agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Etobur Bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/)
-   -   Etobur bitkiler (http://www.agaclar.net/forum/etobur-bitkiler/1366.htm)

memet 28-07-2006 12:27

Mine flora etoburbitkiler konusunda yardımcı olurken acaba arada mum çiçeği çeşitlerimizi arttırma konusunda da bize yardım edermi..

dgndmr 04-08-2006 11:39

Torf Satan Yer
 
CP sevgimden dolayı uzun zamandır takip ettigim bu güzel hatrı sayılır bilgin kişilerin bulunduğu zamanımın olmamasından dolayı katılamadığım foruma sonunda katılabildim.
Herkese sevgiler saygılar.
Torf satan bir yer biliyorum.
Bugün iş yerime gelirken kartal sahilde geniz bir botanikci vardı. Yola bakan kısmında büyük bir tabelada TORF yazıyordu. İşimin yoğunluğundan dolayı uğrayamadım. İnşallah bu akşam dönüşte uğrayacağım ve telefon numaralarını alıp sizlerle paylaşacağım.
Bu bahsettiğim yer kartal sahilden pendik yönüne giderken sol taraf tel örgülerle çevrili bir botanikçi. Kartal Otobüs Duraklarının yaklaşık 300-400 metre ilerisinde kalıyor.
Yakınlarda bulunan kişilere duyrulur.:cool:
Saygılarımla

denizakvaryumu 04-08-2006 20:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dgndmr
CP sevgimden dolayı uzun zamandır takip ettigim bu güzel hatrı sayılır bilgin kişilerin bulunduğu zamanımın olmamasından dolayı katılamadığım foruma sonunda katılabildim.
Herkese sevgiler saygılar.
Torf satan bir yer biliyorum.
Bugün iş yerime gelirken kartal sahilde geniz bir botanikci vardı. Yola bakan kısmında büyük bir tabelada TORF yazıyordu. İşimin yoğunluğundan dolayı uğrayamadım. İnşallah bu akşam dönüşte uğrayacağım ve telefon numaralarını alıp sizlerle paylaşacağım.
Bu bahsettiğim yer kartal sahilden pendik yönüne giderken sol taraf tel örgülerle çevrili bir botanikçi. Kartal Otobüs Duraklarının yaklaşık 300-400 metre ilerisinde kalıyor.
Yakınlarda bulunan kişilere duyrulur.:cool:
Saygılarımla

Unutmayın sarı torf olacak öteki torflar etoburlarda işe yaramaz.

nigar 18-08-2006 18:25

Merhabalar Erkan bey
Sitenin yeni üyesiyim forumları incelerken sizin etobur bitkiler ve orkideler konusundaki bilgi ve deneyiminizle tanıştım. Benim bitki ve ağaç merakım doğaya olan sevgimden kaynaklanıyor ve amatörce küçük bir saksıda orkidem var şu ana kadar sadece sulamasını yaptım çiçeklerini tek tek kaybediyorum yaprakları epey büyüdü nasıl bakmam gerekiyor, tekrar çiçek açarmı, çoğaltılabilirmi
yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler sevgiyle kalın......nigar

memet 18-08-2006 19:38

burayı
takip edin bildiklerinizi ve öğrenmek istediklerinizi yazın.bilenler cevap vereceklerdir.

praecox 18-08-2006 23:44

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nigar
Merhabalar Erkan bey
amatörce küçük bir saksıda orkidem var şu ana kadar sadece sulamasını yaptım çiçeklerini tek tek kaybediyorum yaprakları epey büyüdü nasıl bakmam gerekiyor, tekrar çiçek açarmı, çoğaltılabilirmi
yardımcı olursanız sevinirim
teşekkürler sevgiyle kalın......nigar

Foruma hoşgeldiniz Nigar hanım,
size yardım edebilmem için öncelikle örkidenizin türünü bilmem gerekir. Tahminim sizdeki orkidenin de bir Phalaenopsis hybridi olduğu yönünde. Şayet bu tahminim doğru ise bu forumun "Orkideler" bölümünde "Phalaenopsis" trade'inde Phal. orkidesi hakkında kısaca bir özet çıkartmaya çalıştığım yazımı okuyun. Orkidenizin hangi tür olduğunu bilemiyor iseniz bir resmini yapıştırırsanız tür tahmininde bulunmamız vede bakımı ile ilgili bildiklerimi size aktarmamız daha doğru olur. Sizden bir ricam Orkidelerle ilgili sorularınızda ordaki bölümden devam etmeniz yönünde olacaktır.
Eklenti 3267
Örneğin bu bir Phalaenopsis türüdür.

