başka arkadaşların amatörce yaptığı epeyce bir çalışma vardır.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 15:12   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Uyarınız için teşekkür ederim Malina.

--Auto Pot aslında Türkiye'de tek örneğini görebildiğim akıllı saksı olarak adlandırılan sistemdir.Bu sistemin kalbi olarak kabul edilen aquavalve olarak adlandırılan parça sayesinde bitki insiyatifli sulama(ingilizce olarak "plant controlled irrigation" ) gerçekleştirilebilmektedir.Sistem basit olarak bir adet saksı,aquavalve,saksı tepsisi ve besin eriyiğinin bulunduğu depodan ibarettir.Enerji kaynağı,pompalar,zaman sayaçları vb. otomasyon kurulumu için gereken diğer cihazlara ihtiyaç duymamaktadır.Yerçekimi sistemin çalışması için gereken basıncı sağlayan tek ihtiyaçtır.

Avantajları;

-Su verimliliği:Akıllı valf sayesinde saksıya gönderilen her damla su bitki kullanımı içindir.Drenaj gerektirmez.

-Bitki ihtiyacına göre besleme:Sistem gün içinde bitkinin kaç kere ve ne kadar besin alacağını bitkinin belirlemesini sağlar.Konvensiyonal sulama sistemleri bitkilerin sulama döngüsü ile ilgili uzmanlık gerektirir.Bu tarz sistemler insan faktörünü barındır ki maliyet etkin yönetim için standardizasyon yapmak gereklidir.Bitkinin çeşitli mevsimlerde ve hatta gün içinde farklı ihtiyaçlara sahip olacağı gözönüne alındığında önceden programlanmış kararlar yerine bitkinin kendisinin karar vermesi yetiştiriciyi bir çok açıdan rahatlatır.

-Enerji kaynağı:Besinlerin bitkilere ulaşması için sadece yer çekimini kullanmasından dolayı herhangi bir enerji kaynağına ihtiyac duymaz.

-Yatırım Maliyeti ve Bakım:Pahalı elektriksel bağlantılar,pompalar,borulama vb. araçlara ihtiyaç duymaz.Ticari ya da hobi amaçlı olsun sistem temelde aynı girdilerle çalışır.Ticari kurulumlarda tek bir büyük besin ve su tankında dozlama ünitesi ile birlikte çalışmak daha verimlidir.Sözkonusu parçaların maliyeti nft vb. diğer sistemler ile kıyaslandığında oldukça avantajlıdır.

-Besleme ve sulama konusunda tam kontrol sağlar.

scaly beğendi.
nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 15:34   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Sn. Sarıcan;

Haklısınız sözkonusu sistem forumun çeşitli yerlerinde parça parça tartışılmış.Ancak bu konu üzerine naçizane daha fazla eğilim gösterilmesi gerekiyor kanımca.Özellikle ticari bazda eski tarz tekniklerin yurtdışında terkedildiği ve bu sistem üzerine yoğunlaşılmaya başlandığı bildiriliyor.

Ekte sistemin kalbi olan aquavalve ve tüm sistemin resimlerini görebilirsiniz.Tartes'in sisteminden farklı olduğunu düşünüyorum.

Saygılar,

Eklenen Resimler
  
nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 16:09   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Sistemin dezavantajı sayılabiliecek noktalar(yorumlarınızı merak ediyorum)

-Akıllı saksıya bağlı olan depoun Terleme ve buharlaşma sayesinde solüsyon konsantresinin artacağını düşünüyorum.Çünkü eriyiğin içinde bulunan her ünite besinin tamamı bitkilerce tüketilmemektedir.Bu durumda EC değerinin yükselmesi ve bir sonraki doluma kadar artacağı düşünülebilir.Depoya yeni dolum yapıldığı taktirde ise EC değerinin aniden düşmesi sözkonusu.Bu inişli-çıkışlı grafik bitkiye nası bir etki eder?

-İçerikler besin tarafından tüketildikçe PH seviyesininde aynı şekilde artacağı ve EC'de yaşanan döngünün yaşanacağı öngörülebilir.Bu durumun bitki üzerinde etkisi?

nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 17:31   #7
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Nematoth,

Akıllı saksı yapmak için akıllı valflere bile ihtiyaç yoktur. Tabi resimdeki saksılar bir tasarım ve kalıp emeği gerektirdiği için daha şık görünebilirler ama fonksiyon olarak yaptıkları işlev aynıdır. Tuvaletlerde kullandığımız rezervuar şamandrasından hiç bir farkı yoktur. Saksılardaki su seviyesi azaldığı zaman bu seviyeyi tamamlamaktır.

