agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2009, 14:50   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Murats / Deneme Hydroponic Domatesler

Herkese merhaba;
Alternatif tarım sistemleri araken agaclar.net sitesiyle tanıştım zaten bu kadar içerikli başka bir site de bulamadım açıkcası.
Balkonda hydroponic denemesi yapmaya karar verdikten sonra internet üzerinde yaptığım araştırmalar sonucunda deneme amaçlı domates yetiştirmeyi planladım.
Resimlerde de göreceğiniz gibi sistemi çalıştırdım artık sırık domateslerin günlüğünü tutuyorum diyebilirim.Agregat olarak işlenmiş kil kullandım, voil içindeki fidelerin bardakta sallanmadan durmasını sağladı, direk voili de strafor deliğine saplayabilirdim ama şekilsiz dururdu. Boş olan saksıya da dün aldığım dolma biber fidesini yerleştirdim. Bu işi başarırsam kışın daha komplike bir sistemi evin içinde hazırlamaya niyetim var, ışıklandırmalı ısıtmalı bir sistem olacak "eğer eviçi işlerinden izin alabilirsem ****** "
Kullandığım saksılar 1,5 lt sıvı alabiliyorlar ve çift çıkışlı hava motorumdan 4 saksı için 4 hava taşına 24 saat hava veriyorum, balkoda güneş ışığı sıkıntısı olduğundan güneş ışığını nasıl yönlendirebilirim onu araştırıyorum, yansıtmak kolay ama ısının artmasına sebep oluyor. Umarım bunu da çözerim.
Domatesleri sıvıya haftasonu pazar günü yerleştirdim, yerleştirmeden önce suyun PC ve EC değerlerlerini ölçmedim ama şişe su kullandım eğer üzerinde yazan doğruysa PH 6,95 fena sayılmaz sanırım. PHı daha düşük 6,5 su buldum, sıvı değişiminde onu kullanacağım, bu saksının içindeki sıvıyı nasıl boşaltacağımı bulduktan sonra demek daha doğru olacak.
zaman zaman sıvılardan örnek alıp şirkette PH ve EC ölçen cihazlarla ölçümlerimi yapacağım.
Kaynak olarak kullandığım kitap ise Amerikada yayınlamış olan "How To Hydroponics 4th Edition" satın almak isterseniz internet üzerinden sipariş verilebiliyor ama download edebileceğiniz yerlerde varmış arkadaşım arkadaşı söyledi
Herkese kolay gelsin.


Düzenleyen murats : 27-05-2009 saat 14:31
murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2009, 17:53   #2
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Murats,

Topraksız tarım ailesine hoş geldin. Emeğine sağlık çok uğraşmışa benziyorsun ama biraz hoş geldin eleştirisi yapalım istersen. Saksıların çok güzel yalnız hacimleri domates için küçük.

Ben başlangıçta 2,7-2,9 litre hacmi olan pimaş borulardan yaptığım paralel saksıları kullanmıştım. Birde 5 litrelik turşu kavanozu kullanmıştım. Paralel saksılardaki domateslerim hastalandı ve hepsini kaldırdım.

Turşu kavanozunda olanın boyu 2,5 metreyi geçti ama ben onunda meyve gelişiminden memnun kalmadım. Hala üzerinde 4 - 5 adet meyve var ama bugünlerde onuda arkadaşlarla tartışıp kaldırmayı düşünüyorum.

Sadece neler olduğunu gözlemlemek için kurduğun sistemi kullanabilirsin ama ilerde küçük geldiğini anlayacaksın. Saksıların şeffaf değil bu yüzden ayrıca dışını kaplamana gerek yoktu. Kendi rengi daha güzelmiş. Ben fideleri direkt strafora sıkıştırıp kökleri serbest olarak sıvıva temas ettirmiştim. Belki bardakta hydrotona koymak daha iyi olabilir.

Birde ben Kasımda başlayıp bütün kış uğraşmış, fideler hastalanınca Nisan ayında kaldırmıştım. Umarım mevsim avantajından dolayı sen başarılı olursun. Belki bende cesaret bulu tekrar kurarım paralel saksılarımı. Bu yüzden sıkı takipçin olacağım. Başarılar diliyorum.

