agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Topraksız Tarım > Evde Topraksız Tarım Uygulamaları
(https)




Beğeni Düzeni3Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 09-02-2009, 13:16   #1
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
hyponica ile Hidroponic (su kültürü) arasında fark var mı?

Topraksız tarım yapan arkadaşlar;

Biraz da hyponica çalışalım mı? Ne dersiniz?

Hydroponics' teki akan su kültüründen farkı nedir? Yoksa kocaman bir kelime oyunu ile mi karşı karşıyayız? Bilinen sistemlerin isimleri değiştirilip kafa mı karıştırılıyor, yoksa gerçekten bir yeni buluş mu?

Dizayn group' un yaptığı çalışma hyponica türü bir çalışma mıdır? Konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşları tartışmaya ve konuyu geliştirmeye çağırıyorum.

Benim araştırmalarımdan ilk edindiğim intiba akan su kültürü uygulamasından hiç bir farkı yoktur. Farklılığı vardır diyen arkadaşlarımızın karşı tezlerini bekliyorum.


Düzenleyen Sarıcan : 09-02-2009 saat 13:39 Neden: Başlık düzenleme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 14:02   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Hidroponic yani su su kültürü ile hyponica arasında kelime anlamı olarak Fark olduğunu sanmıyorum. Elimdeki kaynaklarda da bu tür bir ayrıma rastlamadım. topraksız kültür isimleri latince kökenli iken Japonlar tarafından da geşiştirilen bir sistem olması isimlerde bazı değişmeler ortaya çıkarmış olabilir.

Ayrıca topraksız kültür zaten bizim elimizde bile kurduğumuz sistemlere göre farklı farklı adlandırılabilir. Kolayca standart başlıkların dışına çıkartılabilecek ve sistemler üretilebilecek bir konu.

Örneğin katı ortamda akan su kültürü uygulamasını buna örnek verebiliriz. Literatürde geçmemesine rağmen uygulayıp denediğimiz bir düzenek. Ticari olarak uygulanması ve belli bir büyüklüğe erişmesi durumunda kolayca hydrosubstratponic diye yeni bir uygulama adı ortaya çıkabilir. Bu yeni ad farklı kültürlerdeki insanlar eliyle kolayca Subhydroponic haline de dönüşebilir.

Dizayn domatesleri ince film tekniğini kullanıyor. Suyun tamamı pompanın bastığı şekilde akmıyor. Yüzeyden belli bir incelikteki su tabakası belli bir hız ile akarken alt tabaka daha durağan davranıyor. Bu en eski tekniklerden biri. Sanıyorum ki köklerin besini alması en yüksek oranlara bu şekilde ulaşıyor. Hyroponic sistemin alt kollarından bir tanesi olarak karşımıza çıkan film tekniğinin bile kendi arasında çeşitleri var.

Uygulayıcının aldığı sonuçlara ve tespit yeteneğine göre çok farklı tekniklerin kolayca ortaya çıkabildiği ve isimlendirildiği bir sistemle karşıkarşıyayız.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 18:08   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Hyponica nedir? (İngilizce pdf döküman)

http://www.mre.com.my/upload/product...a%20system.pdf

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 22:16   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Evet bu dökümana göre, bizim bitkilerin birer birer neden çöküşe girdiğini anlamış olduk böylece. Sadece hava taşının verdiği hava yetmiyor demekki. Su bir nehir gibi güçlü olmalı oksijen bakımından . . .

Domateslerin suyuna 7 noktadan hava verdim. Su berraklaştı billur gibi oldu. Fakat bol oksijenli suyu köklerden yavaş geçirmek gerekiyor. Benimkiler akan deresuyu kültüründe domates olmuş. Ha keza yatay borudaki çilekler de öyle, gürül gürül akan su kültürü oldular.

Ancak halen hyponica ile hidroponic arasındaki anlam farkı ortaya çıkmadı.Halen Hyponica' yı , hidroponic' in bir çeşidi şeklinde algılıyorum . . .

