agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Pinguicula wesser bakımı (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/7688.htm)

nkoksal 21-02-2008 18:34

Pinguicula wesser bakımı
 
Merhaba,
Dün Bauhausdan bir adet EB aldık.Üzerindeki not kağıdında adı pinguicula wesser olarak yazıyordu. Reyon görevlisinden sadece şu anda durumunun iyi olmadığı dışında hiç bir bilgi alamadık(Son kalan bitkiyi almışdık da:( ).Sitemizde bu bitki ile bilgi bulamadım. İnternetten aradığımda da çok sağlıklı bilgiye ulaşamadım. Yetiştirilmesi ve istekleri hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun kalacağım. Sevgiler

memet 21-02-2008 18:44

Forumdaki Eblerle ilgili genel bilgiler onun içinde geçerli. Saf su. toprak değşimi için, diğerleri için geçerli olan torf ya da spagnum. Güneş. Kış şartlarında soğğuktan koruyun. Sulama da diğerleri gibi.

Ludisa Excellence 21-02-2008 18:55

Sn. nkoksal;

http://www.agaclar.net/forum/showthr...688#post203688 283.MESAJ


Alıntı:

Praecox 'dan tercüme denemesi: P. weser iki meksika türü olan Pinguicula ehlersiae ve Pinguicula moranensis'in çaprazıdır. "Setos" da bilinen bir hybrididr.Bu kültür varyasyonu 10.11.1998 tarihinde kayıtlara geçmiştir. Diğer mexika türlerindeki gibi havadar bir substrat ister. Bu Pinguicula türleri en kolay bakılabilen türlerdir. Renksiz açık yeşil yaprakları vardır. Yaz yaprakları etçil özelikler göstermekle beraber kışın daha çok sukkulent bir özelikde olurlar. ( burdan da anlaşılacağı gibi satıştaki bitkiler dormant değil çev. notu.) etçil özelikde olduğu zamanlarda % 60 nem vede 20°C ve üzerinde tutlmalıdırlar. Diğer zamanlarda daha da serin tutulmalıdırlar. Bitkiyi orta nemde tutun vede suyun saksıdan akmasını sağlayın. devamlı su içinde oturması kök çürümelerine sebep olur. Sulama aralarında kurumasını sağlayın. En iyi bakımı ve sulaması hakkındaki fikirler değişiktir. Bazıları tahta ve yosun kaplanmış teller kullanırken bazıları kaya karışımları da kullanır.
praecox'tan deneyimler. Pinguicula'lar fazla yapraklarına su gelmiyecek şekilde akan su ile devamlı suyun hareketi sağlanırsa çok daha iyi gelişiyorlar. Bunu yazpamadığımız durumlarda hergün dikkatlice saksı yüzeyinden sulanması da iyi sonuçlar vermişitr.

http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=14561&c=583

nkoksal 21-02-2008 19:08

Çok teşekkür ederim alıntıladığınız bölümü kaçırmışım herhalde dün akşam ararken. Kolay bakılan bir tür olmasına sevindim. Netten ararken bulduğum akarsu altında duvarda yetiştirilmelerinin sırrı da çözüldü böylece .Verdiğiniz linkteki resme de bakınca içim bir hayli ferahladı. Reyon görevlisi çocuk son kalan olduğu için iyi durumda değil demişti ama ,sn.AvukatKemal'inkiyle benim ki aynı durumda. Yani o kadarda kötü değilmiş.:)

avukatkemal 21-02-2008 19:30

Aman diyim benim wessere kötü demediniz demi :D Yok dememişsiniz tamam :D

Alıntı için teşekkürler ludisia, ben nasıl atladım bilmiyorum, savage gardendan mı çeviri acaba? Üstten sulama kısmını tam anlayamadım, diğer eblerden farklı olarak altında su tutmayackmıyız acaba?

