agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Evcil Hayvanlar / Genel (http://www.agaclar.net/forum/evcil-hayvanlar-genel/)
-   -   Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi (http://www.agaclar.net/forum/evcil-hayvanlar-genel/12309.htm)

tolgahann 30-01-2009 02:52

Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesi
 
1 Eklenti(ler)
15 Ekim 1978'de Paris UNESCO evinde ilan edilen Hayvan Hakları Evrensel Bildirisi

1. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğarlar ve aynı var olma hakkına sahiptirler.

2. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Bir hayvan türü olan insan , öbür hayvanları yok edemez. Bu hakkı çiğneyerek onları sömüremez.Bilgilerini hayvanların hizmetine sunmakla görevlidir. Bütün hayvanların insanca gözetilme, bakılma, ve korunma hakları vardır.

3. Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.

4. Yabani türden olan bütün hayvanlar, kendi özel doğal çevrelerinde karada, havada ve suda yaşama ve üretme hakkına sahiptir. Eğitim amaçlı olsa bile özgürlükten yoksun kılmanın her çeşidi bu hakka aykırıdır.

5. Geleneksel olarak insanların çevresinde yaşayan bir türden olan bütün hayvanlar uyumlu bir biçimde türüne özgü yaşam koşulları ve özgürlük içinde yaşama ve üreme hakkına sahiptir.

6. İnsanların yanlarına aldıkları bütün hayvanlar doğal ömür uzunluklarına uygun sürece yaşama hakkına sahiptir. Bir hayvanı terk etmek acımasız ve aşağılık bir davranıştır.

7. Bütün çalışan hayvanlar iş süresi ve yoğunluğunun sınırlandırılması ve güçlerini artırıcı bir beslenme ve dinlenme hakkına sahiptir.

8. Hayvanlara fiziki ya da psikolojik bir acı çektiren deneyler yapmak hayvan haklarına aykırıdır. Tıbbi, bilimsel, ticari ve başkaca biçimlerdeki her türlü deneyler için de durum böyledir.

9. Hayvan beslenmek için yetiştirilmişse de bakılmalı, barındırılmalı, taşınmalı, ölümü de acı çektirmeden ve korkutmadan olmalıdır.

10. Hayvanlardan insanların eğlencesi olsun diye yararlanılamaz, hayvanların seyrettirilmesi ve hayvanlardan yararlanılan gösteriler hayvan onuruna aykırıdır.

11. Zorunluluk olmaksızın bir hayvanın öldürülmesi yaşama karşı suçtur.

12. Çok sayıda yabani hayvanın öldürülmesi demek olan her davranış bir soykırım, yani bir suçtur.

13. Hayvan ölümüne de saygı göstermek gerekir. Hayvanın öldürüldüğü şiddet sahneleri sinema ve televizyonda yasaklanmalıdır.

14. Hayvanları koruma ve savunma kuralları, hükümet düzeyinde temsil olunmalıdır.Hayvan hakları da insan hakları gibi yasayla korunmalıdır.

gece 06-02-2009 02:33

Paylaşımınızı samimiyetle kutluyorum.

1978 de açıklanmasına ve aradan çeyrek yüzyıla yakın süre geçmesine rağmen, bu sitedekilerin bile en az %78'inin bu beyannameye "rağmen" hayvanlara davranışları ne acı değil mi?

gece
konuşamamaları öldürülmelerini haklı kılmaz diyen forum insanı.

onuruygun 20-02-2009 06:16

Bence hele insan haklarının binde biri uygulanmaya başlansın, ondan sonra buna sıra geleceğini ümit edelim.

tolgahann 18-03-2009 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onuruygun (Mesaj 364003)
Bence hele insan haklarının binde biri uygulanmaya başlansın, ondan sonra buna sıra geleceğini ümit edelim.

Bence hayvan haklarının uygulanması için insan hakları beklenmemeli.Bu konuda hayvanlar ve insanlar arasında pekte fark yok.Hatta onlar daha üstün çünkü insanlar gibi özgür değiller.İyi bir sahibe denk gelirlerse rahat yaşyorlar ama ya diğerleri...

Bu yüzden hayvan haklarının daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Todor 19-03-2009 05:41

Katılıyorum. İnsanın şikayet edebileceği makamlar var, özgür iradesi var, insanın peşini arayan var.