Döküman için teşekkürler. Basit fakat çok açıklayıcı.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 23:03   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Hyponica, high training ve self growing olmak üzere iki çeşide ayrılmış. Her iki yöntemlede çok kısa sürelerde, çok yüksek verimlere ulaşılmış. Meşhur 12bin meyveli domates self growing sistemi ile yetiştirilmiş. High training sistemi ile de domateste tohum ekiminden 75 gün sonra 3 metre boya ulaşılmış.

Hyponica nın bir akan su kültürü olduğu kesin fakat nasıl akan su ? Büyük ihtimal derin akan su kültürü yani köklerin uçları suda kalanı hava ile temas halinde. Ama NFT değil, ve ayrıca self ile high sistem arasındaki fark nedir ?

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 23:18   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Sayın akındelcuk,sizin sisteminizde ki yanlış bence 8 adet hava taşını bir pompaya bağlamak.resimden gördüğüm kadarıyla domatesleri diktiğiniz deliklerden havanın büyük kürecikler halinde çıktığı görülüyor.Havalandırmanın gayeye ulaşabilmesi için hava habbeciklerinin çok küçük ve binlerce çıkması lazım.bu da pompanızın gücüne bağlı. Kullanmış olduğunuz pompa ancak birtek hava taşına bağlana bilir . Onun için havalandırma sistemini merkezi sistem haline getirmek yani bolca havalandırılmış eriyiği bütün kökler arasında dolaştırmanız lazım. Yani havalandırmayı köklerden ayrı atrı değil besin tankından bir hava taşıyla yapın.
Sayın sarıcan havalandırmadaki aksaklığı giderdi şu anda bitkilerin büyümesinden bayağı memnun görünüyor.Bir denemekte faydavar,kolaygelsin.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 23:26   #7
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Todor çok teşekkürler, zaten hyponicayı anlatan yegane dökümanda gönderdiğiniz link zannederim. Daha önce Sn. Envor' un gönderdiği bir mesajdan alıp incelemiştim bu dökümanı.

Zaten böyle bir başlığı açmamın bir sebebide bu oldu. Bir kökten 80 kg üründen falan bahsedilince ilgimi çekti. Ama işlevsel olarak bizim PVC boruda kullandığımız akan su kültüründen veya ben ağaçlar net' i ilk keşfettiğimde Kudret Beyin şematik anlatım sayfasına resmini çizip gönderdiğim, fakat sonra uygulamadan vazgeçtiğim sistemden hiç bir farkı yok.

Topraksız tarım uygulamaları (şematik anlatım)

Tek fark su üsteki köklerin bulunduğu depoya üstten boşalmıyor da tabandan giriyor. Birde üsteki tankın derinliği hyponica' ya göre biraz daha derin tutulmuş kökler rahatlıkla aşağı doğru salınsın diye. Birde Kudret Bey' in tabiriyle "Amatör aç gözlü olur." , tek fide yerine 6 adet fide düşünülmüş.

Zannederim tek fark burada. Daha önce yapılan tüm uygulamalarda kökler hep yerçekimine bırakılmış ve salındırılmış, hyponica' da bir tava üzerine serilmiş gibi. Kökler böyle daha hızlı besin alıyorlarsa hiç bir şey diyemem. Bunuda denemek çok basit ama bu kadar bir değişikliğin fideleri coşturacağından emin değilim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-02-2009, 23:48   #8
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Akın Selçuk,

Anlatımdaki kavramlardan hareket ederek bir yere varamayız. Bunun en güzel yolu bir adet deney düzeneği hazırlayıp test etmek. Bunuda şu an en kolay siz yaparsınız. Çalıştığım dönemlerdeki imkanlarım olsa idi şu an yapmış ve denemiş olarak tartışıyor olurduk.

Belki gülünç gelecek ama tava yoğurtlarının kabından bir prototip yaptım ve şu an bir adet domates fidesi ile çalışıyor. Ayrı bir pompa henüz almadığım için çilek ağacının pompasından ve dolayısıyla çilek için hazırladığım besinden faydalanıyor. Ne kadar gelişme gösterir bilemiyorum.

Kullanılan besin sıvısında büyümeyi hızlandırıcı bir şey kullanmıyorlarsa, domates fidesinin 75 günde ne kadar büyüyebileceğini en iyi Sn. Envor bize söyleyebilir. Umarım bizi bu konuda aydınlatır.

