agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni41Beğeniler
  • 9 Gönderen bomsas
  • 6 Gönderen bomsas
  • 6 Gönderen bomsas
  • 3 Gönderen bomsas
  • 1 Gönderen Emphire
  • 2 Gönderen bomsas
  • 2 Gönderen bomsas
  • 3 Gönderen bomsas
  • 2 Gönderen bomsas
  • 4 Gönderen bomsas
  • 2 Gönderen bomsas
  • 1 Gönderen bomsas

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-05-2017, 12:08   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Besin kiti hesaplama Tablosu

Herkese Merhabalar,
5 aydan fazla bir zamandır forumu ilgiyle takip ediyorum.
Bu kısa sürede değerli hocalardan bir şeyler öğrenip uygulamaya çalıştım. Öğrendikçe heyecanlandım heyecanlandıkça uygulamaya çalıştım. Biraz da sabırsız olduğumdan baharı beklemeden işe koyuldum.
İlk olarak Dutch Bucket sisteminde kıvırcık ile başladım. Çok başarılı olmasa da aldığım sonuçlar fena değildi ve acemiliğimi biraz olsun üzerimden atmama yardım etti. Topladığımız marulları sitede bir çok kişiye dağıttık. (Yiyenler tadını sevdi ) Yeni sezonda da domates, biber ve salatalık diktim.
Özellikle belirtmek isterim ki yapabildiğim her şeyi bu forumdan öğrendim. Bu sebeple Sn. Ateşkaptan'a, Sn. Kudret Hocaya, saman balyasına bile ekilebileceğini göstererek inancımı arttıran Sn. Envor'a, bazen detaylarda boğulup vazgeçecek gibi olduğum anda aslında o kadar da zor olmadığını hissettiren Sn. megbilgi ve Sn. efe44 birçok değerli katkısı olan Sn. Kızıltan, Sn. İdris Şenol ve Tartes'e çok teşekkür ederim.

Bu süre boyunca besin kiti hazırlamak isteyenlere belki işlerini kolaylaştırma adına yardımı olur diye bir Excel otomatik hesaplama tablosu yaptım. Hem hangi gübreden ne kadar koymamız gerektiğini hem de maliyet hesabını yapıyor. Biraz geliştirilirse daha güzel olabileceğine inanıyorum. İçinde kullandığım Formül ve referanslar tamamen alıntıdır. Güncelliği ve varsa hataları birlikte giderilebilir diye düşünüyorum. Bu linkden indirebilirsiniz.
Besin Hazırlama_v01.xlsx | Dosyaupload.com

Bu da benim küçük çalışmam,
Yorumlarınızı bekliyorum...

Eklenen Resimler
     
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2017, 12:14   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Resimlerin devamı

Site içinde olduğumdan çok rahatsız edici olmaması için oturak domates kullandım. Yani pazarcı oturak dedi ne çıkar bilemiyorum. İlk meyveler görünmeye başladı.

Eklenen Resimler
     
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2017, 12:27   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Devam

Biberlerde hazır saksı kullanmadım kendim bir şeyler yapmaya çalıştım. şimdilik meyil dışında bir sorun görünmüyor bu sistem çalışırken. Biberler normalde geç mi gelişir bilmiyorum ama domateslere göre daha yavaşlar.

Çiçekli süs bitkilerinin hem arıları çağırdığını hem de bazılarının (kadife çiçeği gibi) sinekleri falan kovduğunu okumuştum. O yüzden onlar içinde bir yer hazırladım.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen bomsas : 16-05-2017 saat 12:29 Neden: Ekleme yapıldı.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2017, 16:34   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
17 Gün sonra domatesler

Dikimden itibaren 17 gün sonra domateslerin hali....

Besin Kiti Hazırlama Tablosunda da bir güncelleme yaptım. (Mikro Elementleri ekledim) Sn. Ateşkaptan' ın hesaplamalarıyla da kıyasladım. Miktarlar tutuyor. Kendi Besin Kitini kendisi hazırlamak ve maliyetini hesaplamak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Herhangi bir değeri ppm cinsinden değiştirerek kendi formülünüzü yapmak isterseniz de, hangi gübreden ne kadar koymanız gerektiğini kendisi hesaplayıp size söyleyecektir.