İster Tartes' in sistemini kullanın isterseniz evde kendiniz yapın. Ben evde değişik bir sistemini uygulamıştım. Damacanalı su sebillerinin çalışma prensibi ile çalışıyor. Hiçbir akıllı valfte kullanmadım. Tamamen fizik kuralları ile çalışıyor. Ama her sistemin kendine özgü riskleri var.
Topraksız tarım uygulamaları (şematik anlatım)
Benim yaptığım sistemdeki PCV boruları geniş tutup saksı altlığı gibi düşünürseniz içerisine istediğiniz saksıyı yerleştirebilirsiniz. Bu sistemde hiçbir akıllı valf yoktur. Damacananın ucu sudan kurtulup içine hava girince sisteme su ilave etmeye başlar, su seviyesi boğaza erişince su akması durur.

EC ve pH kontrolü bütün sistemlerde problem. Bu yüzden şimdi Sevgili Kudret Tezel yeni bir sistem üzerinde yoğunlaşmış durumda. Yaptığı sistemde EC' yi otomatik olarak kontrol altına almayı başardı ama sisteme pH kontrolünü eklemeye çalışıyor.

Akıllı saksılarda sıvı besindeki EC ve pH ı kontrol edebilirsiniz ama saksının içinde olan katı ortamı (İster torf olsun, ister perlit veya başka dolgu maddesi) zaman içinde tuz birikmesine yolaçacaktır ve kontrolü mümkün değildir. Belirli peryotlarda saksıları sistemden çıkarıp bol su ile yıkamanız ve biriken tuzları gidermeniz gerekmektedir.

Siz amatör olarak bitki yetiştirmeyi mi düşünüyorsunuz, bu sistemlerin ticareti ile mi ilgileniyorsunuz?

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 17:55   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 20-04-2009
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 6
Sn. Sarıcan;

Söylediklerinizin tümüne katılıyorum.Sonuçta olay fizik kurallarından ibaret.Siz de aynı sistemi evde simüle etmeyi başarmışsınız.Benim amacım tamamı ile akıllı saksılar ile çalışan ilk başta ar-ge mantığında 100 m2'lik bir sera kurabilmek.Bunu Marmaris'te yapmayı planlıyorum.Uzun araştırmalar ve okumalar sonucu bu sistemin uygun olduğuna karar verdim.Hem maliyet hem de operasyonu açısından.Bu anlamda forumda siz değerli üyelerden bilgi alabilmek için bu konuyu açtım.Evde yapılanlar tabii ki mantıklı ve gayet başarılı çalışan sistemler ancak endüstriyel ölçekte bu tarz sistemleri hazır olarak bulmak ve seraya entegre etmek mümkün değil.(Ya da ben rastlamadım Türkiye'de)Ayrıca ticari anlamda topraksız tarım serası kuranlar sanırım bu sistemi pek tercih etmiyor.Bu anlamda da bunun nedenlerini öğrenebilmek için çabalıyorum.Konu ile ilgili bilgilerinizi esirgemezseniz sevinirim.

Not:Yazınız içinde belirttiğiniz Sn. Kudret Tezel'in EC ve PH kontrolu ile ilgili çalışmaları forumun hangi bölümünden inceleyebileceğim konusunda bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Saygılarımla,

nematoth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-10-2010, 18:22   #9
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. nematoth,

Kudret Tezel' in topraksız tarım konusunda bir çok sayfası var. Eğer topraksız tarımı ticari olarak yapmayı düşünüyorsanız önce besin eriyiğinin hazırlanması konusunda hazırlıklı olmak zorundasınız. Sonra üreteceğiniz ürünün cinsine göre mevcut büyük seralarıda gözden geçirerek en uygun olanına karar verirsiniz.

Ticari seraların hiçbirinde akıllı saksı uygulaması duymadım. Akıllı saksılar genellikle hobi bahçelerinde veya evde çiçek yapmak için uygun. Oda uzun süreli tatile çıktığınız zaman çiçekleriniz çlmesin diye düşünülmüş bir sistem. Orada EC veya pH kontrolüde pek düşünülmez zaten. En fazla yılda bir kez üç beş saksının toprağını komple değiştirirsiniz. Böylece tuzlanma gibi bir derdinizde olmaz.

Kudret Bey' in üzerinde yeni çalıştığı sistem:
Topraksız tarım için otomatik düzenek hazırlanması konu başlığında 86. nolu mesajda sistemi anlatıyor ama henüz satışa çıkarmadı, pH ilavesi ile ilgili çalışmaları devam ediyor. Gelişmeleri bu konu başlığından izleyebilirsiniz.

