agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni108Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-08-2015, 18:26   #31
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Çiçekler meyve bağlayamıyor

Aşırı sıcaklar hala devam ediyor. Domateslerin tomurcukları ya açamadılar, ya yarım yarım garip şekillerde açıldılar, açanlar da meyve bağlayamadan kurudu, düştü.

Çiçekler tozlansın diye pilli diş fırçası kullanıyorum. Önceki yıllarda fırçayı çiçeğin tepesine dokundurduğumda yağmur gibi polen döküldüğünü görürdüm. Şimdi hiçbirşey dökülmüyor. Ya hiç polen yok, ya da sıcaktan yapışmışlar. Arı bile gezmiyor artık.

Domateslerin bir tanesi 2 metreyi buldu, ikisi üçü bir buçuk metreyi geçti, ama sağlıksız uzama sadece. Bir kısmını yere doğru serbest bırsktım, daha çok güneş görsünler diye, ama sıcak rahat bırakmıyor. İki gündür kökler 35C dereceyi gördüler uzun, uzun. Adeta haşlandılar. Akşam saat 19, hala 32C. Sürekli stres halindeler.

Havaların serinlemesini bekleyeceğim. Sonra çiçek açar meyve bağlarlarsa ne ala. O zaman kışa kadar bunlarla devam ederim, olmazsa yeni fide çimlendirip baştan başlarım, kışlık domates olur.

Biraz da resim...

Eklenen Resimler
     
smnvrl ve mimARif beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 09:44   #32
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Galiba esas problemi buldum

Aslında bunu daha önce bulmuşum da, sorunun büyüklüğünü anlamamışım.

18.07.2015 tarihli yazımda küçük kurtçuklardan sözetmiştim. Onları elimle ezip öldürdüğümü düşünüyordum. Sıcaklar artıp kasaların içi 32-33 derece olunca daha çok o konuya eğilip bunları boşvermişim. Gördüklerim ve görüntülediklerimin çok daha büyük - kırkayak gibi bir böceğin yavruları gibi birşeyler olduğunu düşünüyordum; meğer onlar ergenmiş, yavrular iyice ince - küçük ve çok sayıda.

Şimdi görüyorum ki her tarafı bunlar kaplamış ve bu kurtçuk dediğim şeyler sanırım nematod, ve de oldukça büyük bir baş belası. Kökleri yiyip/zarar verip bitkinin gelişimini engelliyorlar. Cılız büyümenin, çiçek açamama meyve bağlamama nedenlerinden biri de bunlar olabilir.

Annem bahçede salatalık, maydonoz, dereotu, ve bamya denemişti, hep iyi başlar gibi olup sonra birden duralamış kalmışlardı. Herhalde bundan diyorum. Sağlıklı iki begonvil diktik, öylece bekliyorlar. Çim olan yerde çok olurmuş. Evin eski sahibi her yanı çim yapmış, güzel bir sulama sistemi kurmuş, çok bol sulanmış yani her taraf. Ben de bu sene fideleri cocopeat/perlit ortamında değil, bahçenin toprağında yetiştirmiştim, sanırım o arada kaptık bunları.

En önemli gözle görülür etkileri EC yükselmesi. Evet yükselmesi. Ben 1.5 EC besin veriyorum. Kökler de sevinsin diye 6.0 pH ve soğuk sulu. 2-3 saatte EC değeri 2.0'yi geçiyor ve hızla yükselmeye devam ediyor; bıraksam 3 - 4. Yani bir bakıma bir eko sistem var burada, aquaponic gibi, ama bunların yedikleri benim domateslerin kökleri. Belki marul falan versem onu daha çok sevip domatesleri rahat bırakırlar mı bilmiyorum. O zaman marul verip domates almış olurum karşılığında, başka hiçbir gübre eklemeden.

Yüksek EC zaten yeterince engelliyor bitkileri. Sırf bu nedenle bile olsa yok etmem gerekiyor.

Genelde önerilen bitkileri sök, ortamı temizle/sterile et, baştan başla.

