agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   EB konusunda tartışmalar (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/3572.htm)

malina 30-10-2004 12:07

EB konusunda tartışmalar
 
Zaman içinde yapılan tartışmaları buraya topladım... Bu nedenle konular arasında kopukluklar var...

Tartışmalar yapılabilir ama aynı konu üzerinde, tekrar tekrar yapılmayacağını umuyorum...

eskimo 26-08-2006 11:51

EB konusunda tartışmalar
 
Sineklerle baş etmek için etobur çiçek

Bu yaz (reklam sloganı gibi olacak ama) sivrisinekler tarafından kaç kere ısırıldığımı bilmiyorum. Kurtulacağımı bilsem kanımı son damlasına kadar Kızılay’a bağışlayacağım. Her türlü yöntemi denedim, yine de sabah yataktan kırmızı puantiyeli kalktım.

Son ümidim etobur çiçek Venüs Fly Trap (Sinek Kapanı Venüs). Alacağım bir tane, koyacağım başucuma, artık sivrisinekler düşünsün.

Bu egzotik yaratık (çiçek demeye insanın dili varmıyor), haşerelerle hunharca mücadele ediyormuş. Üzerine konan ne kadar canlı varsa gözünün yaşına bakmadan yiyor. İşini de rastlantıya bıraktığını sanmayın. Sinekleri kendine çeken bir tür koku yaymaktaymış.

Canavarın fiyatı 17.90. Hemalhemsat.com’da bulabilirsiniz. Tek sorun tohum olarak satılması. Ben bunu yetiştirene kadar yaz biter.

Alıcılara bitkiyi nasıl yetiştireceklerine dair bilgi de veriliyormuş. "Sularken fazla yaklaşmayın, menekşelerle karıştırıp sinir bozucu bir sohbete dalarak asabını bozmayın, parmağınızı uzatmayın" filan diyorlar sanırım.

Banu TUNA Hürriyet cuma eki

praecox 26-08-2006 18:23

Gazetecilerden al haberi.
ancak bu habere de ben gülerim. öncelikle dionaea ki burda venüs sinek kapanı olarak anılmış kısaca VFT diyetim. değil yaz bitene dek tam üç yaz bitmesi gerek olgun bir bitki olması için. Banu hnm. isterse yatağının dört bir tarafını çepe çevre sinek yiyen etobur bitkilerle donatsın ama ne yazık ki ertesi sabahı yinede puantiyeli uyanıcaktır yatağından hatta yatağının etrafında nepenthes sarr.purpurea var ise de bir kaç gün içinde bu puantiyelerinde bir de artış gözlemlerse hiç şaşmasın.
Neden mi? nedeni basit sivrisinek hiçbirzaman diğer sinekler ve arılar gibi güzel çiçek şeker bal kokusuna gitmez sadece insan veya hayvan teninden salgılanan kan olduğunu belirtier kokulara yönelir. Kaldı ki dediğimiz gibi nepenthes vede sar. purpurea gibi torbalarında havuz gibi su veya sıvı olan bitkilerin torbalarında da sivrisinek larvaları gelişme gösterdiği bilinir. bazı miadı dolmuş torbaların sıvıları sivirisneklerin oluşumuna güzel bir yerdir.
Zaten neden dir bilmem kime ne faydası vardır (bir tek haberi yazan sensasyon haberi ile gündeme düşmeyi uman gözümde komik haberciler hariç) bu etobur bitkileri böylesine canavarlaştırmanın kime ne faydası olacak.
Tabii ki sonradan burda bana bu bitkiden eve alıcam ama küçük çocuk var elini parmağını koparırı mı ?gibilerinden sorular gelir.
Ben burdan "fact"leri yazayım ancak bu yazıma da ne tepki gelir bilmem? en azından Banu hanım gibi hevesli değil heves kırıcı bir şekilde okunacaktır korkarım nedense okuyucunun da beklentisi bu tür canavarlaşmış bir bitki arayışından yana olsa gerek. Sivrisinekle savaşda yine tabiat ana bizi yalnız tek başımıza bıraktı desenize ;)
Eh canım Banu hanım sizde bayansınız sonuçda sivrisinek de bir anne olmak adına yavrularını oluşturacak protein peşinde sizi zevkine sokmuyor ki nede kanınızla midesini doyurmak niyetinde sadece ve sadece varsa kanınızdaki proteinlerden kendi yavrularını oluşturacak protein yapı taşlarını toplamaktır niyeti.

denizakvaryumu 06-12-2006 12:18

Etobur bitkiler bahçede olurmu?
 
http://www.cpukforum.com/forum/viewt...lotus&&start=0

Zaman zaman gündeme gelen çoğu arkadaşın sorduğu bir soru var...
"Etobur bitkileri bahçemde yetiştirebilirmiyim?"

