agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Etobur Bitkiler
(https)




Beğeni Düzeni27Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-02-2008, 20:03   #1
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Etobur bitkilerle ilk temas (acemi/yeni başlayanlar)

Etobur bitkilere ilgi duyan ve bu alanda yeni olan acemi arkadaşlarımızın sorun ve/veya sorularını bu başlıkta yazmalarını rica ediyoruz.

evandevan5 beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-02-2008, 20:26   #2
Ağaç Dostu
 
huzunperest's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-11-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 643
Galeri: 23
Etobur bitkilerle burada tanıştım ve foruma eklediğiniz değerli bilgilerinizden de oldukça faydalanarak minik bir sarr. fidanı alma cesaretini gösterdim. Sadece sphagnum sorunum var. Bunu da alabilirsem (mümkünse sizden) değmeyin keyfime...
Değerli bilgileriniz için tekrar teşekkürler Sayın Praceox.

huzunperest Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 00:39   #3
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-02-2008
Şehir: aydın
Mesajlar: 16
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ? İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız? Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız? Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.

cemvat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 01:09   #4
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Dormansi için
Etoburlarda Dormancy (kış Uykusu) Nedir?

Alttan sulayın, ara sıra toprağı fısfıslayabilirsiniz

Vft kapanlarının boyutunu belirleyen cinsi ve bakım koşullarıdır..en azından benim bildiğim başka bir yönetem yoktuyr..

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2008, 10:58   #5
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cemvat Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar aklıma takılan sürekli sormak istediğim ancak sormaktan çekindiğim bir konu var. Praecox bey vtf lerin alttan sulanması gerektiğini belirtmiş. Acaba bu bitkinin yeterli su desteğini sağlarmı ?.
Sağlamaz mı? altında devamlı su bulunan bir torf zaten balçık bir bataklık gibidir. Torf nerde ise takribi 10 m yukarıya suyu çekebilir. (emme-basma su tulumbalarının zorlandığı bir yükseklik bu, ayrıyetten belirtmekde fayda var)
Alıntı:
İkinci olarak ise, ayrıca tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum. Praexox bey tohumlarım üsten sulanması gerektiğini(alttan suyunu eksik etmemek şartıyla) ancak tohumların yerinden hareket etmemesi gerektiğini söylemişti. Bunu yağmurlama metodu ile mi yapacağız?
Sizin de doğru teşhis etiğiniz gibi torf iyice ıslanmışsa yağmurlama yapmamak gerekir. Tohumlar yüzeyde kalıp katlanmıyacaklarından( zira genelinde ışık alınca çimlene tohumlarıdr bunlar) yerlerinden fazla oynatmamıya özenle, üzerini stretch bir filmle kaplayıp kurumalarını bu bağlamda önlemeliyiz.
Alıntı:
Üçüncü sorum ise, bitkilerimiz kışın dormancy fazına sokmak için soğuk bir yere alıyoruz. Bunun dışında vft güneşden de mahrum bırakmalımıyız?
VFT'yi asla ışıktan hatta güneşten mahrum bırakmamalıyız. hiçbir vegetasyon döneminde bunu yapmamalıyız. (Burda buzdolabında dormancy'ye almak çok değişik bir konu)
Alıntı:
Dördüncü ve son sorum ise, vft bitkilerinde gübre kullanmayacağız. Bununla birlikte acaba vft kapanlarını daha büyük hale getirmek için herhangi bir yöntem varmıdır?
Soruların cevapları forumda var ise, şimdiden özür dilerim.
Büyük kapan VFT'lerde tamamen cultivar'larına bağlı bir olaydır. O klonun büyük kapan yapma özeliği var ise bunu "iyi şartlarda" bakılınca yapıcaktır.

Burda belki klon örneğini veya tohumdan yetiştirmeyi şöyle bir örnekle açabiliriz. Bir ailede çok güzel bir çocuk varsa aynı anne ve babadan ikinci kardeşin de aynı güzelikte olması gerekmiyor. Bunun için (Gerçi insanlarda şimdilerde bu kanunen yasak) aynı bireyi klonlamak gerekir. Bitkilerde vegetatif çoğaltma yöntemleri de bir tür klonlama demektri zaten.
Ama o bireyde örneğimizdeki çocuğun erişkin yaşta da o güzeliğe ulaşabilmesi için en ideal beslenme ve bakım şartlarını yerine getirmemiz gerekmektedir.
Yani çocuğu klonlayıp beslenmesine dikkat etmezsek serpilmesi büyümesi bastırılmış olacağından o boyda o beyaz dişlere o saçlara sahip olmıyabilir.