Ben biraz mücadele etmeyi deneyeceğim. En basit yöntemler sıcak su ile ortamı ve kökleri yıkamak. 50C derecede 20 dakika yetiyormuş. Ama kökler ne olur bunun sonunda bilemiyorum.

H2O2 Hidrojen Peroksit (Oksijenli Su) öneren var. Geçen sene almıştım. Taşınırken çok iyi ambalajlamıştım, bulabilirsem deneyeceğim.

Ozon öneren var ama pek denenmemiş sanırım. O daha çok mantar bakteri vb için kullanılıyor. İşe başlamadan önce ozon jeneratör almıştım küçük bir şey ama kurmamıştım, şimdi kuracağım.

Öncelikle sistem (su deposu, besin deposu, kasalar, bitkiler) ve çevreyi (pergole/sera) temizleyeceğim. Bahçeyi nasıl halledeceğim bilmiyorum. Genelde naylon kaplama ile solarizasyon öneriyorlar. Bakalım.

Olmazsa domatesleri söküp heryeri/herşeyi temizleyip baştan başlayacağız.

Şimdi önce ozon jeneratörünü ve oksijenli suyu bulayım. Haşlama işi sonra.

smnvrl beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 18:02   #33
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Gecmis olsun, elbise utuleme ve ev temizligi icin satilan kucuk buhar sistemleri var, elektrikli supurgeye benziyor am buhar puskurtuyor, buhar sicakligi su ile kiyaslanmaz fazladir, birisinden emanet bulup deneseniz. Balkon ve cevre temizliginde faydali olabilir.

sulukök ve mimARif beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 18:46   #34
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Zor olanla uğraşmakta bir tutkudur. Geçmiş olsun. Yılmak yok yola devam. Kolaygelsin başarılar dilerim.

sulukök beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-08-2015, 19:24   #35
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan, Kudret Bey,

Destekleriniz için teşekkürler, gerçekten moral verici ve yola devam etmek için yeterli oluyor mesajlarınız.

Bugün epey bir huruç harekatı yaptım. Önce besin tankı, sonra sırası ile dört tankı 20şer dakika ozonladım. Pek bir fark gözlemedim. Sonra beslemeyi kestim, sistemi kapattım.

Sulu elektrik süpürgesi ile bütün besini emdim. Emebildiği kadar bütün tankların içini emdirdim. Görünen kısımlar neredeyse tertemiz oldu.

6.0 50C su ile doldurdum tankları. 20 dakika bekledim. Yeniden sulu elektrik süpürgesi ile bütün suları emdim.

Sonra normal besini verdim. Tabii orada burada kalmış olanlar çıktı ortaya. Elimle ezebildiğim kadar ezdim. Ortalık genelde temiz görünüyor. Tabii asıl kararı domatesler verecek. Sıcak sudan ne kadar etkilendiler bilmiyorum. Epeyce kök de zedelendi zarar gördü, bazı domatesler biraz küsecek bu işin sonunda.

Yarın durum belli olur herhalde, sonucu paylaşırım.

smnvrl beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-08-2015, 20:49   #36
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Bugün sonuçları izledim. Görünürde pek birşey yok gibiydi. Akşamdan yeni ve 1.5 EC cıvarında besin eklemiştim. Başlangıçta biraz EC yükselmesi oldu, sonra yavaşladı. Sabaha kadar da az çok aynı kalmış.

Sonra yükselme hızlanmaya başladı, pH da sabit ya da çok az düşüyor. Sonra ufak ufak görmeye başladım kurtçukları. Artık sağda solda kalan, yumurtadan yeni çıkan, giderek büyüyen, giderek arttı. Gün sonuna doğru EC 3'e yaklaştı.