mcdogan 15-09-2006 12:15

Bunların fare yakalayanı varmı :D? Şaka bir tarafa praecox ilgilendiğin için teşekkür ederim.

praecox 15-09-2006 16:48

Şaka değil... ;)
 
Şaka değil gerçek... :) :D :rolleyes:
Borneo'da Nepenthes türü ibrikli etoburlardan ibriğinin büyüklüğü hemen hemen nerde ise tam bir alafranga closet büyüklüğünde olanlarında fare leşlerine rastlamak çok ender bir olay olmadığı söylenmekde:mad: ben avrupadaki botanik bahçelerinde oldukça büyüklerini gördüm bunlardan şayet evde de yetiştirmeyi düşünüyor iseniz en uygunu Nepenthes truncata olacaktır hem bakımı kolay lowland ve highland çevre kondüsyonlarına çabukça uyum gösterebilen vede kolayça büyüyen bir nepenthes cinsidir.:(
Ancak siz özelikle olası bir fare sorununa çözüm amaçlı düşünüyordu iseniz ben size yinede konvensyonel metodlardan fare kapanlarını veya fare zehiri cumarin ve türevlerini tavsiye ederdim...:p

yustas 16-09-2006 01:48

merhaba erkan bey.ben sinek kapan tohumu aldım yurtdışından.bu tohumları ekmek için zaman ve ortamın nasıl olması gerekiyor toprak olarak sanırım torf ve quartz kumu kullanıcam.şimdiden teşekkürler yardımınız için..

praecox 16-09-2006 18:23

Öncelikle Tohumları bekletmeyin hemen dikin...!
sarı torfun üzerine kapatılmıyacak şekilde yayvan bir kaba serpiştirin. varsa elinizde torfun üzerine canlı sphagnum yosunu serip sphagnum yosunu üzerine serpiştirseniz daha iyi olur. torfu önceden damıtık su ile ıslatmanız gerektiğini sanırım biliyorsunuz.
Tohumları asla sphagnum veya torf ile üzerini kapatmayın EB tohumlrı genelde ışık altında çimlene türden olduklarından karanlıkda çimlenmeden çürürler...
sonradan üzerine stretch film ile kapatım 12 saat ışık alabilecek bir sıcak yere koyun ancak direk güneş ışığından kaçının stretch filmin altında tohumlar fazlaca ısınırlar zira...
en azında 4-6 hafta sabır gösterin. ancak olgun bir bitki elde edebilmeniz için ise 3 sene sabır gösterin ;)
torfu ıslak tutun arada bir küflenme oluşmamasını kontrol edin. torfu da arada damıtık su ile ıslatıp kurumamasını sağlayın.
ancak 10 taneden 2 adeti filizlense büyük başarı bu tür gecikmiş tohumlarda çimlenme % 40 ve aşağısı olduğunu düşünün. giberelik asid GA3 de bulup eklerseniz daha iyi olur ancak bu asidi bulmak için harcanacak vakide ve paraya değip değmediği konusunda ben şahsen hala kesin bir fikire sahip değilim

my_kardelen 19-09-2006 21:37

ben bu etobur bitkilerin nasıl resmini görebilirim

memet 19-09-2006 21:49

My kardelen bu çok kolay, bu forumdaki önceki mesajlara bakman yeterli olacak...

L'ErableduJapon 20-09-2006 03:17

Bölüm biraz haraketlensin değil mi ? :)

İşte sarr koleksiyoncusu.
http://www.resimekle.com/yukle/thumb/55530.jpeg
bu video ise bir VFT'nin avlanmasına ait
http://www.hemenpaylas.com/download/...ytrap.avi.html


Nepenthes'ler tohumdan uygun ortam sağlandığında ne kadar sürede 5-10 cm boyunda olurlar

praecox 20-09-2006 08:07

2-3 sene sürebilir...!
ilk yılları büyüme çok yavaş olur. Tohumların HEMEN dikilmesi gerekir 1 aydan fazla (soğukda dahi...) tohumlar beklemez. bayat tohumlar çimlenmez...!
Etobur bitki resimleri için hergün düzenlenen ve türe göre ayrılmış en kapsamlı sınıflandırılmış ekdeki linke bakın....
http://www.humboldt.edu/~rrz7001/

