agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Nepenthes (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/5673.htm)

avukatkemal 10-09-2007 00:48

Nepenthes
 
2 Eklenti(ler)
Pitcher plant olarak da bilinen nepenthesler, lowland ve highland olarak ikiye ayrılırlar.
Lowland türleri, genellikle, jungle denen bölgelerde yaşarlar. 16-28 derece arasında ve %70-90 nemin bulunduğu junglelar doğal ortamlarıdır. Eğer sıcaklık istedikleri gibi olmazsa 1-2 hafta içinde ölürler. Direkt güneş ışığını sevmezler. Hafif gölgeli ortamlar daha uygundur. Başlıca türleri, N. ampullaria, N. bicalcarata, N. hirsuta, N. macfarlanei ve N. rafflesianadır.
Highland türleri, daha çok yüksek dağ eteklerinde yetişir. 12-15 derece idealdir. Ama daha yüksek dereceleri de tolere edebilirler. %50-70 arası nem uygundur. Güneş ışığını lowland türlere göre daha çok severler.

Çimlendirme: Diğer etoburlarda olduğu gibi, perlit ve torftan oluşan karışımın üzerine ekilir. Nemin korunması için de saksının üzerinin streçle kaplanıp ara sıra havalandırılması gerekmektedir. Tohumlar genellikle uzun ve incedir. Gözle rahat görülür. Tohumun tazeliği çok önemlidir. Çimlenme süresi 10 günden başlayıp 6-8 aya kadar çıkmaktadır. N. fusca, N. pervillei gibi türlerin tohumları ise 1 yılı aşkın olarak rahatlıkla saklanabilir. N. bicalcarata, N. ampullaria gibi tülerin tohumları ise birkaç hafta içinde ekilmelidir.

Bakım: Nemli ortamları seven nephentesler genelde terraryumlara uygundurlar. Saf suyu tercih etseler de diğer etoburlara göre daha az seçicidirler. Ayrıca diğer etoburlardan farklı olarak saksı altından sulanmayı, köklerinin sürekli ıslak olmasını sevmezler. Bu nedenle, aşağıdan sulama yapmayarak yukardan spreyle ıslatarak nemini korumasını sağlamak gerekmektedir.
Nephenteslerin bakımıyla ilgili önemli bir husus da ibriklerinin bakımıyla ilgilidir. Nephenteslerin ibrikleri suyla doldurulmamalıdır. Aksi halde, ibriklerin salgıladığı sinek ve böcekleri cezbeden ve hazmeden kimyasalların oranı azalacaktır.

(Çeşitli kaynaklardan derlenmiştir)
(Resimler http://apodagis.com sitesinden alınmıştır)

Weezer 11-09-2007 14:36

Güzel çalışma kardeş.Tohumları ektin mi? :D

avukatkemal 11-09-2007 14:39

Ektim de bakalım olacak mı, bazı forumlarda 1 yıldan sonra olan çimlenmelerden bahsedenler var :(

hfz 23-11-2007 21:12

4 Eklenti(ler)
Sevgili Avukatkemal, güzel bir yazı olmuş tebrik ederim. Ancak benim Nephentes ile ilgili merak ettiğim bir kaç şey var ve bakımımın doğruluğu hakkında sevgili Praecox ve deneyimli arkadaşlardan teyid almak istiyorum.

Henüz toprak değiştirme ile ilgili bir sorunum yok;

- Öncelikle iki saksım da Nephentes Alata diye biliyorum, doğru mudur?

- Nemli kalacak şekilde üstten sulama yapıyorum.

- Günde iki kez fısfıslama ile tüm bitkiyi iyice ıslatıyorum. (Çok sıcak olmayan kaloriferli ortamda, ışık alıp güneş görmeyen bir yerde. Gece kapıyı açık bıraktığımdan 12-13 derece civarına düşen bir sıcaklık oluşuyor, normalde 20-24 derece.)

- İbriklerin su ile doluluğu 2/10 civarı, yeterli midir? (Suları genelde dökülmüştü ben koydum)

- İbrik oluşumu başlarken bozulma yaşanmış ve ibrik oluşumu yok. Yani oluşamadan kurumuş. Bunları temizlemeli miyim? Neresinden nasıl kesmeliyim?