Önce ikinci bir harekat yapmayı düşündüm. Ama yarın ve ertesi gün İzmir dışında olacağım. Arkasını getiremeyeceğim için vazgeçtim. Şimdilik devam ediyorlar. Muhtemelen Pazar günü tekrar bakacağım duruma.

mimARif beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2015, 09:33   #37
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Dün ikinci bir temizlik harekatı yaptım. Önce yarımşar saat ozonlama. Öğlen olunca baktım güneş kendiliğinden kasaları ısıtmaya başlamış, ben de dokunmadım, ısıtabildiği kadar ısıtıp doğal Solarizasyon yapsın. Saat 15'e kadar bekledim. Sonra kasalardaki besini emip boşalttım. Kökleri dışarı alıp kasa diplerine kaynar su döktüm. Amaç dipte köşede kalan saklanan kurtçuk varsa onları temizlemek. Sonra daha az sıcak su ile kökleri yıkadım. Suları boşalttım, taze besin koydum.

Ne kadar temizlesem de köklerde yumurta, larva küçük yavru kalıyor. Kökleri de iyice sıcak suya daldırabilirim ama onlar da dayanamaz. En son sökmeye karar verdiğimde bir de onu denerim. Büyükleri ayıklamak kolay, ama küçükler görülmüyor, büyüyünce ortaya çıkmış gibi oluyor. Baştan başlıyoruz.

Yine de ilk harekatın gözle görülür faydası oldu. Özellille güneşe çıkardığım bitkiler epey güçlendi. Çiçek sayısı arttı, çiçekler normal açılır oldu. Ama henüz meyve bağlayan yok. Tabii böyle ikide bir müdahele onları da şaşırtıyor, kararlı bir ortam oluşmayınca çiçek meyveye durmuyor.

İlk temizlik sonrası birkaç resim ekliyorum. Güneşteki bitkiler, en çok uzayıp tavana varan bitki - bunda üç nesil çiçek var. Ve köklerin temizlik sonrası gelişimi.

Eklenen Resimler
    
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-08-2015, 13:07   #38
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bu kurtlari canli toplayarak ne ile olduklerine bakabildiniz mi ? Klor olur mu, alkol olur mu, yuksek potasyum olur mu gibi birkac deneme yapsaniz belki daha kolay olur.

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 09:28   #39
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Hayır henüz (hala?) Öyle bir araştırma yapmadım. Ama ben gezide iken su yokluğunda oluşan ortamda yaşayabilmiş olmaları oldukça dirençli olduklarını gösteriyor. EC 5.0 ve pH 3.0 gibi ortamlar. Yani çok tuzlu ortamda da yaşayabiliyorlar. Sodyum ya da potasyum özelini bilmiyorum tabii. Asite karşı da oldukça dirençliler. Alkolü denemedim, kökler de kötü etkilenebilir.

Bugün biraz bu kurtçuklarla tanıştırayım sizleri. Olabildiğince yakın çekim yapmaya çalıştım. İlk resimde çok sayıdaki ayakları görülebiliyor. Bu iri bir ergen. Boyutlar anlaşılsın diye metre ekledim görüntüye. Daha ufaklar göreve giderken ve görev başında resimleri göreceksiniz. Daha da küçükleri var 1-2 mm boyunda olanları ben çok zor görebiliyorum, çok çok inceler aynı zamanda. İrileri görüp yakalamak kolay, muhtemelen onlar yumurtlamaya hazır veya taşımakta olan dişiler. Küçüklerin ise çıktılarını görebiliyorum. Köklerin toz gibi kalıntıları ve kurtçukların dışkıları. EC ve pH artıran da bunlar.

Solarizasyon dedikleri güneşlendirme oldukça işe yaradı. Dün 12 gibi son besinlerini verip suyu kestim. Güneşten kasalar iyice ısındı. Besin bitti, bitkiler bayıldı. Umudum o sırada kurtçukların da ölmüş olması.

Akşam tekrar taze besin verdim, bitkiler ayıldı. Sabah EC oldukça kararlı idi. Ama sabah hiç yoksa 15-20 ergen öldürdüm. Görebildiğim kadar da küçük. Bugün yine güneş banyosu var.