Kırsal bölgelerde günde kaç köpek tüfek ile vuruluyor belli değil. Ölen kurtuluyor, ölmeyen yoğun acılar çekerek bir çalı dibinde, kurtlanmış yaralarını temizlemeye çalışarak, aç biilaç, haftalarca sürünüyor. Ya da sahibi tarafından dövülüyor, tecavüze uğruyor, çatlayana kadar çalıştırılıyor.

Bence hayvan haklarının ihlallerine çok ağır cezalar getirilmeli ve bu kanunlar sadece lafta kalmamalı, yürürlüğe konulmalı.

gece 10-04-2009 16:23

sırayla değil aynı anda!
 
Sayın onuruygun'un "sıralı haklar" fikrine katılmıyorum. Kendisinin gerekçesini az çok tahmin ediyorum (yanlışım varsa iletsin), "insan haklarına daha çok ihtiyaç var, hayvan hakları ile vakit geçirmek, gereksiz" diyecektir ama o iş öyle değil, cana kıyanlar, Dr. Hannibal Lecter aşamasından başlamıyor ki e!

Önce çevresindeki, gücünün yettiği canlılardan başlayıp işi gittikçe büyütüyor, yüz ve fırsat buldukça, işi (temel hak ihlalleri) büyütmeye de devam ediyor.

Bu nedenle; dünyada en çok "insan hakları, insan hakları" diye atıp tutan, böbürlenen Avrupa kıtasındakilerdir ama tesadüfe (!?) bakın ki tüm dünya savaşlarını da bu "arkadaşlar" çıkarıp, on milyonları (yüz milyondan fazla) öldürüp, öldürtmede sakınca görmediler, gelecekte sakınca göreceklerine dair en ufak belirtiyi de ben kendi adıma görmüyorum, yine onların başının altından çıkacaktır, ömrü yetenler de görecektir.

Avrupa'nın en az 5-6 misli insanın yaşadığı Asya'da ise; canlılara saygı küçükten itibaren insanlara öğretildiğinden (=sıra beklenmediğinden), insan hakları ihlalleri de oransal olarak çok daha düşük. (bkz. Hintlilerin, alaya alınmalarına da konu olan, hayvan hakları yaklaşımları).

Tabii eğer Avrupa'nın (ve saz arkadaşlarının) yaygarasına bakarsanız, kendileri pir'ü pak, diğer herkes, hele Asya, hele Asya, insan haklarını ihlal edip duruyor. Tabii yerseniz!

"Önce insan, boşver hayvanları" deyip beklersek, daha çook bekleriz, onuruygun da hissediyor aslında o sıranın gelmeyeceğini, onun için "ümit" noktasından ötesini gerçekçi bulmadığını belirtmiş yazısında.

Todor'un işaret ettiği gibi; insanın elinin armut toplamama, etkin bir nefsi müdafa durumu var. Hayvanlar ise ne yapıyorlar biliyorsunuz; 'doğrudan doğruya insanın gözünün içine bakıyorlar' ve bekliyorlar, en fazla kaçabilen kaçmaya çalışıyor ama kurban bayramında bile, kaçanları da 'vuruyorlar'.

Sanmayın ki hayvanları korumak, yalnızca onları korumaktır. Olay bir çeşit "yılanın başını küçükken ezmek!" (biliyorum, atasözü cuk oturdu!) olayı aslında.

Uygulamanın ilk aşaması, önce o hakkın varlığına inanmak ve saygı duymaktır. Duymayanı da duydurabilmektir. Bu da yaptırımdan geçiyor, ne kadar kaçarsanız kaçın; ya mazlumdan yanasınız ya zalimden, ortası yok!

Tercih tamamen bizim. Herkesi düzeltmek tabii ki mümkün değil, ama doğruyu da bilip, savunabilir ve kendi yaşantımızda uygulayabiliriz. Hiç olmazsa 'topal karınca' kadarcık olabilmeyi bize çok görmeyin.


gece
ihlallerde aklımızdakinin yaşam hakkı çerçevesinde dönüp dolaşmasından (durum o kadar vahim) canı sıkılan forum üyesi!


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024