-Bozulmuş olan ibrik dalcıklarını temizlediğimde aynı daldan yeni ibrik oluşturur mu?

saydemir 23-11-2007 22:22

Syn hfz,
Bitkiniz çok güzel gelişmiş bir ventrata sanırım. İbrikleri çok güzel görünüyor. Umarım uzun süre üzerinde kalırlar ve bol bol böcek yakalar. Ne kadardır sizde ve nereden aldınız?
Bakımı konusunda forumu iyi takip etmişsiniz. Bence yaptıklarınız çok doğru. Ama son söz üstatların tabi.
Fakat ibriklere su doldurma konusunda aynı fikirde değilim. Kuruyan ibrikleri bir süre daha üzerinde tutabilirsiniz. Ama kestiğiniz ibriğin yerine tekrardan yeni ibrik çıkacağını sanmıyorum.

avukatkemal 23-11-2007 23:42

Tecrübem pek yok ancak bildiğim kadarıyla işiniz çok zor sayın hfz..öncelikle türkiye şartlarında neph'ler terralarda yetiştirilirler..tabi adana gibi yuzde 80 90 nem olan bir yerde yaşamıyorsanız..gördüğüm kadarıyla terrada değil bitkileriniz..forumda mutfakta sağlıklı yetişen neph örneği okumuştum ama herhalde ekstern bir örnek..yine de şu anki yerine göre mutfağı tercih edebilirsiniz nem oranı nedeniyle..son olarak da ibriklere su doldurmayın..fısfısla ara sıra su tutmanız yeter..su doldurma benim bildiğim sarr.purpurealarda var..kolay gelsin

hfz 24-11-2007 10:46

Teşekkür ederim sevgili Saydemir, iki saksım var. Birinci ve ikinci resimler büyük nephentes, üçüncü ve dördüncü resimler daha küçük ama ibrik sayısı fazla başka bir nephentes. Büyük olan yaklaşık bir aydır bende, ibrikleri çok olanı da dayanamayıp yeni aldım. İzmir'deki yurt dışı ile çalışan tüm seralar sanırım EB getirmiş. Oldukça fazla Nephentes var..

İbriklerine su konulmaması gerekiyor ise alırım fazla suyu. Ben biraz da olsa konulacak diye algılamışım. Ben ilk olarak Nephentes'i Ege Üniversitesi Botanik Bahçesinde Ademi Hoca'da gördüm. Odasında dolabın üzerinde inanılmaz sağlıklı bir şekilde yaşıyordu. Etrafında da başka çiçek de yoktu. Yani nemli bir ortam değildi. O yüzden almaya cesaret edebildim. Bir ay önce aldığım Nephentes'te herhangi bir bozulma başlamadı, ortamdan şikayeti olsaydı sanırım şimdiye kadar belli etmeye başlardı. Bu yüzden açıkçası yaşatabileceğimden umutluyum.

saydemir 24-11-2007 19:30

Ventrata en kolay hibritlerden birisidir. Evet ülkemiz şartları bu bitkiler için pek uygun değil. Ama bitkilerin istediği yüksek nemi sağlayabilirsek en azından bunun gibi kolay türleri de terra dışında muhafaza etme şansımız var diye düşünüyorum. Muhakkak bitkiniz bu bakıma devam ettiğiniz müddetçe yaşayacaktır. Ama belki üzerinde bu kadar bol ibrik oluşturmayabilir. :(

praecox 24-11-2007 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saydemir (Mesaj 177585)
Ventrata en kolay hibritlerden birisidir. Evet ülkemiz şartları bu bitkiler için pek uygun değil. Ama bitkilerin istediği yüksek nemi sağlayabilirsek en azından bunun gibi kolay türleri de terra dışında muhafaza etme şansımız var diye düşünüyorum. Muhakkak bitkiniz bu bakıma devam ettiğiniz müddetçe yaşayacaktır. Ama belki üzerinde bu kadar bol ibrik oluşturmayabilir. :(

