23-12-2008, 20:52 | #31 |
Ağaç Dostu
|
Sayın ustalarımız, size bir soru? bardaklarda çimlendirip fide haline gelen bitkilerimizi hazır vaziyetini bozmadan ( bunuduğu toprak **** torf durumunu koruyarak) bardağıyla birlikte durgun su sisteminde ki yerlerine koysak mahsuru var mı? Diğer bir konu da şaşırtma için fideler asgari kaç cm boyunda olmalıdır? |
24-12-2008, 09:24 | #32 |
Ağaç Dostu
|
Arkadaşlar, PH testini yenilemek için bu defa pet şişede 'hayat' suyu aldım. Ölçüm sonucu: ph : 6.8 KH :3 derece d. GH :>7 derece d. NO3 mgl :0 NO2 mgl :0 Çıktı sayın Kimyacılarımız ve Kutret Bey değerlendirirmisiniz. |
24-12-2008, 14:58 | #33 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Sayın Nariçi; Şişe suyunuzun değerleri gayet iyi çıkmış. Genel sertlik biraz fazla olmakla beraber. Normalde içme sularında 5-6 sertlikten fazlası pek istenmez, suyun tadında acılık yaratmıyorsa fazla önemli değil. Nitrit ve nitrat olmaması çok iyi. Çünkü bu maddelerin kanserojen olduğu söylenir. Benim yazabileceklerim bu kadar. Son olarak şişe suyunuzu afiyetle için derim. |
24-12-2008, 15:38 | #34 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Öncelikle; bardakta yetiştirdiğiniz fideleri bardaklarıyla beraber sistemdeki yerlerine koyabilirsiniz. Tabii şunları sağlıyorsa: 1- Bardakların boyutları sistemde tutunmalarına uygunsa. 2- Bardaklara (besin sıvısının yetiştirme ortamına geçebilmesi için) delikler açarken bitki köklerine zarar vermiyorsanız. Zira kökler kısa bir sürede bulundukları ortamı tamamen kaplayabiliyor. 3- Bardakları deldiğiniz zaman içlerindeki yetiştirme ortamı (toprak ya da torf ya da diğerleri) sisteme dökülmüyor ve sistemi tıkamıyorsa. Şaşırtma için ise fidelerin boyutundan çok, Selahattin hocanın dediği gibi, gövdeleri kurşun kalem kalınlığına geldiğinde şaşırtmak en iyisidir. Sevgi ve saygılarımla |
|
24-12-2008, 15:48 | #35 |
Ağaç Dostu
|
Kahyanur o zaman tehlike sinyali şehir içme suyunda var demektir. O daha önemli, bizde hiçbir tat taşımayan berrak ve buz gibi su diyerek içiyoruz. Malbman bizim şaşertma işleri bahara kalır o zaman, bunlar cherry kalem gibi zor kalınlaşır herhalde. |
24-12-2008, 16:08 | #37 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Ankara ve İzmir sularındaki arsenik miktarının fazlalığı gündemde epey kalmıştı. Arsenik daha vahim olduğundan nitrit ve nitrata sıra gelmemişti sanırım. Arsenik öldürücü, nitrit kanser yapıp daha sonra öldürücü olabiliyor maalesef. İyon değiştirme prensibiyle çalışan su temizleme cihazları var. Belki çözüm olabilir. |
27-12-2008, 17:46 | #40 |
Ağaç Dostu
|
Yeni marka damaca su için analiz sonuçları: (Besin eriyikleri için hangisi uygunsa o suyu kullanacağız.) Ph: 6.8 KH:15 d. GH:>4 d. NO3: 25 mg/l NO2:0 mg/l sayın kahyanur ve sayın Kutret bey, bu durum nasıl? |
27-12-2008, 20:08 | #41 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Alıntı:
PH: 6.8 çok iyi. neredeyse nötr bir su KH:15 d orta sınırında bir karbonat sertliği. Daha yüksek olsa yüksek sertlik seviyesine gelecek. Ama genel sertlik düşük olduğu için bu sudaki karbonat sertliği suya sertlik vermeyen iyonlardan kaynaklanıyor. Yani sodyum ve potasyum karbonat ve bikarbonatlarından kaynaklanıyor olabilir. Sağlığa zararlı değil. GH: 4'den büyük, 5'den küçük. Çok iyi bir değer içme suyu için. Yani düşük bir su sertliği. NO3: 25 mg/lt işte bu fazla. Ama bitki besin çözeltisinde rahatlıkla kullanılır. Zaten besin çözeltisine NO3 ilave ediliyor. |
|
27-12-2008, 20:23 | #43 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Alıntı:
Sonuç olarak 25 mg/lt iyi bir değer sanırım. http://www.ekolojidergisi.com.tr/resimler/14-5.pdf |
|
27-12-2008, 20:48 | #44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
