agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Etoburbitkilerde su sorunsalı. (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/7440.htm)

praecox 30-01-2008 18:12

Bu başlığı etoburbitkilerde kullanılması gereken sulama suyunun ne olması gerektiği hakkında bilgileri, mesajlaşmaları toparlamak amacı ile açtım.

Torf'dan sonra EB'lerin ikinci ele almıya çalıştığım konu su'dur. bu başlıkta su kavramı geçiyor ise bu burda saydığım vasıflarda bir su olmalıdır. Gerek torfu ıslatmada gerekse üsten veya altan saksıyı sulamada veya su eklemelerinde su terimi geçiyorise bu kesin kez bu sudan olmalı.

En iyi su safsudur. yağmur suyu, kar suyu, hatta klima, buzdolabından çıkan suları da burda zaman zaman tartışacağız veya tartıştık. Onları da bu başlığa aktarark toparlamıya çalışacağım.

Şu sular uygundur:
Yağmur veya kar suyu
Katkısız ütü veya akü suyu
Destile su
Revers osmosis ile arıtılmış su (ters osmos)
Deionise su (anion ve kation değiştiriclierinden geçmiş)
Buzdolabının buzluğundan veya klimadan akan su (kullanmadan evvel bir kaynam çıkartıp soğutun)

Diğer sular EB'ler için uygun değildir.

memet 30-01-2008 19:15

Bugün, Koçtaş'da etobur bitkiler için su konusunda "eğitim " verdik. Görevliye, kapların içine çeşme suyu dökmenin hiç bir işe yaramadığını söyledik. çünkü satış için ayarlanan iç içe olan iki kabın deliği olmayan dışındakini, suya oturtmuşlar.
Adabayraoğlu'na biriktirdiğim yağmur suyundan kurumakta olan birini suladık. Yöneticilere yağmur oluklarından su biriktirmesini, ya da klima suyunu toplamasını önermesini söyledik.
Son olarak da, forumdaki etobur başlığına girip bir gözatmasını rica ettik.

alpiii 30-01-2008 20:12

Aldığım saf suyunun içindekiler bölümü yok yani içerisinde koruyucu vb. şeyleri yazmıyor ve ayrıca ben akü suyu alıyorum saf su olarak şuana kadar elmadağ marka bir saf su kullanmıştım ancak ondan bir daha bulamadım şimdi farklı bir saf suya geçicem acaba bitkim zarar görürmü ve içinde koruyucu vb. şeylerin varlığını nasıl öğrenebilirim?

Aldığım suyun içinde şu yazıyor:Araçların akülerinde,radyatörlerinde,cam yıkama suyu ünitelerinde,ütülerde kullanılabilecek şekilde kalsiyum kirecinden magnezyumdan tortudan arındırılarak üretilmiştir.
Bu su uygunmudur? henüz açmadım suyu değiştirmem gerekirmi?

avukatkemal 30-01-2008 20:52

Sayın Alpi,

ben benzin istasyonundan aldığım 3-4 değişik marka saf su kullandım, sorun yaşamadım.. Ama bu demek değil ki, hiç yaşamıcam..En sağlamı aslında suyun saflığını ölçebilmek ama maalsef bu imkanım yok.. Ancak normal şartlarda akü sularının sorun çıkarmaması lazım diye düşünüyorum.. Aldığınız suyu kullnabilirsiniz..Yalnız katkısı ve parfümsüz olmasına dikkat edin :D

alpiii 30-01-2008 21:14

malesef benimde saflığını ölçme gibi bir imkanım yok.Ürünün üstünde sadece yazdıklarım yazıyor parfümsüz olduğunu biliyorum ancak katkı olayına takıldığım için sordum aldığım benzin istasyonundada sordum ancak hiçbirşey bilmiyorlar;) umarım yoktur.Teşekkürler cevaplarınız için

asterix 31-01-2008 09:44

tıbbi malzeme satan bir yerden 10 litre saf suyu 15 ytl ye aldım.

