agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni108Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-09-2015, 09:43   #61
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan. Öneri için teşekkürler. Domatesler için benden fazla çözüm üretiyorsunuz.

Yapraktan besleme her ne kadar daha çok destek amaçlı ise de, zaten benim durumumda asıl beslenme sistemi düzgün çalışamadığından (Köklerin en önemli kısımlarının kaybı, ve yüksek EC), mutlaka ve fazlasıyla işe yarayacaktır.

Lynette Morgan'ın çilek için bir yapraktan besleme makalesini okumuştum. Ben normalde daha düşük EC kullanılmasını beklerdim. Yanlış anlamadıysam daha yüksek EC kullanmış: standard 1.70 yerine 2.0 (başlangıç hariç, ilk birkaç hafta 1.0 EC). Püskürtme yapıyor ve çözeltinin tutunabilmesi için ön ıslatma yapıyor.

Sayın Ateş Kaptan'a da sorarım, ama sanırım domateste denememişti. Tek sorun artık domateslerin pek askıda olmayışı olabilir. Güneş görsünler diye dışarı yere salıvermiştim. Sprey yapmak biraz zor/verimsiz olabilir.

Son bir deneme de bunu yapmış olayım,bakalım ne sonuç alacağız. Köklerden olabildiğince sade su verip beslenmeyi yapraklara kaydırayım.

mimARif beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2015, 15:19   #62
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Kaybedecek birsey olmadigina gore denemekte fayda var. Kokten alamadigi maddeleri yapraktan vererek uzerindeki meyveleri kurtarabilseniz kardir saniyorum.
Saglicakla kaliniz.

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2015, 16:43   #63
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Yapraktan beslemeyi biraz daha okudum. Sabah erken yapraklar tam ıslanıncaya kadar spreyleme şeklinde öneriyorlar. Güneşte suyu gidip tuzlar kurumasın diye. Başlangıçta düşük EC ile başlayın, sonra artırın diyorlar. En çok haftada iki besleme öneriliyor. Çoğunlukla da mikro element takviyesi için kullanılıyor.

Zaten artık üretimden ziyade deney ortamına dönmüş vaziyette burası. Neyi başarsak kardır.

Dün bakarken görmemişim, bugün rüzgar biraz savurunca altta saklanan domatesler meydana çıkmışlar. O sağlıklı dediğim köklere ait bir dalda tam 6 domates var. Bir üçlü, bir ikili, bir de tek. Fotoya hepsini sığdırmaya çalıştım ama bu sefer de küçük olduğu için görülmeyebilirler, en altta üç domates var. Görüldüğü gibi dal oldukça sağlıklı ve güçlü.

Eklenen Resimler
    
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2015, 18:04   #64
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Savasa devam, kanserli annenin 5 aylik dogan cocugunu yasatmaya calismak gibi bir sey.

Hedef onlari yasatmak, yemek degil. Profesyonel olsaniz coktan sokup atmistiniz domatesleri, amatorlugun iyi tarafi burada.

Domatesler oluyor ama kurtlarin keyfi yerinde. Hep iyiler olur zaten !!
Saglicakla kalin

sulukök beğendi.
kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-09-2015, 19:03   #65
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Bazi tohumlar belli hastaliklara dayanikli olarak tanitilip pazarlaniyor.

Sizin sistemdeki hematodlara dayanip yasayabilen domateslerin belli bir bagisikligi olabilir mi ? Bunlari olgunlastirabilseniz, tohumlarini kullansaniz ( hibrit degillerse ) bu belaya dayanikli bitki olabilirler mi ?

Insan zorda kalinca kafasi daha mi cok calisiyor yoksa her aklina gelene mi sariliyor ? Belki de her beladan bir hayir cikartmak icgudumuz var ?

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2015, 18:33   #66
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Kızıltan,

Domateslerin bir özelliği var mı bilmiyorum ama, sizin verdiğiniz sürekli destek, öneri, ve aeroponik yapının sağladığı kolaylıklar sayesinde hem kurtçuklar hem domatesler birlikte yaşıyorlar.

Tabii bu domatesler aleyhine birliktelik. Sürekli köklerini kaybediyorlar, bıraksam kurtçuklar alıp başını gidecekler. Şimdi artık sadece elle büyükleri avlıyorum. Kökler belli bir büyüklüğe geldikleri için EC değeri çok çok fazla yükselmeden besini tüketiyorlar. Tabii ben de düşük EC veriyorum, 1.0 1.5 arası. Sonuçta domatesler çok da yeterli beslenmiş olmuyorlar.