Linkteki firmanın ev için ürettiği home hyponicada 6 w gücünde akvaryum motoru kullanılıyor, gelişmiş self growing dediğindede şu an benim kullandığım dalgıç pompadan daha büyük bir pompa kullandığını zannetmiyorum. Tohumuda görsel olarak gördüğüm kadarıyla bildiğimiz süngerin arasına koyarak sisteme koyuyorlar.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-02-2009, 07:07   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
1. Kural suyun alabileceği en çok oksijeni suya yüklemek.
2. Kural bu suyu kökler arasında çok hafif bir akıntıyla dolaştırmak.
3. Kural su değişimlerini köke hissettirmemek.

Benim yaptığım hatalar bunlar.

1 oksijenim yetersiz.
2 gereksiz yere çok enerji harcıyorum.
3 su değişimlerinde su sıcaklığı farkı bitkileri öldürüyor.

Suya daha fazla oksijen yüklemenin mevcut sistemlerde bir yolunu bulmalıyım. Borularda hava motoru ilavesi çok fazla sonuç vermeyecek çünkü suyun yükseklik mesafesi kısa kabarcıklar yeterli teması sağlayamadan yukarı çıkıyor. 250 lik boruda tek değil 2 hava motoru var ama bu da yetersiz. Belki hava motoru ilavesi sonuç verebilir. Su yüksekliği daha fazla.
Akansu çilek düzeneğinde kökleri bardaktan kurtarıp suda serbestce salınmasını sağlamalıyım.


Düzenleyen akinselcuk : 11-02-2009 saat 09:10 Neden: eksik kelime
akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 00:15   #10
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Akın Selçuk,

Sizin yatay sistemde o kadar basit bir çözüm varki, belki hava motoruna bile ihtiyacınız olmaz. Bunu size bir çizimle anlatmak zorundaydım ama yinede anlatmaya çalışayım. Eğer anlaşamazsak çizimde yaparım sizin için.

Suyu devri daim yaptırdığınız dışardaki akerdeon boruyu iptal ediyorsunuz. Bunun yerine Ø 250' lik borunun boyunda Ø 20' lik PPRC boru alıp bir ucunu kör tapa ile körlüyorsunuz. Sonra pompanın bulunduğu kapağa, en üst noktadan sağa veya sola doğru fideyi yerleştirdiğiniz bardakları rahatsız etmeyecek mesafede, iç çapa teğet gelecek şekilde Ø 20' lik borunun geçeceği çapta bir delik delip boruyu boydan boya PVC borunun içine yerleştireceksiniz. Üst noktada yerleştirdiğiniz ve sızdırmazlıktan yana bir derdiniz olmayacağı için boruyu PVC borunun içine Ø 20' lik boru kelepçesi ile muhtelif noktalardan tesbit edebilirsiniz.

Bu tesbiti yaptıktan sonra her bardağın karşısına gelen yeri tam merkezde olmak üzere her delik (fide) için markalayıp, markaladığımız bu yerlerden başlangıçta elinizde bulunan en küçük matkap ucu ile birer delik, eğer pompanızın debisi yetiyorsa iki veya daha fazla delik delip her bardağa veya köke su fışkırtacak fiskiye yapıyoruz. **** daha kolayı aeroponik düzende kullanılan fıskiye başlıklarından monte ediyorsunuz. Boru içindeki su düzeyini bardağın alt ucu değecek kadar hatta bardaklar biraz daha yukarda kalacak şekilde azaltıp hava için bolca bir mekan yaratıyorsunuz.

Sonra pompanın ucundan aldığımız kısa bir hortumu U yaparak hemen üsteki Ø20' lik boruya kelepçe ile bağlıyoruz. Böylece hem dışardaki hortumun görüntüsünden kurtuluyorsunuz, hemde besini püskürtürken havalandırdığınız için 2 adet hava motorundan kurtuluyorsunuz.

Kökler suyun dışında ve oksijenle temas halinde oldukları için kökleriniz sağlıklı olacak. Benim paralel saksılarda yaşadığım sıkıntı strafor suyla temas halinde olduğu için kökler hava almadığı içinmiş. Straforları su yüzeyinden uzaklaştırdım sorun çözüldü. Ama bu arada fidelere iki ay eziyet çektirdik. Bu arada perlit yerinede iri taneli bir şey kullanırsanız daha iyi olur.