Ophrys 31-01-2008 14:12

asterix, kipa'da 2,5 litresi 2,5 ytl. Siz epey pahalıya almışsınız.

alpiii 31-01-2008 20:34

Ben tanesi 0.75 ytl den 6 tane aldım o da 3 lt yapıyor ve 4.5 ytl'ye denk geliyor

asterix 31-01-2008 20:40

imkanlar dahilinde ancak bulabildim :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu (Mesaj 200203)
asterix, kipa'da 2,5 litresi 2,5 ytl. Siz epey pahalıya almışsınız.


memet 31-01-2008 22:21

Marketlerde ve benzincilerde arayabilirsiniz saf su. Tıbbi olan sanırım, sretil olduğu için pahalı.

Gatay 02-02-2008 18:28

İyi akşamlar etobur bir bitki aldık.Satıcıdan özellikle bakımı konusunda bilgi istedik.Özel bir bakımı yok çok fazla güneşte tutmayın.Direkt güneş görmesin dedi.Ancak su konusunda bir açıklama yapmadı.Kullanılan su mutlaka saf su mu olmalıdır acaba ? Çeşme suyu veya damacanalarda satılan sular bitkiye zarar mı veriyor ?

memet 02-02-2008 18:51

Gatay, satıcının dediklerini unutun. Etobur başlığını bir gözden geçirin. Özellikle yazın direk güneşte olacaklarını şimdiden söyleyeyim. şimdi de güneş almaları gerekiyor. Ama soğuktan korunmalı.
Su konusunda bu başlıkda yazılı olan suyu kullanın. Diğer suları kesinlikle kullanmayın. Türüne göre, dormanside olabilir bitki, onu da gözönünde bulundurmak gerek.

Gatay 02-02-2008 19:07

Memet Bey, çok teşekkür ederim.Suyu benzin istasyonundan almak mantıklı olacak.Bu bitkiyi kaktüslerle birlikte almıştım.Kaktüslerimi cam kenarında güneş gören bir yerde tutuyorum.Bu bitkiyi de onlarla birlikte bakayım bu durumda.Bu sayfaları okumaya başladım henüz ismini bulamadım :) el şeklinde küçük kepçeleri var.kapanınca elin parmakları iç içe geçiyor.Forumlarda resimlerini gördüm ama ismi yazılı değildi.Tek tek okuyorum :) Teşekkür , saygılar

praecox 02-02-2008 19:11

Bitkiniz sanırım Dionaea muscipula. Bu başlığa bir göz atın.

Gatay 02-02-2008 19:18

Evet Sayın praecox bende şimdi buldum.Başlıkları okuyacağım.Yardımınız için teşekkürler

gundam 22-02-2008 23:22

philips, wp3811 kod lu yeni bir su arıtma cihazı çıkarmış, gerçi RO değil ama detaylı incelemesini veya su değerlerini bulabilen var mı?
en azından içilecek su ihtiyacını karşılayabilmenin yanında, sizce (ben sanmıyorum ama) EB lerin su ihtiyacını karşılar mı?

denizakvaryumu 23-02-2008 21:30

Evet bugün marketlerde ben de gördüm, 150 YTL...çok da iddialı reklamları var.

Bana göre arıtılan suyun EC değerini ölçmeden bir şey demek hatalı olur.

Bendeki arıtma cihazı musluktan akan suyun 150 olan değerini 2 ye düşürüyor.Eğer aynı işi yapıyorsa gerçekten helal olsun.

gundam 24-02-2008 13:22

bilgiler çok detaysız
değerlerle ilgili veri koymamışlar,
sadece bakterilerin %99.99 unu yok eder, suyun kotu kokusu ve klorunu alır diyor...

avukatkemal 24-02-2008 14:20

Benim bildiğim su arıtma cihazları bakteri ve diğer zararlı partikülleri arıtıyor, mineralleri arıtmıyor..Yani suyu saf hale getirmiyor..ROlar ise sadece u dışında hiçbir madee mineral vs geçmesine izin vermeyecek kadar ince filtrelere sahip

gundam 24-02-2008 18:15

o zaman bu alet aktif karbon ve belki de recineli bir filtreden başka birşey değil.

Weezer 18-03-2008 21:16

akü suyu almaktan biktim ve sonunda ro aldim kendime 1 tane. değerleri tds metre ile olctum (ppm olarak olcuyor) 005 cikti. Akü suyunu olctum 002 cikti.Erikli damacanayi ölctüm 014 cikti.en fazla kac olmasi lazim $imdi 009 kadar ciksa yeterli mi..