L'ErableduJapon 21-09-2006 04:27

Erkan hocam saygılar. ben bu etobur bitkilere ait tohumlar alacağım.
sizden ricam mümkün ise birkaç soruma yanıt vermeniz.
dilerim yanlış sorular sormam ;)

ekim için mevsim uygunmudur ?
bahsi geçen toprak ortamını hazırlar ( peat moss + perlit + sphagnum ) isem bu tohumlar toprak üstünemi atılmalı yoksa gömülmeli mi ?
konunun bir bölümünde alttan sulamadan bahsedilmiş, nasıl yapılır bu ?
gözümde canlandıramadım birtürlü :p
kışın tohumları eker isem toprak sıcaklığı kaç derece olmalı ?
belki sormam gerekenleri soramadım, yani hocam feci halde acemiyim işte :(
ne bileyim belki adım adım yazabilirsiniz bana.
şimdiden çok teşekkürler.

Alacağım tohumlar bunlar :
Sarracenia leucophylla (favorim :dilli: )
Sarracenia minor
Sarracenia alata
Sarracenia flava
Sarracenia rubra
ayrıca 200 adet vft tohumum var ama maalesef uygun toprağa ( peat moss + perlit + sphagnum )sahip değilim. biraz acele ettim almakta.
sanırım heba olacak.

praecox 21-09-2006 10:52

Eb
 
Sayın Aziz bey,

Bundan önceki mesajlarımda da değindiğim gibi hiç bir EB tohumu açıkda bekletmeye gelmez özeliklede nepenthes buzdolabında diğerleri belki bir kaç ay saklansa dahi nep.in tohumları hemen dikim gerektirir. VFT de öyle hemen torf üzerine serpiştirip toprağa değmeyen yüzü kurumaması için de üzerini folyo veya bir camla kapatmalı. EB tohumları ışık alınca çimlenme özeliğine sahip olan bitki türlerindendir onun içindir ki torf veya sphagnum üzerine serpiştirilip üzeri tekrardan substrat ile kapatılmamalıdır zira ışık almıyan tohumlar çimlenme göstermeyip çürürler.

Alttan sulama dediğimiz saksının altında delik var ise saksıyı 2-3 cm su içine oturtup suyu çektirmek sureti ile sulamayı kastetmekteyiz. su azalabilir ancak EBlerde hiç eksik olmamalıdır. deliksiz yası kaplara dikim yapıyor iseniz torfun altına 2 cm kadar perlit ile suyu hem drenaj etmiş olursunuz hemde su deposu görevi görerek torfun ihtiyacı kadar , yani çekeceği kadar suyu da yukarı verir. sarr.larda başdan hevesinizin kırılmaması adına saf türlerini değil onların hybridlerini tavsiye ederim hem çimlenme oranı yüksek olur bu hybridlerde hemde bakımı kolaydır özelikle de leucuphyla vede oreophlya species lerinden şimdilik uzak kalın derim ben ancak leuco.hybridleri hem güzeldir hem çimlenmesi vede bakımı çok daha az sorunludur.
sarrları çimlnendirmenin en başarılı bir diğer yolu ise tohumları ıslak ancak sıkınca fazla su akmıyacak kadar nemli ince kıyım saf sphagnum yosunu ile karıştırıp 1 ay buzdolabında bekletikden sonra sphagnuum ile beraber torfun üzerine ekim yapma yoludur. bu tohuma bir kışı atlatığını simule etiğinden sonrası ekiminde hemen tohumların dormancy den uyanıp çimlenmesini hızlandıran bir tür EBlere özel katlama yoludur. bundan evvelki mesajlarımdaki bazı hormon asitleri (gibberelik GA3, veya abssisin a.) pek gerek duyulmaz ancak çimlenmede artış sağlar.

1- Öncelikle torf perlit ve sphagnum kıyımı gibi substratları temin edin.:o
2- uygun bir kabın altına 2 cm perlit serin ıslatın.
3-ıslak perlitin üzerine iyice karıştırarak ıslatığınız torfu serpip az biraz bastırın sathını düzeltin..
4-tohumları VFT leri hemen srr.ları yukarda anlatığım katlama metodu ile hazırladığınız sphagnum tohum karışımını torfun üzerine serpin, yayın..
5-kabın üzerini stretch film ile kapatın ve kabı ışık alıcak ancak güneş yansımıyuacak bir cam kenarına koyun. veyahut daylight bir floresant ampulun 20 cm altına koyun.
6-6 hafta sabredin çimlenmesi için. arada bir ise stretch filmi açıp havalandırın.
gerekiyorsa sulayın.

kolay gelsin size sabırlar :cool:

PS. tüm bu ameliyelerde safsu kullanmanız gerektiğini bilmem tekrar tekrar yinelemem gerekli mi? :D

denizakvaryumu 21-09-2006 14:56

Erkan Hocam
mütevazi kişiliğinden yazmıyor ama ben belirtmeden edemeyeceğim.