Yapraktan beslemeyi denedim. Önce bir dalda EC 1.0 1.5 dolayında denedim. Zararı olmadı. Daha sonra tüm bitkilere üç günde bir 1.5 düzeyinde besin verdim.

Yeni yeşillenme arttı. Çiçeklenme arttı. Daha önemlisi meyve bağlama arttı. Beşiz salkım bile var. Yani kesinlikle daha iyi beslenme olanağı sağlıyor. Tabii burada otomasyon yok, alıp fısfısı sabah sekizde elle spreyliyorum bitkileri.

Sonuçlar fotoğraflarda. Köklerdeki kurtçuklardan ayrı yapraklara musallat olan başka yaratıklar da var ama artık onlarla uğraşamıyorum. Görüntüyü ve kaliteyi bozuyorlar ama, buna da razıyım artık.

Eklenen Resimler
     
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-09-2015, 20:22   #67
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Kolay gelsin, yapraktan uygulamanin cevapvermesi sevindirici.

Domateslerden tohum alip denemek mumkunse, bagisiklik varmidir belli olur.
Saglicakla kaliniz.

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-09-2015, 10:42   #68
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-04-2011
Şehir: kırklareli
Mesajlar: 88
domateslerinizi sökmeden birde bunu deneyin bakalım.
böcekler için doğal ilaç
Organik, ev yapımı bahçe ilaçları! | Mia'nın Bahçesi
birdahaki sezona hazırlık olur.

şafak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-10-2015, 19:30   #69
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
SAyın Şafak,

Önerileriniz için teşekkürler. Geçmiş yıllarda benzer reçeteleri uyguladığım çok oldu. Ağaçlar Net'de de bol miktarda benzer ev yapımı ilaç reçeteleri var. Sarımsak, kırmızı biber, ada çayı, şu bu denemediğim kalmadı. Pek de başarılı olduklarını söyleyemeyeceğim. Belki tipik ya da basit diyebileceğim sorunlarda işe yarıyorlardır da, ben üç sene "Sarı Kıvırcık Yaprak Virüsü " ile uğraştım. Kısacası, çözümü yok. Herhangi bir ilaç para etmiyor. Neem dahil. "Kültürel Mücadele" dedikleri çevreyi temiz tutmak (hastalık anlamında) yalıtım, bir süre domates ekmeme vb önlemler ile ancak önü alınabiliyor. Bir tür salgın, ve de yıllarca sürebiliyor.

Nematodlar da öyle. Burada Sarı Kıvırcık yok diye seviniyordum, şimdi de bunlar çıktı. Bunlar da kitlesel biçimde ürediklerinden mücadele zor. Aslında bunlar hayvan sınıfına giriyor, yani bakteri, mantar, mikrop vs değil. Kırkayak gibi birşey. İlacı var. Ben kullanmak istemiyorum. Doğal mücadele çok kısıtlı. Toprakta olsa zaten yapacak birşey yok, düşmanı görmeniz bile mümkün değil. Aeroponik ortam olduğu için açıp bakabiliyorum, görüp öldürebiliyorum. Ama görebildiklerimi. Büyük olanlaını, anaç olanlarını. Kalan birnlercesi de kökleri kemirmekte. Normalde sökp atıp, tamam bu kadar demek lazım. Hadi belki bir ikisi kızarır diye uğraşıyorum.

Yoksa alacağımız dersi aldık. Doğru sera ortamını yaratmadan, hijyenik fide üretimini gerçekleştirmeden bu işe kalkışmak yanlış. Zaten çok geç başladım, biliyorum. Ama sistemi denemek istedim. Kurtçukları temizleyince sağlıklı köklerin kolayca geliştiğini gördüm. Benim için de işin kar tarafı bu.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-10-2015, 14:33   #70
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
ilk domatesimiz kızardı

Evet, uzun uğraşılar sonunda ilk domatesimiz kızardı. Belki tam yenecek kıvamda değil ama, yarın Denizli'ye gidiyorum ve bir hafta - on gün yokum. Ne olur ne olmaz, şimdiden resmini çekip paylaşayım dedim.

25 Haziranda dikmiştim fideleri. Kabaca 100 günde, az çok normal sürede olgunlaşmasını tamamladı. Tabii binbir özel çaba ile. Köklerdeki kurtçuklar yetmedi, yaprak ve meyve kurtları da yaprakları ve domateslerin meyvelerini kemiriyor. Şu an küçüklü büyüklü 50'den fazla meyve var, yarıya yakınını kurt delmiş. Zaten bitkilerin de dörtte biri falan kurudu, kökleri gitti.

