agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-04-2015, 16:19   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
tolkien_xx / Balkonda topraksız tarım denemesi

Arkadaşlar merhabalar aranıza yeni katılacağım.Balkonumda sebze yetiştirmek için küçük sistem kuruyorum. 15lt lik saksılarlarda cocopeat içinde domates ve biber yetiştirmek istiyorum.Kabaca sistemim biber için aşağıdaki çizimdeki gibi olacak.Sistemde 40 lt lik besin eriyiği bulunan tanktan damla sulama sistemiyle bitkiler beslenecek.Sistemle ilgili kafama takılan birkaç şey var.
1- 15 ltlik saksıya kaç biber dikmeliyim ?Aynı saksıda türleri farklı olursa sorun olurmu.?(acı,tatlı veya sivri süs biberi,top biber vb.)
2- Saksıların içinde sadece cocopeat olursa sorun olurmu ?Başka toprak,torf,perlit vb. koymalımıyım?
3- Aşağıdaki sistemde 800L/saat lik bir akvaryum filtresi kullanıcam(saatte 800 litre basmıyordur en fazla yarısı).Damla sulama ana hortumu 1.5 metre.Hortum üzerinde 12 tana spagettiye bağlı damlamalar var.Bu filtrenin debisi damlama için fazlamı? Resimde turuncu olarak gösterdiğim ,tekrardan depoya suyu götüren hortuma gerek varmı yoksa ucunu direk kapatmalıyım mı?
Yardımcı olursanız sevinirim,teşekkürler.

http://i.hizliresim.com/1yPYPA.jpg


Düzenleyen malina : 17-04-2015 saat 15:04 Neden: Fotoğrafları foruma yüklemelisiniz.
tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2015, 19:19   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
Sayın Tolkien. Önce hoşgeldiniz ve de kolay gelsin. Ben de 2 sene önce balkonda cocopeat ortamında domates denemiştim:

Balkonda Cocopeat'te Domates + Hıyar denemesi

Genelde bitki başına 9-10 litre öneriliyor. Ben 7.5 litreye bir bitki dikmiştim. Olmuştu. Özellikle biber daha az yerde yetişebiliyor. Ama herhalde 15 litreye en çok iki bitki dikebilirsiniz. EC-pH istekleri aynı olan bitkileri yanyana dikebilirsiniz. Ama salatalık mesela 5.5 pH ister, biber ve domatese uymaz.

Ben de Atman-102 pompa kullanmıştım. 500 litre/saat diyorlar. Yeterliydi. Yalnız hat sonunda basınç düşmesi oluyor. O nedenle tek pompa ile iki baştan sulama yapmıştım.

Genelde hep drenaj yapılıyor (turuncu borunun geri dönmesi). Ben yapmadım, yapmıyorum. Depodaki suyun EC ve pH değerleri değişiyor, tam ne olduğunu bilemiyorsunuz. Ben yetecek kadar çok - taşmayacak kadar az besin veriyordum. Bol besin verince daha iyi olabiliyor. O durumda besin boşa gitmesin drenaj yapayım derseniz, bence doğrudan ana depoya yönlendirmeyin. Ara depoda biriktirip, kontrol edip EC - pH değerlerini düzeltip sonra depoya aktarın.

Sonuçta Coco-peat epeyce cıvık bir hal almıştı. Belki perlit daha iyi bir seçenek olabilir. Ya da en azından %80 coco %20 perlit gibi bir karışım deneyebilirsiniz.

Kolay gelsin.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2015, 22:30   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 17-01-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 825
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sulukök Mesajı Göster

Genelde hep drenaj yapılıyor (turuncu borunun geri dönmesi). Ben yapmadım, yapmıyorum.