saydemir 21-02-2008 19:54

2 Eklenti(ler)
Sanırım pinguiculalar durgun sulardan daha fazla akarsuları seviyor. O yüzden bazı yetiştiriciler pinguiculalar için özel bir düzenek hazırlanmış. Duvar şeklinde monte edilmiş, suyun sürekli hareket ettiği bir düzenek. Bu düzeneğin çizimi şu şekilde:

avukatkemal 21-02-2008 20:20

Biz suyu nasıl akıtabiliriz acaba, bu düzenekler bize uzak biraz :D

nkoksal 21-02-2008 20:21

Yok, yok sn. Kemal sakın altında su tutmayın. Zaten verilen suyu da (altından yani) pek içmiyor. Diğerlerine koyduğumuz su hemen bitiyor, bununki hala duruyor. Çizim için teşekkürler saydemir, dün birtürlü anlayamamıştık bunun ne anlama geldiğini :)

nkoksal 21-02-2008 20:23

Bizde bu düzeneği yapamıyacağız herhalde. En iyisi üstten bolca sulayıp altına biriken suyuda uzaklaştırmak.

avukatkemal 21-02-2008 21:09

Erkan beyden öğrendiğim kadarıyla;

Pinglerde altta su bulundurup, su azaldıkça üstten sulamak faydalıymış.. İsteyenler değerlendirebilir

saydemir 24-02-2008 19:40

3 Eklenti(ler)
Pinguiculalar genelde "rock garden" denilen kayalar içerisinde yetiştiriliyor. Bu şekilde pinguiculalar için gerekli olan su ve nem nasıl korunuyor? Bitkiler kayalar arasındaki oyukların içerisine mi yerleştiriliyor? Bu oyukların içerisinde fazla suyun tahliye olması için delikler var mıdır? Biz pinguiculanın saksısını su içerisine oturtuyoruz ve kökler devamlı suyun içerisinde. Fakat kaya içerisinde böyle bir duruma imkan yok.
Taş bahçeleri hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. :confused:

Ludisa Excellence 24-02-2008 23:04

Sn. saydemir;

Alıntı:

Pinguiculalar genelde "rock garden" denilen kayalar içerisinde yetiştiriliyor. Bu şekilde pinguiculalar için gerekli olan su ve nem nasıl korunuyor?
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=14714&c=583
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=14715&c=583
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=14716&c=583
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=14713&c=583

Özellikle şu en son resime bir daha bakmanızı rica edicem.
Bu Pinguicula Vallisneriifolia lar kendi doğal yaşam alanlarında fotograflanmış
Bulundukları yer kayalık bir şelale.
Son karedeki P.Vallisneriifolia laların kök diplerinden akan suyu göre bilisiniz.
En azından suyun oluşturduğu izi.Sol tarafta çok daha belirgin.Şelaleden dolayı nemde çok yüksek. Eminim ki sizin bahsettiğiniz sistemler bu habitattan esinlenerek oluşturulmuş.Tıpkı bizim epf. orc. leri ağaç kabuğuna bağlamamız gibi.Deliklerede yerleştirmek için özel bir ilgi isteyeceğinide zannetmiyorum.Kök yapısı o deliklere yerleşmek ( en azından yaşamını orada devam ettirmek için) uygun gibi.

Ama tabiyki bir sefer daha son söz hocamın.

avukatkemal 24-02-2008 23:47

Wikipediadan ilgilenenlere:

In general, butterworts grow in nutrient poor, alkaline soils. Some species have adapted to other soil types, such as acidic peat bogs (ex. P. vulgaris, P. calyptrata, P. lusitanica), soils composed of pure gypsum (P. gypsicola and other Mexican species), or even vertical rock walls (P. ramosa, P. vallisnerifolia, and most of the Mexican species). A few species are epiphytes (P. casabitoana,P. hemiepiphytica, P. lignicola). Many of the Mexican species commonly grow on mossy banks, rock, and roadsides in oak-pine forests. Pinguicula macroceras ssp. nortensis has even been observed growing on hanging dead grasses. Each of these environments is relatively nutrient poor, allowing butterworts to compete for space.