Eğer bir konuda ar-ge yapmak istiyorsanız size hyponica üretim tekniğini incelemenizi öneririm. Türkiye' de şu an sadece dizayn grup bu teknikle seralar kuruyor.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-10-2010, 23:44   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
Akıllı vananın özelliği saksıyı alttan 3cm besinli su ile doldurduktan sonra su tamamen bitinceye kadar bekleyip daha sonra tekrar doldurmasıdır. Böylece köklerin oksijen almasını sağlar.
Ticari akıllı saksı sistemlerini aşağıdaki linkte inceleyebilirsiniz.
http://www.autopot.com.au/default.as...9-72ddbe638df3

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 10:59   #11
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn Tartes,

Şamandıranın görevi su seviyesini 3 cm' de sabit tutmaktır. Eksilen seviyeyi anında tamamlar. Eğer bahsettiğiniz şamandra yerine alt ve üst seviyeyi sensörler vasıtasıyla kontrol eden bir elektronik devreyse o başka ama resimdeki bildiğimiz şamandra. Verdiğiniz linktede su seviyesini ayarlamak için saksının altına ped takviyesi ile mekanik olarak yükseltildiği görülüyor zaten. Bu yüzden saksıya suyu belirli bir seviyede doldurup akışı kesmek için şamandraya bile gerek olmadan bir şişeyi ters çevirip suya daldırmak bile çözümdür.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 11:37   #12
Ağaç Dostu
 
Emre Albayrak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 642
Galeri: 4
Başlığı ahtapot paul diye okudum.. Dedim öldü diye bizim arkadaşlar herhalde bir başlık açmış (ne alaka).. Uykusuz kaldım sanırım..

scaly beğendi.
Emre Albayrak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-10-2010, 12:20   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
Sayın Sarıcan,

Akıllı vananın nasıl çalıştığını bilmiyorsunuz.
Akıllı vanada 2 adet şamandıra bulununur.
Birisi içerisinde olduğu için dışarıdan görülmez.
Aşağıdaki broşürden ve şekilden nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.
http://www.autopot.co.uk/products/do...10-11-brochure

Eklenen Resimler
 
Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2010, 23:09   #14
Ağaçsever
 
Murat Altan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 64
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TARTES Mesajı Göster
Sayın Sarıcan,

Akıllı vananın nasıl çalıştığını bilmiyorsunuz.
Akıllı vanada 2 adet şamandıra bulununur.
Birisi içerisinde olduğu için dışarıdan görülmez.
Aşağıdaki broşürden ve şekilden nasıl çalıştığını öğrenebilirsiniz.
http://www.autopot.co.uk/products/do...10-11-brochure
Ben geçen yıl Tartes'in akıllı saksı sistemini kullandım. Aynen anlatışdığı gibi, eriyiği önce saksıda belli bir seviyeye kadar yükseltiyor, sonra saksıdaki eriyiğin bitmesine kadar bekletiyor, saksıda su kalmadıktan sonra - ki bu süreçte agregatın içindeki böşluklara yeniden hava doluyor- yeniden ilk seviyeye kadar dolduruyor.

İnanılmaz akıllıca bir sistem. Biz bir akıllı saksıda 6 kök biberden bütün yaz-sonbahar biber yedik, ikincide bir kök domates ve bolca semizotu yetiştirdik, iki saksı için tek tank (bidon) kullanarak.

Yaşadığımız tek sorun tuzlu suyun plastük akıllı vananın giriş çıkışlarında tortu yaratarak sıklıkla tıkanma yaratmasıydı.

Murat Altan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-11-2010, 23:16   #15
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,409
Galeri: 103
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emre Albayrak Mesajı Göster
Başlığı ahtapot paul diye okudum.. Dedim öldü diye bizim arkadaşlar herhalde bir başlık açmış (ne alaka).. Uykusuz kaldım sanırım..
Gülmekten karnıma sancı girdi.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-11-2010, 00:20   #16
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Tartes,

Köklerin suyla fazla temas etmesi istenmiyorsa saksının suya fazla batmamasını sağlamak yeterli, bu yüzden saksının yükseltilerek sadece tabanının suyla teması ve hatta sizin verdiğiniz linktede görüleceği üzere bir fitil tertibatı ile altlıktan suyu almak mümkün. Dolayısıyla böyle bir sistemle evde herkes evsel malzemelerden akıllı saksı yapar demek istemiştim.

Name:  autopot.JPG
Views: 7336
Size:  47.3 KB
En alttaki resimde suya batırılmış ters şişe resmini ben ilave ettim.