Etobur bitkiler için gerekli torf ve sphagnum ,Türkiye de sadece Erkan Hocam da var.Türkiye de başka yerlerde boşuna aramayın...(ya da yurt dışından posta ile getirtmeyi deneyin)

L'ErableduJapon 21-09-2006 17:35

Erkan hocam resimdeki şili üretimi sphagnum moss.
bu uygunmudur üretim için yoksa canlı yeşil mi olmalı
saygılar.

http://www.resimekle.com/yukle/thumb/56525.jpeg

praecox 21-09-2006 19:50

;)

Elbetteki uygundur. şayet doğranmamış uzun lifli sphagnum ise bunu biraz su emdirerek satırla ufalayın mutfak robotunda ufalamayı denemeyin...! bu sıkıştırılmış sphagnum yosunu pahallı olmakla birlikde etobur substratlarının Mercedesi'dir :) Torf'un aksine kurutulup saklandıktan sonra tekrardan su ile ıslatılıp kullanılabilir. torf bir kez iyice kurudu mu değil EBler için diğer tüm saksı bitkileri için de kullanılamaz bir hal alır.
Esasen tüm bu quarz kumu perlit vermiculite ve diğer bir dizi işe yarıyan yarımayan katkılar sadece bu değerli substratlardan tasaruf etmek amacını gütmektedir.
Eh şimdi de benden bir soru Bu sphagnum'u nereden buldunuz? Türkiye'de temin edebilirmiyim? fiyatı nedir?

L'ErableduJapon 21-09-2006 23:43

Erkan hocam resimde gördüğümüz balyalar şili'de satılıyor :p
100 gr yaklaşık 5 $ hocam. masraflı iş bu :(

praecox 22-09-2006 07:37

Azıcık uzak galiba şile...!
 
Yahu...! :mad:

İlahi Aziz bey,;)
dalga mı geçiyorsunuz benle? :(
Chille ye kadar zahmet etmeyin tazesi Litvanya'da var...
Şayet Chille ye giderseniz salpeter de getirin de gübre yapalım...:p
bare oralara gitmiş iken bize de sphagnum getirin biraz. Parası ne ise öderiz :cool:
bare EBlerim bayram etsin.

my_kardelen 22-09-2006 20:57

iyi ki bu et obur bitkileri evrimleştirmiyorlar. Mazallah insanları tüm tüm yutar.

praecox 22-09-2006 22:51

Evde sineklerle baş etmenin en doğal en çevreci yöntemi
 
Kim demiş evrimleşmediler diye:D
gerçi şimdilik tüm değil parça parça götürüyorlar...:rolleyes:
Bir şekilde bu bitkiler hakkındaki bu önyargı beni esasen çok da üzüyor:(

Hiç unutmam yeğenim bazı şeyleri yeni yeni anladığı zamanlardı bu bitkileri evde gösterip marifetlerini anlatığımda çocuğun gözlerindeki dehşeti çok geç farketmişim... zavallım bana korka korka "-Amca ben şimdi bunların ağzına parmağımı sokarsam ne olucak?" diye de sormadan edemediydi dehşetle...
ben de bilmem bi bakalım hele dedim vede soktum parmağımı. Kapan kapanır kapanmaz benden çıkan ."-aacch...!" sesi onu daha da korkuttu ancak benim şaka yaptığımı anlar anlamaz ise gülüp kendi de değdiriverdiydi parmağını...
adeta yaa şaka yaptın biliiyorum bişicikler olmaz der gibiydi bana bu kez gözleri...
ilk revers ozmos su filitre cihazımı aldığımda benim titizliğim karşısında satıcı dayanamayıp sordu ..."- abi ne için alıyorsun ne işde kullanıcan ki bu filitreyi?" dedi. ben resimlerle saplantı halimdeki hobimi anlatınca satıcının ilk sorusu
"-Eh peki be abi bunları beslemek yetiştirmek yasak değil mi?"
"-Yok canım... ruhsata tabii bende de taşıma değil ama bulundurma ruhsatı var." diye gülerek dalgamı geçtim.
... sanki evde kaçak silah bulunduruyormuşum muamelesi görüverdiydim ayak üstü.
Aslında evde sineklerle baş etmenin en doğal en çevreci yöntemi bu EB ler
tabii sivrisinekler hariç onun için de bayağı bir evrim değişikliği şart EBlerde...:cool:

