İnegöl köfte
Yemek sitelerinden aldığım tariflerle yaptığım inegöl köfte, hiç bir zaman dışarda yediğim lezzeti vermiyor.
İşin inceliği nerede bilemiyorum. Paylaşırsanız sevinirim. |
Sayın denizkan,
Bildiğim kadarıyla köfte yoğrulurken içine birazcık karbonat ekleniyor. Benim İnegöl köfte hakkında öğrenebildiğim sır bu.:confused: Başka bir sırrı varsa, ben de öğrenmek isterim.:) |
Alıntı:
Yaklaşık bir bardak ekmeği veya galeta ununu, yarım bardak suyunu, tuzunu, bir silme yemek kaşığı karbonatı (üzerine biraz limon suyu koyup köpürtüyorum) koyup yoğuruyorum. Dolaba kaldırıyorum. Başka bir kapta 2 adet soğanı rendeliyorum (rondo acılaştırıyor) bir kabın içine altına türbent koyup onu da üzerini kapayıp dolaba koyuyorum. Ertesi gün taze çekilmiş karabiber, arzu edilirse biraz pul biber koyuyorum. iki, üç saat dinlendirip, daha sonra suyunu sıktığım soğanları ekleyip, yanmaz tavada az yağla veya fırın ızgarasında pişiriyorum. Elektrikli fırında ızgara yaparken, ekmek veya mayalı hamur pişirirken fırının bir köşesine küçük bir kapta kaynar su koyarsanız ızgaralarınız kurumaz. Hamurunuzun dışında ki kabuk hemen kurumadığı için daha çok kabarır ve yumuşak olur. |
Ama asıl önemli olan düzgün bir kasap bulmak.
|
Sayın beka inegöl köfteye ekmek galata unu koyulmaz eşim mobilyacı idi 2 yıl inegölde oturduk orada yaptırıyorduk oradan biliyorum.
|
Resmi gazetede açıklanan tarif bilgisinde galeta unu olduğu yazıyordu.
http://ekonomi.haberturk.com/makro-e...koruma-kalkani |
Alıntı:
Ben de dışarda köfteyi ancak, Yalıkavak' da bulunan Kavaklı köfteci de yerim sadece. Ne yapsam, formülünü de bulsam, o lezzet aynı olmaz zaten. |
Alıntı:
Aslen Eskişehir'de doğup büyümüş olsam da, atalarım Abhazya'dan göç edip İnegöl ve köylerine yerleşmişler. Dolayısıyla İnegöl'de çok vakit geçirdim. Eskiden İnegöl Köfteye ne katıldığı sır gibi saklanırdı. Sonradan bir şekilde karbonat ilave edildiğini öğrendik. Galeta unu yerine de, ekmek içi ufalanarak kullanılıyor. Karbonatla en az dışarda yenilenler kadar leziz oluyor. Denemenizi tavsiye derim. |
Karbonat diyenler haklı. Sır Karbonatta
İnegöl köftesinin sırları 900 gr Dana döş ( Kaburga kıymasıda olur) + 100 gr kuzu kıyma + Buluna bilirse 0 numara irmik (Yoksa havanda irmik iyice döğülecek) veya kepeği alınmamış bayat ekmek içi 1-Karbonat 2-Haddinden fazla yoğurmak ve 24 saat dinlendirmek. 3-Soğanı ızgara yapmadan az önce ilave etmek. 4-İstenirse, içine bu aşamada eski kaşar rendeleye bilirsiniz. 5-Önce bir yüzü, sonra ikinci yüzünü pişirme. Eline maşayı alan köfteyle uğraşmaz. Afiyet olsun. |
Bilgilerini ve önerilerini paylaşan herkeze çok çok teşekkür ediyorum.
Bende karbonat kullanıyordum. Ancak yakın zamanda öğrendiğimi bende paylaşayım. Karbonat yerine kabartma tozu da kullanılabiliyormuş. Bunu da denedim ama aradağım lezeeti hala bulamadım. Sanırım özellik ette ve köfte harcının buzdolabında bekletilmesindeki detaylarda. |
Alıntı:
İnegöl köfte için kıyma nasıl yoğrulur? - UZMANTV İnegöl köfte nasıl yapılır? - UZMANTV İnegöl köfte nasıl pişirilir? - UZMANTV |
Alıntı:
İnegöl köfte de( kıyma karışımından sonra); 1-yoğurmadan sonra köfteyi en az bir gün dinlendirmek, 2- soğan rendesini bekleyip, suyunu çıkarmak ve sadece posasını ( son anda ) eklemek, 3-karbonatın acılığını limonla almak, 4-karabiber ve tuz dışında baharat eklememek ( ben biraz kırmızı pul biber ekliyorum.) 6-sonra da," kasap inşallah kafasına göre takılmamıştır" diye, dua etmek gerekiyor! Çünkü bazen muhteşem olan köfte, bazen garip bir hayvansı kökü ile size kötü bir süpriz yapabiliyor. ( aynı malzeme ve hemen hemen aynı ölçülerle. |
Fırınlarda da galeta unu da zaten ekmek gibi ; su,un,tuz ve mayadan yapılmıyor mu? Sadece biraz daha fazla fırınlanarak kurtuluyor diye biliyorum.