Butterworts need habitats that are almost constantly moist or wet, at least during their carnivorous growth stage. Many Mexican species lose their carnivorous leaves, and sprout succulent leaves, or die back to onion-like "bulbs" to survive the winter drought, at which point they can survive in bone dry conditions. This moisture can be supplied by either a high groundwater table, or by high humidity or precipitation. Unlike many other carnivorous plants that require sunny locations, many butterworts thrive in part-sun or even shady conditions.

saydemir 25-02-2008 15:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA (Mesaj 207683)
Sn. saydemir;

Son karedeki P.Vallisneriifolia laların kök diplerinden akan suyu göre bilisiniz.
En azından suyun oluşturduğu izi.Sol tarafta çok daha belirgin.Şelaleden dolayı nemde çok yüksek. Eminim ki sizin bahsettiğiniz sistemler bu habitattan esinlenerek oluşturulmuş.Tıpkı bizim epf. orc. leri ağaç kabuğuna bağlamamız gibi.Deliklerede yerleştirmek için özel bir ilgi isteyeceğinide zannetmiyorum.Kök yapısı o deliklere yerleşmek ( en azından yaşamını orada devam ettirmek için) uygun gibi.

Şelalelerin sağladığı doğal nemi bu kayaların içerisinde biz nasıl sağlayabiliriz? Biraz zor gibi. Sürekli bir suyun yine kayanın üzerinden akması lazım sanırım. Kaya bahçeleri pinguiculaların doğal ortamlarına daha yakın ama bunu sağlamak biraz zahmetli.

Ludisa Excellence 25-02-2008 17:36

Alıntı:

Şelalelerin sağladığı doğal nemi bu kayaların içerisinde biz nasıl sağlayabiliriz? Biraz zor gibi. Sürekli bir suyun yine kayanın üzerinden akması lazım sanırım. Kaya bahçeleri pinguiculaların doğal ortamlarına daha yakın ama bunu sağlamak biraz zahmetli.
Aslında biraz hayel gücü ve yaratıcılık söz konusu.Benim baya bir planlarım var bu konuda ve kısmende olsa gerçekleştire bilsemde hala pek birşey yapmış sayılmamam.Öğrencilik zor meslek.Hiç boşluk vermiyor ki adama.:(
Su deviri en kolayı bence.Küçük(sn. devir sayısı düşük) bir su motoru ile hallolurda...
Terra. lar veya plad. lar bu iş için daha ideal gibi gözüküyor.:confused:
Tabiyki buradan bunları söylemek çok havada kalıyor farkındayım fakat bir fikir vermesi açısından düşüncelerimden bahsettim.
Tabiyki bu tip çalışmaları(en azından ben girişmeden önce) buradan takip etmek çok daha zevkli olur.Sonuçta böyle işlerle, harkes ilgilenmiyor.


Saygılar.

saydemir 25-02-2008 19:44

Umarım bu çalışmaları bizlerle de paylaşırsınız. Bu yöndeki olumlu örneklere çok ihtiyacımız var. Çalışmalarınızı merakla bekleyeceğim. :rolleyes:

Ludisa Excellence 25-02-2008 22:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 207916)
Umarım bu çalışmaları bizlerle de paylaşırsınız. Bu yöndeki olumlu örneklere çok ihtiyacımız var. Çalışmalarınızı merakla bekleyeceğim. :rolleyes:



Yapmayın saydemir;
Duyanda beni bir şey sanacak.:confused:
18-20 orc.( gerci bölsem daha fazladır ama o zamanda taliplileri artıyor.:D) ,
bir kaçtanecikte eb. ile burada ustalık mı taslıyacağım?Daha neler.
Mazallah, gerçek ustalar beni döve döve atarlar buradan.:eek:

O zamanda belki bu koşullarda soğanlı bitkiler gurubu beni kabullenir ama.:D
Çiğdem,nergis,lale;gloxinia,zencefil...

Esasında bizim aile gündeminin birinci öncelik maddesi ev taşıma olduğundan
(asıl sorun şu anda hala aynı yerde oturuyor olmamız), oratam elverdeiği kadarı ile daha güzel çalışmalarla karşınıza çıkmayı bende çok isterim doğrusu.Gerçi o zaman da bir tanede fotograf makinem olur artık.

