agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni8Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-02-2011, 01:12   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Ozon Jeneratörü Yapalım

Birkaç yıldır ozon kelimesini sıkca duyar oldum. Açıkcası ozon deyince benim aklıma banyo tuvalet temizliğinde kullanılan, bakkallarda satılan, kesif kokulu asidik temizlik maddesi gelirdi. Tuzruhu gibi.

Bir de tepemizdeki ozon tabakası. Teknik olarak ne olduğunu bilsem de umursamadığım hatta hiç önemsemediğim bir konu. Fakat ozon gazı hiç de umursanmayacak bir şey değil. Çok yarayışlı bir gaz.

Basitce evde nasıl yaparız diye düşününce aklıma şöyle bir şey geldi. Olur mu bilmiyorum ama biraz bu siteden duyduklarım birazda internette gördüklerimden bu jeneratörü yapmanın çok da zor olmadığı kanısı uyandı bende.

Şimdilik şematik.

Bu şemayı uygulamaya koysak bu jeneratör iş görür mü bakalım.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 01:19   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Lazım olan malzeme bir adet endiksiyon bobini. Yeni arabalarda var olsada pek görülen bir şey değil ama eski arabalarda kaputu açınca baş köşede dururdu. Bu aleti hurdacının birinden temin etmek gerek. Eski model olması işimize gelir. Murat 124 lerin ya da serçelerin bobini gibi bir şey uygun olur.

Endiksiyon bobini arabanın aküsündeki 12 volt elektriği 20.000 Voltlara çıkaran bir bobindir. Bujilerde kıvılcım çaksın benzin yansın diye. Bize de havadan ozon yapmak için kıvılcım lazım zaten.

Arabada akünün doğru akım elektriğini platin kontakları fasılalı verir bobinde çalışır. yani doğru akımın verilmesi bobinin yüksek voltaj oluşturmasını sağlamaz. Darbeli bir akım lazım. Platin sistemi, darbe üreteci yapmaya kalkarsak işimiz zorlaşır.

Biz bu bobine doğru değil direk darbeli akım vereceğiz. Şehir ceryanı darbeli bir akımdır. Yani artısı eksisi yoktur. Saniyede 50 kere artı ve eksi kutuplar yer değiştirir. Ama 220 volt bizim bobine çok yüksek gelir. Çünkü arabalar için yapılmıştır ve 12 volt seviyesinde bir elektrik ister.

Bu durumda adaptörlerin içinde kullanılan bir trafoya sahip olmamız lazım. Her elektronik parça satıcısında kolaylıkla bulabileceğimiz bir trafo almalıyız. Trafo 220 volt şehir ceryanını 12 volta düşürecek. Ama darbeli olacak.

Eklenen Resimler
 
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 01:27   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Şimdi bu bobine bir trafodan 12 voltu direk bağlayacağız.

Endiksiyon bobininde 3 uç olur. Ortada buji kablosunun takıldığı kule başı denen yeri vardır. Yüksek voltaj buradan çıkar. Diğer iki ucu bu kule başının sağında ve solunda vidalı yerlerdir. Bu vidalı yerlere 12 volt verilir.

Kule başının devreyi tamamlaması için ikinci bir ucunun olması lazımdır. Vidalı yerlerden bir tanesi hem 12 voltun hemde kule başının yani yüksek voltajın ortak ucudur.

Bobine 12 volt girer yaklaşık 20bin volt çıkar. Değerseniz sizi çarpar ama öldürmesi zordur. Elinizden çarpılarak ölemezsiniz, genede bir hayati tehlikesi vardır çarpılmamak gerek.

Trafomuzun 220 volt tarafına şehir şebekesinden gelen ceryanı bağlıyoruz. Trafonun diğer uclarından çıkan 12 voltu da bobinin vidalı yerlerine bağlıyoruz.

220 voltu trafoya verdiğimiz andan itibaren bobinin kule başında yüksek voltaj oluşur. Bu yüksek voltajı alabilmek için bobinin vidalı uçlarından birini seçmeliyiz. Seçeceğimiz uç eksi yazan uçtur. Kule başı devresini eksi yazan vidalı uçla tamamlar, artı yazanla değil.


Bu yüksek voltajı uygun kalın bir kablo ile (buji kablosu olabilir) jeneratörümüze iletmeliyiz.

Lazım olan diğer malzemeler şunlar ;

2 adet pet şişe. 2,5 litrelik fanta , pepsi şişeleri olabilir. Fazla kavisi olmayan yukardan aşağıya düz inen model şişeler daha uygundur.

Bu 2 şişenin tabanlarını düzgünce kesip çıkarıyoruz. Birinin alt kısmını hafifce ısıtıp diğerine geçiriyoruz.

Şişelerden birinin tabanını çıkarın. Diğerini çıkarmayın. Bu geçirme işlemini yaptıktan birini genişlettikten sonra öbürünün tabanını da çıkarmak daha uygun olur.

Eklenen Resimler
 
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 01:48   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Bir akvaryum hava motoru alıyoruz. Kuvvetli büyük bir şey. Debisi yüksek.

