agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   EB'leri sulama sorunu (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2924.htm)

batukhan 11-01-2007 21:58

EB'leri sulama sorunu
 
merhabalar ben forumda yeniyim.hollandaya gittiğimde bir çok cins etobur bitki aldım daha önceleri de çok ilgiliydim fakat türkiyede nadiren nepenthes dışında satıldığını görmemiştim.onların hepsini önümde görünce hepsini almak istedim.

sonuç olarak bir kaç adet venüs sinek kapanı aldım bir tanesi red dragon dedikleri bordo cinsinden.

onun dışında küçük bir nepenthes iki cins drosera bir adet sarracenia ve birtane de cobra lily **** cobra plant denilen bitkiden aldım.

onları buraya getirdiğimde maalesef meşguliyetimden dolayı çok bakamadım.saf suyu da eczanelerden temin edemeyeceğim için suya sirke katarak hiç yokta asitliği yükseltmeyi denedim bir kaç ay süre ile yaşadılar.

fakat bildiğim kadarıyla nepenthes dışında hiç biri her dem yeşil değil.vft lerinde kışın düşük ısıya ihtiyaçları olduğunu okumuştum bir yerden.

şimdi onların bulunduğu saksı balkonumda duruyor.sizce bu bitkiler bazarla birlikte geri gelecekler midir? yoksa 3 haftasonra tekrar hollandaya gitmeyi düşünüyorum.tekrar almalı mıyım?

bir de oradan aldığım vft tohumları var.onları nasıl çimlendirebilirim?

çok teşekkürler

Batuhan

dortyuz 11-01-2007 22:19

Hoşgeldin Batuhan,

Sirke ile suladığını göz önünde bulundurursak bitkilerin bahara turşu olarak çıkabilir :)

Dionaea tohumlarını çimlendirme bilgilerini de forumdaki konularda fazlasıyla bulabilirsin.

praecox 11-01-2007 22:40

Sn Batuhan foruma hoş geldiniz,

Sn dortyuz aslında bu suyun asidikliği konusunda bundan evvel benim buralarda bir yazım olacaktı orda ben degradasyonu daha hızlı olabileceğinden formik asitle denemeler yapacağımı yazmıştım. açıkçası sirke ile bir deneme yapmadım henüz. formik asit bilindiği gibi (karınca asidi) sirke asidinin bir karbon zinciri daha kısa olanı. pH ayarlamasını yani miktarı iyi belirleyip (zira derişik formik asit sirkeden daha keskin) sulamalarım sonucunda iyi neticeler aldım. sanırım formik asit drosophylla ataklarını da önledi. ama tabii şebeke suyuna değil de RO suyuna yaptığım için sayın Batuhan'ın bahara turşu mu? bitki yeniden filizlenir mi? konusunda kesin bir şey söylemenin mümkün olamıyacağı kanısındayım.
saygılar

denizakvaryumu 11-01-2007 22:58

batukhan Etobur bitki severler arasına hoş geldin...

sirkeli su konusunda, çıkmadık candan ümit kesilmez...derim
nepenthesler gerçekten çok dayanıklı,çeşme suyu ile bir ay suladığım nepenthes yine de ölmeyince ödül olarak onu Antalyaya gönderdim..

yani nepenthes sağlam kalabilir ancak tüm bitkilerde bir torf değiştir derim...beyaz torfu nerede bulacağın konusunda praecox sana bilgi verecektir.

nepenthes dışındaki bitkilerin için drosera dan açıkçası ümitliyim.

kış uykusuna yatma konusu ise;
ısıtılmayan bir oda **** limonluk **** dortyuz arkadaşın yaptığı gibi pencere limonluğun varsa sar.ları,vft leri kış uykusuna yatır..DC ler ve nep.yatmaz..ayrıntılı bilgiler konularda var bir zahmet konulara bir göz gezdir..