|
Inegöl köfte
Sevgili arkadaşlar bu sayfayı yeni gördüm
anladığım kadarıyla inegöl köfteyi sevenler çok sizlere vereceğim tarif birebir inegöl köfte tarifidir bu tarifi kimseyle paylaşmazlar 750 gr dana kaburga 250 gr kuzu kaburga 2 adet kuru soğan 1 çay kaşığı karbonat 1 dilim bayat ekmek 1 çay kaşığı sirke hayvanın çember yağından 200 gr not.Etlerimiz makinadan bir kere çekilecek Kıymamızı,tuzu,sirkeyi ve karbonatı bir kaba alarak en az 15 dk yoguralım ve bu malzemeyi bir gece ustu kapalı bir şekilde buzdolabının alt rafında bekletelim ertesi gün soğanlarımızı çok küçük olacak şekilde doğrayıp robottan çekilmiş bir dilim ekmekle beraber beklemekte olan diğer harca karıştırıp 10 dk hiç durmadan yoğuralım bir küçük ayrıntı yoğurma işlemini yaparken aralarda serpmek kaydıyla bir çay bardağı suyu kıymaya yedirmek evet arkadaşlar sır gibi saklanan köftemiz budur ben nasılmı öğrendim derseniz belki bir gün anlatırım ben uyguluyorum birebir aynısı oluyor deneyen arkadaşlar bildirsinler AFİYET OLSUN |
Selamlar,
benim uyguladığım tarif sevgili esk nisagül'ün tarifne çok yakın. Ancak bir İnegöllü ustadan yalvar yakar aldığım tarifte verilen sır ekmek yerine irmik kullandıkları şeklindeydi. Bu tarifle orjinaline çok yakın lezzetler yakaladım, tabii kullandığınız ete de çok bağlı. Sağlıcakla... 750 gr dana kıyma 250 gr koyun kıyma ( yağlı ) 2 soğan 1/2 su bardağı irmik 1 çay kaşığı sirke 1 çay kaşığı karbonat Tuz, karabiber - Kıymaları, irmik,sirke,tuz, karbonat ve karabiberi 15-20 dakika yoğuruyoruz. - Buzdolabında ağzı kapalı bir gece dinlendiriyoruz. - Soganı rendeliyoruz ya da rondodan geçiriyoruz ve içine bir havlu kağıt serdiğimiz süzgeçte bekletip suyunu alıyoruz ( 15 dakika yetiyor) - soğan posasını da katıp, tekrar yoğuruyoruz ve pişiriyoruz. Afiyet olsun:)) |
Evet arkadaşlar sy lavantase haklı köftede et çok önemli
kasabınızın insafına kalmış diyeceğim ama yinede siz gözünüzün önünde çektirin kıymayı şahsım adına İTHAL ETLERE VEYA HAYVANA HAYIRRR,HAYIRR |
Alıntı:
|
Değerli arkadaşlar,
İnegöl de ki Meşhur Köfteci Zeynel (dostum Zeynel Usta ) in bir ziyaretimde bana söylediği şuydu. Mezbaha ya gidip,bir yaşını geçmemiş danaları seçiyorlarmış.Bu dananın da kaburga eti ve döş tarafını köftede kullanıyorlarmış. Bir kere makinadan çekiyorlar ve anlattığına göre en az yarım saat yoğruyorlar.Hatta yorulun bırakıyor diğre usta devam ediyor yoğurmaya. Yoğrulan et tezgahda dövülüyor.Yani kıymayı,kaldırıp kaldırıp tezgaha vuruyorlar.Bu işlemde bir 10-15 dakika sürüyor,böylece artık kıyma iyice özleşiyor. Sonra +5 derece dolaba koyup bir gün dinlendiriyorlar. Köftenin pişeceği gün sabah erkenden buzdolabından çıkarılan kıymalar,tekrar bir 20-25 dakika yoğuruluyor.Sonra tekrar dolaba koyulup1-2 saat dinlendiriliyor. Sonra kıymalar çıkarılıp taneleniyor. İnegöl köftesi o nedenle ciklet gibi olur derdi Zeynel usta. Bana konuşmalarımızda ne soğandan nede karbonattan bahsettiğini hiç hatırlamıyorum. Saece et ve tuz dediğini ise çok iyi hatırlıyorum. Bu yazımı okuyan ve İnegöl de oturan arkadaşlarımız varsa;olurda bir gün Köfteci Zeynel e giderlerse,Antalya dan Şark Sigorta nın eski Antalya Bölge Müdürü Haşim Arıkan'ın selamı var derlerse memnun olurum. Hepinize afiyet olsun. |
Kimler yukarideki hangi tarifi denedi acaba?
Sonuc? |
Bence de herkes bildiğini yazmış ama henüz deneyen ve onaylayan olmamış heralde...
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:15. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024