Yine ağaçlar.net in hobi bahçesi için de bu konu gündeme gelmişti....

Dünyada pek çok örnekleri var ....konuyla ilgili elinizde linkler varsa siz de ekleyebilrsiniz...

dortyuz 06-12-2006 12:32

olur tabi, azmederseniz her şey olur hayatta :)

o resimdeki çocuktan bulmakta zorlanabilirsiniz ama :D

denizakvaryumu 06-12-2006 12:36

Valla sayın Malina görmesin hobi bahçesinde böyle bir köşe isteyebilir.

denizakvaryumu 02-01-2007 00:42

Neden Etobur bitki?
 
1 Eklenti(ler)
Tüm etobur bitki severlerin diğer bitki-çiçek-ağaçları da sevdiğini biliyorum...
Ama merak edilen bir husus var,bunu diğer çiçek severler de merak ediyor aslında..

NEDEN ETOBUR BİTKİLERİ SEVİYORUZ?

Açıkçası benim tek nedenim var...Böcek-sinek-arı vs yakalaması benim hoşuma gidiyor ve sırf bu yüzden bu bitkilere karşı bir sempatim var...

Ya sizin?

malina 02-01-2007 02:12

Konuya yabancı arkadaşların, sinek kovucu tablet yerine EB'mi alsak diye espri yapması için zemin hazırlıyorsun :)

Praecox, bu espriden nihayet kurtuldum sanıyordu :)

praecox 02-01-2007 03:33

Duygularıma tercüman oldunuz sayın malina.;)

Evet esasen doğruyu yazmak gerekir ise sanırım bende her etobur bitkiye ilgi duyan biri olarak sinek iletinden kurtulamakta bir çözüm aramak yolunda girdim bu merağa.

Lakin hala bir Dionaea'nın sineği kapıp sindirmesi için ezmesinin gözlemini yapamıyorum. Bir şekilde, tüm teknolojik araç ve gereçlere rağmen, ne bir filmini çekebildim, nede Sarraceniaların hunisine düşen bir sineğin çırpınışlarına uzun uzadıya tanık olabildim.

Her ne kadar en istenmedik zamanlarda sinekler bizi rahatsız edip kızdırsalar da huninin içinde, bazan bir gün dahi sürebilen, cızırtı sesleri bendeki acındırma duygusunu bu kinle bastırmıyor.

Eh sonuçta o da can ama yine de bu tabiatın ölüm kalım savaşını, acı gerçekleri, yeğenlerime bu genç yaşlarında sergilemekden değişik bahanelerle kurtulmanın yolunu arıyor oluyorum.

Bunun pedagojik yolu, "-yapma parmağını kapar, yaralar" şeklinde olmadığı için... ya "-ah bak burda ne varmış" şeklinde başka yöne kanalize edebilirsem ne ala, yoksa bir dionaeanın yaprağını bir kürdan ucu ile boşa kapanmasını göze almakdan geçiyor.

EB'lerin sinekleri avlamasını gereklilik varsayarsak... salyangozların da sarracenia hunilerini kemirmesini veya yeni filizlenmiş dionaea köklerinin de sirke sineği larvalarınca yenip bitkinin öldüreceğinin gerçeği karşısında kızmamak gerekmektedir...

denizakvaryumu 02-01-2007 21:29

EB lerde beni çeken, sinek-böcek yakalamaları olunca, doğal olarak roridula dentata en çok ilgimi çeken layt etobur oluyor.

vft nin börtü böcek yakaladığını görmek mucize...devamlı bakacak ne vaktim ne de gözüm var :)
DC ler ancak ufak sinekleri yakalıyor.
nepentheslerin bir yaz boyunca ibriklerinde bir şey görmedim.
Utriler malumunuz...
yağ çanakları da ufak sinek böcek yakalıyor...