Bu arada Hollandaya kadar gitmişken bu alemin en büyük ve en kral etobur bitkisi olan ve etraftaki sinek-böcek-sarı ceketlilere göz açtırmayan RORIDULA DENTATA bitkisinden bulabilirsen (en küçük boylu) benim için getirebilirsen sevinirim (biraz da yüzsüzlük yapalım:D isteyenin bir yüzü...)
http://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/2603.htm
bitkiyle ilgili linke bir göz at derim..

.

malina 11-01-2007 23:20

Bakuthan,
Konu başlığı olarak merhaba bir kaç sorum vardı:) yazmışsınız.

Herkes böyle yazsın, sonuçta herkesin birkaç sorusu var.

Peki daha sonra, kendi sorusuna cevap arayanlar, yüzlerce merhaba bir kaç sorum var başlığı arasından, hangisine bakmaları gerektiğini nasıl bilecekler?

Lütfen sadece kendinizi düşünmeyin.

batukhan 12-01-2007 01:31

arkadaşlar cevap verdiğiniz için çok teşekkürler.sirke sadece aklımdaki en basit çözümdü.asidik topraklardan hoşlandıklarını düşünerek yaptım.nepenthes im de bir sorun yok zaten çok küçük fide gibi.ama kapan üretmiyor artık.biraz orkidelerim yüzünden onlara ihanet ettim çok fazla ilgilenemedim.cobra plant gitti ona yanıyorum:)birde sevgili vft red dragon umarım geri gelirler **** belki yeni bir başlangıç için hepsini yeniden alırım şubatın ilk haftası amsterdam a gittiğimde.denizakvaryumuna cevap olarak bu bitkiyi bende bugün tesadüfen öğrendim varlığını fakat hollanda da hiç görmedim ama bakarım bulursam getiririm sorun değil.

malina ya cevap olarakta haklısın bunu düşünemedim forum kültürüm hiç yok ilk defa bir forum a kayıt oldum bundan sonra konuyla ilgili dikkatli olurum.yoksa bir egoistlikten ileri gelen bir şey değil sadece düşünemedim

bakalım gelişmelerden haberdar ederim

saygılar

Batu

denizakvaryumu 12-01-2007 08:17

Hollanda da roridula dentata var..Bence bu alemin gerçek etoburu ve ağır abisi olan roridula dentatadan bir adet de kendiniz için alın...:D

(neden R.dentata ???çünkü büyüme hızı R.gor.dan çok daha iyi ve formu düzgün)

http://www.carnivora.nl/

http://images.google.com.tr/imgres?i...ng_tr%26sa%3DN

örnek sayfalar..




.

ohannesburger 22-06-2008 22:34

Uzun süredir kafamı kurcalayan bir şey var:
EB'lerin doğal ortamında yağmur hiç yağmıyor mu ki biz sürekli alttan sulama yapıyoruz?
Örneğin bazı kaynaklarda, doğal ortamında VFT'lerin kapanında kalan kadavralardan yağmur ve rüzgar yardımıyla kurtulduğu belirtiliyor. Demek ki az da olsa bir yağmura maruz kalma durumu var.
Biz de zaman zaman üstten sulasak ne sakıncası olabilir acaba? Hem en azından kadavralar süpürülür ve yapraklar nemlenmez mi?

praecox 23-06-2008 18:26

Doğrudur, elbetteki ara sıra yağmur yağıyor. Zaten ülekmizde de dışarıda yetişen bu çoğu EB'yi yağmur yağdığı günler ıslanacaktır, ancak güneşli bir günde bunu asla yapamazsınız, yapmamalısınız. akşamları olabilir.
Bulunduğu yerler bizim buralardan çok farklı yağış alan yerler değil bunu da göz önünde bulundurun. Tabii Nep v.d. hariç....
Bu torf bataklıkları belirtiğim gibi devasa bir su kapasitesine sahiptir. Yazları yağmursuz geçse de fizik kuralarına inad 10 m den fazla suyu yukarı yüzeylerine çeker. Bundan dolayıdır ki altan sulama...
Hatta bazı eb lerde örneğin Pinguiculada yüzeyden su akıtması gerektiği de sıkça yazıldı.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024