Su seviyesi için koyduğun pipet şamandralar güzel olmuş ama bu tip saksılarda biraz fantezi. Daha büyük ve akan su kültüründe daha önem kazanıyor. Durgun su kültüründe kökleri görmek için sık sık bakacaksınız, bu arada da su seviyesini zaten göreceksiniz ama kalsada olur. İki gün sonra elinize takılmaya başlayınca kendiliğinden görevi biter zaten.

pH ve EC kontrolünü sakın atlatma. Saksı hacmi küçük olduğu için sıvının nitelik değişimi çok hızlı oluyor ve fide hemen etkileniyor. Bu yüzden evde kontrol edebileceğin bir sistem geliştirirsen iyi olur. Dört adet saksın var, işyerine dört adet numune sıvı götürüp dört adet test yapmak ve bunlarıda kayıt altında tutmak zorunda kalacaksın. Azalan sıvıyı takviye etmek zorunda kalacaksın, hemen ölçmen gerekecek. Biraz zorlanırsın.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 08:57   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Teşekkürler Sarıcan hocam,

Saksıların ufak olduğunun bilerek kullandım diyebilirim, işin nasıl yürüdüğünü görmek için yaptığımdan çok dert etmedim. Tabi o kadar uğraştan sonra 1-2domates dalında görmek güzel olabilir, çok yetersiz kalırsa büyetebilirim. Saksının rengiyle ilgili olarak, siyah renk içerdeki sıvıyı ısıtıp ec değerini çok fazla saptırabileceğeni düşündüğümden beyaz serigrafi etiketiyle sardım. Ne kadar etkili olabileceği tartışılır tabi ama sarmakta bir zarar da yoktu

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 10:13   #4
Ağaç Dostu
 
Acarextt03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İstanbul & 57
Mesajlar: 502
Galeri: 7
Fantastik ve güzel bir çalışma olmuş... Inşallah umduğunu bulursun..
Zaten bir çoğumuz hobiden başlayıp zamanla yaşayarak öğreniyoruz...
Sende zaman içerisinde sn. Sarıcanın eşleştirilerine hak vereceksin... Kolay gelsin...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 12:24   #5
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Sn. Sarıcan, forumda sizin, Sn. Envor'un ve Sn. Kudret Tezel'in yazılarını oldukça fazla okuduğumdan hocam diye hitap ettim umarım bir sakıncası yoktur.
Domatesleri sisteme bağlayalı 2 gün olmasına rağmen yaprakların uçlarından erimeye başladıklarını farkettim, nasıl tarif edebilirim bilemiyorum fotoğraf olmadan ama, yaprak içleri etli olmasına rağmen uçları oldukça inceldi. Panikle köklerinde bir sorun olabileceği aklıma geldi ve eriyikten 1/2 litre çıkartıp aynı miktarda su ekledim. Kudret beyin zamanında verdiği reçeteye göre besin eriyiği hazırlayamadığımdan, eminönünde satılan sıvı bitki gübrelerinden 2 farklı tip ve Aydında kayınpederimden aldığım toz gübreyi sulandırak 3 farklı eriyik elde ettim. 3 saksıda farklı eriyik içinde. Yukarda anlattığım sorun farklı gübrelerde de gözlenebiliyor. Eriyikten kaynaklanıyorsa eğer hepsinde neden var ? Ya da 3 farklı çeşit olsada 3 ünde de bu hasarı yaratacak ne olabilir. Gübrelerin NPK oranları 8-10-13 diğeri 4-5-6 bir diğeri ise 20-20-20. Bunların hiçbiri değilse, sistemi hazırlayıncaya kadar domates fidelerim evin içinde 3-4 gün kadar durdu, yer değişiminden dolayı saçmalamış olabilirler mi ? İstanbul geceleri soğuk geçiyor hala. Çok bilinmeyenli denklem gibi sordum soruyu kusura bakmayın derdimi en anlaşılabilir şekilde anlatmaya çalıştım.
Teşekkürler.

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 13:44   #6
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sevgili Murats,

Sorsam EC değeri de söyleyemeyeceksin herhalde. Alt yapıyı oluşturmadan bu kadar aceleye ne gerek vardı? Bence topraksız tarımda topraksız tarım gübresi (kiti) kullanmalısın. Bahsettiğin gübrelerin hepsi topraklı tarımda kullanılan takviye gübreler.

Yani toprağın içinde bir miktar elementlerin var olduğu farzediliyor ve ilave olarak o gübreler takviye ediliyor. Halbuki su içerisinde fidenin işine yarayacak hiç bir şey yok. İçme suyunun EC' si 0,6 civarında.

