agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni6Beğeniler
  • 2 Gönderen MustafaTepe
  • 1 Gönderen kiziltan
  • 1 Gönderen efe446
  • 2 Gönderen Ekrem Çelikcan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-06-2016, 22:56   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2015
Şehir: Samsun
Mesajlar: 5
Ersin Ecrin / Balkonda topraksız tarım uygulamalarım

Merhaba arkadaşlar, öncelikle hepinize hayırlı ramazanlar diliyorum. Ülkemiz ve islam alemine hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Sizlere acizane bir kaç sorum olacak. Cevaplarını esirgemeyen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

1) Cam balkon halinde kapalı olan balkonumda 5 ayrı saksı içerisinde kokopit perlit karışımı topraksız ortamda sırık çeri yetişmeye çalışıyorum ilk defa. Güzel boy attılar şu anda 1 metre civarındalar en alttan 1.salkımda 6 domates var. daha yukarıdakiler henüz çiçek halinde. Bu konudaki sorularım şu şekilde;

+ Domatesler için geçen yıl aldığım hazır besin kiti ile bu yıl başka bir yerden aldığım besin kiti arasında fark var. Her ikisi de domates için olmasına rağmen geçen yıl kullandığım kit sulandırınca A - B - C stokları açık renkli şeffaf bir halde idiler. Ancak bu yıl netten aldığım kitte A stok tuğla rengi kırmızı, B stok Kirli yeşil, C stok ise açık yeşil ile sarımtırak arası bir renkte. Bu setler arasında nasıl bir fark varki tamamen farklı görünüyorlar.

+ Bu yıl aldığım besin kitinin paketinde sabah 100 cc akşam 100 cc sulamanız yeterli olacaktır diyordu. Şu an günde 1 defa 400 cc besin verdiğim halde drenajdan damla gelmiyor. Normalde saksının altından bir miktar drenaj olması iyi olur dediler. Şimdi 400 cc ile drenajdan hiç gelmiyor ise pakette tavsiye edildiği gibi 200 cc sulasam mazallah bitkiler ölecek belkide. Bunun doğrusu nasıldır ? 1 metre boyunda bir fide günlük ortalama kaç cc sulanır. Kafam çok karıştı bitkilerim perişan olacak diye korkuyorum.

+ Birde normal bahçe toprağı kullanılan saksılarda haftada 2 kez sulamak yeterli deniyor. Bu konuda doğru nedir acaba ?

Sorularım uzun olduysa kusura bakmayın. Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

Ersin Ecrin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2016, 23:22   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-05-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 260
Sevgili Ersin

Besin eriği konusunda Kudret Beyden fikir almak en doğrusu Ben size kendi sistemimi anlatayım 9 adet 60*40*22 ebatlarında saksı aldım altlarına 2 adet 16 lık rakor taktım sonra üzerine dereden topladığım çakıl taşlarını koydum. üzerine sineklik teli plastikten sonra 3 ölçek cocokpit 1 ölçek perlit koyup iyice karıştırdım.saksıları doldurup fideleri diktim. Besin eriyiğini Kudret beyden aldım saksıların altına 50 lilik pimaş koydum 16 lık rakorlara boru takıp pimaşın içinde akacak şekilde yerleştirdim ve yine Kudret Beyden aldığım sera bekçisinin takılı olduğu tankda topluyorum.ne kadar su veririsem vereyim fazla su direkt depoya gidiyor. günde 7 kez yani sabah 7 akşam yedi 2 saatde bir 4 dakika otomatik sulanıyor. EC yı Sera bekçisi ayarlıyor PH şı ben ölçüyorum ama yüksek ya da alçak çıkınca ne yapacağımı malesef bilmiyorum. Ne bitkilerim susuz kalıyor. ne de fazla su israf oluyor. Bitkinini su ihtiyacı ortamın ısısına ve fidelerin büyüklüğüne göre değişir. Çok su veririsen de dranaj iyi değilse yani fazla su saksıdan dışarı çıkmaz ise bitkilerin kökü suda kalır ve çürür. Bence dranajı kontrol et bir kez biraz fazla su ver altda su birikiyorsa sorun olmaz saksının altında çok fazla su birikiyorsa suyu azalt bu benim fikrim ama ne derece doğrudur bilmem.

kiziltan ve Ersin Ecrin beğendi.
MustafaTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 09:02   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Ilk denemenizse megbilgi nin actigi basliga bakin sonrakilerde daha gelismis besinlere ulasirsiniz.

