agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 25-05-2010, 09:23   #1
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Topraksız Tarım Denemelerim

Merhaba,

Öncelikle forumda bilgilerini paylaşan herkese teşekkür ederim.

Daha önce pek tarım ile ilgili tecrübe yaşamadım. Topraksız tarım ile tesadüf eseri internet ortamında tanıştım. Yaklaşık 2 aydır konu ile ciddi anlamda ilgilenmekteyim ve pekçok kitap ve yazı okudum. Sanıyorum bu bilgiler doğrultusunda epey yol aldım. Endüstri meslek lisesinde sıhhi tesisat üniversite de tasarım eğitimi aldım. Bu nedenle çalışmalarımı yaparken beceri anlamında çok fazla zorlanmadım.

Benim yapmış olduğum sistem Aeroponic sistem. Yani bitkilerim herzaman suyun içerisinde değil. Günün belli saatlerinde belli aralıklarla besin karışımımı bitkilerimin köklerine sprey şeklinde veriyorum. Kullandığım malzemelerin neredeyse tamamını internet üzerinden (yurtiçi ve yurtdışı) satın aldım.

Sistemimde şuan yatay olarak hazırlanmış bölümde 14 adet bitki (domates, salatalık, biber ve kiwano) mevcut. Dikey olarak hazırladığım bölümde ise 10 adet çilek mevcut.

Kullandığım malzemelere gelince; Su pompalamak için 0,17Hp gücünde mini hidrofor kullanıyorum oldukça sessiz ve şimdilik işimi görüyor. Hidroforumu gün içerisinde 1 saat arayla 2 dakika çalıştırıyorum. Bunu sağlamak için ise alman malı bir timer kullanıyorum. Bitkilerim Ø160 mm PVC borular üzerine delikler açarak yerleştirdiğim file saksılarda bulunuyor. File saksılarımın içerisinde Hidroton kullanıyorum. Ø160 mm olan ana borularımın içerisinde de 20 mm temiz su boruları var ve bu boruların üzerinde su püskürtmek için özel olarak hazırlanmış olan nozullardan kullanıyorum. Bu nozulların ağızları çok ince ve bunların tıkanmaması amacıyla 1 adet pislik tutucu filtre kullanıyorum. Şimdiye kadar henüz tıkanma yaşamadım. Bitkilerimi General Hydroponics tarafından geliştirilen Floranova adlı sıvı organik gübre ile büyütüyorum.

Ph ve EC ölçümleri için Ebay üzerinden satın aldığım dijital metreleri kullanıyorum. Ph düşürücü olarak ise Sitrik asit (limon tuzu) kullanıyorum.

Sistemimi ilk önce evimin balkonuna kurdum. Ancak İzmir de henüz yaz gelmemiş olmasına rağmen sıcaklık kontrolünü sağlayamadım ve sistemimdeki su sıcaklığı 30C dereceği geçti. Bu nedenle özellikle çileklerimin kökleri ciddi anlamda haşlandı. Acil olarak sistemimi sökrerek evimin bahçesine taşıdım. Bahçeye kazdığım çukur içerisine boruları yerleştirdim ve kısmi olarak toprağa gömdüm. Şuan için su sıcaklığı 22 - 24C derece arasında. Çileklerimin bir kısmı kendine gelir gibi oldu ancak hala kendini toparlayamayanlar var.

Sistemdeki bitkilerim;
Domatesler, tohumdan yetiştirdiğim değişik türlere ait. Şuan iki tanesinde tomurcukarlar var.
Salatalık, 1 adet. Ülkemizde pek fazla üretilmeyen daha çok Avrupa ülkelerinde üretimi yapılan bir tür. Salatalıkların boyları genellikle 30 cm civarında oluyor. Bunu da tohumdan yetiştirdim. Ancak tohumunu alırken farketmedim F1 tohummuş. Şuan üzerinde salatalıklar belirmeye başladı.
Biber, 3 adet var. Bunları da tohumdan yetiştirdim. Tam kendilerine geldikleri sırada minik çekirge gibi zıplayan yeşil bir böcek tarafından hırpalandılar.
Kiwano, 1 adet. Forumdan Sn. Adem beyden temin ettim. Deneme amaçlı sisteme aldım ve şuan iyi bir gelişim gösteriyor.

Ph genellikle 6 - 6,5 arasında. EC ise 2,00 - 2,10 civarında duruyor. Zararlı böcekler için ilaç kullanmak istemediğimden dolayı sarı yapışkan bantlar kullanıyorum. Uçan böcekleri gayet başarılı bir şekilde yapıştırarak yakalıyor.

Bitkilerim şuan olarak gayet iyi bir gelişim gösteriyorlar. Salatalık ve kiwano yaprakların sarı benekler var. Nedenini bir türlü çözemedim.