Ophrys 18-03-2008 21:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Weezer (Mesaj 215891)
akü suyu almaktan biktim ve sonunda ro aldim kendime 1 tane. değerleri tds metre ile olctum (ppm olarak olcuyor) 005 cikti. Akü suyunu olctum 002 cikti.Erikli damacanayi ölctüm 014 cikti.en fazla kac olmasi lazim $imdi 009 kadar ciksa yeterli mi..

Akü suyu almaktan bıktım ve sonunda ro aldım kendime 1 tane. Değerleri tds metre ile ölçtüm (ppm olarak ölçüyor) 005 çıktı. Akü suyunu ölçtüm 002 çıktı. Erikli damacanay ölçtüm 014 çıktı. En fazla kaç olması lazım. Şimdi 009 kadar çıksa yeterli mi?


Türkçe yazım kurallarına dikkat etmenizi rica ediyoruz.

The_Mad_Mush 31-08-2008 21:21

Herkese selam, ben Tuncay. Bu bitkileri görüp tanıdıktan sonra ve nasıl çimlendirilmesi gerektiğini, şartların nasıl olacağını, nasıl sağlıklı büyüyecekleri konusunda engin bilgiler alabileceğimi bildiğim bu sitenin ve sizlerin sayesinde bende etobur bitkilere yeni merak saranlardanım. Dolayısıyla sorum olacak :)

msahin33 ten sipariş ettiğim tohumlar dün geldi ve bugün sizlerin anlattıklarınızdan anlayabildiğim kadarıyla olması gerekeni uyguladım. Yani beraberinde gönderilen asiti yüksek torfu geceden ısladım (kuru fasulye tarifi gibi oldu ama idare edin lütfen) Erkan Hocanın söylediği gibi. Bu sabah tohumları torfun üzerine tek tek bırakıp hafifçe üzerine bastırdım. Streç folyoyla kapatıp küçük delikler açtım ve alt kabına klima suyu koydum :/ (Saf suyu yakınımdaki petrol istasyonlarında bulamadım) Bu arada torfuda aynı su ile bolca ıslatmıştım. En son olarak güneş gören bir pencerenin önüne koydum. Buraya kadar herşey yolundadır umarım. Yaklaşık 1 saat sonra tekrar baktığımda içinde buharlaşma olduğunu gördüm ve streç filmin iç kısmında/tavanında damlalar yuğundu ve çokta ısınmıştı saksı.

Sorum şu; Bu şekilde oluşan damlaların üzerinden güneş ışığı vurduğu zaman damla mercek görevi görüp tohumu yakar mı, streç filme daha büyük delikler açmalı mıyım yoksa bu durum iyimidir?

Birde hazır büyümüş 2-3 çeşit bitki almayı düşünüyorum. Şayet alırsam bariz iklim değişikliği ne derece etkiler bitkileri? Malum Antalya çok sıcak.

Son olarak ikilemde kaldığım sorumu Erkan Hocamıza sormak istiyorum. Ben bu siyete dün üye oldum ama öncesinde epey zaman geçirdim yazılan değerli bilgileri okuyarak. Demek istediğim Erkan Hocamız belki bu bilgiyi daha önce verdi ama ben maalesef atlamış olmalıyım. Şudur ki, bitkiyi (VFT) bütün gün direkt güneş altındamı bırakmalıyım, (kaç saat) yoksa sabah, öğle, akşam saatleri güneşinden biri yeterlimidir?

Tahammülünüz için teşekkürler,

avukatkemal 31-08-2008 21:55

Erkan beye sormuşsunuz ama tecrübelerimi paylaşayım:

Bence özellikle kızgın güneş altında streçle bırakmayın..benimkiler sabahtan öğlene kadar güneş alıyordu sorun olmadı.. özellikle yetişkin bitkilerde yapraklarında su ile güneşe bırakmayın..sabah ve akşam güneşi bence ideal..

Antalya bence etobur bitkiler için ideal ortam.. nem ve güneş ;)

The_Mad_Mush 31-08-2008 22:10

Erkan beye sormuşsunuz ama tecrübelerimi paylaşayım:

Bence özellikle kızgın güneş altında streçle bırakmayın..benimkiler sabahtan öğlene kadar güneş alıyordu sorun olmadı.. özellikle yetişkin bitkilerde yapraklarında su ile güneşe bırakmayın..sabah ve akşam güneşi bence ideal..