Besin Hazırlama_v02.xlsx | Dosyaupload.com

Eklenen Resimler
     
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2017, 16:51   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-05-2017
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 4
Çok iyi görünüyorlar ve bayağı hızlı gelişmişler.

Monopotasyum fosfat 1 kg 35tlye satılıyor emir kimyada,25 kiloluk alınca kilosu 6-7 liraya geliyor.Çok uçuk fark var.

bomsas beğendi.
Emphire Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2017, 13:10   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Evet 1 Kg olarak almaya kalkarsanız çok pahalıya geliyor. Bende 25 Kg olarak Tartes den sipariş verdim. Gebze civarında elden almak isteyen olursa KG bazında maliyetine vermeyi düşünüyorum. Çünkü işin içine kargo girince astarı yüzünü geçiyor.

bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2017, 16:46   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Oturaklar oturmadı

Oturak diye aldığım domatesler oturmayınca askıya almak zorunda kaldım. ve maalesef bir tane bile arı yok o yüzden elimle tozlaştırmaya çalışıyorum. tabi ne kadar olursa. Nasıl gelecek bu arılar?

Eklenen Resimler
     
kursun ve hberbul beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2017, 16:48   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
devamı

Biberler anca kendini toparlamaya başladı. 2 hafta kadar önce yapraklarında yeşil yaprak biti vardı. Arap sabunuyla güzelce yıkadım. Şimdi gayet keyifleri yerinde görünüyor.

Eklenen Resimler
     
kursun ve smnvrl beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2017, 16:50   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Devamı

Salatalıklarda yavaş yavaş vermeye başladılar. Ama bunların hepsini bir yerlere sarmam gerekiyor.

Eklenen Resimler
   
malbman, kursun ve smnvrl beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2017, 11:53   #10
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Biraz budama yaptım.

Fideleri Oturak cins diye aldığım için ilk başlarda fazla budama yapmak istememiştim o yüzden ana gövde biraz çatallı oldu.
Daza fazla uzatacak yerim olmadığı için de bazılarında tepe alma işlemi yaptım.
Alt kısımları budayınca domatesler ortaya çıktı ama daha ilk günden çocukların ilgi alanına girmeye başlayınca musallat olmaya başladılar. Dün bir kaç domatesimi koparıp atmışlar. Nasıl koruyabileceğimi düşünüyorum. Bir fikri olan varsa ve paylaşırsa çok memnun olurum. Zira bu durum canımı çok sıkacak gibi görünüyor.

Eklenen Resimler
    
hberbul ve smnvrl beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-07-2017, 22:24   #11
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-04-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 69
Ellerinize saglik tohumdan mi yetistirdiniz acaba domatesleri ?

Haylazster Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2017, 07:57   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Haylazster Mesajı Göster
Ellerinize saglik tohumdan mi yetistirdiniz acaba domatesleri ?
Teşekkür ederim. Fide olarak alıp ekimini yaptım.

bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2017, 15:24   #13
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
güncel tablo

Merhabalar,
Besin Kiti Hesaplama Tablosunda biraz güncelleme yaptım. Referans gübrelerin suda çözülebilirlik miktarlarını ekleyerek kaç litrelik stok şişese kullanılması gerektiğini hesaplayan bir hücre ekledim (altta işaretli kırmızı alan) örneğin 300 litrelik bir besin stoğu hazırlamak istesenin bunu minimum 1,98 litrelik pet şişede yani standart şişeleri düşünürsek 2,5 litrelik şişede çözmemiz gerekiyor. ama 500 litrelik bir stok yapmak istiyorsak miktar bölümüne 500 litre yazdığımızda aşağıdaki kırmızı alanda 3,29 litre suya yani 5 litrelik bir pet şişede çözelti hazırlamaya ihtiyacınız var demektir. umarım işinize yarar.

Dosyayı bu linkten indirebilirsiniz.

Besin Hazırlama_v03.xlsx | Dosyaupload.com

bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 07:45   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Hasat

Domates ve Salatalıklardan dün yine bir miktar topladık. İkisinde de lezzet gerçekten muhteşem. Sunu söylemeliyim ki, forumda ilk araştırmaları yaptığımda lezzeti hakkında "güzel" diyen bir çok kişi görmüştüm ama yeterince ciddiye almamışım. O yüzden ben çok ta abartmadan tadlarının gerçekten muhteşem olduğunu özellikle söylemek istiyorum. Çocukluğumda yediğim ama sonrasından aynı tadı bulamadığımdan özlemini çektiğim domatesler işte bunlar. Bunu özellikle altını çizerek söylüyorum çünkü eminim ki foruma hiç yazı yazmayan ama topraksız tarım yapmaya hevesli bir çok okuyucu arkadaşımız var. Yapacakları işin boşa gitmeyeceğini bilmelerini istiyorum.