Roriduların resim ve videolarını gördüm...Süpürge makinası gibi eşşek arısı dahil ne varsa toplamışlar...Bu nedenle roridula favori layt etoburum...

Erkan Hocam da yardımcı olursa bir roridula dentatam olur inşallah...

2007 de dileklerim arasında.......;)

praecox 02-01-2007 22:03

VFT lerin sarr.ların nepentheslerin avlanma sinek yakalamasını kaydetmek için activecam diye bir program var orda PC'yi kamera ile bağlayıp beli bir bitkiye odaklarsanız bu program cam görüntüsünde hareket algıladığında kayda geçtiğinden,siz başında durmaksızın da belki vft nin sineğ yakalama anı kaydedilmiş olur. suni bir şekilde cımbızla bir sineği vft kapanına sokmak hala bana vahşice geliyor. ama bu yoldan doğal bir olayı kaydetme şansınız var.
bunu hep denemeye niyetlendimse de görecklerim belki hoşuma gitmeyecek bahanesi ile hep erteledim... belki bu yaz.

denizakvaryumu 02-01-2007 22:23

hocam
bana da suni olarak sinek-böcek vermek çekici gelmiyor,bunu ya daha iyi gelişmesi için ya da fotoğraf için veya meraklı eş-dost geldiğinde yaptım.Bir de benim yaramaz için ,yoksa parmakları ile vft yi kurcalıyordu.:p

ama roridula öyle değil....yakaladığı büyüklü küçüklü tüm canlılar bir sergi misali üstünde...Bunun nedeni nektarlarının yapışkanlığının çok güçlü olması...Japon yapıştırıcı tanımı roridula için uygun :D

roridula dentata meraklısı sadece ben değilim...işte meraklılar:p

http://img175.imageshack.us/img175/6...nn20grezc0.jpg

http://img412.imageshack.us/img412/4...nn20greoj0.jpg

dortyuz 11-01-2007 14:53

sahtekarlık! (EB tohumları)
 
Daha fazla dikkat çekmesi için ayrı bir konu açtım.

Gittigidiyor.com'da izmirpazarı adlı kullanıcının sattığı venus flytrap konuları omurkuscu adlı kullanıcının da aşağıdaki mesajında belirttiği gibi tamamen sahtedir!

Dün yeni bir hesap açıp bir paket tohum satın aldım, ve gelenler omurkuscu'nun resimlerini gönderdiği tohumların aynısı.

İzmirpazarı hakkında Gittigidiyor.com'a gerekli uyarıyı yaptım, ve kullanıcının kendisine de bir mesaj attım.

Lütfen dikkat.


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi omurkuscu (Mesaj 65334)
Sayın praecox Hocam
İnternetten Gitti gidiyor.com dan 5.00 YTL,ye 15 Adet Venus Fly Trap tohumları aldım.Tohumlar bana Yurtiçi Kargo vasıtası ile İzmir Bostanlı Şubesi Mario VALLERİ isimli bir şahıstan geldi.Telefon olarak ta.0232 3628990 yazıyor.( Aradığım zaman Fax numarası çıktı. ) Tohumlarla birlikte birde tohumların nasıl dikileceği ve bakımı hakkında bir broşür geldi.Öğrendiklerimi ve broşürde yazanları uyguladım.Ama anladığım kadarıyla bunlar Venus fly Trap tohumu değilmiş.ben size bir resmini gönderiyorum.ve bu konuda diğer arkadaşların da mağdur olmaması için yorumlarınızı rica ediyorum.
Saygılar sunuyorum.


praecox 11-01-2007 15:19

Quod erat demonstrandum...
 