Bir de delikli metal bir plaka buluyoruz. Bir çok şey olabilir. Hayal gücünüze kalmış. Bu delikli levhayı iki şişenin toplam boyuna yakın bir ölçüde kesiyoruz. Bizim şişelerin çapından daha küçük başka bir şişeyi kullanarak bu levhayı silindir yapıyoruz. İki kenarına lastik veya strafordan parçacıklar tutturup pet şişenin içine düzgün oturmasını sağlıyoruz. Silgi olabilir bir kenarının üç noktasına eşit açılarla tutturursak petin içinde düzgün durur.

Bir de metal çubuk temin ediyoruz. bu çubuğu da bu silindir yaptığımız metalin tam ortasında duracak şekilde oturtuyoruz. Burada dikkat edilecek şey dış metalle içteki çubuğun her noktası eşit uzaklıkta olmalı ama bu uzaklığın ne kadar olacağını önceden denemeler yaparak belirliyoruz. Yoksa kıvılcım oluşturamayız.

Cihazı canlı yaparaken bu uzaklık ortaya çıkacak.

Pet şişelerimizin içine metallerimizi yerleştirdikten sonra tabanlarından bir birine geçiriyoruz. metalleri içte kalan şişeye tutturup diğer şişeye sadece kapak muamelesi yaparsak işler biraz kolaylaşır. Zira kablo bağlantılarını da şişeleri geçirmeden önce yapmış olmalıyız.

Kule başından gelen yüksek voltajı içteki çubuğa düzgünce bağlıyoruz. Bobinin eksi (vidalı uclardan biri) ucunuda dıştaki metale güzelce bağlıyoruz.

Akvaryum motorunun havasını petin bir ucundaki kapaktan sıkı geçme bir delik yardımıyla içeriye veriyoruz. Diğer uçtan gene sıkı geçme bir hortumla da ozon gazımızı kullanbilmek için çıkış veriyoruz.

Trafoya elektrik verdiğimizde iç ve dış metaller arasında kıvılcımlar oluşmalı ve bu kıvılcımlar ozon gazını oluşturmalı. Bir uçtan giren hava diğer uçtan ozon gazını hortuma sevk etmeli.

Trafo gücü gibi bazı detayları canlı imalata başladığımızda tespit edeceğiz.

Eklenen Resimler
 
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 06:29   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Şu iki bağlantıyı kaydetmiştim zamanında.

http://www.bigclive.com/oz.htm
http://www.bigclive.com/ozone.htm

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 10:22   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
statik elektirik ozon mu oluşturuyor öyle ise arabanın yanma odasında sürekli ozon mu üretiyoruz

maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 12:22   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Evet arabanın eksozundan çok kısa süreli ozan gazı çıkışı olur ve miktar çok küçüktür.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 22:25   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Arabanın kaputunun altında endiksiyon bobini olması eksozdan ozon çıkacağı anlamına gelmez arkadaşlar. Yanma odasında yakıt hava karışımı sıkıştırılır ve patlatılır. Basınç artar ve piston aşağı itilir. Bu iş bildiğiniz yanma reaksiyonudur.O2 ile yakıtın karbon bağları parçalanmış olur. Ortaya CO2 ve H2O çıkar. Yanma eksikse kötüyse yakıt kirliyse Karbonmonoksit yani CO ve başka zehirli atıklar çıkar. Bunların arasında O3 yani ozon gazı oluşmasını gerektirecek bir durum yok yanma odası içinde.

Ozon gazı hava içinde oluşturulan elektrik arkı sayesinde oluşuyor. Bir kutuptan diğerine akın eden elektron parçacıkları O2 gazını parçalıyor ve O3 olarak birleşmesini sağlıyor.

Yıldırım ve şimşek olayında havada ozon gazı oluşuyor.


Düzenleyen akinselcuk : 12-02-2011 saat 22:31 Neden: imla
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2011, 22:30   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Todor Mesajı Göster
Şu iki bağlantıyı kaydetmiştim zamanında.

http://www.bigclive.com/oz.htm
http://www.bigclive.com/ozone.htm
Bunları yapmak için akvaryumcularda ve elektrikcilerde satılan elektronik flerosan balastı işe yarar belki. İnsanlar evde buldukları hazır malzemelerin kablolorını birbirine bağlayabilir hatta mekanik işcilikde yapabilir ama devre döşemek gerektiği zaman yapmaya heveslenecek kişi sayısı azalacaktır.

Yazıları okudum. Burada bunu da yapalım. Çünkü kullanılan yüksek voltaj üreteci çok ucuz ve hazır her yerde bulunan bir şey. Lambası ile 15 lira. Çin malı tek balastlar 5 lira. Bütün elektrikcilerde bulunur bir şey.

Bir adet mikroskop lamı, bir adet elektronik balast , biraz aliminyum folyo ve bir adet de bilgisiyar fanı lazım.

Tek lam 10 kuruş.
Balast 5 lira
Folyo mutfaktan bedava
Fan 5 lira. Belki 6-7 liradır.
Bir parça mesela 30 cm kablo

Yapımı çok daha basit ve ucuz ama çok zayıf bir gaz üreteci, sonuçlarını gözlemek epey zor.


