agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-04-2011, 13:24   #1
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Bu sistem çalışır mı?

Name:  1111.gif
Views: 2052
Size:  21.9 KB

Selam arkadaşlar.
Yukarıda sucul bitkiler için düşündüğüm bir sistemin temsili resmini çizdim. Şuan torf, cocopeat ve kayayünü içerisinde besin dolaşımı olmadan yani tek doz veya kuruduğunda spreyleme şeklinde besin vererek sucul bitkiler yetiştiriyorum. Bu şekilde birkaç problemim mevcut.

Su ve nem olduğu için fazlası ile yosun sorunu yaşıyorum. Ayrıca durgun su neticesinde çürümüş ortam daha çok oluyor. Bitkilerim ise genellikle ışık ararcasına uzuyor ve yaprak küçültüyor.

Bu sistem ile hem havalandırılmış bir su hem de besin açısından doygun bir ortam hazırlamayı umut ediyorum. Sucul bitkiler de su altında kalarak yaprak formlarını değiştirmek zorunda kalmayacaklar.

Bu sistemi eleştirecek olsanız neler diyebilirsiniz? Sistem malumunuz balkon veya güneş alan bir yerde çalışmak zorunda. Yosun problemi ne durumda olur? Su çürüyerek bitkilere zarar verir mi? Kökler yeterli oksijen alabilir mi?

Dipnot: Su girişleri ve çıkışlarında filtre v.s. ekipmanlar elbet olacak.

Vakit ayıran arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Saygılar


Düzenleyen malina : 26-04-2011 saat 14:48 Neden: Fotoğraf eklendi
Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 13:59   #2
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 493
-torf (humus),agaç kabuğu ek bir besin getirisi yok. ağaç kabuğu kullandıgın ağaca göre ph ve çürüme durumu değişir. buna göre azot miktarındaki azalma miktarıda değişir. ek olarak yapraklarda ağaç kabugundaki gibi durum söz konusu.

direkt gübre ve havayı sucul bitkilerin oldugu kısıma vermen senin çizdiğin planına göre daha olumlu olur.

sucul bitki yetiştirmediğim için tecrübem yok ançak ışık yogunlugu yosun oluşumu tetikliyor.

the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 14:49   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
Galeri: 88
Fatihsahin07,
Fotoğrafları başka yere yükleyip buraya link vermenize gerek yok, foruma yükleyebilirsiniz.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 16:11   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Sayın The mc,
Bahsettiğim sistemde hidroponik yetiştirmeye uygun gübrelerden kullanmayı zaten düşünüyorum, şuanki sistemimde de kullanıyorum. Yetiştirdiğim bitkilerin büyük çoğunluğu sık ormanlarda, dere kenarlarında veya bataklıklarda hem su altında submers hem de su üstünde emers yaşayabilen, narin bitkiler. Yani kısaca aşağıda fotoğraftaki gibi bir ortamı en iyi şekilde taklit etme amacındayım. Tam taklit edememe sebebim, plastik kaplar ile kısıtlı bir ortamda durgun suyun getirdiği dezavantajlar, akarsuyun olmaması neticesinde oksijensiz kalan kökler ve besinlerin genellikle yosunlar tarafından tüketilmesi.

Bunu şuan için alt-orta seviyede başarabiliyorum, orta-üst seviye benim için son derece yeterli olacaktır.
Name:  habitatkp0.jpg
Views: 1269
Size:  60.7 KB
Sn malina kusura bakmayın, farklı forumlar farklı sistemler kullanıyor. Buranın sistemini unutmuşum, uyarı ve düzeltme için teşekkür ederim.

Saygılar

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 17:45   #5
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Fatihsahin07,

Yetiştirmek istediğiniz bitkiler akvaryum içinde büyüyebilen bitkilerse hiç üsteki depoyu kullanmadan normal bir akvaryum kafamotoru ile suya oksijende katarak bitkilerin bulunduğu tanktaki suyu devridaim yaparak suyu havalandırabilirsiniz. Akvaryum tankına koyacağınız suyu bizim toprksız tarımda kullandığımız besin stoku ile çözebilirsiniz.