4 Eklenti(ler)
q.e.d. (akademik bir terim lat. = ne ki gösterilmek isteniyordu)

Evet bu olaydan haberim vardı. bunu bir şekilde işin doğruluğunu kanıtlamak adına beraber tezgahladık ve de bugün itibarı ile sayın dortyuz'ün eline omurkuscu beyinki gibi tohumlar geçince ve yollıyanın da Mario Vallerie (ki bu isim de doğru olduğuna çok da inanamıyorum... yazık yazık...

konu açıklık kazanmış ve ıspatlanmış oldu. yazık yazık bu kadar yıldızlarına saygılı bir insan için yazık yazık neden sahte tohum yolluyorsunuz.

zaten bu kişinin de msahin33 adlı cidden de sağlam ve doğru tohum satan birinden tohum almış olması beni iyiden kuşkulandırdı.

umarım bu olay EB cileri korkutmaz. zaten zor çimlenen bu VFT meredini daha da zor duruma bırakmaz...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 65348)
Ekde Dionaea'nın tohum resimlerini koyuyorum. sizin resimlerde torfun üzerinde gittigidiyor.com Mario Valleri isimli şahısdan aldığınızı söylediğiniz bezelye büyüklüğündekilerle hiçbir benzerlik taşımadıkları ortada. sanırım bu kişi bir dolandırıcı. bence gerekli yerlere şikayetinizi yapmanızı öneririm.
Bunları burada yazmamın sebebi ise diğer arkadaşları bu tohumlarla olası dolanırıcılıklar adına uyarmış olmaktır.
Eklenti 6461

Eklenti 6462 Eklenti 6463
Bundan evvel de belirtiğim gibi tohumların büyüklükleri bildik çörek otununkinden az daha ufak ve parlaktır. cam gibi de kırılgandır küçük bir basınç uygulaması ile kırılıp hasar görebilecek kadar da hassastırlar. çok iyi yastıklı balonlu zarflarla gönderilerin korunması gereklidir.


Bunlar Dionaea Yani vft tohumu değil

Eklenti 6496

İşte orjinal ve de hakiki vft tohumları

Eklenti 6500


Eklenti 6499

Bunlar ise çimlenen VFT tohumları

Eklenti 6497

denizakvaryumu 11-01-2007 16:00

Bu satıcıya yazılan yorumları okudum ,herkes teşekkür ediyor...

Bu durumda yorumlara da güvenemeyeceğiz demek ki...



.

avukatkemal 11-01-2007 18:12

kim biliyorki vft tohumlarını :) ben de 2 gun önce attım sahte diye siteye..ilgilenecez dediler..hala sürüyosa satışı bunun dolandırırıcılık olduğunu hatırlatmakta fayda var siteye..

dortyuz 12-01-2007 00:31

Son gelişme...

Ürün hakkında izmirpazarı'na yaptığım yorum site yetkilileri tarafından silinmiş, ve sahtekar satıcıdan bana gelen en son mesaj:

sahtekar falan deyilim ben, sana venus fly trap tohumu yolladım, tohumdan anlamadığın belli, venus fly trap tohumları kendi aralarında ayrılır 6 çeşit vft vardır ben sana patlıcan moru olanlarından göndermiştim, bu arada vermiş olduğun yorumu sildirdim sistemden haberin olsun

yazık, yazık :)

gittigidiyor.com yetkililerine de teessüflerimi bildiriyorum buradan da, dolandırıcılığa ortak oluyorlar.

izmirpazari 12-01-2007 00:57

bu tohumlar sahteyse bende dolandırıldım
 
arkadaşlar ben gittigidiyor sitesindeki izmirpazari adlı kullanıcıyım, bu tohumları izmirde inciraltında peyzajla uğraşan adını vermek istemediyim bir firmadan aldım, adamlar aynı zamanda bitkinin kendisinide satıyor, tohumların sahte olduğunu sanmıyorum ama yarın ilk işim seralarına gidip hesap sormak olacak, eyer tohumlar sorunluysa size döneceyim

dortyuz 12-01-2007 06:38

ben kuşkuculuğu sürdürüyorum kimse kusura bakmasın.

izmirpazarı kupresus'un belirttiği diğer tohum satan gittigidiyor üyesi'nden geçtiğimiz Aralık ayında bir paket tohum almış, yani farkı kesinlikle biliyor.

denizakvaryumu 12-01-2007 07:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izmirpazari (Mesaj 65907)
arkadaşlar ben gittigidiyor sitesindeki izmirpazari adlı kullanıcıyım, bu tohumları izmirde inciraltında peyzajla uğraşan adını vermek istemediyim bir firmadan aldım, adamlar aynı zamanda bitkinin kendisinide satıyor, tohumların sahte olduğunu sanmıyorum ama yarın ilk işim seralarına gidip hesap sormak olacak, eyer tohumlar sorunluysa size döneceyim


izmirpazarı arkadaş,
inciraltındaki peyzajla uğraşan bu firmanın adresini verebilirsen canlı sinek kapan almak isteyen izmirli arkadaşlara bir yol göstermiş olursun..