Düzenleyen akinselcuk : 12-02-2011 saat 22:45 Neden: İlave yazı
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 19:19   #10
Ağaç Dostu
 
sabri zeki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-04-2008
Şehir: kktc
Mesajlar: 124
bu cihazı nerede kullanıcaz .bunu açıklarsanıız bende öğrenirim belki yaparımda.

sabri zeki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 19:40   #11
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Bu nasıl bir iştir. Dün yazdığım mesajı göremiyordum. Bu sabah mesajım buradaydı. Şimdi yine yok. Birileri bizimle dalga mı geçiyor?

Bir de; moderatörler kendilerince geçerli bir nedenden dolayı bazı mesajları silmiş olabiliyor, ama en azından nezaketen de olsa "mesajınızı şu nedenden dolayı sildik" babında bir mesaj atsalar özele de biz de öğrensek mesajlarımızın neden silindiğini ve tekrar tekrar (silinecek) aynı mesajları yazmasak...

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 19:47   #12
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Ben teşekkür ettiğimi sanıyordum , yeni fark ettim

Ellerinize sağlık akinselcuk çok güzel bir anlatım olmuş .

Riskler nelerdir , bu cihazı yaparken dikkat etmemiz gerekenler ?
Yanıcılık,zehirleme,elektrik çarpması .... vb ?
ÖZellikle yalıtım yapmamız gereken bir yer var mı ?
Sanırım şişedeki metallere dokunmuyoruz ..

Şişe olayını biraz daha açarmısınız çizim olduğu için bek anlayamadım ,
delikli boru derken yuvarlak profil bunun üzerine ayrıca delik mi açıcaz , metal çubuk normal mangal şişi veya inşaat demiri iş görür mü ?

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 20:14   #13
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Kısa bir araştırma neticesinde ozon gazının seralarda dezenfeksiyon amacıyla kullanıldığını öğrendim.

Alıntı:
Seralarda, sera içi havasının sürekli yüksek nemli ve ılık olması ortamı bitki hastalık etmenleri için çok uygun kılmaktadır. Bu nedenle de özellikle yıl boyu üretimin sürdürüldüğü seraların hastalık yapıcı organizmalardan arındırılması temizlenmesi gerekmektedir.


Ozon jeneratörü vasıtasıyla üretilen ozon gazı, su ile reaksiyon tankında mix edilerek ozonlu su elde edilir. Burada su taşıyıcı ajan olarak kullanılır… Ozonlu su sera ortamında yüzeyin tamamına ulaşabilecek şekilde verilmelidir. Bu sistem seranın mevcut sulama teşkilatı ile uygulanabileceği gibi yüzeye yerleştirilen delikli borular aracılığıyla da uygulanabilir.


Günümüzde ozonun özellikle tercih edilmesinin nedeni; oksidasyon gücünün çok yüksek olması ve bilinen en kuvvetli dezenfektan olmasından dolayı kullanılan mevcut kimyasallara oranla çok daha etkili olmasıdır.

Ozon gazının kısa bir reaksiyon süresi vardır. Bu nedenle uygulama ortamında anlık etki göstererek diğer dezenfektanlardan daha az bir temas süresiyle dezenfeksiyonu tamamlar.
En önemlisi dezenfeksiyon sonrasında kullanılan kimyasal maddeler gibi hiçbir şekilde geriye kalıntı bırakmayan tek dezenfektan oluşu, özellikle tarım ve gıda sektöründe kullanımını avantajlı kılmaktadır. AVRUPA ve AMERİKA'DA en çok tercih edilme nedeni budur. Çünkü ozon uygulama yerinde üretilir ve işlevini gördükten sonra tekrar oksijene dönüşerek ortamda doygun oksijen olarak kalır.
Daha önce kullanılan hidrojen peroksit, metil bromid gibi kimyasallardan kalan topraktaki kalıntaları da yok etmesi önemli bir faktördür.
Yüksek oksidasyon kuvveti, ozonun mikroorganizmaların tahribatında tam etkin bir rol oynamasına sebep olur.
Ozon kullanım yerinde sadece elektrik ve havadan üretildiği için zararlı kimyasalların taşınması ve saklanması sorunu ortadan kalkar.

ÇEVRE DOSTUDUR.

Havadan üreyen bakterilerin ( airborne bacteria ) oluşumunu engeller.

Tarımda ve gıdada kullanımı güvenlidir.
Kaynak
Sayın akınselcuk un düzeneği havayı dezenfekte etmek üzere tasarlanmış olsa gerek.

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2011, 21:06   #14
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Ozon Nedir?

Normalde soluduğumuz 2 atomlu oksijenden farklı olarak ozon, üç atomlu oksijen halkasıdır. Etrafımızdaki oksijen, atmosferin üst tabakasına çıktığında ve güneşin ultraviyole ışınına maruz bırakıldığında, oksijen doğal olarak ozona dönüşür. Tamamen oksijenden oluştuğu için ozon bazen aktif oksijen olarak da adlandırılır.