Kolay gelsin.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Sarıcan : 11-02-2009 saat 09:23 Neden: Resim ilavesi
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 09:08   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Anladım.

Sistemde köklü tadilata gitmeden kolayca yapılabilecek bir çözüm olmuş hocam. Aeroponik ile derin akan su karışımı bir şey olur bu düzenek. Mevcut pompa atomizerleri çalıştırmayabilir ama içteki bir boruya açılacak 1 mm lik deliklerden çok güzel fışkırır.

Deneyelim. Umulandan çok oksijene ihtiyaç var.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-02-2009, 09:22   #12
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Yeter sanıyorum, çünki ben çift çıkışlı bir tek hava motoru ile 5 paralel bir kavanoz altı saksıyı havalandırıyorum. Gerekirse hava motorunun birini kullanabilirsin.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 12:13   #13
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Basit bir hyponica

Yoğurt kabından basit bir hyponica prototipi yaptım. Tek eksiği besinin kutuya boşaldığı noktada bir aeratör (havalandırıcı). Onuda şimdilik özellikle yapmadım, çünkü depoya dönüşte su açıktan dökülüyor, ilave olarak depoyu hava motoru ile havalandırıyorum.

Burada açıkta kalan tek şey besin formülü. Onun dışında bütün şartlar prototip olarak gerçekleştirilmiş. Akan suda domates kültürü (Homehyponica) bundan başka bir şey değil.

Eğer bir kökten 80 kg domates alıyorlarsa benimde 40 kg beklemek hakkım. Yoksa işin içinde başka işler var derim. Hormon veya genleri ile oynanmış tohumla yapıyor olabilirler mi?

Diyelim ki her şey yolunda gidiyor da yoğurt kabı küçük geldi, köklerin oturduğu kasayı büyütmek veya yeni bir kasa yapmak ne kadar kolay değil mi? Birde pompa ile çalışan başka bir komşu sisteminiz varsa, denemek için neyiniz eksik?

Bir iki arkadaş daha dener ve birikimlerimizi paylaşırsak bu işin balon mu yoksa gerçekten işe yarar bir sistem mi olduğunu hep beraber görürüz? Serası olan arkadaşlarımızda binlerce dolar bayılmazlar sistem kurmak için.

Şeffaf yoğurt kapağını özellikle boyamadım, kök gelişimini görsel olarak izlemek istiyorum.

Eklenen Resimler
 
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 15:32   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Benim aklıma, solüsyona hava ile beraber CO2 verilmesi gerekir gibi bir fikir geliyor. Çünkü bir bitki kısa sürede o kadar büyüyor ise, bitkinin karbon ihtiyacını bir şekilde karşılamak lazım. Belki bir de silisyum?

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 15:37   #15
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Todor,

Besin konusunu pek bilemiyorum, okuduğum kaynaklarda CO2 veya silisyum ilavesine hiç rastlamadım. Bu sizlerin uzmanlık alanı, öneri ile birlikte uygulama pratiğini de izah ederseniz denemeye değer derim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 15:55   #16
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bambuların ve kamışların topraktan çok fazla silisyum kaldırdığını biliyorum. Ancak bu sayede o kadar hızlı büyüyorlar. Ayrıca moso bambuda bir sezonda 30 m boy ve 20 cm çapa ulaşabilmek için çok yüksek miktarda silisyuma ihtiyaç duyuyor. Fakat bitkilere verilebilecek bir formda silisyum bulamadım. Bunu ancak saksı harcına kum katarak sağlıyabiliyorum.

Bitkilerin temel yapı taşı karbon. Bazı simbiyotik bakteriler bitkinin kökünden besin alarak karşılığında bitkiye karbon veriyorlar ve bu bakteriler gübre olarak kullanılabiliyor.