BİTKİ ve SULARDA NİTRAT BİRİKİMİ 3. İNSANDA NİTRAT METABOLİZMASI ve ETKİ ŞEKLİ Çeşitli vücuda alman nitrat, eğer ağız ve midede herhangi bir parçalanmaya uğratılmazsa, ince barsağa kadar gelir ve burada hangi besin mad- deleriyle alındığına bağlı olarak değişik oranlarda emilir. Katı gıdalardaki nitrat barsaklardan oranında emilirken sıvı içiceklerde bu oran 100 mg/lt düzeyine kadar çıkmaktadır. Nitratın or- ganizmadan atılımı nispetinde böbrekler üze- rinden, tükrükle ve dışkıyla atıl- maktadır. bulunan nitratın yaklaşık ağız boşluğundan bakterilerce nitrit'e in- dirgenmektedir. İçme sularında 50 mg/lt nitrat bu- lunması durumunda nitrit miktarı 5.5 mg/lt olarak saptanmıştır. Ortalama 250 g marul tüketimi durumunda ise (300 mg Nitrat) tükrükte 400 mg'a varan nitrit konsantrasyonları ölçülmüştür. Normal olarak nitrat çok yüksek dozlarda tok- sik bir etki meydana getirirken (LD50= 8-15 g), nit- rit çok düşük dozlarda toksik olabilmektedir. WHO ve verilerine göre günlük 219 mg Nitrat 60 kg ağırlığındaki bir insan için tolere edilebilir olarak görülmektedir. Ancak bu değer yetişkin in- sanlara göre daha hassas olan süt çocukları için ge- çerli değildir. Yüksek dozda nitrat tüketiminin tiroid bezini olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Esas itibariyle nitrattan oluşan nitrit çok daha toksik olup insan organizmasında mikrobiyal olaylar esnasında meydana gelmektedir. Nitritin kana geçmesi du- rumunda hemoglobin ile reaksiyona girerek hemoglobin oluşmakta bu da oksijenin taşınmasını engellemektedir. Özellikle süt çocuklarında he- moglobinin methemoglobine dönüştüğünde hayati tehlike meydana gelmektedir. Bu nedenle süt çocuklarının hastalıklarında 10 mg dan az nitrat içeren suların kullanılması önerilmektedir. Yukarıdaki linkteki yazıdan alıntı. Önemli olduğunu düşündüm. Düzenleyen kahyanur : 27-12-2008 saat 22:29 Neden: düzenleme |
27-12-2008, 23:02 | #46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 28-03-2007
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 298
|
Sn Nariçi ben de aynı fikre kapıldım ,biz şimdi durgun su kültüründe sağlıklı ürün elde edelim derken sağlıksız ürünler de elde edebiliriz ,bunun bir ölçsü veya açıklaması varmı,bitkide nitrat birikimini anlamanın bir yolu varmıdır renk,koku,tat vs. gibi teşekkürler. |
28-12-2008, 00:00 | #47 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Alıntı:
Bu noktada içme suyu büyük önem kazanıyor. İçtiğimiz sudaki nitrat oranının düşük olmasına dikkat etmeliyiz önlem olarak. Çünkü aldığımız besinlerdeki nitratı ölçebilme şansımız yok. Ölçsek bile kendi tarımımızı yapamadığımıza göre nitratsız besin bulma imkanımız yok. Durgun su kültüründe özellikle nitrat birikmesi olurmu bitkide bu konuda bir şey söyleyemem. Ölçüm yapmak lazım. Ama basitçe şöyle ölçüm yapabiliriz. Durgun su kültüründe yetişmiş bir sebzeyi önce tartıp, blendırdan geçirerek suyunu çıkarıp, bu suyu belirli bir hacme saf su ile tamamlayıp sayın Nariçi'nin kullandığı kit ile nitrat miktarını ölçebiliriz. Belirli hacme tamamlama sebebimiz eğer kitin ölçebileceğinden fazla nitrat var ise , bu hacimden 1 **** 10 cc alıp tekrar belirli hacme saf su ile seyreltmemiz gerekir. Hesaplama: Varsayımlar: Domateste nitrita baktık. Bir adet domatesi tarttık 100 gr dı. bu domatesi blendırdan geçirdik. Çıkan suyu ve posasını ziyan etmeden bir şişeye aktardık ve hacmi 1 lt ye saf su ile tamamladık. Ve iyice şişeyi çalkaladık. İlk ölçümde nitrat miktarı kitin ölçebileceği seviyeyi geçti. Ölçüm yapamadık. Şişeden 10 cc alıp başka bir şişe içinde saf su ile 1lt ye tamamladık. ve bu suda nitratı kit ile ölçebildik. Diyelimki 2,5 mg/lt çıktı. Domatesteki nitrat= 2,5x100x1000/100=2500mg/kg domates olur. Ve eğer böyle olursa bu domatesleri yemememiz gerekir |