Ozon ( O3 ) oksijenin modifikasyonu, stabil olmayan, bir gazdır. Ozon molekülü, oksijen atomundan oluşur ve simetrik açılıdır. -112 0C de koyu mavi bir sıvı olup, -215 0C de ise siyah-mavi renkte kristalleşir.

Teknolojik olarak ozon, dielektrikum (yalıtkan) vasıtasıyla birbirinden ayrılmış olan iki elektrot arasındaki gaz ortamında elektron boşalmasıyla elde edilir. Elektrotlar arasında, en az 50 Hz. frekanstaki alternatif akım uygulanır.

Ozonun kuvvetli elektrofilik (elektron seven) yapısı, ozonu pek çok organik ve organometalik fonksiyon gruplarıyla reaksiyon vermesini sağlar. Ozon reaksiyonlarının çoğu karbon-karbon çift bağının parçalanması esasına dayanır.

Ozonun inorganik kimyası, periodik sistemin diğer üyelerine benzer. Ozonun 2.09 V potansiyel oksidasyon özelliği vardır. Ozon, kalsiyum ve sodyum gibi metal iyonlarla reaksiyon vermez. Bunun yanısıra, flor hariç halide serisinin bütün elementleriyle reaksiyon verir. Flor ile reaksiyon vermemesinin sebebi ise florun oksidasyon potansiyeli ozondan yüksek tek element olmasıdır.

Alkali metal iyonları ozon ile reaksiyona girmezler. Çünkü bunların sadece bir oksidasyon durumları vardır. Geçiş elementleri ozon ile en yüksek oksidasyon seviyelerine okside olurlar. Bu durumdaki metallerin suda erime kabiliyetleri, düşük oksidasyon seviyesinde olduklarından daha azdır. Ozonun bu özelliği, sanayide sulardaki demir ve manganı en düşük seviyelere indirmede sıkça kullanılır.

Ozonun çeşitli organik azot bileşikleriyle reaksiyonu genel olarak çok komplekstir. Proteinlerin içerdiği bir çok esansiyel amino asitler, oda derecesinde sulu solüsyonlarında ozon ile okside olurlar.

Ozonun koku eşiği şahıslara göre değişmekle birlikte havada, metreküpte 0.01 ppm miktarı bir çok kimse tarafından hissedilmektedir. Bu oran, 0.04 ppm/Nm3 olduğunda, herkes tarafından hissedilebilir, ancak insanları rahatsız etmez.

Ozonun etkilerinden sözederken kullanılan "artık ozon", suya ilave edilen ozon miktarından, suyun tükettiği ozon miktarı çıkarıldığında bulunan miktardır. Suyun tükettiği ozon miktarı, suda ozon ile reaksiyona girecek maddelerin varlığına bağlı olarak değişmektedir. Bu hesaplamalar yapılırken, ozon gazının suda çözünürlüğü ve suda çözülemeyen ozonun bir kısmının dışarı atıldığı dikkate alınmalıdır.

Kaynak

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 13:08   #15
Ağaç Dostu
 
Volkan Kesici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2010
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 103
İnternette satılan ozon jeneratörleri var. Ev tipi olabildiği gibi araba çakmağına takılabilenleri de var. 15-30tl arası da fiyatları. Bunlar işe yarar mı acaba?

Volkan Kesici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 14:02   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi akinselcuk Mesajı Göster
Arabanın kaputunun altında endiksiyon bobini olması eksozdan ozon çıkacağı anlamına gelmez arkadaşlar.
akınselçuk
bujilerin yaptığı sizin tasarladığınız düzenekle aynı iş görüyor yani mayetık bir akım yaratılıyor eyer yanma odasında ozon oluşmuyor ise sizin tasarladığınız düzenekte işe yaramaz o zaman yanma odasındakı macerasından sonra ozon yok olur demediğiniz sürece sizin düzeneğinizdeki endüksiyon bobini olmasıda ozon oluşacağı anlamına gelir diyemeyiz

maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 17:16   #17
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Arkadaşlar meseleyi polemik haline getirmeye gerek yoktur. Ozon hava içinde yüksek gerilimli kıvılcım çakmasıyla hava içindeki oksijenin O2 formatından O3 formatına dönüşmesiyle oluşuyor. Halbuki motorda yanma odasında sadece hava yoktur, onun yerine karbüratörden gelen benzin buharı ve benzinin yanmasını kolaylaştırsın diye hava karışımı vardır. Çakan kıvılcım etkisi ile benzin buharı yanar ve bu işlemin sonucunda ozon değil tam tersine benzinin bünyesindeki karbonun oksitlenmesi ile CO2 oluşur. Eğer bujilerin çaktığı yanma odasına benzin püskürtmezseniz ve sadece hava üflerseniz ozon oluşur, benzin püskürtürseniz benzin yanmasından karbondioksit oluşur.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 18:09   #18
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Ben Sn. Kudret Tezel' in yaptığı ozon jeneratörünü iki aydır kullanıyorum. Amatör olarak kendi ozon jeneratörümü kendim yapmak istiyorum derseniz bir şey diyemem. Hatta elektrik ve elektronik bilgim en mükemmelini yapmaya yetecek düzeyde derseniz onuda saygıyla karşılarım. Ama böyle bir cihaza ihtiyacım var derseniz benim kullandığım Kudret Bey' in jeneratörünü tavsiye ederim. Çünki internette satılanlara göre çok ekonomik.