Kitlesel mücadele kimyasal ile daha kolay tabii. Hidrojen peroksidi bulamadım evde. Önerilen ilaçlar var, muhtemelen sentetik; kullanmak istemiyorum. Sodyum, potasyum, alkol vs denerken doz önemli. Sonra da öldürücü dozun bitkiye ne yapacağı. Bu da epeyce bir deney demek. Bir de malzeme.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 11:03   #40
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 88
sayın sulukök kolay gelsin.
ROA +Plus Organik Sıvı Gübre

içinde bir bakteriden söz ediliyor zararlıların kabuğu ve yumurtasıyla beslenen incelerseniz belki yardımı olur.
zehirli ilaç falan değil yani.

sulukök beğendi.
şafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 12:15   #41
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Şafak,

Çok teşekkürler. Bağlantıdaki yazılara baktım. Adı geçen bakteri daha çok mantar ve diğer mikroorganizmalara karşı etkin görünüyor. Kurtçuk ya da nematod gibi şeylerden sözetmemiş.Nematodşarı okurken onlara karşı bir bakteriden sözediyordu. Tekrar bir bakayım, bulmaya çalışayım, bu bakteri işe yarıyor mu diye. Teşekkürler

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 14:11   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Icmesuyu sterilizasyonunda kullanilan filtreler var, bir kismi icerisinde komur ve tuz bulunanlar, bir tanesi UV lamba li. Bu lambalar kucuk organizmalar icin oldurucu etkilidir. Su temizleme malzemesi satanlardan alip sisteme takabilirseniz ve yuksek debi uygularsaniz sistemde yuzer hald bulunanlari belki oldurebilirsiniz, sanirim yuzer durumdaki ve ya yuksek debi nedeniyle suya karuzabilecek yumurtalari yokedebilirsiniz. Elinde bu UV filtre bulunan bir tanidiktan birkac gunlugune enanet alabilseniz deneme olurdu, eminolmadan para vermezdiniz, alsaniz bile hic olmazsa evin suyunu temizlemekte ise yarardi.

Bulabildigim her makaleyi okudum, bu namatodlari yok etmek neredeyse imkansiz, azaltmak ve uremelerini kontrol etmek tek yol, aslinda tum mucadelenin hedefi bu, yokedilemiyorlar. Azalttiktan sonra ekim yaparken nematoda dayanikli tip tohum kullanmak gerekiyor.
Kolay gelsin

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 16:39   #43
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Çok teşekkürler yeni öneriler için. Bende var UV lamba. Su arıtma cihazına seri bağlı. Yumuşatmadan sonra bir e UV'den geçiyor su. Ama yine benm bildiğim, UV bakteri-mikrop türü canlılar için. Bu nematodlar baya baya hayvan sınıfına giriyor. Küçükler ama, dediğim gibi ayakları da var.Oldukça gelişkin yaratıklar. Çok sayıda ve hızlı üremeleri de cabası. Çarpılmadan kasa içinde çalıştırma yöntemini becerebilirsem yine de bir denerim. En azından kanser falan olur, hemen olmasa da yakında ölürler; kısırlaşırlar falan...

Bu iki günlük çalışma sonunda kısmi başarı eldeettim diyebilirim. Çok uzun süredir ilk defa EC düşmeye başladı. Yani bu, sayılarını epeyce azaltabildim demek. Bir de bugün öğleden sonra 10 litreye yakın su kullandılar. Normalde bir tam günde ancak kullanıyorlardı. Bu da kökler daha sağlıklı çalışıyor demek. Zaten köklerde gözle görülür bir canlanma var.

Hala tek tek elle kurtçuk avlamaya devam ediyorum. Bir de eczaneden oksijenli su arayayım, yeterince yoğun ise onun yararı olur diye düşünüyorum.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 18:10   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sayin Sulukok

Bu lambalara ciplak gozle, hatta kazayla soyle bir, bakmak cok cok tehlikelidir ! Kesin korluk tehlikesi var !!!

Icerisinde kurt olan birkac litre suyu lambali filtreden gecirip cikan suyu bir sisede toplarsaniz sonucu gorursunuz. Filtrenizi sokun girise huni koyun ve suyu dokun, cikisa kisa bir hortum koyup bir kova ve ya damacanaya bosaltin.Lutfen cok dikkatli olun.