Yani diyeceğim şu;
Siz bu zamanı boş geçirmeyin bence.Ekin VFT tohumlarını.Bir bakmışsınız ben burada sunum yapana kadar dev canavarlara dönmüşler.:(:D

Saygılar.

saydemir 26-02-2008 11:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA (Mesaj 207956)
Eyvah!...
Yapmayın saydemir;
Duyanda beni bir şey sanacak.:confused:
18-20 orc.( gerci bölsem daha fazladır ama o zamanda taliplileri artıyor.:D) ,
bir kaçtanecikte eb. ile burada ustalık mı taslıyacağım?Daha neler.
Mazallah, gerçek ustalar beni döve döve atarlar buradan.:eek:

Burda yaptıklarımız, sergilediklerimiz, söylediklerimiz bence ustalık taslamak değil. Bir bilgi paylaşımı sonuçta. Bunu da herkesten beklemek lazım. Çünkü bu işe gönül veren birkaç kişi olarak-giderek artsakta-bilgi paylaşımı çok önemli.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA (Mesaj 207956)
Yani diyeceğim şu;
Siz bu zamanı boş geçirmeyin bence.Ekin VFT tohumlarını.Bir bakmışsınız ben burada sunum yapana kadar dev canavarlara dönmüşler.:(:D

Bende elimden geldiğince boş geçirmemeye çalışıyorum. Şu an ektiğim pinguicula ve drosera tohumlarının çimlenmesini bekliyorum. Aynı zamanda da buzdolabında katlamaya aldığım darlingtonia ve sarracenia tohumlarım var. (vft yok ne yazık) Onlarında zamanı geldiğinde ekeceğim. Bence onlar yetişkin olana kadar sizler pek çok sunum yaparsınız. :rolleyes:

Ludisa Excellence 26-02-2008 12:24

Alıntı:

Burda yaptıklarımız, sergilediklerimiz, söylediklerimiz bence ustalık taslamak değil. Bir bilgi paylaşımı sonuçta.
Benim aslında oradaki sözüm size değil idi.

Alıntı:

(vft yok ne yazık)
Sizdekiler çiçeklenmeyi sevmiyor anlaşılan.:pYada tam tersi mi acaba.:D

Moderasyondan not: Sayın saydemirin bitkileri şimdilerde bende bakımda. Kendisi vatani görevi için soğuk bir ilimizde bulunduğundan böylesi uygun görüldü. VFT'leri çiçekleniyor siz hiç merak etmeyin :) Ancak bakımılarının sorumluluğu bende olduğu sürece ben kendi bildiğimi yapıp çiçek saplarını ampute ediyorum. :)

Sayın saydemir. Hayırlısı ile vatani görevini anlınızın akı ile bitirmeniz dileklerimle.

praecox

avukatkemal 26-02-2008 13:51

Madem weser hakkında konuşuluyor, araştırmalarımı burda paylaşayım(kaynak net araştırması):

Öncelikle, ping.ler hakkında kapsamlı bir site:

http://www.pinguicula.org/pages/page...es/growing.htm

Bunlar da çeşitli forumlardan derlemeler:

'Sethos' is a crossing of ehlersiae x moranensis,. 'weser' is the same parents but the other way round so sethos has ehlersiae as the mother plant, 'weser' has moranensis as the mother plant

It is reaaly very big problem diagnose exactly different between Pinguicula 'Sethos' and Pinguicula 'Weser' because all knows that Pinguicula 'Sethos' is hybrid ehlersiae x moranensis and Pinguicula 'Weser' is moranensis x ehlersiae. But little bit different is exactly to possible to locate.

I again offer the idea that Mexican Pinguicula do NOT need to be dried off. In the 10-12 years that I have been growing a widely varied and fairly sizeable group of them, more whenever I can get them, or create them -- I have nearly always kept them in trays of water. I have played with the concept of letting them go dry, but not absolutely dry. Whenever I've done this, I often lose some of those treated this way to rot and death. Needless to say, I avoid letting any go dry for long.