Çünki yüksek gerilimi sağlamak için elektronik devre dizayn edilmiş, ozonun oluşacağı ortam tüp şeklinde oluşturulmuş ve bir akvaryum hava motoru ile oluşan ozonun dışarıya üflendiği komple bir sistem. Hatta benim önerim ile sisteme birde hava kurutucusu ilavesi yaptı. Yeni modeli daha da iyi oldu.

Ben sağlık amaçlı olarak soluduğum havayı temizlemek amacıyla almıştım. Şimdi suda ozonluyorum. Ağız ve boğaz dezenfeksiyonu için gargara yapıyorum. Hatta günde bir veya iki bardak ozonlu su içiyorum. Oldukça da memnunum.

Şu ana kadar ihyiyacım olmadı ama balkondaki domates fidelerimde bir hastalıkla karşılaşırsam ilk alacağım önlem ozonu topraksız tarımda da kullanmak. Besin eriyiğinde bazı elementleri oksitleyerek besin dengesini bozduğu söyleniyor ama hastalıktan kurtulmak daha önemli. Besin eriyiği komple yenilenebilir.

mustafaersoz beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 18:32   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sarıcan Mesajı Göster
Arkadaşlar meseleyi polemik haline getirmeye gerek yoktur. Ozon hava içinde yüksek gerilimli kıvılcım çakmasıyla hava içindeki oksijenin O2 formatından O3 formatına dönüşmesiyle oluşuyor. Halbuki motorda yanma odasında sadece hava yoktur, onun yerine karbüratörden gelen benzin buharı ve benzinin yanmasını kolaylaştırsın diye hava karışımı vardır. Çakan kıvılcım etkisi ile benzin buharı yanar ve bu işlemin sonucunda ozon değil tam tersine benzinin bünyesindeki karbonun oksitlenmesi ile CO2 oluşur. Eğer bujilerin çaktığı yanma odasına benzin püskürtmezseniz ve sadece hava üflerseniz ozon oluşur, benzin püskürtürseniz benzin yanmasından karbondioksit oluşur.
amacım polemik deyildi ıkna olmaya çalıştım sadece teşekkür ederim sizin bu açıklamanız ile ikna oldum

maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 21:03   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Kudret beyin imalat becerisi mükemmel. Yaptıkları gayet endüstriyel oluyor. Çarşıdan alacağımız kar amaçlı yapılmış ürünlerden daha fazla amacına hizmet edeceğine de eminim. Böyle bir şey yaptığını daha önce duysaydım ben de bir tane çoktan istemiştim kendisinden.

Kudret bey burada fazla mevzu etmemiş. Benim alet ne sonuç verir daha ben de bilmiyorum. Bizimkisi amatörce bir üretim olacak.

Bir iki malzeme topladım bugün ama hala bir endiksiyon bobini bulamadım.

Kıvılcımın ozon ürettiği anlayınca aklıma lise yıllarım geldi. Ben motor bölümünde okudum. Atölyede bu bobine trafodan AC elektrik verip çalışma tezgahımızın kasık hizasındaki demirden çercevesine yüksek voltaj verirdik. Sonra geriye bir çömez bulup masaya yaslanmasını temin etmek kalırdı !!

Hani dedimki bu kıvılcımı oluşturmanın bir yolunu bilen ben bundan ozon üreten bir şey de acaba yapabilirmiyim ?

Sevgiler herkese . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 21:16   #21
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Delimus Mesajı Göster
Ben teşekkür ettiğimi sanıyordum , yeni fark ettim

Ellerinize sağlık akinselcuk çok güzel bir anlatım olmuş .

Riskler nelerdir , bu cihazı yaparken dikkat etmemiz gerekenler ?
Yanıcılık,zehirleme,elektrik çarpması .... vb ?
ÖZellikle yalıtım yapmamız gereken bir yer var mı ?
Sanırım şişedeki metallere dokunmuyoruz ..

Şişe olayını biraz daha açarmısınız çizim olduğu için bek anlayamadım ,
delikli boru derken yuvarlak profil bunun üzerine ayrıca delik mi açıcaz , metal çubuk normal mangal şişi veya inşaat demiri iş görür mü ?
Sayın Delimus, ben şu malzememi bir tamamlayayım da buradan resimleyip yaptığım şeyi anlatırım. Elektrik yalıtımına biraz dikkat etmek gerek. Yanıcılık bir durum olmaz. Zehirlenmek de pek mümkün değil. Çıkış hortumunu ağaza sokup uzun süreli solunmazsa . . . : )

Ozon gazı mukoza ile sürekli temas ederse tahriş söz konusu olabilir.

Bu aleti yaparken tek umursayacağımız şey çarpılmamak olmalı. Ne 220 ye ne de yüksek voltaja.

220 öldürür! Kesin ve net.