Bu iki önermeyi düşününce yukarıdaki çıkarımı yaptım. Hydorponic ile hyponica arasında bazı farklar olmalı ve bu farklar ufak farklar olmamalı.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 17:48   #17
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Bende çok küçük nüans farkları olduğunu düşünüyorum. Zaten o yüzden araştırmaya değer bir konu. Şayet çok küçük bir farklılık yaratarak sera konusunda fiilen çalışan Sn. Envor' un zikrettiği yanlış hatırlamıyorsam, bir kökten 11-12 kg domates idi. 80 kg ile karşılaştırmak mümkün mü? Bu amatör araştırma ile yarısı 40 kg' a razıyım diyerek ironi yaptım zaten. Ama linkini verdiğiniz mre firmasının anlattığı sistemin benim yaptığımdan hiç bir farkı yok. Kaportası değişik sadece.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 18:25   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
Bazı sistemler (İngilizce ve Malezya dilinde pdf dökümanlar)

http://www.mre.com.my/upload/product...a%20070414.pdf

http://www.mre.com.my/upload/product...nica%20501.pdf

http://www.mre.com.my/upload/product...nica%20303.pdf

http://www.mre.com.my/upload/product...nder%20601.pdf

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 18:37   #19
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Galeri: 29
http://rms1.agsearch.agropedia.affrc...ty/25-3740.pdf

Tablo 1'de bir salatalık varyetesi için besin formülü var. Dediğine göre;

NO3 = 16 me/l
PO4 = 5 me/l
K = 8 me/l
Ca = 8 me/l
Mg = 4 me/l

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 18:47   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın hocam ben hala aynı noktadayım. Hiponica , hidroponiğin uzakdoğu dilindeki telafuzu başka bir şey değil.

Bende bir çok kaynak inceledim. Bu ikisi arasında teknik bir fark göremedim. Zaten büyük bir teknik fark da yok. Bu yüzden göremiyoruz. Ama ince detaylar var. Işık , ısı, hava, oksijen , CO2 gibi. Besinde bence karıştırılan bir şey yok. Biz henüz optimal şartları sağlamış değiliz.

Bu yüksek verimli bitkilerde bazı ince ayrıntılar var. Hepsi bu. Bu ayrıntıları keşfettiginiz zaman da bir çok üreticinin sır gibi sakladığı detayları öğrenmiş olacaksınız.

Domates ve yatay çilek sistemlerine önerdiğiniz ilaveyi uygulayacağım. Ancak yatay marullara bu düzeneği uygulamanın henüz bir yolunu bulamadım. Belki uygulamayı yaparken aklıma bir şekil gelir.

Saygılar.

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 19:04   #21
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Selçuk,

Yatay marullarının resmi varmıydı forumda.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 19:15   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Yatay çileğin aynısı. 100 lük boru mekanizma aynı. Problem şurda; Çilekte tam bardakların üzerinden bir 1/2'' plastik su borusu geçireceğim ve her bardağın üzerine bir delik açacağım. Fakat marulların gövdesi çilek gibi değil. Su borusunu içe soksam marulu nasıl dik tutacağım. Üstte bıraksam marullar çok yer kaplayıp borudaki su akışını kapatacak vs. şeyler geldi aklıma. Resmini bulup ekleyeyim.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1232314943

http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1232315539

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1232315539

http://www.agaclar.net/forum/attachm...2&d=1233779175

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 19:19   #23
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Todor,

Gönderdiğiniz linkleri daha önce incelemiştim. Zaten ondan sonra hiç bir fark olmadığına karar verdim. Arkadaşlar alay etseler de yoğurt kabı ile yaptığım homehyponica' nın prototipi. Ben yıllarca Ar-Ge yaptım, kalite çok küçük ayrıntılarda gizlidir. Benim fide büyümeye başladı bile. Arkadaşlara duyurulur.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 19:26   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-11-2008
Şehir: Konya
Mesajlar: 731
Sayın hocam merakınız ve yaratıcılığınız meydanda. Ben kendimi becerikli sanırdım. Sizin olduğunuz bir mekanda biraz susma ihtiyacı hissetim. Eminim diğer arkadaşlarda samimiyete istinaden nazire yapıyor.