Bilmem konuyu ethik anlamda fazla yanlış anlaşılmadan açabildim mi?

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2008, 23:40   #6
Ağaçsever
 
samowan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-10-2006
Şehir: bursa
Mesajlar: 98
Galeri: 2
EB bakmaya baslayali henuz bir kac saat oldu, droseramin ustunde sumuklubocek gibi bir bocek geziniyor. Bu arada bu canliyida cok sevdim, acaba saksida kalmasinin bi sakincasi var mi?


Duzeltme; Bocegin salyangoz oldugu Selahattin hocam tarafindan dogrulanmis, sumuklerinin zarari olabilecegi icin saksidan uzaklastirilmistir.

samowan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-02-2008, 12:37   #7
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Sümüklüböcekler, böcek eki taşısalar dahi etçil bitkilerin pek normal olarak yiyebilecekleri canlılar değildir. Bunlar kapanlara ve yapraklara ciddi zararlar verebilirler. Kapandan delik açmak sureti ile de kaçabilirler.
Ortamdan uzaklaştırmak ile en doğru şeyi yapmışsınız. Sümüklüler EB lere verdikleri bu hasardan dolayı, bu bitki sınıfında da ev dan maada zararlılar konumundadır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2008, 00:35   #8
Ağaçsever
 
gundam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 70
Bauhausa bazı zamanlarda geliyor. koçtaşta var,praktikerde nepenthes var.Gittigidiyor da bazen tohum bazende bitki olarak bulunabilirsiniz, yurtdışından ebayden yine tohum ve bitki elde edebilirsiniz..
ayrıca bazı üyelerde üretim fazlası bitki olabilir ki öyle almanız daha mantıklı..
Bu arada almak için seçenekleriniz çok, EB gereksinimlerini biliyormusunuz, en azından forumdaki yazıları okumaya başlayın EB almadan önce..

gundam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 16:53   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: Ankara, Fethiye
Mesajlar: 21
Birkaç soru.

Merhabalar,
Yeni başlayacak bir EBci olarak birkaç sorum olacak. Teoriyi bilmeden uygulamaya geçmeyeyim dedim Forumdaki konuları genelde okumaya çalıştım ama açıklığa kavuşturamadığım birkaç kısım var.

1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış.

2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?

3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.

4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?

5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?

6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?

7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.

Daha elime birkaç gün sonra geçecek olmasına karşın bu meraklı sorularımı mazur görün lütfen. Hata yapma olasılığımı en az indirmek istiyorum. Sonuçta olağanüstü canlılar bunlar, deneme yanılmaya gelmez. Şimdiden teşekkür ediyorum cevaplarınız için.
Not: 1 küçük vtf getirecek sağ olsun, arkadaşım Ayrıca internetten d.spatulata tohumu gelecek.

pittheus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 18:07   #10
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pittheus Mesajı Göster
1-)Sphagnumlar yaşayacağı ortamdan başka hastalığa karşı da bir önlem anladığım kadarıyla. Peki canlı sphagnum'un toprağın niteliğini koruma gibi bir özelliği var mı? Bir konuda, birkaç sene boyunca toprağın değişmesi gerekmeyeceği yazılmış. .
Sphagnum toprağın asiditesinin artırarak düzenler ve eb ler için ideal ortamın korunmasını sağlar. Ancak evde bu tarz bir sphagnum üremesi imkansız olduğundan gerek sphagnumlu gerekse saf torf saksı harçları 2 yılda değişim gerektirmektedir.

Alıntı:
2-)Alttan sulama imkanı yoksa, bir şırıngayla toprağı dikkatlice ve periyodik olarak ıslatmak gibi bir yöntem geçerli olur mu?
.
Olur bu da mümkün ancak bu şekilde saksı harcı kapalı bir kapta çok kolay çürüme yapar. zaman zaman üsten sulıyarak yıkama işlemini bu tarz kaplarda gerçekleştiremezsiniz. Bu kaplarda çürüme ve kokuşmalara çok dikkat etmeniz gerekir.