Araba endüksiyon bobininin yüksek voltajı hoplatır ama öldürmez. Çünkü amperajı çok düşük olur vücut içinde fazla derine inemez. Gene de hissedilebilen bir elektriğin şakası olmaz.

Sayın Mumunal, açıklamalar çok uygun olmuş. Fazla söze gerek kalmamış. Sağolun.

Ozon gazı özellikle havada mikroskobik inorganik (cansız, toz gibi) partiküllerle karşılaştığında tekrar O2 ye ingirgeniyor ve tek kalan oksijen atomu partiküle yapışıyor. Partikül ağırlaşıyor küçüklük avantajını yitiriyor. Ya filtrelere takılıyor ya da yere iniyor. Havada asılı kalamıyor.

O3 eğer bir bakteri ile karşılaşırsa havada veya herhangi bir yerde, gene O2 ye ingirgeniyor ve tek kalan oksijen atomu hücre duvarınının yıkımına sebep oluyor. Bakteri özelliğini kaybedip işlevini yerine getiremez oluyor.

Merak ettiğim tam bu noktada, havada ki grip vrüsü O3 ile karşılaşınca ne oluyor ? Hücre duvarı yok.

Yani oksitlenecek bir lipit tabakası mevcut değilse mekanizma nasıl çalışıyor ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 22:39   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Merhaba sevgili arkadaşlar,bu konu hakkında herhangi birşey yazmayı düşünmüyordum ama sayın sarıcan arkadaşımızın ve sayın akınselcuk arkadaşımızın yazdıklarından sonra hala yazmamanında yanlış anlaşılacağı kanaatine vardım ve birkaç şeyde ben yazayım dedim.
Elektrik benim mesleğim biliyorsunuz. Yaptığım işler dolayısı ile yüksek gerilimle çok uğraştım 80-100 bin voltluk elektrostatik toz veya floc kaplamalarla ilgili tecrübelerim var.
Bu ünitelerin imalatı yaptım.
Birgün sarıcan arkadaşımız ozon cihazına ihtiyacı olduğunu söyleyince ben sana küçük bir ozon ünütesi yaparım dedim. ve birsüre sonra sevgili sarıcanın dilinden kurtulmak için bir ünüte yapmak zorunda kaldım.Sağolsun forumda bundan bahsetti sonra sevgili envor arkadaşımız doku kültürü çalışmalarında kullanmak üzere talepte bulundu. Birtanede ona yaptım. butürlü cihazlar internette çok benim yaptıklarımda onlardan çok değişik birşey değil.ancak sevgili akınselcuk un dediği gibi daha önceden elektronik imalat, makina imalatı gibi vs işlerle uğraştığım için alet yapmaktaki pratiğim biraz amatörlüğün dışındadır. Ne olursa olsun birşeyi fabrikasyon nitelikte yapmak isterim.En küçük bir elektronik devreyi bile mutlaka bir film teknolojisi, bir fotoğraf teknolojisi, bir serigrafi teknolojisi kullanarak yaparım zira bundan zevk alırım. Yani yaptıklarıma fabrikasyon bir yapı niteliği kazandırmayı severim. Taktir edersinizki birşeyden çok yapmak kolaydır.ama amatörce birer birer yapıldığında bazı zorluklar doğmasıda çok doğaldır. Elimden geldiği kadar gerek montaj gerek kalite olarak iyisini yapmaya çalışıyorum
Teorik olarak söylenenler doğrudur. Ozon yüksekgerilim deşarjından elde edilir. Deşarjın gerçekleştirildiği bölüm korona veya ozon reaktörü diye anılıyor. Yapımı teorik olarak çok basit olmakla birllikte yüksek gerilim yalıtımı, elektrot kalitesi ve harcadığı güç açısından önem taşır. Ozonu elde etmek önemlidir ama bunun devamlılığıda çok önemlidir. Elde edilen ozon miktarı harcanan güce bağlıdır ama aynı güçte 2 sistemden biri az biri çok ozon üretir olması cihazın randımanı ile alakalıdır. Velhasıl söylenenler doğru . Ozon elektrik deşarjından elde edilir, ama kullanılabilir bir seviyede ozon elde etmek samimiyetime inanın okadar kolay değildir. Deniyecek arkadaşlara başarılar dilerim aman dikkat.... Çarpılmayınız.

smnvrl beğendi.
Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-02-2011, 23:28   #23
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malbman Mesajı Göster
Bu nasıl bir iştir. Dün yazdığım mesajı göremiyordum. Bu sabah mesajım buradaydı. Şimdi yine yok. Birileri bizimle dalga mı geçiyor?

Bir de; moderatörler kendilerince geçerli bir nedenden dolayı bazı mesajları silmiş olabiliyor, ama en azından nezaketen de olsa "mesajınızı şu nedenden dolayı sildik" babında bir mesaj atsalar özele de biz de öğrensek mesajlarımızın neden silindiğini ve tekrar tekrar (silinecek) aynı mesajları yazmasak...
Araçlar>İnternet seçenekleri>Gözatma Geçmişi>Ayarlar>Geçici İnternet Dosyaları>Sayfayı her ziyarat ettiğimde seçili olsun

Bu yüzden mesajınızı var olduğu halde bir daha ki açışınızda göremiyorsunuz. Büyük ihtimalle . . .