L'ErableduJapon 23-09-2006 05:01

Erkan hocam yine ben :p
hocam ben birşey mi keşfettim yoksa biliniyormuydu yani heyecanımı bağışlayın.
ülkemizde drocera türü bitki olması beni heyecanlandırdı. ya da amerikayı yeniden keşfettim belkide :D
hocam birde bir yosun **** ona benzer birşey buldum nadir tabir edilen bir bitki. bu bitki sphagnum gibi faydalı olabilir mi ?
işte resimler
http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57581.jpeg
dikkat ettim sanırım aradakiler sphagnum

http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57582.jpeg
renkler harikaaa


http://www.resimekle.com/yukle/thumb/57583.jpeg
Bitki hakkında bulabildiğim kısa bilgi
Rare, on very wet peat with species like Great Sundew and Intermediate Bladderwort

praecox 23-09-2006 06:45

Aziz bey...!
bugün beni sevindirin ve bu resimleri siz kendiniz bir yerlerde çektiğinizi söyleyin bana bir de burasının Chille (şile) olmadığını da yazın... ;)
Eh tabii bana özelimden de nerede olduğunu söyleme nezaketini bekliyor olacağım :)
Kanımca forumda aleni yazılmasına karşıyım talana uğraması işden bile değil...
hoş ülkemizde bu derece bataklığa yosuna çiçek böceğe meraklı çok büyük bir topluluk yok ama... en azından sıradışı mekanlarda sıradışı bitkilere meraklı pek yok diyeyim de forum yanlış anlayıp alınmasın... ;)

memet 23-09-2006 11:51

Evet fotolar ülkemizde çekilmişse gerçekten güzel bir haber olur..

L'ErableduJapon 23-09-2006 12:17

Arkadaşlar 1 kötü 1 iyi haber vereyim bu konu ile ilgili.
kötü haber
resimleri ben çekmedim :D
iyi haber
bu bitkiler kesinlikle üklemizde var (kesin yerini tam noktasını biliyorum) :cool:

praecox 23-09-2006 13:22

Size dahasını da ucundan çıtlatayım bare... ;)
drosera rotundifolia ki resimdeki de bu. istanbulda bile var...
onun da yeri bende saklı olsun... :)
korkarım en geç 5-10 senede o da istanbulun betonlaşması sürecinde buralardan silinecek... :( :'(

L'ErableduJapon 23-09-2006 13:28

Hocam rica etsem sizde istanbuldaki yeri paylaşsanız :D
2 adedine sahip olmak isterim açıkcası.

L'ErableduJapon 23-09-2006 13:56

Erkan hocam yine ben :dilli:
drosera rotundifolianın nerede olduğunu buldum. 5 den fazla populasyonu olmakla beraber bulunduğu alanda sphagnumda var.
bu türlerin ülkemiz için çok nadir olduğunu paylaşmak isterim. tabi siz bunu biliyorsunuz erkan hocam. bitkiler ciddi şekilde betonlaşma baskısı altında olduğundan tohum bankasının oluşturulmasını öneriyorum.
bu arada son 1 hafta içersinde yapmış olduğum yoğun araştırmalar sonucu maalesef ülkemizdeki etobur, orkide ve benzeri türlerin yurtdışında RARE ibaresi altında yüksek rakamlara pazarlandığını görmek içimi biraz burktu.
avrupalının tohum bankası ile bir şekilde yerli türlerini koruma altına aldığını ve hatta yine nadir olan başka ülkelerin yerli bitki koleksiyonunu yaptığına şahit oldum. ömrümüzün bu yaşına kadar sayısını hatırlamadığımız kadar piknik alanı dağ gezileri orman içi sağlık koşuları vs vs yaptığımız ve zaman zaman farkettiğimiz ve farketmediğimiz yerli bitkilerimiz yurtdışında pazarlanıyor arkadaşlar.
soyu tehlikede olanlardan bahsediyorum.
bu arada türkiyenin gizli bitki örtüsü (evimizde bahçemizde baktıklarımız )bunların yanına tohum bankası sayesinde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olan türlere 1 adet saksı ayırmamızı da teklif ediyorum.
tamamiyle bitki türleri bakımı vs vs bu konulara acemi olan ben bütün bu acemiliğime ve cahilliğime rağmen sizlerinde vereceği teknik bilgiler ışığında takdirinizi alacak kişisel hemşirelik yapacağıma söz veriyorum
Saygılar..


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024