Sayın saydemir,

denemelerle bu bulgularınız veya yazdıklarınız, sabittir... gibi bir cümle duyar gibi oldum :D

saydemir 24-11-2007 20:11

Bir fenci denemeden yorum yapmaz hocam. ;)

hfz 24-11-2007 20:19

Günde iki kez fısfıslama yapıyordum, günde üç kez yaparım, dört kez yaparım..;) Bu arada sera yapabileceğim bir şeffaf torba aldım. Ama yine de bekliyorum en küçük bir bozulma gösterirlerse hemen sera ortamı yaratacağım. Şu an yapmak istemiyorum çünkü görüntü olarak zevki kalmayacak. Terra'yı henüz yapamayacağım, ama artık düşünmüyor da değilim..;)

praecox 24-11-2007 20:28

Bende ilk başlarda böyle direndim... ama ya fısfıslamayı bir günü unutursanız iş dönüyor 3-5 ay öncesine. Zaten sizin şevkinizi kırmamak adına da önümüzdeki ay göreceğiniz değişiklikleri de yazmak istemiyorum ama...:(

Neyse siz bu koçtaş da satılan portatif elbise dolabı gibi olan fermuarlı nylon küçük pratik seralardan düşünün derim. en azından şimdilik...

hfz 24-11-2007 20:39

:(:( Yok yok vazgeçtim direnmekten..

Küçük seralardan haberim yoktu. Çok teşekkür ederim sevgili Praecox..

saydemir 04-12-2007 15:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal (Mesaj 151717)
Ektim de bakalım olacak mı, bazı forumlarda 1 yıldan sonra olan çimlenmelerden bahsedenler var :(

Sayın avukatkemal nepenthes tohumlarında son durum nedir? Çimlenmediler mi daha? :rolleyes:

avukatkemal 04-12-2007 16:42

Yok maalesef..herhalde birşeyi eksik yaptım..ya nem ya ekim ya da başka bişi..tohumlar görünüyor zaten..herhangi bir değişiklik yok tohumlarda..bir süre daha tutayım ümidi kesecem :(

saydemir 04-12-2007 20:27

Üzüldüm, umarım en kısa zamanda tohumlarda saklanan nepler kendilerini gösterir.

praecox 04-12-2007 21:11

Ektiğiniz saksının üzeri stretch bir film ile kapatınız mı?
Hergün üzerine dikkatlice fıs fıslıyorusunuz?

avukatkemal 05-12-2007 00:30

Streç var evet..ama duzenli fısfıs yapamadım ev taşınması nedeniyle :(

gundam 21-12-2007 17:27

düzenli fıs fıs yerine hava nemlendirme makinelerini deneseniz? Bazı markalar 34-39YTL ye bulunabiliyor. Bence etoburlar için birebir.
Bazılarında nem sensoru var boylece gereksiz elektrik de harcamaz :D

praecox 22-12-2007 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gundam (Mesaj 186549)
düzenli fıs fıs yerine hava nemlendirme makinelerini deneseniz? Bazı markalar 34-39YTL ye bulunabiliyor. Bence etoburlar için birebir.
Bazılarında nem sensoru var boylece gereksiz elektrik de harcamaz :D

Siz denedi iseniz burdan bizimle deneyimlerinizi de paylaşır mısınız?
Nasıl bir nemlendirici? Ne tür bir ortam? Nasıl bir düzenek yaptınız veya planladınız, kafanızdan tasarladınız?

Saygılar

gundam 25-12-2007 21:28

3 Eklenti(ler)
en başta söylemeliyim ki bu kadar güzel bir ürün beklemiyordum . Alet, bildiğimiz air humidifier 2lt lik hava nemlendiricisi, ama en güzel özelliği nem sensörünün olması. Ayarladığınız RH seviyesine gelince otomatikman çalışmayı durduruyor.
resimlerle kurduğum sistem daha rahat anlaşılır sanırım.
resimlerde nemlendirici (bu arada koçtaşta 39 ytl idi)
ve biraz heyecanın vermiş olduğu acele ile kurulu sistem gözüküyor.
Düzenli fısfısa en büyük rakip...
sevgiler saygılar

praecox 25-12-2007 21:34

Sayın gündam,

bu bir nebulizatör vede zannedersem bir sesötesi (ultraschall) sistemi ile minicik su damlaçıklarını havaya püskürütyor. ancak bir şey denemenizi rica edeceğim .
elinizi buhara tutun vede bize organoleptik olarak ne hissetiğinizi yazın.

Eminim bir serinlik algılıyacaksınız. Nepenthesler lowland tür ise bu pekde uygun bir yöntem değil. kaldı ki fısfıslama dediğiniz yöntemi ki yağmurlama da deniyor büyük ölçekde, bunu da zaten her gün her tür nepenthese en az bir **** iki kez bu nebulizatöre rağmen yapmalısınız.