Benim bildiğim inciraltı ve İzmir de canlı sinek kapan satışı olmadığı ...varsa sevindirici bir gelişme olur bu nedenle bu adres önemli...(yine de adres vermek istemezsen belirttiğin peyzaj firmasında satılan sinek kapanların ve tohumların resmini çekip buraya eklersen bir fikir edinmiş oluruz)


.

praecox 12-01-2007 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dortyuz (Mesaj 65914)
ben kuşkuculuğu sürdürüyorum kimse kusura bakmasın.

izmirpazarı kupresus'un belirttiği diğer tohum satan gittigidiyor üyesi'nden geçtiğimiz Aralık ayında bir paket tohum almış, yani farkı kesinlikle biliyor.

Bu konuya iyi niyetli yanaşır isek, belki başlarda hakkikaten de böğrülce veya soya fasulyesini dionaea tohumu diye yazıldığı gibi inciraltındaki bir peyzajıdan kandırılarak aldı sattı. ancak en geç GG den aldığı diğer hakkiki dionaea tohumları ile kıyasladığında aklında bir soru işareti oluşmalı idi vede en azından burdan net den araştırıp bulabilirdi.

Ama hayır bunu ya yaptı yapmadı ancak özenle bezenle yetiştirme talimatını ekleyip düzgün poşetlerde satışına devam etti. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi bir de dionaea'nın altı türü olduğu bunların moru olduğu gibi saçma sapan idaalarla batağından kurtulma çabalamaları ile doğru olmıyan yalan savunması ile asıl suçlu duruma düştü.

Benim anlamadığım GG nin tüm diğer şikayetleri dikkate almadan sayın dortyuz'ün doğru uyarılarını da ciddiye almayıp yorumunu yargısızca silmeleri konusu oldu. her yorum her yazılan 5 yıldız vede "teşşekürler hızlı servis sağolun, varolun" gibi cümlelerden oluşmak zorunda mı? doğru yerde doğru yorum....

yüzlercesi yanıldı diye biri doğruyu yazınca mı kötü oldu....

denizakvaryumu 12-01-2007 09:27

Ama bu olay bizlere çok güzel bir ders verdi ...Bu olaydan evvel ben yorumlara çok güvenirdim..şimdi ise hiç güvenmiyorum..

Bu durumda tek çare var..eğer bu tür sitelerden mal alınacaksa mal geldiğinde çok iyi kontrol edip, para transferine öyle onay vermek..

praecox 12-01-2007 09:52

Bu sitelerde yorumlar ve onaylar insanların ilk etapda alel acela paralarının karşılığı bir paket geldi diye bulundukları anlık euphorie içinde veriyorlar. zaten dikkatle okunursa bu yazıların euphemismus'u göze batıyor.
Asıl beni üzen bunca insanın Dionaea muscipula'yı tanımıyor bilmiyor hatta araştırmamış olmasıdır.:(
Eh ne de olsa bu bitki ile nerde ise 30 seneyi aşkın birlikteliğimle özdeşleştim :cool:
dolayısı ile bunu da şahsi alıyorum.:D

Bu arada ocak ayının e-dergi yazısını bu olaydan çok önce yazıp vermişdim. bu olay üzerine alel acele yazılıp eklendi sanılmasın lütfen..., başka bir tür algılama olmasın. esasen iyi de oldu bare insanlar bunu okurlar agaclar.net de üye kazanır böylece.
bu da işin asıl sevindirici yanı.:D

denizakvaryumu 12-01-2007 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 65943)
Asıl beni üzen bunca insanın Dionaea muscipula'yı tanımıyor bilmiyor hatta araştırmamış olmasıdır.:(

İşte benim de merak ettiğim konu bu...sinek kapana neden bu kadar çok talep var..acaba bu kadar insan büyümüş sinek kapan satılması halinde yine tohumlara ilgi gösterirmi?

http://www.metacafe.com/watch/306194/plant_eat/

şimdi bu videoyu izleyip de sinek kapan almamak mümkün mü?:p

Oysa etobur bitkilerin ağır abisi, bu alemin kralı Roridula Dentata yı bir görseler vft yerine herkes roridula alır:p

vft nin bir yılda yakaldığı sinek böceği ,erişkin roridula, ortam da müsait ise bir günde yakalıyor..