Alıntı:
3-)Dağlardan gelen doğal su -tadı tatlıydı ve hoş bir suydu-, sulama için uygun olabilir mi? Buna bağlı olarak asıl düşman kireç mi? Aslında dağlardan gelirken fazlaca mineral toplatacaktır ve uygun olmayacaktır sanırım.
Asıl düşman kireç olmakla beraber tuzlar da yani her türlü çözünmüş kation ve anion zaman içinde köklerd sorun olacaktır uzun vadede bu tuzların da torfdaki kontaminasyonu saksı harcının vasfını yitirmesine çürümelerin başlayıp bitkiyi öldürmesine sebep olacaktır veya olabilecektir. Zaten sphagnumun yüksek plato bataklarında yetişmesi veya uzun zaman akarsu baklarında olmaması da buna işaret yani su uzun torplaklardan akmadan batağı yağmur suyu doldurur bu bataklardadır ki eb ler yetişir.
Alıntı:
4-) Vtf'ler daha çok küçük oldukları andan itibaren mi avlanıyorlar yoksa büyüklerinde mi?
Evet ilk aylarında kapanlarına gelen vede uygun büyüklükte olan her avı yakalar sindirebilir.

Alıntı:
5-)Böcekler, henüz olgunlaşmamış bitkiye zarar verebilirler mi; başka bir deyişle koruma önerir misiniz?
Evet bunu da zaman zaman burdan bahsetik sirke sineği larvaları yaprak bitleri kırmızı örümcek v.d. leri gibi bitki haşareleri salyangoz eb lerde de ciddi sorunlar olabilir
Alıntı:
6-) Bir saksı da bir bitki mi yetişebilir?
aynı çevre şartlarını istiyen değişik tür eb yi bir uygun boy kaba dikmek mümkün.

Alıntı:
7-)Tohum da bulunacak elimde(drosera spatulata). Bunu uygun şartlarda çimlendirebilirsem -ki zorluğunu yazılarınızdan anladım- bu tür için bir saksıda kaç tanesi yetiştirilebilir.
Öncelikle sıkça küçük bir kaba ekimi yapın sonra çimlenmeye göre zaen uygun boy kabı anlar ve şaşırtmıya alabilirsiniz.

Buyrun size 7 sorunuza 7 cevap
Saygılar.

hilalll beğendi.
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2008, 21:06   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 21-04-2008
Şehir: Ankara, Fethiye
Mesajlar: 21
Asıl ben saygılarımı sunarım. Çok teşekkürler. Evdeki sinekler böcekler hapı yuttu şimdi
Bir de son olarak, sirke sineği bazen görüyorum -tabi eğer oysa: yeşilimsi yer yer kırmızı- Bunu yiyen vtfnin midesi bozulmasın:P Larvaları ulaşamaz soğanına değil mi?

pittheus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2008, 14:55   #12
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
EB'lerin sulanması normal şartlarda hep altında su bulundurmakla yapılır. Bir kaç ayda bir torfu üsten sulamak saksı harcını biraz olsun yıkama amacı ile yapılabilir. Hatta Pinguicula gibilerinde bu sulama elzemdir. Sakıyı boğazına kadar suya sokmak için ise, olası haşareleri kaçırmak veya sirkesineği larvalarını telef etmek amacı ile yapılan bir uygulamadır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-04-2008, 15:45   #13
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Vasfını kaybetmemiş, bozulmamış bir sphagnum bataklığı yaklaşık 10m den fazla suyu üst katmanlarına çekebilme yeteneğine sahiptir. Bunu emme basma tulumbalarla dahi yapmamız imkansızdır. (fizik derslerine bir bakın sebeplerini).
Sphagnum'un yapısı itibarı ile bunu başarır. Diğer bitkiler gibi osmotik basınç ve/veya turgor basıncı ile çalışan bir özsu sirkülasyonuna sahip değil iken, bu yosun hücre yapısı gereği kapilar basınç etkilerini kullanarak bu su emme işini bu yüksekliklere vardırma işlemini gerçekleştirebilmektedir.
Ancak torf bir kez kurudu mu, hücrelerindeki suyu da kaybeder ve yine fiziksel kanunlarından suyun yüzey gerilim gücü hücrelere suyun girmesini engelleyeceğinden bu kapilar güçler de etkisini kaybeder ve torf su tutma veya su emme özeliğini yitirir.
Bunu tekrardan kazandırmak ancak suya yüzey gerilim gücünü düşüren deterjan katmakla mümkün olur ise de etobur bitkilerde bu şekilde rejenere edilmiş bir torfu kullanmak dikkat ister.