The garden centre mass produced weser has flowers like this
http://www.cpuk.org/~vicbrown/images...la/WeserGC.jpg


Pings can take quite a bit a light as long as it is not searing hot.
However, i think pings don't want as much light as dews. You could end up burning them.
For artificial light i do get them quite close to the flourescent tubes and they color up quite nicely. Sometimes better than when they are in natural light!
In any case, you do need to acclimate them gradually if you're going to change lighting conditions dramatically.

There's no way that any mexican Pings can cope outside with the cold and wet conditions of a British winter, it will die.

Keep it indoors; they do well on a cool E or W-facing windowsill.
If you want a Ping for a UK bog garden , try P. grandiflora it can cope with the climate and a variety of soil conditions; it does well outside in my acidic, wet mini-bog and they are quite easy to get hold of.
http://www.cpuk.org/~vicbrown/images...ula/Weser1.jpg

Özellikle www.cpuk.org sitesini tavsiye ederim eb konusunda bilgi edinmek isteyenlere..

Ludisa Excellence 10-03-2008 22:18

Alıntı:

VFT'leri çiçekleniyor siz hiç merak etmeyin
Hımm...
Sn. praecox

Notunuzu yeni farkettim.Sn. saydemirede hayırlı tezkereler o taktirde.;)

Peki o zaman, bakalım kimin pinguicula ları en erken çiçeklenecek?:D
Acaba kiminkiler?:D
(Hocam birde ''benimkiler zaten çiçekli''ymiş diyormuş.:confused::p )

praecox 10-03-2008 22:21

Doğrudur nerden bildiniz :D
beyaz açtı hemde...

avukatkemal 10-03-2008 22:45

Benimki nasıl aldıysam öle hala, ne ileri ne geri

saydemir 11-03-2008 14:40

Moderasyon notunu bende yeni gördüm. Demek benim vftler ampute oluyorlar. Geçen sene ben ampute etmiştim halbuki. :( Neyse ne yapalım bizde bir sonraki sezonda alırız tohumlarını.-Şu an ben diğer tohumlarımı çimlendirme çabası içindeyim zaten.-Hem hocanın da hocası var sonuçta. Bitkilerim emin ellerde. ;)

Yok aldığımda çiçekli değildi ama çiçeklenmesine bende çok sevindim. :D

Teşekkürler ludisia bahya.

praecox 11-03-2008 15:57

Yok sayin saydemiriensis,

beyaz renkte acti, eve ugramaya firsat bulur da resim cekersem eklerim. Ping.ler dormant gecirdikleri zaman yapraklari sukkulent karakterde dir. vede nedendir bilinmez cicegini rahatlikla acar. Zira etobur ozeligi olan yapraklar tasidiginda cicekler dolleyebilecek boceklerle bir tur ikilem icindedir...
Dolayisi ile siszinkiler dormant olmadigindan yepraklar hala etobur ozwlikte oldugundan... sizin morasensis henuz cicek acamdi....

praecox 15-03-2008 22:27

2 Eklenti(ler)
Buyurun resimleri...
Yaprakları kışın etobur özelik taşımıyor adeta normal bir sukkulent gibi.
Eklenti 32284

Eklenti 32285

COYOTE 15-03-2008 22:39

Çok güzelmiş sn. praecox. İlk defa gördüm bu türü. Echeveriaya benziyor;)

Ludisa Excellence 15-03-2008 22:51

Yanındaki droseracıkta el sallıyor.;):D

avukatkemal 16-03-2008 00:19

wesser olmadığı kesin :)

praecox 16-03-2008 15:46

Bakıyorum da gözünüzden de hiç bir şey kaçmıyor ;)

Zaten bundan evvelde yazmışdım, EB'lere uygun şartlar bir kez sağlandı mı bu D. capensis ve D.spathulata gibileri adeta saksılarda ayrıkotu konumuna geçebiliyorlar. :D

Resimlerde, geçen yazdan kalma, kurumuş, etobur özeliği olan, P.wesser'in büyük yapraklarını da görebilirsiniz.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024