Saygılar...

akinselcuk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 20:41   #25
Ağaç Dostu
 
derin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
Göndermiş olduğunuz linklerden anladığım kadarıyla hyponica,hydroponics,in değişik versiyonudur buradaki en temel fark kökler yatay düzlemde tutuluyor,bu sayede besini daha iyi alacağı,daha önceleri defalarca aklıma takılan solüsyonun her yerinde aynı konsantrasyon değerlerinin olamayacağı konusu idi,bu soruna bu şekilde çözüm bulmuşlar diyorlarki bu sistemde kökler daha canlı,oksijeni bol alan,beyaz renkli kökler oluşturur.Birde sistem yerde değil yerden yüksekte dizayn edilmiş.Olay tamamiyle köklerin rahatlığı,oksijenlenme kabiliyeti,meyvelerin bitkiyi rahatsız etmeyeceği şekilde düşünülmüş.
Sn. Sarıcan dizaynınız ışıklanma hariciyle tamamiyle doğru gözüküyor başarılar diliyorum.

derin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 21:48   #26
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Derin,

Benim hazırladığım gecekondu bir prototip, gelişmeleri izledikten sonra kendine ait şasesi (Depo), devridaim pompası ve üst kaportası (kökler için tava ve üst kapağı) olan sıfır km bir mercedes yapmak işten bile değil.

Hiç bir yatırım maliyeti olmadan evdeki mevcut malzemelerden faydalanayım diye böyle yaptım. Yoğurt tavası için en uygun yer drenajı en kolay yapacağım yerdi onun için ışık ihtiyacını şimdilik gözardı ettim.

Bana da öyle geliyorki köklerin havalandırması ve besini alması böyle daha iyi olacak. Paralel saksılarda yaşadığım havalandırma problemini yaşadıktan sonra, bitkiyi ne çok etkilediğini gözlerimle gördüm.


Düzenleyen Sarıcan : 13-02-2009 saat 00:33 Neden: imla ve düzeltme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-02-2009, 21:59   #27
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Sn. Selçuk,

Benim daha önce gördüğüm uygulamada hem 4"(100), hemde 6"(150)' lik borularda da size tarif ettiğim gibi fıskiye boruyu yine içten koymuşlardı. Yinede siz bilirsiniz ama dışardan bardakların üzerinden geçirdiğinizde iki gün sonra fidelere ve dolayısıyla bardaklara müdahele etme imkanınız kısıtlanacak.

Su seviyesini olabildiğince düşük tutmanızda havalandırma için fayda var zaten. Birde benim gördüğümde yatay boru sandelye yüksekliğinde bir sehpanın üzerinde duruyor ve pompa sehpanın altında ayrı bir depoda duruyordu. Basma ve direnaj aynı taraftan yapılıyor. Yani sizin sistemde pompanın çıkış deliğine drenaj hortumu bağlayıp bir kova veya depoya boşaltacaksınız, kova veya depodan pompa ile sisteme basacaksınız. Belki sizde küçük bir depo ile pompayı dışarı alıp besin değişiminde sistemi boşaltmayı daha kolay hale getirebilirsiniz.

Bilmiyorum yazarak anlatabildim mi? Gerekirse çizim yapabilirim.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2009, 21:45   #28
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Süngerde tohum çimlendirme

Hyponica uygulamasında tohumu sisteme koydukları ortam için sadece sünger tanımını okuyunca, evde kullandığımız bulaşık süngerlerinin bu işe yarayıp yaramayacağını öğrenmek için test yapayım dedim. Kestiğim temiz sünger parçasının içine 2 adet pembe domates tohumunu koyup üzerine bizim sistemdeki besin sıvısından damlattım ve radyatör peteğinin üzerine koydum.

Name:  DSCN2007.jpg
Views: 6725
Size:  36.3 KB

Sonuç umduğumdan daha hızlı ve güzel oldu. Atmaya kıyamadım ve süngere öyle sıkı tutunmuşlardı ki süngeri keserek ikiye ayırdım ve çok küçük birer sünger parçası ile birlikte içinde besin sıvısı ve hydroton olan bardaklara şaşırtma yaptım.

Name:  DSCN2010.jpg
Views: 5856
Size:  62.9 KB

Eğer burada da uygun şekilde gelişirlerse bu bardakları da prototip hyponica modelinde yaptığım gibi direk yetiştirme ortamına nakledeceğim.