Ya da yine çift depo yapıp besin eriyiği dolu olan depoyu bitkilerin bulunduğu deponun altına yerleştirip gün ışığı ile temasını keserseniz yosunlaşma olayını minimuma indirebilirsiniz. Örnek olarak bizim domates veya marul yaptığımız sistemlere benzetebilirsiniz. Alt depodan aldığınız suyu bir akvaryum pompası ile üst depoya basıp bir taşkan vasıtası ile tekrar alt depoya dönmesini sağlayabilirsiniz. Güneşi sadece ihtiyacı olan sucul bitkileriniz görsün yeter.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2011, 19:08   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Suda eriyen bitkinin alabileceği formdaki besinler sucul bitkide de işe yarar. Ama torfdan süzülüp gelen su bir besin çözüp gelsede çok ranbl olmaz. Çünkü torf içinde organik madde var ve hava ile bakterilerin çalışıp besin üretmesi gerek, torf bu işi su içinde yapamayacaktır. Suyu filtre etmekten başka bir işe yaramaz. Ağaç kabuğu, cocobit ve kaya yününün besinlik bir durumu zaten yok. Sadece suyu filtre ederler. Tabi sizin çizdiğiniz sistem için konuşuyoruz.

Sarıcan' ın da dediği gibi sanki ikinci bir depoya ihtiyaç yok gibi. bitkilerin olduğu tanktaki suyu besinle takviye edip motorla çevirin. Çevrimi yaparken balık varmış gibi oksijen verin. Grek su motoruna venturi ve gerekse hava motoru ile.

Bu bitkilerin hiçbirine çok canlı direk vuran güneş ışığı gerekmez. Ortamın bol aydınlık olması yeterli. Güneşi direk almayan ve sürekli akan bol hareketli bir suda yosun işi çok daha yavaş olur.

Bitki türlerini internetten tam olarak teşhiş edip gelişimlerine zarar vermeyecek şekilde asitlik dengesini yosun gelişimi aleyhine çevirebilirsiniz.

Su Ph seviyesini 6 da tuttuğunuz zaman alg oluşumu çok yavaşlar. Büyük ihtimalle sucul bitkilerden 6 Ph a hassas olan da yoktur. Sucul bitkilerin büyüme ortamları yani ağaç dipleri vs. yerler düşünüldüğünde genelde ortam asidik olur.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 09:10   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Sn sarıcan ve Sn akınselcuk verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu durumda mevcut sistemi iyileştirme yoluna gitmem gerekiyor. Şuan, sepet saksılar içerisindeki torf ve kayayünü ve cocopeat ile emers formda büyüyorlar. Yüksek ihtimalle kayayünü içerisinde emers şekilde yetiştirmeye de devam edeceğim.

Peki, kayayünü içerisinde besin çözeltileri kullandığımda, EC değerinin bir önemi olmayacak değil mi? Besin bir defa veriliyor ve besini verirken içeriğinden tuzluluk oranını aşağı yukarı tahmin etmek mümkün. PH'ın zararlı seviyelere gelmesi muhtemel midir? Kaya yünü içerisinde nasıl bir yol izlenmelidir?

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 11:53   #8
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Fatihsahin07,

Yetiştirme ortamı olarak hydroton düşündünüz mü hiç? Sizin için uygun olacağını düşünüyorum. Bitki kökleri kolaylıkla ayrılabildiği için bakımınız ve transferinizde çok kolay olur. Aslında yetiştirdiğiniz bitkilerden bir kaç kare fotoğraf ekleyebilseniz daha faydalı tartışabiliriz.

hyponica ile Hidroponic (su kültürü) arasında fark var mı?

