Urfa Patlıcan Kebabı
5 Eklenti(ler)
Malzemeler;
-Yarım kilo kıyma, -İki kilo patlıcan, -Yeşil biber, -Yarım kilo domates, -Yarım kilo kuru soğan, -Bir demet maydonoz, -Bir baş sarımsak, -Bir yemek kaşığı zeytin yağı, -İsteğe göre baharatlar, Not: Yarım kilo kıyma içerisine bir avuç bayat ekmek, iyi kıyılmış bir demet maydonoz(sapı ayıklanmış), rendelenmiş bir kuru soğan, bir diş sarımsak, karabiber eklenerek yoğrulur. Bu harç bir kaç saat beklemeli. Patlıcanlar doğrandıktan sonra acı suyunun alınması için, yarım saat boyunca tuza yatırılmalıdır. Tepsiyi mahallemizdeki kafafırına verdim. Yanmaması için üzeri folyo ile kaplandı. Süslemeleri kendiniz yapabilirsiniz. Hazırlaması da yemesi de keyifli yöresel bir yemek. Şimdiden afiyet olsun... Fırına vermeden önce, Eklenti 508732 Eklenti 508733 Eklenti 508734 Fırından alındıktan sonra, Eklenti 508735 Eklenti 508736 |
Alıntı:
Kıyma harcının hazırlanmasını da anlatsaydınız keşke :)) |
Gerekli ekleme şimdi yapıldı Sn A Nomad :)
|
Elinize saglik. Bugun bu yemegi ikinci gorusum. Ben de deneyecegim. Yalniz o koca tepside yarim kilo kiyma mi var. Bana hic oyke gorunmedi.
|
Alıntı:
Öyle şahane görünüyor ki büyük heyecanla tarifine odaklandım, kıyma harcı konusundaki uyarıyı görür görmez bu konudaki açıklamanın olmadığını fark ettim ve aldı beni bir panik :D Buralarda o fırından bulamayız ama yine de ilk fırsatta bir şekilde denenmeli, ellerinize sağlık... |
Teşekkür ederim, kıyma miktarını misafir sayısına göre arttırabilirsiniz. Bana göre bu yemeğin en keyifli yanı, malzemelerin tepsiye dizilmesi.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Evet fırın konusunda çok şanslısınız... Hatırlarım çocukluğumda kadınlar börekler, baklavalar yapar tepsilerin üstüne bez örtüp mahalle fırınına götürürlerdi. O zamanların olanaksızlığından mıdır, çocukluk anılarının elde olmayan lezzetinden mi yoksa fırın farkından mıdır bilemem ama tadı bir başkaydı sanki... |
Evet haklısınız :) Resim yapıyormuşum gibi hissettiriyor :)
Bu kültür az da olsa devam ediyor. Bu yemeğe benzer yöresel yemeklerde mahalle fırınını kullanırım. Tepsiyi götürmek ve pişmiş halde alıp getirmek güzel bir süreç :) Fırını olmayan mahalleye yerleşmeyin :) |
Kebap pek güzel görünüyor.
Kıyma danadan mı kuzudan mı olmalı ve hayvanın hangi tarafı kullanılıyor ... |
Hosseda,
Ben dananın orta yağlı döş etinden çektirdim. Urfa patlıcan kebabı esasında kuzu etinden yapılır ve zeytin yağı kullanılmaz. Damak zevkinize göre şekillendirebilirsiniz. |
kıyma harcının bu şekilde hazırlandığına emin misiniz ? benim bildiğim harcına kuyruk yağı ve baharat dışında bir şey girmez , maydonoz ve bayat ekmek biraz ev tipi köfte tarifi gibi olmuş.
Ayrıca ev tipi fırınla aynı sonucu almak çok zor ev tipi fırınla denenmesini tavsiye etmiyorum, illa yapacağım diyorsanız ilk önce fırına gönderip deneyin. Ayrıca genelde bu şekilde biber soğan tepsiye karıştırılmaz onlar ayrı tepside gönderilir. Böylece dibindeki etin yağının tadı bozulmamış olur |
serquat,
Kuyruk yağı eklenebilir daha lezzetli olur ve iç yağı gibi zararı da yoktur. Harca yapılan bir kaç ekleme tarafımdan damak zevkime göre yapılmıştır. Soğan ayrı gönderilebilir fırına. Karafırın ya da ekmek fırını dışındakileri ben de önermiyorum ama imkanlar :) Naçizane bir kaç görsel yayımladım. Usta değilim, daha iyisi yapmak için yorumlarınızı bekliyorum her zaman :) |
Bu kebabta kullanılan et kuzuysa, tuz dışında belki karabiber olabilir harca ilave.
Kuzu etinden yapılan kebaplarda ve köftelerde geleneksel uygulamalar çoğunlukla böyle. Etin kendisi yağlıysa kuyruk fazla gelebilir ancak yağsız bir hayvanda kuyruk ilavesi lezzeti yükseltecektir. Bu konuda ( kuzu etinden kebap-köfte konusunda) yazılan herşeyi okumaya ve uygulamaya çalışmaktayım. Son araştırmam oltu kebabı üzerineydi onda da et but-kaburga arasından ise kebapta lezzet üst derecede olmakta. Tuz dışında ilavenin de lezzete fazla etkisi yok. Sade et lezzeti sevene sadece tuz demek mümkün. Son zamanda Salihli odun köftesini araştırdım. Et gene hayvanın aynı taraflarından kullanılıyor ve sadece tuz ilave ediliyor ( kıymanın şişe tutunmasını sağlamak için az miktarda un serpiliyor ayrıca.). Netice olarak kuzu eti başlıbaşına bir lezzet ve ona fazla ilave gereksiz kanımca. |
eşim urfalı bunu hazırlaması kolay ve yakında bir fırın olduğu için sık sık yapıyoruz.
Ben hazılamıyorum ama hazırlanışına bir çok kez sahit oldum kıyması: koyun etine ve kuyruk yağına alışık olanlar bu iki karışımı kullanabililer genel olarak kuyruk yağı %20 yi geçmemeli sevmeyen katmayabilir benim gibi tam alışık olmayanlar içinde %50 dana %50 koyun kıyması lezzetti bir sonuç oluşturabilir kasaptan alırken patlıcan kebap yapacağınızı belirtirseniz kıymayı bir kez çekip etin yağını ayarlayabiliyor. kıymasına sadece tuz karıştırılıyor başka hiç bir şey girmiyor patlıcanlar ise 2-2,5 cm kalınlığında kesilip bir et bir patlıcan şeklinde tepsiye diziliyor dileyen üzerine biraz tereyağı koyabilir fırına gönderilip 30-40 dk sonra alınıyor Not: kıyması konusunda verdiğim bilgiler kendi tecrübelerimdir ojinalinde oranlar farklı olabilir. |
Kıymaya bahçemde yetişen kekikten de ilave etmek istedim. Ayrıca defne yaprağı tepsiye bir kaç tane ekliyebilirdim. Fakat tadını farklı yerlere çekmek istemedim.
serquet ; %50 uygulamasını lahmacun yaparken uyguluyorum. Kuzu etini duyunca yüzünü buruşturanlar bile var ama ben çok severim. hosseda ; ben un yerine dağılmaması için bayat ekmek uyguladım burada. Keyifli bir lezzet anlayışınız var. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:57. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024