Sistemimin fotoğraflarını akşama doğru yüklerim.

oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 13:36   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-04-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 41
Sn. oxygene,
Sisteminiz hayırlı olsun, resim gönderme fırsatınız olursa gelişmeleri biz de takip edebiliriz.
Bitkilerinizi General Hydroponics tarafından geliştirilen Floranova adlı sıvı organik gübre ile büyüttüğünüzü yazmışsınız. Bu ürünün tamamıyle organik olduğuna eminmisiniz? Kataloglarında organik ürün olanları özellikle belirtmişler ancak bahsettiğiniz ürünü "saf mineral ve doğal katkı maddeli" olarak sunmuşlar.
Eğer gerçekten organik ise evde bunu kullanmayı düşünebilirim.(tabi fiyatına henüz bakamadım.)

nbugay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 18:58   #3
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Sn. nbugay,
Ürünü aldığım arkadaşlarada sormuştum kesinlikle organik olduğunu söylediler. Ama kesin bir şey de söyleyemem. İçeriği hakkında. Alırken organik diyerek aldık.

Sistemim genel olarak bu şekilde. Gün içerisinde işte olduğum için ph seviyesinde artışlar oluyor. Bu gün işten geldiğimde ph 7.60 civarındaydı. Resimlerde de görüldüğü gibi salatalık ve kiwanoda hafif sarı benekler var. Uzman arkadaşlar bunun neden kaynaklandığı konusunda yardımcı olurlarsa çok seinirim.





oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 20:08   #4
Ağaç Dostu
 
Volkan Kesici's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-01-2010
Şehir: Çorlu
Mesajlar: 103
Aynı durum benim salatalıklarımda da olmuştu, sonra kendi kendine düzeldi. Saksılarınız daha küçük te olabilirdi diye düşünüyorum. Sisleme direk köklere yapılırsa daha iyi olabilir. Bu saksılarda köklerin dışarı çıkması uzun zaman alır.Ben de "ebb and flow" sistemde aynı boy saksılar ve hydroton kullanıyorum. Biberlerimin boyu 50cm civarı ama kökler daha dışarı taşmadı.

Volkan Kesici Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 20:20   #5
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Köklerde bir sorun yok salatalığın şuan 50cm civarında kökü var kiwanoyu ise yaklaşık 10 gün önce sisteme dahil ettim ve onun köküde saksıdan 7-8cm dışarıya çıktı.

oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-05-2010, 21:03   #6
Ağaç Dostu
 
Delimus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-05-2009
Şehir: Adana-Nernek Köyü
Mesajlar: 757
Humik asit kullanmanızı tavsiye ederim,kök uzamasında etkili oluyor.Ben toz halini kullandım her hafta, besin eriğine karıştırdım belirtilen dozda.

Delimus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2010, 08:57   #7
Ağaç Dostu
 
oxygene's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2010
Şehir: İzmir
Mesajlar: 130
Bu sabah bağzı domateslerin yeni çıkan yapraklarında renk açılmaları oluştuğunu farkettim. Konu ile ilgili biraz araştırma yaptığımda bunun demir eksikliğinden kaynaklanabileceğini öğrendim. Ancak tam emin değilim. Uzman arkadaşlar inceleyerek bunun nedeni hakkında bilgi verebilirlerse çok sevinirim. Bu durumun çözümü hakkında da bilgiye ihtiyacım var.




oxygene Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2011, 10:05   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 8
Sayın oxygene,
Biraz geç oldu ama domates yapraklarınızı gördüm orta kısmı değilde kenardaki yapraklarda ki nokta nokta renk açılması kırmızı örümcek zararına benziyor, zararlı yapraklarda emgi yaparak renk açılmasına sebep oluyor,isterseniz ilaçta önerebilirim,bu yıl ki yetiştiricilikte karşılaşabileceğiniz bir problem çünkü, iyi çalışmalar..

zencefil1708 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2011, 14:24   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2010
Şehir: Sakarya
Mesajlar: 8
Kireç-Kükürt bulamacı: İnsektisit, akarisit ve fungisit etkisi bulunmaktadır. Meyve ağaçlarında kabuklu bitleri baskı altına aldığı saptanmıştır.
Alkol spreyi : 1-2 fincan %70'lik isoprophyl alkol ¼ su ile karıştırılarak kullanılır. Seyreltilmemiş alkol kullanımı bitki için risklidir. Afitler, beyaz sinek, tripsler ve unlu bite karşı uygulanmaktadır. Bir insektisidal sabunla karışımında prospektüs dikkate alınmalıdır.
Tuz spreyi : Pieris rapae ve kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4.5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır.
İnsektisit etkili sabun spreyi : 2.5 çorba kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 lt su ilave dilerek karıştırılır
Bitkisel yağ : 2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.
Organik pestisitlerin doğada çabuk ayrıştığı unutulmamalıdır. Buna bağlı olarak uygulamaların tekrarlanması gerekmektedir.
Kaynak:www.bizimbahce.net

zencefil1708 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-02-2011, 13:19   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-02-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 243
merhaba sayın oxygene:

e ger uygun gorursenız bende sızın topraksız trım denemelrı baslıgınızın ıcerısınde kendı calısmalarımı yayınlayabılırmıyım fazlabaslık acarak kırlılık ve kafa karıstııcı sayfalar yaratmamak nıyetındeyım sayet ızın verırsenız.

thempest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024