Bu başlığı bir inceleyin isterseniz. Belki işinize yarayacak bir şeyler bulabilirsiniz.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2011, 13:50   #9
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Sn Sarıcan,
Hydrotonu düşündüm fakat taneleri iri olduğundan sucul bitkilerin gereksinimini karşılayamıyor. Aradaki boşluklardan ötürü susuz kalıp ölüyorlar. Kendi imalatım propagatorler (mini sera) ile yetiştiriyorum ve ortam çok nemli olmak zorunda. Aşağı yukarı aeroponik yetiştiricilikte ki kök ortamı bu bitkilerin yaprak kısmında olmaı ve kökler su veya çok ıslak materyallerde olmalı. Bunu da kayayünü ve cocopeat sağlıyor. Kayayünü ve cocopeat ayrıca kökün hava gereksinimini de sağladığından havamotoru ihtiyacını da ortadan kaldırıyor.

Bitkilerden bu akşam birkaç fotoğraf çekip gönderirim elbette. Başlık için de ayrıca teşekkür ederim.

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 21:27   #10
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Kusuruma bakmayın, dün söylediğim gibi fotoğrafları yükleyemedim, bugün gönderiyorum. Saygılar,
Name:  1.jpg
Views: 1151
Size:  57.8 KB
Name:  2.jpg
Views: 1156
Size:  57.6 KB
Name:  3.jpg
Views: 1139
Size:  61.6 KB
Name:  4.jpg
Views: 1150
Size:  55.4 KB

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2011, 23:25   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın Fatihsahin07,

Akvaryum sitelerinde agaclar.netteki paylaşımı bulamazsınız. Büyük ihtimalle bu tür bitki yetiştirciliğine heveslendiniz ama yol yöntem konusunda takıldınız. Kendimi bildim bileli akvaryum sahibiyim. Akvaryumda otu da çok severim. Chikletlerimle bile ot yetiştirebiliyorum. Onlar yiyor otlar büyüyor. Bitiremediler 3 senedir. Çünkü akvaryumun su dengesi ve ışığı otlara çok uygun.

Daha önce de dediğim gibi bu bitkilere direk güneş ışığı gerekmez. Kök bölgesi pH deresi 6 olduğunda yosun sorununuz kalmaz. Size özel bir sistem gerekmiyor. 1 metrelik bir akvaryumda submers büyüteceksiniz.

50 cm yükseklikteki akvaryumun tabanına 10 cm bir yükselti yapın. Bir sehpa koyun. Tabanda su olsun. Sehpa üstünde cocobit uygun olur. Su seviyesi tabanı geçsin ve cocobit kalınlığının yarısına kadar gelsin. Akvaryumun üzerini kapatın. Nem kaçmasın. 2 büyük(çift pompalılardan) hava motoru alın. Tabandaki suya dört hortum indirin hava taşıyla havayı verin. Suyunuza bizim burada kullandığımız gübre kitlerinden suya eritin. EC yi düşük ayarlayın 1,5 en çok 2 gibi. Ph 5-6 arası olsun.

Akvaryum ışıklı bir yerdeyse ilave ışık gerekmez ama ışığınız yetersiz geliyorsa akvaryumun üzerine bir flerosan takabilirsiniz ama ışığı fazla kaçırırsanız pH derecesine rağmen yosun problemi başlar. Ben şerit led beyaz ışık kullanıyorum. Ancak ledler üzeri kaplı olanlardan. Suya dayanmaları lazım.

Akvaryum içi neminiz % 70 lerin altına düşmemeli. Akvaryuma bir de derece koyun. Akvaryum derecesi değil. Bir laboratuar malzemesi satan dükkan bulun ve hassas bir derece alın. Kırmızı mürekkeplilerden. Ya da dijital dış derece. Probunu akvaryum içine konuşlandırabileceğiniz iri rakamlı bir şey. Bu dijitallerin nem ölçerlileri de olur.

10 günde bir suyunuzun pH derecesini ve EC sini ölçün ilk günkü gibiyse ellemeyin değilse bir iki müdahele ile eski haline getirin sonraki günlerde suyu değiştirin.

