agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Sarracenia excellens (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/2149.htm)

praecox 21-10-2006 14:00

Sarracenia excellens
 
1 Eklenti(ler)
Bazı arkadaşlara lazım olur diye ekteki sarracenia hybridinin bakımını kaynağından ben tercüme ettim lakin nasıl yeni baştan formatını bozmadan bu foruma pdf olarak yapıştıracağımı bulamadığımdan yazı metnini ve resmini ayrı ayrı yapıştırdım. korkarım sayfa formatı çok değişti.

SARRACENIA X EXCELLENS
SARRACENIACEAE

Bu tabii hybrid doğal olanların içinde en güzeli Suni olarak zirai metotlarla günümüzde türetilmiş olanlarla karşılaştırılabilir.
Eklenti 4535
Genel
Doğal yaşam alanları: Kuzey amerika (Georgia, Florida eyaletlerinde) Nemli ılıman iklimin bataklık bölgelerinde yetişir. Sarracenia leucophylla ile Sarracenia minor'un çaprazlanması ile oluşmuştur.
Tanımı: Rizomlu, 80 cm yüksekliğe ulaşabilen dayanıklı terestik bir bitkidir. Huniye benzer yapraklar. Tek portakal renginde çiçeği vardır.
BAKıM ŞARTLARıIsı: Yazın 20 ila 30 ºC, kışı
kapalı mekanlarda 15 ºC'e kadar geçirir. Dışarıda-bataklıkda sorunsuzca -10'a kadar dayanıklıdır.

Işık: Tam güneş alan bir yer.
Sulama: Saf veya yağmur suyu ile alttan devamlı nemli.
Nem: 40 ile 70 %.
Toprak: 70 % beyaz torf,20 % dere kumu 10%Perlit.
Dinlenme zamanı (dormancy): kış.

Zararlılar ve hastalıklar: Yaprak biti, kabuklu bit ve pamukçuk, gri küf (Botrytis),sap çürümesi "çökertme"(Phythophthora).

Not: Şayet bu hybridi kendiniz çaprazlamak isterseniz biraz sabırlı olmanız gerekir. Tohumdan üretiğiniz fidelerin olgun bir bitki haline gelmesi 7 ila 10 yıl sürebilir. Günü geldiğinde yaptığınız bu eziyetli, meşşakatli uğraşın, bakımın sonucu olan olgun bitkinizin keyfini sürün

denizakvaryumu 22-10-2006 23:02

Erkan Hocam sağolsun
bir sarracenia ekselans verdi,umduğumdan çok daha muhteşem...Yanında da sarı torf...Tam bir bayram hediyesi oldu..fotolarını yakında ekleyeceğim.

Erkan Hocam belirttiğiniz:

Gri Küf
sap çürümesi
çökertme

hastalıklarının hepsi için captan mı kullanacağız?

praecox 22-10-2006 23:46

Demek mesaj yerini bulmuş...:D
orda bahsi geçen sap çürümesi aslında ordan bire bir tercümem bu meşhur birkaç mantarın saldırısı sonucu Türkçe'de tam halk arasında kullanılan karşılığı çökerte hastalığı denendir. Burda hangi mantarın etkin veya birinden baskın olduğunun bilinmesine teşhisine de bu bitkede pek gerek olmamakla birlikde semptomları ve sonucu benzerdir. Captan ıslanabilir toz ise bu tüm çökertmeye sebep mantarlara etkin olan bir ilaçtır. Orkidelerde de güvenle vede iyi sonuçlar alarak kullanabilmekteyim. Previkur ise hem daha pahallı olmakla beraber bundan evvelde forumda bahsi geçti bu mantarlardan sadece Pyhium sp. lere etkil olduğu söylenir.
CPlerde mantar konusunda bahsi geçen MANEB (=Mangan-ethylen-bis-dithiocarbamate) içeren Dithane'ı pek kullanmadım. Belki darlingtonialarıma Dithane kullanmış olmam daha iyi olacaktı, ancak ben halen MANEB in bir mangan tuzu olduğunu varsayarsam (komplex bağ da olsa ayrışma sonucu tuz oluşumu önlenemez) buna biraz zararlının seyri ve bitkinin değeri ile bir kar zara gibi bir "T" cetvelinde mütala edip riske girip girmeme kararı vermek gerekir.
Captan'da bu sorunlar yok o kadar ki profilaktik olarak da zaman zaman kullanımını öneririm. hatda çok inatçı bir durum söz konusu ise ikisinin de karışımı kullanılabilir derim. Ancak 24 saat sonrası saksıyı saf su ile perforatörde aktif madde extre eder gibi yıkamanız gereklidir. (şart değilidr)
Şimdi eminim insecticide lerden Provado yu soracaksınız burda imidacloprid içeren Provado bulunamadığı durumlarda benim favorim DDVK veya bir daha lüksüne gidersek methidathion aktif maddeli Supracide'i (çok dikkatli phosphorditionat türevidir...!) kullanabiliriz.

Tüm bu ilaçlara gerek duymadan yeni sarracenianızı zevkle büyütmenizi dilerim

denizakvaryumu 24-02-2007 17:21

cemreler düşüyor...sarr.excellens bahara yavaştan hazırlık yapıyor...

sayın praecox 'dan sağolsun varolsun geçen yıl muhteşem bir sar.ex. almıştım...

ancak Ankara nın soğuğunda torfunu kaskatı ederek malasef dondurdum...öldü derken küllerinden muhteşem bir dönüş yaptı..

sayın praecox
sar.ex.ibrikleri acaba kaç cm.ye kadar boy atıyor...

praecox 24-02-2007 17:46

Flava veya alata türleri kadar uzamıyor 20-30cm olabilir. bendekiler 20 cm cıvarı uzuyor.

avukatkemal 15-08-2007 15:03

Bendeki hala 7-8 cm civarında.. yalnız bunların içerisine su konmuyor değil mi purpur gibi? Zaten ibrik girişleri kapalı sayılır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi praecox (Mesaj 78319)
Flava veya alata türleri kadar uzamıyor 20-30cm olabilir. bendekiler 20 cm cıvarı uzuyor.



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:19.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024