Antalya bence etobur bitkiler için ideal ortam.. nem ve güneş ;)




Teşekkür ederim bilgi için. Değilse elimde bitki güneş döndükçe ben de sürekli peşinde dönecektim. Allah razı olsun, beni bu zahmetten kurtardığınız için :rolleyes: Öğlene kadar güneşi gören bir yere bırakayım uslu uslu orada dursunlar geleceğin katliamcıları. Sürekli yer değiştirmek onun için de iyi olmayacaktır kanımca. Yoksa yanılıyor muyum!!
:confused:

The_Mad_Mush 31-08-2008 22:20

Bu arada Antalya bitkiler için ideal ortam ama etçillerin bayıldığı nem bizi mahvediyor burada :(

Peki yeni almayı düşündüğüm Drosera Binata, Sarr. ve VFT için iklim değişiklinin bir sorun teşkil edebileceğiyle ilgili bilginiz var mı?

Bugün foruma ancka şu saat itibarı ile bakabiliyorum.
Kısaca okuduklarımdan yanlış yaptığınızı anladığım şu.
Çimlenene dek bitki birkaç mini yaprak açmadan strech filmi alıştırarak açmadan asla bu tohumları güneş altında çimlendirmeyin.
Suni ışık altında dahi uygun olu aydınlık havadar ancak stretch altında güneşde çilenme çok riskli. filmi kaldırıp havalandırmayı ihmal etmeyin.
Yeni aldıklarınız nerden geliyor? yurtdışından ise sonbahar veya erken ilgbahar en uygun zaman olacaktır.

praecox 31-08-2008 23:09

Alıntı:

Bu arada Antalya bitkiler için ideal ortam ama etçillerin bayıldığı nem bizi mahvediyor burada :(

Peki yeni almayı düşündüğüm Drosera Binata, Sarr. ve VFT için iklim değişiklinin bir sorun teşkil edebileceğiyle ilgili bilginiz var mı?
Bugün foruma ancka şu saat itibarı ile bakabiliyorum.
Kısaca okuduklarımdan yanlış yaptığınızı anladığım şu.
Çimlenene dek bitki birkaç mini yaprak açmadan strech filmi alıştırarak açmadan asla bu tohumları güneş altında çimlendirmeyin.
Suni ışık altında dahi uygun olu aydınlık havadar ancak stretch altında güneşde çilenme çok riskli. filmi kaldırıp havalandırmayı ihmal etmeyin.
Yeni aldıklarınız nerden geliyor? yurtdışından ise sonbahar veya erken ilgbahar en uygun zaman olacaktır.

The_Mad_Mush 31-08-2008 23:42

Teşekkür ederim bilgiler için. Söylediğiniz gibi yapıcam.
Yeni bitkiler GittiGidiyorda. Henüz sipariş vermedim, onada bir takım sorular sordum çünkü güvenilir kargo hakkında. Merak etme eline sağlam geçecek diyor ama özellikle Drosera Binata için ne gibi bir paketleme düşünüyor merak ediyorum. Epeyde gelişmiş yetişkin bir bitki ve dalları heryerde. 35 ytl diyor, fiyat hakkında bi bilgim yok. Söylediğiniz gibi sonbaharda yaklaşıyorken alayım diyorum flytrap05 ten. Resimler güzel görünüyor.
Lütfen bu gibi şeyleri yanlış başlık altında soruyorsam beni uyarın,

saydemir 26-10-2008 14:56

İstanbula dünden beri yağmur yağıyor. Etoburcu arkadaşlar için bulunmaz fırsat. Ben ölçtüm suyun iletkenliği 30-50 mikrosiemens aralığında. Hatta yağmaya devam ettikçe iletkenlik azalıyor sanırım.

krizenten 07-11-2008 23:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 306073)
İstanbula dünden beri yağmur yağıyor. Etoburcu arkadaşlar için bulunmaz fırsat. Ben ölçtüm suyun iletkenliği 30-50 mikrosiemens aralığında. Hatta yağmaya devam ettikçe iletkenlik azalıyor sanırım.

Çatı derelerinin içini iyi ki temizlemişim.Akan yağmur sularından yine yarım ton biriktirdim.:D


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024