Sonuçta Coco-peat epeyce cıvık bir hal almıştı.
Cocopeatinizin epey cıvık olmasının sebebi drenaj olmaması.
Ayrıca drenaj olursa haftada bir sefer. Besin yerine sade su verip köklere yapışan tuzların giderilmesini de sağlarsınız. Aksi halde sodyum, potasyum, magnezyum ve diğer tuz elementler emilirken köklerin etrafında birikir. Kökleri kaplar ve yeni besin alınmasını engeller. Drenajdan dönen besinin EC sini ayarlayıp tekrar kullanmak çok büyük bir tasarruftur.
Derenajı doğrudan ana depoya verirsek söylediğiniz gibi besinin bileşimi bozulur. Ama yanda bir depoya biriktirilen drenajın EC ayarının yapılamsı gibi. Ana depeode EC si değişen sıvının da EC ayarı kolayca yapılabilir. Bunun için Topraksız tarım uygulaması yapan arkadaşların konularında gerekli bilgileri bulabilirsiniz.

Bal Kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2015, 10:03   #4
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Cevaplarınız için teşekkürler arkadaşlar.Yalnız kafama takılan şunlar;
1- Drenaj denince aklıma gelen şey şu ;saksıya verilen su ,saksıda bitki tarafından emildikten sonra fazlasının saksıdan süzülmesi değil mi?Benim sistemde o turuncu hortumu koyma sebebim motorun basacağı suyun saksılara damlarken fazlasının (hiç saksıya damladan) tekrar depoya gelmesiydi.Yani saksılara damlamayan fazla besinli suyun depoya dönmesi için.Düşünmüştüm ki basılan su çok ve damlayan su az olur arasındaki fark tekrar depoya dönsün.Yanlış mı düşünüyorum?
2-Bu sistemde verilen besinli su ana borudan saksı aralarından gidip tekrar depoya dönüyor.Ana boru saksı aralarında küçük spagetti hortumlarla saksıya besinli su veriyor.Sizin bahsettiğiniz ph-ec değerlerinde değişim hiç bitkilere ulaşmadan ana boru dan gidip tekrar depoya dönen besinli suda olur mu?
3- Cocopeat içine perlit katarak toprak sorununu öyle çözeçeğim.Domatesler içinde 10 lt saksılar içerisinde hava pompasıyla durgun su sistemini deneyeceğim.Cherry domates için durgun suda 10 lt lik saksılar yeterli olur mu?

tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2015, 17:46   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-08-2012
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 283
1.) Drenaj konusunda dediğiniz doğru. Siz de o zaman drenaj yapmayacaksınız diye anlıyorum. Diğer konu için geri dönüşe gerek yok. Pompa damlatmayı yapar, hele akvaryum pompası ise zaten onlar sıkıştırmalı değil, fazlası diye birşey olmaz, o geri kaçırır.
Drenaj yapacaksanız süzülen suyu ayrı bir şekilde toplayıp kullanma düzeneği hazırlamanız gerekir.

2.) Bitkiler büyüyünce epeyce fazla besinli su tüketirler. O nedenle boruda beklem çok olmaz. Sonuçta EC-pH değişimi de çok olmaz.Depoyu çok büyük yaparsanız kullanılan su - bekleyen su oranına göre EC değil ama pH değişimi olur. Ben o nedenle 10 litre gibi depo kullanıyorum. 3 litre eksilince ekliyorum.

3.) Durgun suda pek kapasite sorunu olmamalı. Olsa olsa daha sık yenilemeniz gerekir. Hacim 10 litre yeterli olur.

4.) Cocopeat drenaj yapılsa da zamanla cıvıklaşıyor. Onu çözmek için üstte ince altta kalın tabaka döşüyorlar falan ama, sonuçta organik madde, ve değişime uğruyor. Perlit öyle değil. Köklerin hava alması gerçekten çok önemli. Katı maddenin su tutabilme yeteneği kadar - belki de daha fazla - hava alma yeteneği önemli. İkisini birden sağlamak da zor. Ponza ve pomza taşları ekleyen var, kilden yapma topaklar kullanan var, amaç hep iyi havalandırma sağlamak. Ben ise artık aeroponik denemelere başladım. Doğrudan havada beslemek en iyisi gibi geliyor.