Name:  Durgun Su Sistem (Dolu).JPG
Views: 8584
Size:  49.0 KB
Ben bu sistemi 19 litrelik damacanayı su sebillerinde olduğu gibi ters bağlayarak altı adetlik topraksız tarım saksısını seri olarak bağlayarak domates yetiştirdim. Yaptığım çalışmaları Sarıcan, Topraksız Tarım Denemelerim başlığında anlatmıştım.

Akıllı vana içinse çift şamandraya gerek yoktur. Olayı dolambaçlı hale getirmişler, herkeste birbirinden taklit etmiş. Çok daha basit düzenekler yapılabilir ama evsel malzemelerden hemen hazırlayamadım. Çift kontrollü sistem biraz daha fazla emek ve malzeme ister. Ama plastik kalıbı yapmayı göze alacak biri çok kolaylıkla halledebilir.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 01:49   #17
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
Sayın Sarıcan,

Onyedi yıldır topraksız tarım, dokuz yıldır akıllı vana sistemi ile ilgileniyorum.
Akıllı vananın su seviyesini sabit tutmadığını anlatan açıklamamın yanlış olduğunu kendinizden emin ve kesin bir dille belirtmenizden sonra, benim sizin söylediğinizin yanlış olduğunu ispat etmeme "ben aslında evde herkes evsel malzemelerden akıllı saksı yapar demek istemiştim" şeklinde bir yorum yapmanızı anlayamadım.
Amaç köklerin suyla temasını azaltmak değil, köklere hem oksijen hem de besin sağlanmasıdır.
Sebze yetiştirilirken herhangi bir fitil sistemine ihtiyaç yoktur. Bahsetmiş olduğunuz fitil sistemi suya karşı çok hassas olan çiçekler veya kışın dış mekanda yetiştirme için düşünülmüştür. Okunduğunda açıkça anlaşılmaktadır.
Bidon çevirerek aynı sonucun alınamadığı yapmış olduğunuz çalışmalardan anlaşılmaktadır. Evsel malzemelerden hemen hazırlayamadığınız basit düzenekleri vakit bulduğunuz bir zamanda dolambaçsız olarak hazırlamanızı rica ederim.

Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 02:43   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 275
Sayın Nematoth,
Depodaki buharlaşma miktarı ihmal edilebilecek kadar azdır.
Saksı içerisindeki tuzlanma bitkilerin köklerinin az bulunduğu üst tabakada meydana geldiğinden bitkiyi etkilemez.
Çok hassas bir üretim yapılması istenirse saksı içerisindeki ortamın EC ve pH değerleri ölçülerek depodaki besinin EC ve pH değerleri buna göre ayarlanır.


Düzenleyen Tartes : 07-11-2010 saat 02:54 Neden: imla
Tartes Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 08:49   #19
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Haklısınız Sn. Tartes,

Benimkisi biraz tereciye tere satmak olmuş, özür dilerim. Sezarın hakkı Sezar' a.

Tasarımdaki ikinci şamandrayı tarif ederken kullandığım dolambaçlı deyimini yanlış anladınız umarım. Amacım sistemi kötülemek değildi. İkinci şamandra sadece sistemin içindeki havayı tahliye etmek için kullanılmış, bunun için daha basit bir çözüm bulanabilir amacı ile söylemiştim.

Bizimkisi sadece amatör olarak saksı sulamaya yarar ama bu sistemlede domates yetiştirilebiliyor ama EC ve pH kontrolü zor oluyor. Depoda temiz besin olmasına rağmen köklerin bulunduğu bölgelerdeki tuz birikmeleri sorun oluyor. İnternette akıllı saksıların en büyük dezevantajı olarakta tuz birikmesi gösteriliyor. Zaman zaman saksılardaki tuzlanmaları gidermek için bol temiz su ile yıkanması gerekir diye düşünüyorum.

Eklenen Resimler
 
kasap.94 beğendi.

Düzenleyen Sarıcan : 07-11-2010 saat 19:16 Neden: İlave ve resim ekleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 19:42   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Hep beraber farkında olmadan bir takım icatlar yapmışız demek ki. Aklın yolu bir.

Bir ricam var. Kolaylıkla satın alabileceğimiz güvenli bir akıllı saksı linki biliyorsanız yazar mısınız ? Ayrıca bir de ikili karışımı sulama suyuna veren 250-500 litrelik bir otomatik sistem linkine de ihtiyacım var. Bilenler yazarsa sevinirim.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-11-2010, 21:34   #21
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. akınselcuk,

Sn. Tartes' in akıllı saksıları işinizi görmez mi? Uzakta aramaya gerek yoktur. Kaç kök bitki beslemeyi düşünüyorsunuz? Çoklu üretim için mi arıyorsunuz?

