Elbasan tavası
Etleri düdüklü tencerede haşla. Suyunu ayırarak, tepsiye koy.
Üzerini kaplayacak kadar miktar yoğurda bir iki yumurta kırıp karıştır. Üzerine dök. Biraz yağ... Fırında 10-15 dakika tut. Elbasan tarifi aldınız :) |
Alıntı:
|
Ben de, Malinanın bu tarifine ilaveten çok az un (yoğurt yumurta un) ilave ediyorum.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Elbasan tavası
Elbasan tavası bir Rumeli yemeğidir.
Kuzunun böbrek yatağı kısmından 1kg. et kasaba böldürülüp, çok yağlı kısımları temizlenir. Böbrek yatağının ortası kemiklidir. Çelik bir tencereye çok az zeytinyağ koyup, ısınmasını bekleriz.Yıkayıp, sularını iyice süzdürdüğüm etleri tencereye yerleştirip, iyice pembeleşinceye kadar çeviririm. Ayrı yerde kaynattığım sudan bir miktar( tencerenin yarısına kadar gelecek şekilde) ilave edip, tencerenin kapağını kapatıp, ocağın ayarını da kısıkta olmak üzere pişiririz. Etlerin pişmesine yakın da çok az tuz eklersek, etimiz hazırdır. Fırına girebilecek bir paylex'i ya da tepsiyi ilk önce katı yağ ile iyice yağlayıp, sonra da unlarız. Etleri aralarda boşluk kalacak şekilde tepsiye yerleştiririz. Ayrı bir derin kapta, 3 yumurtayı iyice çırpılır, 2 yemek kaşığıda un ilave edilip, yumurtalara iyice yedirilir. Etin suyundan bir bardak ayrılır ve bu karışıma eklenir. En son 1/2kg. yoğurt, tuz , k.biber ilavesiyle ,hazırladığımız bu sos tamamdır. Hazırladığımız bu yoğurtlu sosun hepsini, tepsideki etlerin üzerine ve yanlarına kaşıkla dökerek, fırına girecek duruma getiririz. Önceden 200 dercede ısıttığımız fırında, yoğrutlu sos iyice pembeleşip, hafif kızarınca Elbasan Tavamız hazırdır:) |
Sn. acemifüsun,
Deneyeceğim, çok güzele benziyor, teşekkürler. |
Harika bir yemek, elinize sağlık. Çok severiz biz de. Yalnız şimdi yoğurtlar çok tatlı, yemeğe gereken hafif mayhoşluğu vermiyor. Bu durumda sosa damak tadına göre bir çorba kaşığı kadar limon eklenebilir. Ayrıca kemiksiz tavuk but etiyle de yapabilirsiniz.
|
Mine hanımcığım, evet şimdi yoğurtlar tatlı, dediğiniz gibi limon eklenebilir. Eski yoğurtların
lezzetini biz Foça Yoğurdunda yakalıyor gibiyiz. (sizin bölgede satışı var mı, bilmiyorum, deneyin isterseniz) Tavuklusunu deneyeceğim, iyi fikir, teşekkürler:) |
Yağı kızdırdık, etleri pempeleşene kadar pişirirken ateş ne ölçüde olmalı... Yumurtayı ihmal ederek sosu hazırlamak olabilirmi...
Bu şahaseri köy fırınında, toprak kapta denemek hayalindeyim. Teşekkürler... |
Sevgili hosseda ateş orta derecede olmalı. Kısıkta olursa; etler geç pembeleşir. Bu şekilde
eti mühürlüyoruz. Yumurtasız hiç denemedim, yumurta miktarını azaltın isterseniz:) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024