Siz suyu yuksek debi ile tanktan cekebilmeyi basarirsaniz kisa sure icin ( 10 saniye kadar ) cok yuksek isiya cikartip tekrar kisa surede sogutup tanka verip sistemi durdurmadan bu islemi defalarca yapmak mumkun. Yeterki populasyonun cogunu su ile disari alip isitabilin. Bu sistem UHT sut icin uygulanan sistem. Siz basaltma vanasindan suyu bosaltip kurtcuklarin da gelip gelmedigine bir bakin eger basarirsaniz bildirin size bu UHT islemi hic masrafsiz nasil kuracaginizi yazayim. Kurtlarin bir kismini cekmeyi basarin sistemi otomatik yapip gun icinde istediginiz kadar tekrarlamak kolay. Her seferinde 50-100 olsun yeter.

Okuduklarima gore solarizasyon bunlari etkiliyor, solarizasyonda isi 50 derece civari, biz bunu 70-80 derece yapabiliriz, sorun cekilecek su icerisinde kurtlarin ve ya yumurtalarinin olmasi.
Basarilar


Düzenleyen kiziltan : 01-09-2015 saat 18:12 Neden: ekleme
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 18:37   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın sulukök, madem kurtçuklar o kadar büyük birde ince gözlü mesela bir serigrafi ipeği gibi bir kumaştan filtre torbası yapsanız küçük bir akvaryum pompası ile bir süre veya devamlı süzmeyi deneseniz.

sulukök ve kiziltan beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 19:05   #46
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Biraz once bazi ABD universite arastirmalarini okudum. UV lambalarin belli tur nematodlarda cok etkili oldugu yazilmis. Sure 10 dakikaya ciktiginda basari orani % 100 u buldugu bile oluyor.
Onemli olan suyu cekince icerisinde olmasi ve filtreden gecmesi.

Dogrudan tanka lamba ile aydinlatma yapmak ve sivi miktarini gozonunde bulundurarak 15 dakika uygulamak etkili olabilir.

Lambaya bakmamak hatta tank kenarindan cok kucuk bir isik kacmasi olmamasina dikkat etmek sart !!! Lutfen asiri dikkatli olun !!!

Bu islemi tekrarlamak gerek, bazi kurtlar bitkide yerlesik olup suya girmeyebilir, tekrarlayarak onlari da oldurmek gerekebilir.
Saglicakla kalin

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 20:29   #47
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Merhaba

Arastirma sonuclarina gore 60 ila 100 derece ( C) arasinda 30 dakika kalirlarsa nematodlar oluyor.

Besinli siviyi belli araliklarla 60-100 derece arasinda 30ar dakikalik surelerle tutabilirseniz olecekler. Ancak sivi icerisinde olmayip bitki kokunde bulunanlar kalacak, bu islemi tekrarladikca azalacal;ar.

Icerisinde kurtcuklar olan bir miktar siviyi 70-80 derecede 30 dakika tutarak deneme yapabilirsiniz. Ornegin kurtlu siviyi siseye koyup siseyi kaynamaya yakin sicaklikta su bulunan tenceredeki suya 30 dakika batirirsaniz ( benmari ) siseyi cikardiginizda olup olmediklerini gozleyebilirsiniz.
Saglicakla kaliniz.

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 20:53   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Yardımlarınız için teşekkürler.

"Haşlama" işlemini iki gün tekrarladım, zaten o sayede belirgin bir azalma oldu, bitki biraz canlandı. Önce besinli suyu elektrik süpürgesi ile emip atıyorum (atmayıp kaynatsam da olacakmış). Kökleri havaya kaldırıp askıya alıyorum, dibe değen kısmı olmasın diye. Sonra boş kalan tankın dibine kaynar su döküyorum. Yarım saat bekliyorum. Zaten her tanka sıra ile aynı işlemi yaptığım için toplamda en az yarım saat beklemiş oluyor, normalde 45 dakikayı buluyor.

Sonra bu sıcak suyu emip atıyorum. Tanka taze-temiz besin koyuyorum.