sulukök Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2015, 20:29   #6
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Arkadaşlar fideleri bugün aldım saksılara diktim.Küçük bahçem şu şekilde oluştu.Saksılara cocopeat,torf ve bahçe toprağı karışımı koydum.2 adet sırık domates,2 adet cherry domates,4 adet süs biberi,2 adet sırık salatalık fideleri ektim.Domates fideleri ayrı ayrı 15 lt lik yuvarlak saksılarda.4 adet süs biberi 2 tane dikdörtgen 15 lt saksılarda.Salatalıklar 8 lt lik ayrı saksılarda.Can sularını verdim.Elimde bitkiler için domates eriyiği,biber eriyiği,salatalık eriyiği var.Fideler 10-15 cm arası.Elle sulama yapıcam,yukardaki sistemden vazgeçtim.Balkonum güney-doğu cepheli sabahtan öğlene kadar 7-8 saat direk güneş alıyor.Şimdi bu noktadan sonra ;
1- Sulamayı nasıl yapmalıyım.Ne sıklıkla sulamalıyım.Her gün mü sulamalıyım,sulama miktarı ne kadar olmalı? (Fideler çicek açana kadar,meyve verene kadar ..vb.)
2- Sırık cinsi domates ve salatalıkların yanına destek için sırık veya ipi ne zaman koymalıyım?(Fideleri diktikten sonramı biraz büyüdükten sonramı?)

tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-06-2015, 11:18   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Sebzelerdeki sorun

Arkadaşlar merhaba.Sebzeleri ekeli bir ay oldu,verim çok düşük.Cocopeat ve torf karışımı içindeler.3 tane cherry domates 15 lt ayrı saksıda,salatalıklar ve biberler15 lt saksılarda ayrı saksılarda.Balkonum güneydoğu cephe sabahtan öğlene kadar yaklaşık 8 saat güneş alıyor.Sebzeleri 2-3 günde bir besinli suyla sabahları suluyorum.Aşağıda resimleri eklediğim sorunlar var.
1- Domatesler yaklaşık 40-50 cm boya ulaştı.Çiçekleri açıyor daha sonra kuruyor.Sadece iki tane meyve oluştu.
2-Salatalıklar resimdeki gibi çiçek açıyor meyve beliriyor,2-3 cm oluyor ve sararıp kuruyor.Ayrıca yaprakları sararıyor.
3- Biberlerin boyları 30-35 cm oldu,alt dalları sararıp kuruyor.Daha yeni çiçek açtı ama 1-2 si kuruyup döküldü.
Birşeyler yanlış gidiyor gibi.Ne gibi önlemler alabilirim.Besinli suyu tarifteki gibi yapıp 2-3 günde bir suluyorum.Saksılar güneş alıyor,balkonda hava alıyor,sorun ne olabilir.Aşağıya resimleri ekliyorum.Yardımcı olursanız sevinirim.



tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 11:52   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Arkadaşlar cevap verecek kimse yok mu,bir yardım edin.

tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 12:04   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 26-05-2014
Şehir: Kahramanmaraş
Mesajlar: 70
Bana göre biraz daha sık sulaman gerekli
Ben 0.5 kuma diktim günde 1 defa manuel suluyorum.
Evin damında durgun suda kavun var bol güneş alıyor dikeli 15 gün oldu kumdakilere göre muazzam br gelişme var suyunu 15 günde bir değiştiriyorum.üstelik kullandığım besin eriyiği çilek için hazırlanmıştır.