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 01:46   #24
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,598
Galeri: 15
Sayın akınselçuk teşekkür ederim ilginize. Windows 7'de söz ettiğiniz sekmeler yok. Diğer bilgisayarımda xp kurulu sanırım orada var. Oradan bakacağım.

Size kolay gelsin.

malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 09:10   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-01-2009
Şehir: sakarya
Mesajlar: 263
Sayın Sarıcan merhaba,

İlk önce pistonların içine almış olduğunuz benzin karışımlı hava yani içinde oksijen bulunan hava oksijen olmazsa yanma olmayacaktır. Bu oksijen atomuna yüksek gerilim uyguladığınızda O2 ayrılır ve yanlız kalan O diğer O2 atamuna çekilerek O3 oluşturur yani ozon meydana gelir. Burada İçinde metan olması ya da başka herhangi bir hava karışımının olması orda karbondioksite dönüşüm olur o3 olmaz diyemezsiniz. Buradaki konu sizin ufaçık bir buji ateşlemesinde oluşturacağınız ozon miktarı bu miktar hiç konuşmaya gerek olmayacak kadar az. İşin diğer sıkıntısı O3 kesinlikle ısıya uygun değil hemen O2 ye döner buradada ısı olduğu için oluşan ozon hemen O2 ye dönüşecektir.

Gelelim enfeksiyon olduğunuzda kullandığınız su kesinlikle gargara yapılması uygundur.

Ama bilgim dahilinde hayatta kullanmanız taraftarı değilim ozonlu suyun içilmesi hakkında vucudumuzda bulunan serbest radikalleri fazla oksijen vererek oksitliyeceğinizin kanısındayım. Lütfen araştırmadan kullanmayın. Serbest radikallerin oksitlenmesi iyi sonuçlar doğurmayan hastalıkların zincirlemesini oluşturur.

seazone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 10:22   #26
Ağaç Dostu
 
Jezebel's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-02-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 8,681
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Volkan Kesici Mesajı Göster
İnternette satılan ozon jeneratörleri var. Ev tipi olabildiği gibi araba çakmağına takılabilenleri de var. 15-30tl arası da fiyatları. Bunlar işe yarar mı acaba?
Sayın Volkan Kesici,
link verirmisiniz acaba. İşe yarar bir aletse ben almak isterim.
Hakikaten ozon ürettiğini nasıl anlayacağız?
Bu ozonun ozon tabakasının tamiri için bir faydası olacaksa bunu tavsiye etmek ve yaygınlaştırmak lazım.
Saygılar.

Jezebel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 14:01   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 02-02-2011
Şehir: ege
Mesajlar: 282
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sayın Volkan Kesici,
link verirmisiniz acaba. İşe yarar bir aletse ben almak isterim.
Hakikaten ozon ürettiğini nasıl anlayacağız?
Bu ozonun ozon tabakasının tamiri için bir faydası olacaksa bunu tavsiye etmek ve yaygınlaştırmak lazım.
Saygılar.
jazabel
http://urun.gittigidiyor.com/Cicekci...QQidZZ35052088 bu bir örnek
http://urun.gittigidiyor.com/Ozonlu-...QQidZZ35066242
su için

genel olarak;

http://arama.gittigidiyor.com/?arama...asira=&sra=eda

maybach Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 14:22   #28
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi seazone Mesajı Göster
Sayın Sarıcan merhaba,

İlk önce pistonların içine almış olduğunuz benzin karışımlı hava yani içinde oksijen bulunan hava oksijen olmazsa yanma olmayacaktır. Bu oksijen atomuna yüksek gerilim uyguladığınızda O2 ayrılır ve yanlız kalan O diğer O2 atamuna çekilerek O3 oluşturur yani ozon meydana gelir. Burada İçinde metan olması ya da başka herhangi bir hava karışımının olması orda karbondioksite dönüşüm olur o3 olmaz diyemezsiniz. Buradaki konu sizin ufaçık bir buji ateşlemesinde oluşturacağınız ozon miktarı bu miktar hiç konuşmaya gerek olmayacak kadar az. İşin diğer sıkıntısı O3 kesinlikle ısıya uygun değil hemen O2 ye döner buradada ısı olduğu için oluşan ozon hemen O2 ye dönüşecektir.

Gelelim enfeksiyon olduğunuzda kullandığınız su kesinlikle gargara yapılması uygundur.

Ama bilgim dahilinde hayatta kullanmanız taraftarı değilim ozonlu suyun içilmesi hakkında vucudumuzda bulunan serbest radikalleri fazla oksijen vererek oksitliyeceğinizin kanısındayım. Lütfen araştırmadan kullanmayın. Serbest radikallerin oksitlenmesi iyi sonuçlar doğurmayan hastalıkların zincirlemesini oluşturur.
Sn. Seazone,

Ben benzin-hava karışımı dedim, oksijen yok demedim ki. Forum ortamında kimya dersi anlatır gibi havanın bileşenlerinden bahsetmek istemedim. İlgilenenler için havanın bileşenleri aşağıdadır.