Sorun köklerde. Orada küçük kurtçuklar, daha önemlisi yumurtalar var. Kökleri 50C derecede su ile yıkıyorum. Elektrikli süpürge ile emiyorum. Ama orada canlı kalma olasılığı yüksek; ya da en yüksek olduğu yer. Kökleri haşlamak istemiyorum. Orada çok sıcak su kullanamıyorum.

UV konusuna yarın bakacağım. Bir tür seyyar UV lamba yapıp tankın kapağına içten takmam lazım. Sulamayı durdurup, lambayı asıp çalıştırıp yarımşar saat beklerim. Özellikle köklerdeki küçük kurtçuklara ve yumurtalara etkisi olacaksa bunu da birkaç gün tekrarlarım.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2015, 21:09   #49
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Sulukok

Okudugum tum belgeler ayni seyi soyluyor, enfekte olan bitkiler maalesef sokulup yakilacak.Kurtarma sansi yok.

Yapilacaklar meyve verme durumunda olan bitkiler varsa meyvenin birkismini kurtarip sonra bitkiyi yakmaya yonelik.

Ikinci olarak da sistemde kalmasi muhtemel kurtlar ve ya yumurtalarindan bir sonraki urunu korumak.
Saglicakla kaliniz

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 06:37   #50
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Dün önce yine güneşlenmeye bıraktım işi. Kasalar ön taraftan epeyce güneş aldıkları için oldukça ısınıyor. Nematodların da etkinlikleri sıcaklıkla önce artıyor, sonra azalıyor. 30C dereceden sonra onlar da yavaşlıyor. Kasaların içi yaklaşık 40C dereceye kadar ısınıyor. Sonra yine canlanıyorlar.

Öğleden sonra UV denemesi yaptım. Sulamayı kesip, lambayı yine her ihtimale karşı özel kristal tüpü içinde kasaların tabanına yakın yükseklikte yerleştirdim. Kapakları kapadım. Kapıyı- panjuru kapadım, fişi uzaktan taktım. 15er dakika bekledim.

Şu an ortalıkta büyük kurtçuk görünmüyor. Ama küçükler gece çalışmış. Artıklarını görüyorum, EC yükselmiş. Çünkü UV ışınımını direk göremeyen yerlerde kalanlara birşey olmuyor. Lamba uzun, 63 santim ama tabii köklerin arkaları gölgede kalıyor.

Yani sıcaklık bir yere kadar, UV bir yere kadar. Fiziksel mücadele bu kadar oluyor. Kimyasalda denemyemediğim bir Oksijenli Su kaldı. Başkabir kimyasal denemeyi düşünmüyorum.

Sanırım daha fazla mücadelenin bir anlamı olmayacak. En azından denedik. Olamayacağını gördük.


Düzenleyen sulukök : 03-09-2015 saat 06:39 Neden: yükselen pH değil EC. düzelttim.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-09-2015, 09:31   #51
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Sn Sulukok

Akvaryumcularda satilan mavi ilac vardir, metilen mavisi. Dezenfekte eder. Vazgecme noktasindaysaniz suya bir miktar damlatmati deneyin derim. Baliklara bulasan parazit ve bazi mantarlarda iyi gelir.

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2015, 19:52   #52
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Kudret Bey'in 1 Eylül tarihli notunu görmemişim. Onlar ele gelen büyükleri. Görebildiklerim 2mm ye kadar falan olanlar. Sonra çok inceliyorlar, görülmüyorlar. Büyük çoğunluk çok küçük, kendilerini değil artıklarını görüyorum. Kökleri un gibi öğütüyorlar.

Süzmekten öte, ekeltrikli süpürge ile emip dışarı atıyorum. Şu an derdim besin çözeltisini kurtarmak değil, domatesleri kurtarmak.

Kökleri de emdiriyorum süpürge ile ama hala birşeyler kalıyor köklerde. Larva, yumurta gibi. Onlardan kurtulamıyorum.