|
28-12-2008, 13:25 | #48 |
Ağaç Dostu
|
Sayın üstatlar, şöyle bir düşüncem var; şu an cherry fideleri çimlendi büyüyorlar. Ben ilk düşüncemde bunları durgun su kültürü olarak deneyeyim dedim ama bildiğim kadar ile bunlar fazla büyümüyor. Bunun yerine pembe domates çimlendirip otürü denesem daha iyi olacak gibi, cherryleri katı toprak ortamında veya katı torf ile sunni beslenme yapsam iyi olur mu? Öneri ve düşüncelerinizi bekliyorum. |
28-12-2008, 14:09 | #49 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-08-2008
Şehir: tekirdağ
Mesajlar: 254
|
Alıntı:
Üstat vasfını üstlendiğimden değil ama benim fideciklerimin vahim durumundan dolayı yazmak istedim. 30 ekimde ilk domates tohumumu ekmiştim. İki ay oldu. Fideciklerim domates fidesi değil "maki" oldu. Pimapenli balkonda duruyorlar. Salon ve mutfak kapısını gece gündüz açık tutuyorum balkona ısı gitsin diye. Buna rağmen güneş ve ısı yeterli gelmediğinden gelişemiyorlar. Üstelik oğlum ve ben kalorüferleri çok iyi yanan bir evde dahi ısınamaz olduk Isıyı durmadan bitkiciklerimize, arada da onları havalandırmak için atmosfere transfer ediyoruz. Sonuç olarak mevsimsiz bitki ekilmemesi gerektiğini öğrenmiş oldum. Yeni sebze tohumlarımı mart ayı başında ekeceğim. Yeni tohum ekme yerine elinizdeki fideciklerinizi değerlendirin derim. |
|
31-12-2008, 12:37 | #50 |
Ağaç Dostu
|
Kahyanur teşekkür ederim. Arkadaşlar ve tabi sayın Kutret Bey besin suyunu hazırladım, EC metre kullanarak ölçüm yaptım. EC değeri : 0,9 çıktı bu sonuç nasıl değerlendirilmeli? Besin hazırlığında ki kulanılan araçlardan-huniden az da olsa besin bulaşıkları diğer besin şişelerindeki besinlere zarar verir mi? |
31-12-2008, 14:09 | #52 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
|
Sayın nariçi EC 0,9 PH 6,8 değerleri bana eriyiğin konsantrasyonunun biraz düşük olduğunu düşündürdü .Sizden rica etsem eriyiği nasıl hazırladığınızı açıkça bir anlatırmısınız . |
31-12-2008, 14:59 | #53 |
Ağaç Dostu
|
A poşetini önce 1,5 litre suda erittim, sonra iz element sıvısını ilave ettim, karıştırıp 2,5 litrelik pet (kola) şişeye koydum. B poşetini de 1,5 litrelik suda eritip onuda 2,5 lirelik pet şişede 2,5 litreye tamamladım. sonra bundan aldığım birer ölçek koydum. (Şimdi hatırladım ikişer ölçek koymak gerekiyordu) afedersiniz. Onu tamamlarım anlaşıldı Zaman saatı ayarlanmıyor düz çalışıyor ! Nasıl ayarlıyacağız.? Göbek sayaç larının veya dişlerin dönmesi lazım değil mi? |
31-12-2008, 15:22 | #54 |
Ağaç Dostu
|
Sayın nariçi, göbek sayacı dediğiniz kısmın etrafında tırnaklar olması lazım. Bunların her biri belli bir süreyi temsil eder. Atıyorum 3 dk, 5 dk, 15 dk. gibi. Öncelikle bunu bilmeniz lazım. Daha sonra ise kaç saatte, ne kadar süreyle çalışmasını istiyorsanız ona göre bu dişleri ayarlayacaksınız. Tırnaklar kaç dakikalık? |
31-12-2008, 15:53 | #57 |
Ağaç Dostu
|
Orta skalayı bir yere ayarlamanıza gerek yok. Tırnakların kaç dakikalık olduğunu biliyorsanız kafi. Şöyle anlatayım: farz edelim ki her tırnak on beş dakikalık olsun. Yine, sizin iki saatte bir on beş dakika sulama yapacağınızı varsayalım. Bu durumda sekiz tane tırnağı aşağıya indirip bir tanesini yukarıda bırakacaksınız. Böylece iki saat sonra cihazın sağ tarafında bulunan (siyah olmalı) bir tırnak aşağıya indirmediğiniz bölümün üzerine gelince, motorunuz on beş dakika boyunca su basacak. On beş dakikanın sonunda siyah tırnak boşluğa düşünce devreyi kesip sulamayı bitirecek. |
31-12-2008, 16:36 | #59 |
Ağaç Dostu
|
Sekiz tırnağı indirdiyseniz dokuzuncuya geldiğinde (on beş dakikalık ise iki saatin sonunda) duracaktır. Yalnız sağ taraftaki stoper tırnağın devrede olduğundan emin olun. Eğer boşta duruyorsa hiç durmadan çalışır. |
|
|