İkili karışımı sulama suyuna vermek için en ekonomik ve en pratik sistem Kudret Abi' nin yeni üzerinde çalıştığı sistem. EC kontrolünü yaparak sisteme otomatik ilave yapıyor ama Kudret abi illaki pH kontrolünüde sisteme ilave edeyim diye uğraşıyor. pH kontrolü de bitmek üzere olması lazım.

Topraksız tarım için otomatik düzenek hazırlanması

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2011, 16:40   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Sn. nematoth,

İlk önce herkese merhaba uzun süredir buralarda olmamdan kaynaklı forma giremedim ama bayağı ilgimi çeken bu sistemle ilgili bir çalışmalar var mıdır? Acaba yoksa herkes vaz mı? Geçti. Ben bu sistemin çok mantıklı olacağını düşünmekteyim. bu geçen süre zarmında bir yol alındımı? Sn nematoth, alındıysa bilgilerinizi paylaşırmısınız teşekkürler.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-01-2012, 11:20   #23
Ağaçsever
 
basriacar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2010
Şehir: Antalya
Mesajlar: 77
Sn. nematoth, yazışmalar üzerinden aradan uzun zaman geçmiş ama sanıyorum açmış olduğum başlıkla sistemi deneyimlerimle yeniden gündeme getirmiş oldum.
http://www.agaclar.net/forum/balkon-...htm#post904250


basriacar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-08-2012, 09:27   #24
Yeni Üye
 
semihh_53's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-08-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 13
Arkadaşlar merhaba.
Hobi amaçlı akıllı saksı sistemi kurmak istiyorum. Tartes akıllı saksı sistemi çok güzel fakat biraz pahalı. Domates, biber, salatalık, kabak, fasulye, bamya gibi yaklaşık 6-8 cins denemek istiyorum.
Birde ileride sadece limon ağacını da denemek istiyorum.
Ekte balkonda Anadolu tohumdan yetiştirdiğim 2 aylık 15 adet domates fideleri var. Bunları birkaç tepsiye alsam, tepsi içlerine akıllı pompa koysam ve bunları besin tankına bağlayıp artık besin ile beslesem olur mu? Saksılar içinde toprak var. Saksılar tepsilerden gereken besini alabilir mi? Üstten de besini manuel verebilirim. Fide sayısını azaltabilirim. Olmazsa toprak dolu saksıları iptal edip akıllı saksılara alabilirim.
Yardımlarınız için teşekkürler.

Eklenen Resimler
 
semihh_53 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2016, 16:24   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 16-05-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1
Arkadaşlar Merhaba,
Autopot sistemler toprak ve hidroponik yetiştiriciliğe göre çok daha yavaş büyüme sağlar, hasat oranı daha düşüktür. Eğer çok fazla işle uğraşmayayım, depoya suyunu gübresini koyup ne çıkarsa kabulümdür diyorsanız bu sistemleri tercih etmelisiniz. Çoklu tekli olarak defalarca denemiştir.

toprakvesu2009 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2019, 19:51   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 27-02-2019
Şehir: Adana
Mesajlar: 4
Merhaba..

Uzun bir aradan sonra konuyu tekrar hortlatayım.

Topraksız tarım konusunda bir süredir bu forum ve YouTube üzerinden araştırma yapıyorum.

Sayın hocam Kudret Tezel in bu konuda iki günde bir başını ağrıtıyorum. Kendisi de bıkmadan usanmadan saçma sapan demeden cevap veriyor . Kendisine sabrından ve yardımlarından dolayı teşekkür ediyorum .


Topraksız tarıma ilk adımı tartesten temin ettiğim aşağıdaki malzemelerle kıyaslama yaparak atmak istedim .

-40 adet 10lt hidro saksı
-2 adet 11lt hidro saksı
-1 adet easy2grow autopot

EC pH otomasyon sistemim var
Besinler Kudret hocamdan temin edilecek. Dolayısıyla bitkileri Besleme ile ilgili sorun yaşamayacağımızı düşünüyorum.

Böylece sistemlerin arasındaki olası tüm farklılıklar sistemin kendisinden kaynaklı olacak.

Ustten damlama ile sulama ile autopot sistemin farklarını isterseniz buradan zamanla fotoğraflarla paylaşabilirim .


Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Yusufdylk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-12-2019, 20:15   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-08-2018
Şehir: Denizli
Mesajlar: 12
Sayın Yusufdylk sözünü ettiğiniz iki farklı sistemi deneyebildiniz mi? Deneyebildiniz ise elde
ettiğiniz sonuçları paylaşırmısınız.

Nevzat Uz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024