Highlandlarde veya heliaphorlarda akşam ısı fakı istendiğinde bu nebulizatörler küçük ısı farklılıkları hafif bir serinlik sağlıyacağından akşam ışıklar kapanınca çalıştırılmaktadır.

huzunperest 29-12-2008 19:38

Nepenthes ventratada air layering yöntemini uygulayarak çoğaltma yapabilir miyim? Bununla ilgili deneyimi olan var mı?

praecox 29-12-2008 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi huzunperest (Mesaj 337656)
Nepenthes ventratada air layering yöntemini uygulayarak çoğaltma yapabilir miyim? Bununla ilgili deneyimi olan var mı?

Air layering derken... havai köklendirme mi?
Havai köklendirmeye gerek bile yok çeliklersiniz uygun şartlarda nemli ortamda sphagnum yosununda çok kolay hemen köklenir.

huzunperest 30-12-2008 06:35

Hemen köklenebileceğini düşünmemiştim sayın praecox, bu nedenle işi şansa bırakmamak için havai köklendirmeyi sormuştum.
Bu mevsim çelik alınabilir mi? Alınırsa üst kısımdaki taze dallar çelik için uygun mu? gibi sorular da beliriverdi
Bitkimin boyu biraz fazla uzadı da hem kısaltmak hem de çoğaltmak için iyi olur diye düşündüm. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

praecox 30-12-2008 09:48

Nepenthesler ilk başta tıknazca gelişme gösterir. sonra birden asma dalları gibi, Bu konu ile forumun ilk mesajlarında da yazdığım gibi yaprak araları 18 cm bulacak şekilde uzıyarak gelişir sarmaşıklaşır. Bu iki değişik dal konstelasyonun yaprak uçlarından çıkan tendrillerde oluşan ibrikler de farklılık gösterir bunu aşağı ibrik yukarı ibrik formu diye de tanımlayabiliriz.
Uzun asma uçlarından 3-5 yapraklı çelikler alabilirsiniz. kesilen gözden filiz verikçe geriye doğru da o dalda çelikleme yapabilirsiniz. En uygun zaman bir kaç ay sonra bahara girmeden ise de şimdi de çelikleme yapabilirsiniz. Ortam ısıs ve nemi köklenmede bu çeliklerin tutmasında en önemli etkendir.

huzunperest 30-12-2008 18:55

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler sayın praecox

silence 24-04-2009 16:59

nephenthes alata mı ventrata mı yoksa mıranda mı kafam karıstı yoksa bunların ucude aynı tur mu
Bugun bauhaustan nepenthes edindim henuz gelmis sanırım fiyatıda gayet uygun 27.9 TL
Fıyatın altında mıranda yazıyordu cıcegın uzerınde alata etıketı vardı forumda ventrata dıye bahsedılıyor hangısı acaba
yukarıda yazılanlardan anladıgım bakımı zor yuksek neme ıhtıyac duydugu gunde 2-3 fısfıs yapılması gerektigi fakat her seye ragmen terralarda yasayabilecegi yani sera ortamı olusturmamız gerektıgı

Alıntı:

portatif elbise dolabı gibi olan fermuarlı nylon küçük pratik seralardan düşünün derim. en azından şimdilik...
hatta bu pratik seranın bile ileride ise yasamıyacagı gıbı bır sonuc cıkardım almakla hata mı ettim acaba
sayın hfz bitkilerinizin suanki durumu nedir acaba nasıl bir ortam sagladınız onlara bilgi verirseniz memnun olurum tesekkurler.

http://img21.imageshack.us/img21/4759/mirandan.jpg
http://img24.imageshack.us/img24/7779/miranda1.jpg
http://img27.imageshack.us/img27/923/alata1.jpg

huzunperest 24-04-2009 18:02

Bunların etiketinde Nepenthes miranda yazıyordu yanılmıyorsam. Ventratanın ibriklerine biraz benziyor ama ağız kısmı farklı. kesinlikle ventrata değil.

praecox 24-04-2009 22:18

Miranda Northiana x maxima çaprazıdır ve ibrikleri kırmızı barbunye fazulyesi gibi desenli ortalama 20 cm boylarında olur.
Elbetteki miranda değil ventrata ventricosa x alata hybridi


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024