Bitkinin ihtiyacı olan elementlerin tamamını belirli bir formülle ayarlanmış topraksız tarım kiti ile bitkiye vermezsen bacaklardan biri veya bir kaçı eksik kalır ve sen hangisinin eksik olduğunu da bilemezsin.

Senin kullandığın gübrelerin sadece N-P-K oranlarını söylüyorsun. Nerede Ca, Mg, Zn, S, Cu, Fe, B, Mo. Hangi gübre ile sağladın azot-fosfor ve potasyum dışında kalan elementleri ve ne kadar sağladın?

Birde üstüne üstlük bir takım gübreleri eritip suya ilave ettiğini yazıyorsun. Elinde bir formülün varmıydı? Ben şu gübreden şu kadar koyarsam 1,5 litre suyun içinde ppm cinsinden şu elementler var olacaktır diye bir hesap yaptın mı? Yoksa el terazi göz mizan bocamı ettin suyun içine.

Sen en iyisi bir kaç gün ara ver. Kudret Bey' den domates için besin kiti ve kendi imalatı olan EC metreden al. Yeni domates fidesi bulursun veya elindekileri yaşatmaya çalış. İşe başlarken düzgün başlaki sonuç başlangıcından belli olmasın. Neyse tecrübe denilen şey böyle kazanılıyor zaten.

Sana bu kadar şeyi yazdım, aslına bakarsan bu sene bende başarısız bir sezon geçiriyorum. Daha öğrenecek ve yaşanacak çok şey var. Moralini bozma. Kolay gelsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 13:53   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
O zaman şöyle yapıcam deneme yamulmayla gittiği yere kadar götürcem ki bu uzun sürmez diye tahmin ediyorum, daha sonra düzgün eriyik bulup onunla tekrar denemeye devam edicem.
Kudret beyin eriyiği dışında önerebileceğiniz başka gübreler var mı ?

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 13:56   #8
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bizim forumda iki arkadaşımız var. Birde Sevgili Envor hazırlıyor ama sen Istanbuldasın daha rahat ulaşırsın diye sana Kudret Bey' i önerdim. Dışardan topraksız tarım eriyiği bulman çok zor. Belki İzmir Tartes firması satıyordur. Çünki akıllı saksı sisteminin yanında besin kiti satıyorlar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 14:11   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
http://www.smoothgarden.com bu sitede ve tartes firmasında rastladım hydroponic için sıvı gübrelere.

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 14:20   #10
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yurt dışından da bulabilirsin belki ama içeriği ve formülünü tam söylerler mi bilemiyorum? Forum dışından aldığın zaman gerekli teknik desteği ihtiyacın olduğu anda alamazsın. **** başka bir deyişle söyliyeyim. Forum dışından gidip aldığında hep sana balık satarlar, balık tutmayı öğretmezler. Halbuki forumda balık tutmayı öğrenmeni dilerim. Hemde daha ekonomik olduğunu zannediyorum çünki hiç dışardan aramadım. Karar senin. Ya balık satın alırsın, **** bir ucundan balıkçılığa başlarsın.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2009, 14:58   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Elimdekilerle balık tutamadığımı görmek istiyorum, dediğim gibi deneme yamulma yöntemini kullanacağım. Başta da yazdığım gibi sadece sıvının içinde bitki nasıl yetişir onun merakıyla işe koyuldum.
Bundan sonraki işlerinizde başarılar diliyorum.
Teşekkürler.

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2009, 13:39   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-05-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 7
Yamulma

Denemelerim sonunda sonuç olarak yamulduğumu itiraf etmeliyim, domatesler oldukça zarar gördü ama aynı tip eriyik içindeki dolma biber tomurcuklandı fakat onun da sorunu boysuz olmasıydı, domatesin birini toprağa diktim, dolma biberi de aynı şekilde toparlamalarını bekliyorum.
Sanırım benim için PC oyunlarında çiftlik işletmek daha kolay olacak.
Bu yolda herkese başarılar.

murats Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2009, 17:29   #13
Ağaç Dostu
 
Acarextt03's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-01-2009
Şehir: İstanbul & 57
Mesajlar: 502
Galeri: 7
Hepimiz bilgisayar oyunlarını oynadık... Doğrusu saatlerce oynayıp kazandıktan sonra en fazla yarım saat mutlu oldum... Sonrası zaman kaybı..
Tavsiyem yılmadan herşeyin bir kolayı vardır mantığıyla biraz yardım ve çabayla başarırsın umarım... Devam etmeni tavsiye ediyorum...

Acarextt03 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024