Böylelikle bitki hiç strese girmeden şaşırtma işlemlerini gerçekleştirmiş olacağım. Ben böyle bir gelişme olacağını bilseydim, tohumu iki adet koyup süngeri kesmek yerine, süngeri önceden hydrotonlu bardağın içine yerleştirip bir adet tohumu öyle koyardım.

Bugünki şaşırtma işlemine gerek kalmazdı **** direkt yetiştirme ortamındaki bardağa yerleştirilen tohumla şaşırtma işlemine hiç gerek kalmadan tohumdan topraksız tarım yapmaya başlamış olurdum. Hyponica uygulamasındaki mantıkta bu herhalde.

Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 04:03   #29
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Home Hyponica veya Akan Su Kültürü

Arkadaşlar, konu için kafa yorarken bizim işimize yarayacağını düşündüğüm çok güzel bir malzeme buldum. Onu sizlerle paylaşmak istedim. Birbiri üstüne konabilen aynı en ve boyda fakat derinlikleri farklı olan iki adet plastik kasa buldum. İster kapaklarını da kullanarak birbirinin üstüne koyarak kullanın, isterseniz büyük kasanın kapağını kullanmayıp küçük kasayı büyük kasanın içine yerleştirin. Topraksız tarım için çok uygun malzemeler. Kapağın tam merkezine konulmuş olan seyyar tutamağıda yerinden çıkardığınız zaman fideyi koyabileceğiniz minik saksı veya bardağı koyacak delik bile hazır. Estetik olarakta her türlü iç ortama konulabilecek güzellikte. Red Robin yapan arkadaşlara duyurulur.

Eklenen Resimler
     

Düzenleyen Sarıcan : 13-03-2010 saat 11:26
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2009, 04:32   #30
Ağaç Dostu
 
Sarıcan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2008
Şehir: Küçükyalı-ISTANBUL
Mesajlar: 1,498
Galeri: 32
Home Hyponica veya Akan Su Kültürü

Bu güzel malzemeye çok basit ilaveler yaparak akan su kültürü veya home hyponica uygulaması yapmak çok kolay. Önce üsteki kasanın çapraz iki köşesine su girişi ve taşkan parçasını yerleştirmek için iki delik delip klozetlere su bağlantı parçası olarak kullanılan plastik parçaları yerlerine vidalıyoruz.

Daha sonra akvaryumcularda satılan en küçük kafa motorlarından birini 10 mm' lik bir hortumla su giriş deliğinden üst kasaya geçecek şekilde monte ediyoruz. Hortum plastik parçaya temaslı geçtiği için her hangi bir sızdırmazlık tedbirine bile gerek kalmıyor.

Hortumun ucuna kafa motoru ile birlikte hava karıştırıcı olarak verilen ucu bağlayıp suyu yukardan bırakmakta mümkün, direk hortumdan fıskiye şeklinde püskürtmekte mümkün.

Kafa motorunun gücü 6W, bu yüzden hiçbir zaman saatine gerek kalmadan 24 saatte çalıştırılabilir. Çünki Hyponicada herhangi bir zaman saatinden bahsetmiyorlar.

Yok eğer illa belirli zaman aralıkları ile çalıştırıp, dinlenme süresince yukarda köklerin temas ettiği besinli sıvıyı alt depoya tamamen boşaltmak istiyorsanız o zaman hortumun ucuna bir şey takmadan hortumu geri doğru çekerek tabanla sıfır konumuna getiriyorsunuz. Böylelikle pompa durduğu zaman aynı zamanda hortumu alt depoya geri dönüş borusu olarakta kullanabiliyorsunuz.

Aslında birde Hyponica' cıların suyu bir aeratör yardımı ile sisteme boşalttıkları plastik borudan yapılmış sistemin bir benzerini yapacak parçalarıda temin ediyorum ama henüz bitirmediğim için resimleyemiyorum. Home Hyponica' nın mekanik tesisatının aynısını bu kasalarla uygulamak mümkün olacak.

Kırmızı plastik kapak yerine strafor bir kapak yapıp istediğimiz boyutta ve sayıda delikler delerek bu akıllı saksıyı çok değişik amaçla kullanabiliriz de. Öyle bir kapakta yapmayı düşünüyorum.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen Sarıcan : 13-03-2010 saat 11:31 Neden: imla ve düzeltme
Sarıcan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024