Düzenleyen asilturk1 : 08-06-2015 saat 12:14 Neden: resim ekleme
asilturk1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 12:07   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-03-2015
Şehir: izmir
Mesajlar: 92
aynı sorun bendede vardı ama ben sulama suyu'nu
azaltıp,kalsiyum ve azot takviyesi yaptım bakalım etki ve tepkisi ne olacak

extant958 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 13:26   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Toprağı hergün kontrol ediyorum,üstlerde kuruma olsada toprak altı nemli oluyor.Sulamayı azaltsam mı yoksa çoğaltsam mı kafam iyice karıştı.

tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 19:05   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın tolkien xx, öncelikle kullandığınız besinin içeriğinden sulama suyunuzun EC ve PH değerlerinden bahsedermisiniz. Sulama rejiminizin yanlış olduğunu düşünüyorum.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-06-2015, 23:58   #13
Ağaç Dostu
 
idris şenol's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2009
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 1,576
ilk akla gelebilecek ph ve ec deyerleri
bitki, ph ve ec yüksek ise gerekli elemetleri alamaz
ilk önce bu denegeyi sağlayıp ileri doğru azotmu eksik ???demir mi eksik? sıkalayı daraltıcağız

Bitkilerin EC ve PH istekleri:

idaal ph ve ec deyerleri

Domates 2,0-2,5 ----- 6,0-6,5
marul 0,8-1,2 ----- 6,0-7,0
Biber 1,8 2,2 ----- 6,0-6,5
Patlıcan 2,5-3,5 ----- 6,0
Çilek 1,8-2,2 ----- 6,0
kavun 2,0-2,5 ----- 5,5-6,5
fasulye 2,0-4,0----- 6,0
Hıyar 1,7-2,5 ----- 5,5
brokoli 2,8-3,5 ----- 6,0-6,8
Ispanak 1,8-2,3 ----- 6,0-7,0
Kabak 2,5-3,0---- 6,5-7,0
Soğan 1,4-1,8 ---- 6,0-6,7
Havuç 1,6-2,0 ---- 6,3
Muz 1,8-2,2 ---- 5,5-6,5
Sarımsak 1,4-1,8 ---- 6,0
Nane 2,0-2,4 ---- 5,5-6,0
Portakal 2,0-2,5 ---- 5,0-6,0

Afrika menekşesi 1,2-1,5 ---- 6,0-7,0
Begonya 1,4-1,8 ---- 6,5
Kasımpatı 1,8-2,5 ---- 6,0-6,2
Fern 1,6-2,0 ---- 6,0
Gerbera 2,0-2,5---- 5,0-6,5
Anthrium 1,6-2,0 ---- 5,0-6,0
Fressia 1,0-2,0 ---- 6,5
Gül 1,5-2,5 ---- 5,5-6,0

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2015, 14:43   #14
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2015
Şehir: MALATYA
Mesajlar: 8
Besin eriyiğinin içeriği hakkında bir bilgim yok.Arkadaş almıştı.2 ayrı poşette makro mikro elementler.Bunları ayrı bidonlara hazırladım.İkisinden musluk suyuna(dinlendirilmiş) belli oranda katıyorum.2,0 aralığında ec değeri oluşuyor.Bunu ölçmedim,belli oranda katılınca yaklaşık bu oranda oluşuyormuş.Ph değeride yaklaşık 5-6 aralığında.Bunda ph kağıdıyla ölçüyorum,tam bir ölçü değil ama.Domatesler 15 lt saksılarda cocopeat ve torf karışımda.Yaklaşık 3 günde bir saksının altından hafifçe su görününe kadar suluyorum.yaklaşık 3 lt civarı su vermiş oluyorum bir domates saksısına.Biberler ve salatalıklar içinde aynı karışımı kullanıyorum.Yine saksının altından hafifçe su gelene kadar veriyorum.Musluk suyumuz biraz klorlu.Aynı sudan dinlendirip akvaryuma da kullanıyorum akvaryum camında hemen beyaz bir iz bırakıyor 1-2 günde.Suyun etkisi oluyor mudur?


Düzenleyen tolkien_xx : 09-06-2015 saat 14:55 Neden: imla hatası düzeltme.
tolkien_xx Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-07-2015, 03:41   #15
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 11-12-2014
Şehir: izmir
Mesajlar: 56
Balkonun da bende cilek yetistirmek istiyorum topraksiz tarim uygulamasin da ama bazi endiselerim var yardimci olursaniz sevinirim

mesut çelik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024