Ersin Ecrin beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 09:32   #4
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Merhabalar,

Solüsyonların renk farkına takılmayın. Geçen sene kullandığım demir kırmızı renkteydi bu seneki aldığım marka koyu sarı bir renkte. Doğal olarak renk farkı olacak. Ancak mühim olan formüllerdeki elementlerin tam olarak eriyiğin içerisinde olması. Sulama genel olarak şöyle yapılır. Siz suyu verin atıyorum 1 litre su verdiniz bunun 150-200 ml'si akıp gidecek. Bunu göz kararı ayarlayın yeter. Yoksa 100 ml 200ml sulama neye göre nereye göre

Ersin Ecrin beğendi.
efe446 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 09:45   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2016
Şehir: Adana
Mesajlar: 138
Sn ersin ecrin
sulama sisteminiz ile ilgili olarak daha detaylı bilgi verirseniz yardımcı olmak daha kolay olacaktır. Örneğin sulamayı siz elle mi yapıyorsunuz yoksa sistem otomatik kendi pompa yardımıyla sizin belirlediğiniz zaman diliminde mi sulama yapıyor. Pompa yardımıyla yapıyorsanız öncelikle damlamanızın dk/lt kapasitenizi belirleyin bunun en basit yolu damlamınızı hacmini bildiğiniz bir kaba koyun (0,5lt veya 1lt lik bir şişe olabilir) ve ne kadar sürede dolacağını takip edin kabın dolum süresi size ortalama kapasiteyi verecektir. Forumda öğrendiğim sulama miktarı bitkiye verdiğiniz suyun %20 si drenajdan tekrar gelene kadar sulamaya devam edin, ilk sulamanızda %20 yi bulduktan örneğin 1 saat sonra ilk seferde suladığınız miktar kadar tekrar sulayın 2. Sulamanızda %20 drenajı yakaladıysanız sulama periyodunuzu bulmuşsunuzdur. Drenajdan gelen su miktarı beslenen suyun %20 sinden az ise sulama periyodunuzu kısaltmanız yani ilk sulama ile ikinci sulama arasını 1 saat almışsak örneğin 50 dk ya düşürmemiz eğer drenaj %20 nin üstünde çıkarsa bu periyodu arttırmamız gerekecektir. Bu şekilde sulama sıklığınızı tayin edebilirsiniz. İnşallah açıklayıcı şekilde kendi bildiklerimi aktarabilmişimdir, tecrübeli arkadaşlar sulama rejimi hakkında daha ayrıntılı bilgilendireceklerdir.

Ekrem Çelikcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2016, 10:45   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-07-2015
Şehir: Samsun
Mesajlar: 5
Öncelikle bilgilendirici cevaplarınız için teşekkür ederim. Sulama uygulamam oldukça basit diyebilirim. Kokopit ve perlit karışımı yaptığım geçirgen bir ortamda saksının dibine iki parmak yüksekliğinde çakıl taşı koyarak güzel bir drenaj elde ettim. Ayrıca saksıların dibine fazladan delik deldim. Aldığım besin kitlerinin üzerinde fide başına sabah 100 cc akşam 100 cc vermeniz yeterli yazıyordu. Bende hazırladığım kiti 500 cc ölçüsünde yani yarım litrelik su şişesine dolduruyorum kapağında delikler açtım. 500 cc besin eriyiğini 5 fideye eşit miktarda dökmeye çalışıyorum. Akşam aynı işlemi tekrar yapıyorum. Yani 1 sabah 1 akşam su veriyorum. Fide başına günlük 200 cc sulama yapmış oluyorum. Ancak öğrendiğim kadarıyla normal şartlarda topraksız bir ortamda yapılan sulamanın bir miktarının drenaj olması gerekiyor. Bir türlü yaptığım sulama drenajdan çıkmayınca bir kereye mahsus denemek amacıyla tek fideye 500 cc bir seferde verdim. Bu kez çok şükür drenajdan çıkışını gördüm. Fazla sulama yapıp bitki köklerini çürütmekten de korkuyorum açıkçası. Gerçi sulama suyunu akvaryum hava pompası ile ekstra havalandırıyorum. Ayrıca 2 saksıda da normal bahçe toprağı kullandım. Onda sulamayı nasıl yapmalıyım ? Saygılar teşekkürler tekrar

Ersin Ecrin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2016, 15:50   #7
Ağaç Dostu
 
efe446's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-04-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 355
Sulama yaptığınız su drene olup gitmezse ortam tuzluluğunu artırır ki buda istemediğimiz bir durum. Bahçe toprağındaki bitkinin durumuna göre sulama rejimini belirleyin. 2-3 günde 1 sefer sulama yeterli olacaktır.

efe446 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
besin eriyiği, çeri, domates, sulama, topraksız domates


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024