Emers için tabana sehpa koymayın. Su Ph derecesini 6 dan aşağı düşürmeyin. 6 da sabit tutmaya çok özen gösterin. Suya gene dört koldan hava verin. Devridaimle suyu çok fazla karıştırmaya lüzum yok. Su EC sini daha düşük ayarlayın. 1 en çok 1,5.

Ama aslında sizin için özel bir karışım gerekli. Bizim gübre kitleri sizin için çok ideal değil. Uygun ama ideal değil. NPK sı daha düşük mikrosu biraz daha canlı bir karışım daha uygun olur.

Eğer bu bitkilerin yetiştriciliğini yapacaksanız EC metre , pH metre ve gübre kitlerine ihtiyacınız var demektir. Balık ve yemleme olmayacağından sırf suyla büyüyemezler.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 08:25   #12
Ağaç Dostu
 
tabiat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-05-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 605
Galeri: 2
Sn Akınselçuk,
hayatımda hiç akvaryumla uğraşmadım ve bu yetiştirilecek bitki grubu ile de hiç deneyimim olmadı ama yazınızda öyle ince teknik detaylar vermişsiniz ki ben bile anladım. İşte bu sitede bu başıma çok geliyor. Bir şey okurken '' yaa bu birgün lazım olursa bundan daha iyi açıklama bulamam bunu not alıyım'' diyorum. Sümenin üstü konu başlıkları ve mesaj nolarıyla doluyor, sonra kayboluyor. Çok kıskanıyorum şu print alıp düzenleyerek ağaçlar net albümü oluşturan üyeleri.
Lafı uzatmayayım. Sadece teşekkür etmek istedim. Sağolun, varolun.

tabiat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2011, 08:45   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 27-06-2009
Şehir: Antalya
Mesajlar: 34
Evet akın bey aynen dediğiniz gibi, Kanada'da bile bu bitkileri yetişriebilen varsa Türkiye'nin en tropik iklimli şehrinde neden olmasın diye başladım. Projelerde iyi gidiyor gibi, şuan için ticari bir girişimim yok. Akvaryumum içindeki submers ortam ile balkondaki 3-5 plastik kap içerisindeki emers ortamlar dışında bir girişimim mevcut değil.

Emers ortam benim işime daha çok geliyor çünkü Antalya'da oturma odamdaki akvaryum bile 32 dereceyi görebiliyor. Akşam klima açılınca biraz düşüyor. Ayrıca submers koşullarını sağlamak elektrik açısından dezavantajlı. Emers'te bir nebulizer ile soğutma sağlanabiliyor veyahut fıskıye ile su püskürtmede yeterli. Bu bitkiler zaten sucul, hoşlarına gitmeyecek bir durum değil. Bulundukları ortamlarda zaten yazın hergün yağmur yağıyor.

Gübre konusunda Kudret Bey'den yardım istedim, sağolsun yardımlarınım esirgemedi. Ticari hidroponik gübrelerden alacaktım fakat sonra vazgeçtim. Tarım Kredi kooperatiflerinde birçok çeşit gübre var. Onlardan 1 litrelik NPK, 1 Litrelik mikro gübre alırsam (mikrolar da yine demir, çinko v.s diye ayrı ayrı bulmakta mümkün) işimi görecek. Kudret Beyin gönderdiği besin eriyiği şuan için yeterli geliyor.


EC metre alacağım, ebayde satılanlardan sipariş edeceğim. PH metre almayı düşünmüyorum, PH kağıdı çok daha ucuz. 80 tane alıp makasla ikiye kessek 160 yapıyor hergün ölçsem 5 ay gider. Elektronik PH metrelerin prob ve calibre maliyetleri var ve henüz profesyonel hatta amatör bile değilim.

Emers olarak kayayünü içerisinde bitki besinleri ile yetiştiricilik hakkında paylaşabileceğiniz bilgiler varsa onları da duymak isterim.

Ayrıca bilgilendirmeniz ve yardımlarınız için de çok çok teşekkür ederim.

Saygılar

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:28.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024