İşte görüntüler.

Eklenen Resimler
    
kursun ve smnvrl beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2017, 08:21   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 28-01-2017
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 17
Yenileme

Yaz taili için bir süreliğine evden uzak kalmak zorunda olduğumdan yola çıkacağım gün sistemi fulledim ve bağ-bahçe işlerinde çok hevesli olan sitemizin güvenliği Suat abimize sisteme göz kulak olmasını rica ettim. Döndüğümde beni büyük bir hayal kırıklığı karşıladı. Maalesef domatesleri asmak için tahtalardan yaptığım direkler yana yatmış (nasıl olduğunu henüz kestiremedim) ve sadece bir kaç tanesi hariç bütün domateslerin dalları üst kısmından kırılmıştı. yapraklar cılızlaşmış ve solmuş 2 salkımlarda alt çürüklükleri başlamış, biberlerin çiçekleri dökülmüş, ve salatalıklar hiç toplanmadıından kabak gibi büyümüşlerdi. yeni salatalık ta üzerinde çok azdı. işte kimse sizin baktığınız gibi bakamaz sonuçta.

Neyse hevesimizi kaçırmaya gerek yok. Böyle olmuyorsa daha sağlamını yapalım diye yola koyulduk. Kutu profilden 2,5 mt. yüksekliinde 3,5 x 3,0 metre ölçülerinde bir karkas projesi hazırladık. Böylece hem domateslerin sırık boylarını daha fazla uzatabileceğimden verimlilik artabilecek hem de taşıyıcılar daha sağlam olacak. Aynı zamanda çocukların zarar verebileceği bölgeye de polikarbonat koruması koyabileceğim.

Zekasına çok güvendiğim Aziz kardeşim sağolsun atölyesinin kapılarını açtı. Daha önce projeyi çizip malzemeleri çoktan temin etmişti bile (böyle dost nerden bulunur )
Bu arada ustalar aç çalışmaz prensibiyle ilk iş olarak onları doyurduk. Bu konuda Namet de çalışan Erol kardeşimize yemek konusundaki sponsorluğundan dolayı teşekkür ediyorum. Aklın durduğu saatlerde projeye dokunuşlarıyla iş bitiren Yener usta ve bize gitmeyin diye yalvaran misafirperver Sezar'a da teşekkürler.


İşte bir kaç resim;

Eklenen Resimler
     
Sunguroğlu beğendi.
bomsas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2018, 14:00   #16
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bomsas Mesajı Göster
Dikimden itibaren 17 gün sonra domateslerin hali....

Besin Kiti Hazırlama Tablosunda da bir güncelleme yaptım. (Mikro Elementleri ekledim) Sn. Ateşkaptan' ın hesaplamalarıyla da kıyasladım. Miktarlar tutuyor. Kendi Besin Kitini kendisi hazırlamak ve maliyetini hesaplamak isteyenler için faydalı olacağını düşünüyorum. Herhangi bir değeri ppm cinsinden değiştirerek kendi formülünüzü yapmak isterseniz de, hangi gübreden ne kadar koymanız gerektiğini kendisi hesaplayıp size söyleyecektir.

Besin Hazırlama_v02.xlsx | Dosyaupload.com
Sayın Bombas resimlere bakınca fantastik işler yaptığınızı gördüm. Sanırım bayağı bir gelişme kaydetmişsiniz. Tablonuzu biraz açıklayıcı bilgi verebilirseniz memnun olurum. Saygılar

sallaso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2018, 14:05   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 18-05-2013
Şehir: izmir
Mesajlar: 19
Örneğin Malzeme listesi Amonyum Sülfat(V02'de) yanında yer alan Ref ve Ref2 neyi ifade ediyor? Neden P sembolü yer alıyor ve neden Azot ve Fosfat için değerler var da Azot ve Kükürt için değil? Bunu anlayamadım.

sallaso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024