Sayın Kızıltan sağolsun sürekli yeni öneriler getiriyor. Bugün Hidrojen Peroksit ve Metilen Mavisi aldım. Az önce ilk H2O2 uygulamasını yaptım. Eczaneden %3lük H2O2 aldım. Litreye 5ml hesabıyla tanklardaki besine karıştırdım. Ardarda 5-10 püskürtme yaptırdım. Artık ne kadar etkisi olacak, bekleyip göreceğiz.

Elimde 100 ml H2O2 var. 5 gün falan yetecek. Sonucu o zaman anlayacağız.

Metileni de ondan sonra deneyeceğim.

Bazı köklerde son bir haftada gördüğüm gelişme umut veriyor aslında. Resimdeki köklenme çok yeni ve bir haftalık, oldukça sağlıklı ve sık görünüyor. Bunu yaygınlaştırabilşrsem, kurtardık demektir.

Eklenen Resimler
  
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2015, 20:05   #53
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın sulukök, eğer dediğim gibi serigrafi ipeğinden bir filtre yaparsanız büyük olanlar yani ançlar süzülür çoğalmaya sebep olan ergenler devre dışı kalır üreme durur, filtreden geçenler büyür ama biraz daha büyüyünce artık geçemez ve bir süre sonra besin eriyiği tamamen temizlenmiş olur. Bence uygulamaya değer derim. Ama tabii ki karar sizin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2015, 20:10   #54
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Ben bir ara notlara bakmamışım galiba, Sayın Kızıltan'ın bir notunu da atlamışım, UHT önerisi ile ilgili olanı. Önceki notumda da anlattım, ama benim sistem hakkında biraz ek bilgi versem iyi olacak galiba.

Sistemde 10 litrelik bir besin deposu var, dolaşımda olan su ise 5 litreden az. Her kasadaki besin kanalı yuvarlak hesap 4x4 cm kesitli 80 cm uzunluğunda. Yani bir kasada 1.280 litre besin dolaşıyor. 4 kasada 5 litre gibi oluyor. 10 litre besin taze, temiz bekliyor. Daha yüksekte, orada kurtçuk yok. Dolaşımdaki 5 litre püskürtme ile köklerle temasta, uzaysn sarkan kökler de besin kanalına uzanıyorlar ayrıca.

Be temizlik yaptığım zaman, bir seferde en çok 5 litre besin heba etmiş oluyorum. Bunu dert etmiyorum. 5 litre besini elektrik süpürgesi ile emip atıyorum. Bunun üzerine kasalara yine 5 litre pH 6 besinsiz su koyup kökleri yıkıyorum. Sonra emip atıyorum. Sonra bir daha 5 litre su ile yıkama. Yani sistemde dolaşımda su kalmıyor, besin kalmıyor. Su ya da besin içinde kurtçuk kalmıyor. Kökleri de elektrikli süpürge ile emdirdiğim halde, köklerde birşeyler kalıyor. Köklere çok yüksek sıcaklık uygulayamadığım için oradakiler yaşamaya devam ediyor.

Solarizasyondan beklentim, köklerdekileri yoketmesi. Şimdi bunu H2O2 ve meyilen ile destekleyeceğim.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2015, 20:26   #55
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
MONOKLORAMINE

Hidroponik besinde sterilizasyon icin tavsiye ediliyor. Diger klor bilesenleri gibi kalintinin tehlike yaratmadigi bircok yerde yazili.

Denemek isterseniz bildirin kullanim miktarini ( % ) arastirayim.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2015, 20:45   #56
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Tekrar teşekkürler. Hızla baktım, normal çeşme suyu dezenfeksiyonunda klorun yerine kullanılmaya başlayan bir madde. Hatta klorlama sırasında da ortaya çıkabilen, belli dozlarda insan sağlığına da zararlı olmadığı söylenen bir madde.

Genel olarak suya klor ve amonyak ilavesiyle oluşturuluyor sanırım. Oluşması da suyun sıcaklık ve pH derecesine bağlı. Ev ortamında kontrollu olarak nasıl üretilir bilmiyorum ama, pek pratik olmayabilir. Yine de bakmakta yarar olabilir.


Düzenleyen sulukök : 04-09-2015 saat 20:47 Neden: yazım düzeltmesi
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-09-2015, 11:34   #57
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Müjde, Müjde! İlk domates meyve bağladı!