Nitrojen (Azot) N2:%78,084
Oksijen O2:%20,946
Argon Ar:% 0,930
Karbondioksit CO2:% 0,034

Ayrıca ben yanma odasındaki oluşumu sebep sonuç ilişkisi olarak anlatmaya çalıştım. Yani direkt hava üflerseniz sonuçta oluşan gaz ozondur, benzin-hava karışımı üflerseniz oluşan gazın yoğunluğu karbondioksit olduğu için karbondioksit alırsınız dedim. Yoksa yanmanın kimyasal formulünü yazmak gibi bir niyetim yoktu. Yoksa oturup organik kimya bilgilerimi yenileyip benzinin kimyasal formülü artı oksijen ve bu kimyasal reaksiyonun bir aktivatör (Buji kıvılcımı) ile başlayıp sonuçta şu şu bileşenler ortaya çıkar gibi bir şeyler anlatmam lazımdı.

Kıvılcımın çaktığı anda yanma O2 oksijenin etkisiyle mi başlar, yoksa önce O3 oluşur sonra yanmayı o mu başlatır bilemem ama 30-40 derecede bile hemen bozunan O3 ozon gazı yanma odasında saliseler içinde oluşan 1000 derece sıcaklıkta nasıl oluşur ya da dayanır bilemem. Burada önemli olan egzostan çıkan gazın ozon olup olmadığı sanırım.

Diğerini tartışmak bu başlıkta fazla olur. Ama youtube' da evde ozon üretmeye çalışılan denemelerde buji ile yapılan sistemler var. Burada soruyu yanma odasında ozon oluşur mu? diye sormak belki gereksizdi. Belki Sn. akınselcuk' un endüksiyon bobini ile yaptığı devrede, kıvılcım atlatmak için direkt olarak bujilerden faydalanabilir miyiz? diye sormak gerekirdi. Yoksa bunca arabanın trafiğe çıkmasından kimse şikayetçi olmaz, tersine herkes egzos gazı havayı temizliyormuş diye sevinirdi.

http://www.youtube.com/watch?v=wJ-MT...eature=related

Ozonlu suyu gargara ve içmeye gelince, ozonterapi ile ilgili yaptığım araştırmalarda ozon uygulama yöntemlerinden biride ağızdan veya rektal yoldan ozonlu sıvı (ozonlu su veya yağ) uygulaması olduğunu görünce içmekte bir sakınca görmedim. Olaya ilaç mantığı ile yaklaşır ve ilaç gibi kullanırsanız hiç bir şey olmaz. Ben altı yıldır kanserle iç içe yaşıyorum. Bu yüzden sağlık konusunda biraz titizimdir. Bu yüzden yine de herkesin doktoruna danışarak karar vermesini öneririm.


Düzenleyen Sarıcan : 15-02-2011 saat 19:52
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 14:42   #29
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Jezebel Mesajı Göster
Sayın Volkan Kesici,
link verirmisiniz acaba. İşe yarar bir aletse ben almak isterim.
Hakikaten ozon ürettiğini nasıl anlayacağız?
Bu ozonun ozon tabakasının tamiri için bir faydası olacaksa bunu tavsiye etmek ve yaygınlaştırmak lazım.
Saygılar.
Sn. Jezebel,

O aletlerden yakın bir arkadaşımda gördüm. Buzdolabının içinde koku giderici olarak kullanıyorlardı ve çok memnunlardı. Pille çalışıyordu. Çok aradım ama bulamadım. Araba çakmağında çalışanlarında arabadaki kokuları (özellikle sigara kokusunu) gidereceğine inanıyorum. Bulabilsem ondan da almak isterim. Cihazların ozon ürettiği kesin, ben evde kullanıyorum zaten. Kokusundan kolayca ayırt ediliyor.

Havada veya sudaki bakteri ve mikroplarıda öldürdüğü kesin. Evde kullandığımız damacana suların dolum tesislerinde sular ozon ile dezenfekte ediliyor. Bu yüzden klor kokmuyor ve klora nazaran daha iyi bir dezenfektan. Çünki işini bitirdikten sonra hemen tekrar oksijene (O2) dönüşüyor.

Yalnız ozon tabakasının tamirine pek yardımcı olamıyor. Çünki daha oluştuğu andan kısa süre sonra oda sıcaklığında tekrar oksijene dönüşüyor ve geride bir atık veya iz bırakmıyor. Suda dayanım süresi sıcaklığa bağlı olarak 30 dakika kadar. Ancak daha uzun dayanım için zeytinyağı veya muhtelif bitkisel yağların ozonlanıp buzdolabında saklanması kaydıyla uzun süre dayandığını biliyorum.

kasap.94 beğendi.
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2011, 15:55   #30
Ağaç Dostu
 
Volkan Kesici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2010
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 103
http://www.dealextreme.com/p/automat...ell-away-14240

Bu sitede bir sürü model var. Fiyatları da uygun. Tabi performansları nedir bilmiyorum.

Volkan Kesici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
jeneratör yapmak, ozon, sterilizatör

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024