Saygılar.

P.S. nonionik bir deterjan kullanılması uygun olur örneğin tween 80 gibi bir polysorbat türevi veya gözleri yakmayan bir bebe şampuanı.
Bir de burda torf ve kurutulmuş preslenmiş sphagnum maddelerini bir koymamak gerek. Kuru sphagnum tekrardan çok kolay su emebilir, ancak kısmen hücre yapısı bozunmuş bir sphagnum kütlesi olan torf ise tekrar su emmekte bu sorunları yaşar.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 15:05   #14
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
VFT'ler yerinde sökülünce, veya soğancığı ve kökleri açığa çıkınca yaprakları soğancığına doğru bir dönme hareketi yapar geriye doğru kıvrılır. Bu doğal bir durumdur. Dormancy'yi yeni atlatıklarından görünüşleri cılızcadır. Dikimden sonra bir kereliğine mahsus üsten sulıyarak can suyunu bolca verdiniz mi?
Bir de altındaki su yeterli değil. Saksılarınız 10 cm den büyük olduğundan altına en azından 2 cm yükseklikte su dolu kalması gereklidir. Böyle yapar ve dışarıya bol güneşe koyarsanız, bir iki haftadan topralanıcaklardır.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2008, 23:06   #15
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kagan Mesajı Göster
Acaba güneşe hemen mi almak gerekir; yoksa kendilerine gelmeleri için birkaç gün beklemeli miyim?
Beklemenize gerek yok. Zaten size vermeden önce de dışarıda, güneşte idiler. Hemen güneşe koymanız iyi olur.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 17:51   #16
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Son durum:
Hocam ne dersiniz ben mi bir yerde yanlış yaptım?

Eklenen Resimler
 
M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 20:59   #17
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Bnece sorun var gibi durmuyor.. yeni yapraklar geliyor.. çürüyenleri kesebilirsiniz köke gitmesin çürüme diye.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2008, 21:07   #18
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Bence de sorun yok. Yapılmış bir hata da yok. Herşey normal gidiyor. Sadece biraz daha sabretmek gerekecek
Bahar aylarında VFT'ler genelde cılız bir görünümdedir. Bu çiçeklenme döneminde, çiçeklerini kesseniz dahi ciddi bir yaprak ve kapan oluşturma içine girmezler. Bu çiçeklenme zamanı geçince kapan ve yaprak oluşumu ciddi bir şekilde hızlanır. Burda ancak yaz başı çiçeği kesilmiş bitkilerle, çiçeğini açmıya ve tohum bağlamaya terk edilmiş bitkiler arasında ciddi bir büyüme farkı gözlemlenebilir.


Düzenleyen praecox : 03-05-2008 saat 15:06
praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2008, 18:00   #19
Ağaç Dostu
 
M.Sema's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,227
Galeri: 93
Tamam hocam sağolun sabretmeyi deneyeyim. Sn Avukatkemal onlar yosun değil de minicik ot gibi bir şeyler. Hatta resimden de görüleceği üzere yaklaşık 1 cm.kadar boylanmışları da var. Bu 1 cm boyundakileri sökeyim, öbür yosun gibi gözükenleride toprağın pardon torfun üzerinden dikkatlice alayım mı?

M.Sema Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2008, 20:49   #20
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
O küflenen bölümü alabilirseniz alın. Yoksa orayı su ile yıkayın açık havaya çıkartın havasız kalınca küflenme olabilir. Havadar ve bol güneş alabileceği bir yerde bakın Drosera'nızı.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 10:43   #21
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal Mesajı Göster
.. dipteki yeşillikler de dikkatimi çekti.. yosunmu onlar?
Evet bunlar bir tür yosun. O uzunca oluşumlar da spor keselerini taşıyan bir tür çiçekleri. EB lere bir zararı yok. Sanki sirke sineği larvalarının oluşumunu da frenler gibi. yani sirkesineği bu yosunun içine yumurtalarını bırakmıyor. Bende de sıkça oluşan, sphagnumdan daha az nemli şartlarda oluşan bir yosun bir zararını görmedim.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 11:48   #22
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Zarar vermiyorlarsa sorun yok demektir, hem çim havası da veriyor

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 12:05   #23
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Bu benim ilk etoburum bir iki gün önce aldım sanki saksıda birden fazla kök var bunları ayırmalımıyım yoksa bir arada durmaları bir sorun yaratmaz mı?
Ayırırsanız uzun vadede asıl durmaları sorun oluyor yani DC ler yan yatıyorlar. Onun içindir ki bir iki DC bir arada dikilir. Şimdilik ayırmanız gerekmez.
Alıntı:
yaprakların bazıları birbirine dolanmış birde alt taraftaki yaprakların ucu kurumuş bunları budamalımıyım?
Budarsanız iyi olur. Çürüme küflenme başlangıcını önlemiş olursunuz.