Eh ağır abi ya..yakaladığı sinek-böcek-sarı ceketliyi yemek için bir zahmet de göstermiyor..sağolsun adamları onun yerine yakalananları direk kana karışsın diye bir güzel yiyip ,hazır olarak roridulaya veriyorlar..

vft gibi sinek yakalamak için ikide bir kapan açma kapama derdi yok...

Büyüksün roridula dentata:D :D


.

izmirpazari 12-01-2007 11:43

msahin33 ten almış olduğum tohumlar
 
arkadaşlar ben bu kişiden tohum aldım fakat bana tohum gelmedi sadece yetiştiriliş tarzlarının yazılı olduğu metinler geldi, ben nereden bileyim sattığım tohumların sahte olduğunu, ama önümüzdeki perşembe gidip venüs fly trap bitkisinin kendisinden 10 adet alacağım vede gittigidiyorda satışını başlatacağım, mağdur olan arkadaşlarada alış fiyatından vereceyim,

izmirpazari 12-01-2007 11:49

gittigidiyordaki satışlarımı durdurdum
 
bana bu tohumları satan arkadaş venus fly trapların kendi aralarında deyiştiyini söyledi tohumlarda fark eder dedi, ama sizden aldığım şikayet vede bilgiler doğrultusunda kazıklandığımı anladım bunun üzerine bu gün itibariyle gittigidiyordaki satışlarımı durdurdum, ama bir önceki açıklamamdada demiş olduğum gibi önümüzdeki perşembe itibari ile bitkinin satışına başlıyacağım

praecox 12-01-2007 12:36

Dionaea şubat sonuna kadar dinlenmede...! görünümü satışa uygun olmıyabilir geniş yaprakları küçük işlevsiz prematüre gibi kapanları olan bitkiler resimleri ile uyuşmıyabilir.
şu anda alıcağınız bitkiler normal görünümde iseler de turfanda sebze gibidir ileriye dönük yaşatması zordur. ya dormancy'e yani dinlenmeye alınmamıştır **** çok erken uyandırılmıştır... bence güncel resimleri buraya ekleyin en azından bir görelim.
bir de bu bitkilerin kargo ile yollanması bu aylarda soğancık hali ile en uygunu ise de... tohumunu dahi tanımıyan bir tüketiciye bu hali ile sunarsanız bilmem ne tepki alırsınız.

izmirpazari 12-01-2007 12:59

bitki hakkında
 
bitkileri gördüm boyutlerı ufak ama hoş dediyim gibi perşembe satışına başlayacağım burayada resimlerini koyarım

denizakvaryumu 12-01-2007 14:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi izmirpazari (Mesaj 65975)
bitkileri gördüm boyutlerı ufak ama hoş dediyim gibi perşembe satışına başlayacağım burayada resimlerini koyarım

hadi hayırlısı ...İzmirde yetişmiş sinek kapanların bulunduğu sera olması da bir yandan beni sevindirdi...

tabi tohumlara bu kadar rağbet varsa yetişmiş sinek kapanların çok daha fazla satacağı belli bir olay...

Girişimcileri tebrik ederim...en kısa zamanda resimleri bekliyoruz..

dortyuz 12-01-2007 17:01

anlaşılmaz bir durumda konu saptırıldı, çok ilginç...

çok ciddi bir başlık, dolandırılan 60'ın üzerinde kullanıcıdan bahsediyorum, hala roridula hikayeleri

izmirpazarı, msahin33'e de bizzat ulaşıp durumu soracağım, gittigidiyor.com'daki yorumunda tohumların gelmediğine dair hiç bir şey söylememişsin. Hala sana inanmıyorum.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024