Benim önem verdiğim kısım köklerin gelişebiliyor olması. Yani kurduğum sistem kökleri yeterince besleyebiliyor, gelişmesini sağlayabiliyor. Ve bunu çok az suyu çok az süre dolaştırarak yapıyorum. 24 bitki için dersek, kabaca 4 litre suyu 5 dakikada bir beş saniye dolaştırıyorum. Yani 24 saatte sadece 24 dakika ve sadece 4 litre. Yani demek istediğim, işletim giderleri bakımından çok çok ekonomik. Akan Su kültüründe olduğu gibi, 24 saat litrelerce suyu dolaştırmıyorum.

Kurtçukları bir biçimde bastırınca kökler gelişme şansı buldular ve de çiçek açıp meyve verebildiler.

Sırada bekleyen 5 6 domates daha var kızaracak, tabii ben burada olmayacağım. Bu arada yapraktan beslemeye de mecburen ara vermiş olacağım. Domateslerin besinlerini verip çıkacağım. EC yükselmesi olasılığına karşı da yeni besin ilavesi çok çok az olacak, su ile idare edecekler. Bugün son bir kurtçuk temiziliği yaptım, elle 15-20 kurtçuk öldürdüm, bir süre idare eder. Zaten dönüşte 3 5 domates daha kızartıp artık denemeye son verir, domatesleri sökerim.

Kızaran domatesimiz ve sıradakiler aşağıda...

Eklenen Resimler
   
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-10-2015, 22:33   #71
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Bu hikayenin sonu...

Dün akşam eve döndük. Elektrik yok. Seraya baktım, herşey kurumuş. Evde çok antika bir sigorta panosu var. Her fırsatta sigorta atıyor. Şimşek çakıyor, sigorta atıyor, elektrik kesiliyor, yine sigorta atıyor. Bir Kaçak Akım Rölesi var, sigortanın atma sebebi o. Elektrikçi iyi birşey olduğunu söylemişti ama sürekli sorun yaratmasından başka birşey görmedim. Gitmeden, sigorta şalterinin altına yay koymuştum, ama işe yaramamış.

Dönünce domatesleri zaten sökecektim ama böylesi iyice tatsız oldu.

Neyse, sonuçta 3 4 domates kızarmış, ama kalan herşey kurumuş. Su var, besin var ama sifon kadar besin boşaldıktan sonra yerine henisi gelmediğinden besin akışı durmuş.

Birkaç resim çekip bu işi kapatalım dedim. Bugün de domatesleri söküp sistemi dağıttım. Şimdilik mola. Yeni bir denemede buluşana kadar...

Eklenen Resimler
     
kursun ve smnvrl beğendi.
sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 00:00   #72
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 28-04-2013
Şehir: tahran iran
Mesajlar: 1,314
Gecmis olsun. Bu arada kurtcuklar nerede ?

kiziltan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 08:12   #73
Ağaç Dostu
 
shawshang's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-07-2015
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 358
Geçmiş olsun

shawshang Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2015, 10:31   #74
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Geçmiş olsun dilekleriiçin teşekkürler. Gerçekten fazlaca yorucu bir çalışma oldu. Sayın Kızıltan, size özellikle teşekkürler. Çözüm önerileriniz hem uygulamada hem de moral - motivasyon bakımından yararlı oldu.

Kurtçuklar köklerle birlikte kurumuştur herhalde diye düşündüm. Kökleri söktüm attım. Kasaları söküp yerleri yıkarken baktım, besin/su sızıntısı/birikimi olan yerlerde hala yüzen birkaç anaç var. Artık sinir ve yorgunluktan saklamak üzere alıp koymadım bir yerlere. Nasıl bakıp koruyacağımı da bilmiyorum zaten. Var olanları, geldikleri yere, toprağa gittiler.

Kasaları basınçlı su ile yıkadıktan sonra güneşe koydum. Dün 2 saat güneşlendiler. İçinde-dibinde kalan olduysa onlar da kurumuşlardır diye umuyorum. Tekrar kullanmadan önce yine iyice bir güneşlendirir, kaynak su ile tekrar yıkarım.

En başta da yazdığım gibi sistemi denemiş oldum. ELektriği açtığımda bilgisayar normal çalışmasına devam etti ve pompalar çalışmaya başladı. Kökler kurumuşta ama, beslesem sanki yeniden canlanacak gibi görünüyorlardı. Artık nasıl olsa sökecektim deyip yeni bir denemeye başlamadım. Be senelik bu kadar yetsin dedim.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
aeroponik, bilgisayar, domates

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024