Alıntı:
yapraklarındaki yapışkan sıvı sanki yok bu zamanla oluşur mu? DC büyük sinekleri de yakalayabilir mi? ve son olarak ne sıklıkta sulamalıyım alttan mı? yoksa üstten mi? sulamalıyım şimdiden teşekkürler.
Devamlı altında 1-2cm su bulunmalı EB.lerde üstten sulama diye bir olgu yoktur. Devamlı altına eksildiği kadar su eklenmelidir. DC çok büyük karasinekleri zor yakalar, bu bağlamda çok büyük bir beklenti içine girmeyin. DC çok güneş alırsa kıl uçlarındaki sekresyonu tam olur. Bir de rüzgarlı ve devamlı sallandıkları zaman bu salgılar bir birine değip bulaşıp yok olabilirler. Genelde taşıma sonucu salgıları yok olur sakin durdukları zaman hasar görmemiş çalışır yapraklar yine normal hallerine dönerler.

Saygılar

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 13:39   #24
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Kara sinek ve arı gibi büyük canlılar için sarr.lar tavsiye edilir.. mesela sarr.flava, sarr. giganta(uydurdummu, böyle bir tür hatırlıyorum ama ), çeşitli sarr.hybridleri,vs.. Vftler ne kadar iyi avcı çok tecrübem yok.

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 13:42   #25
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Galeri: 25
Geçen seneye kadar bana da hayâl gibi gelirdi ama sarr. ların ibrikleri geçen yaz ağzına kadar arılarla dolunca olay netleşti.

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 13:45   #26
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Galeri: 21
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi avukatkemal Mesajı Göster
Kara sinek ve arı gibi büyük canlılar için sarr.lar tavsiye edilir.. mesela sarr.flava, sarr. giganta(uydurdummu, böyle bir tür hatırlıyorum ama ), çeşitli sarr.hybridleri,vs.. Vftler ne kadar iyi avcı çok tecrübem yok.
Sarracenia giganta ha ilk kez duydum Maxima, Slack's gianth v.s. leri vardı da... Bu da Av.Kemal's giganta klonu olsa gerek. Demek giziliden hybridleme klonlama metodları ile sarr. huni büyütme çalışmaları yapıyormuşunuz da bize haber ancak böyle klavye sürçmesi ile öğrenmek nasip oldu.
Eh hade hayırlısı...

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 15:04   #27
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
İyi uydurmuşum değil mi :d Sarr. gianta da olabilir.. Durun araştırmak farz oldu, karizmayı çizdirdik iyice

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2008, 15:17   #28
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Ping.gigantea ve drosera gigantea varmış..Ben onları kastetmiştim zaten

http://bestcarnivorousplants.com/CP_..._Flisek_01.jpg

http://content.answers.com/main/cont...uicula_ne1.JPG

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 23:47   #29
Yeni Üye
 
agha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-05-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 7
Merhaba ben de Koçtaş'dan almış olduğum sarracenialarımın ne olduğunu araştırırken sitemizi buldum ve çok mutluyum.Bitkimi 2 gün önce aldım ve evde bulunan bitki toprağını ekleyerek biraz daha büyük bir saksıya koydum.Her gün yağmurlama yaparak suluyorum.İbriklerin su dolması gerektiğini de dün öğrendim siteden.Bitkinin en kısa zamanda fotoğrafını ekleyeceğim.Şu an için yapmam gereken ekstra bir şey var mı acaba? Şimdiden teşekkür ederim.

agha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 01:33   #30
Ağaç Dostu
 
avukatkemal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-11-2006
Şehir: ankara
Mesajlar: 512
Öncelikle bitki toprağı olmaz..özel baltık torfu lazım..netten bi yerden temin edin torfunuzu..perlit de bulursanız tam olur..ve saf su kullanın..sulama şekli ve bakım iht,iyaçları sitede mevcut..

avukatkemal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024