Tabii sevinmek için çok erken ama, bu da bir olumlu gelişme, bir başarı. Muhtemelen dün ya da daha önce oluşmuştur ama ben daha çok kurtçuklara baktığım için görmemişim.

Dün yine temizlik yaptım. 15 litre 50-60C sıcak su ile kökleri yıkadım. Tabii kasaların içi de yıkanmış oldu. Elektrik süpürgesi ile herşeyi emdim, attım. Bazı kökler biraz zarar gördü, koptu-kısaldı, bir domatesin gövdesi kaza sonucu kırıldı. Biz de epey telefat verdik, nematodlar da.

Sonra taze besin koydum. Bolca metilen mavisi ekledim. Bir süre sonra EC başladı yine yükselmeye. Köklerdekilerden kurtulmak mümkün değil. Ortalıkta birşey görünmüyor, EC yükseliyor. Sonra kök kırıntıları da birikmeye başlıyor.

Sıcak su galiba bu sefer biraz fazla geldi, kökler keçe gibi oldular. Yine de son çıkan yaprak ve çiçekler daha sağlıklı gibi duruyor. Bu meyve bağlsyan bitkinin kökü aslında oldukça sağlıksız görünümlü. Resmini ekledim. Gövdesi de cılız. Ama bu becerdi. Bakalım büyütüp kızartabilecek miyiz. Genelde çiçekler biraz daha düzgün açıyor ve yapraklar ve gövdede çiçek tozları görülmeye başladı. Arılar da çoğaldı.

Yani galiba doğru yoldayız da, olacak gibi değil. Domateslerden ziyade nematodları besliyoruz. Tam bırakayım sökeyim diyordum, domates çıktı. Hadi biraz daha mücadele...

Eklenen Resimler
    
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2015, 18:34   #58
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
İkinci domates belirdi

Birinci domates bezelye büyüklüğünü geçti, nohut kadar oldu derken ikincisi de belirdi. Bunun kökü biraz daha sağlıklı gibi. Gövdesi de kalın. Daha iyi beslenme şansı olabilir.

Daha da gelişkin köklü bitkiler var ama henüz onlardan ses yok, onların daha sağlıklı meyve vereceğini umuyorum.

EC yükselmeye devam ediyor ve kök kırıntı birikimlerini görebiliyorum. Ama erişkin sayısında epey bir azalma oldu. Bakalım böyle devam edecek mi, arkası kesilecek mi.

Şu ara haşlama ya da ilaçlama yapmıyorum. EC yi düşürmek için iki gündür sıfır besin ile minimum EC su veriyorum. Halen 2.0 nin üzerinde. Hedef 1.5.

Eklenen Resimler
   
şafak ve kiziltan beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2015, 10:21   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Şimdi artık beş domatesimiz var. Çok yavaş büyüyorlar ve de kızarmaya vakitleri olacak mı bilmiyorum. EC sürekli artmakta. Ben suyu değiştirmezsem 4 5 gidiyor. Beslenemiyorlar. Besini kesip sırf su versem EC ancak 1 1.5 a düşüyor. Tabii yine beslenemiyorlar.

Yapay ve zoraki bir yaşam mücadelesi devam ediyor. Artık şok tedavi uygulamıyorum. O zaman da yine strese giriyorlar. Umudum hep yeniden oluşan köklerde ama, o bitkilerde hala meyve yok. İki tankta kökler yeniden oluştu, gelişti. Meyve yok. Meyveler neredeyse öldü dediğim kökleri olan bitkilerde.

Son duruma ait birkaç foto. İkiz domatesimiz bile var.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-09-2015, 13:49   #60
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
EC nedeniyle beslenemiyorlarsa, Sn Ateskaptan`in basliginda anlattigi yapraktan besin verme seklini deneseniz belki faydasi olur.
Konsantrasyon ve uygulama sekli icin bilgiyi kendisinden sorsaniz..
Saglicakla kaliniz

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
aeroponik, bilgisayar, domates


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024