agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/)
-   Et Yemekleri (http://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/)
-   -   Terbiyeli ekşili köfte (http://www.agaclar.net/forum/et-yemekleri/11604.htm)

Güler 07-12-2008 17:50

Terbiyeli ekşili köfte
 
Bu akşam, torunumun sevdiği yeşil köfteli mamayı (terbiyeli ekşişi köfte) pişirdim.
Hepinizin yaptığı ve genellikle de ufak çocukların sevdiği bir yemektir, ama bazıları ekşili sevmeyebilirler. Ama benim ki limon hastası, ver eline yarım limonu şapırdata şapırdata yer.

Tarif:
1/2 kg kıyma (kuzu ve süt danası karışık)
1 baş rendelenmiş kuru soğan
1 fincan haşlanmış pirinç
tuz ve karabiber...
Bu malzemelerin hepsini karıştırarak iyice yoğurun Resim A
iki demet maydanozu temizledikten ve yıkadıktan sonra ya çok ince ince kıyın veya rondada iyice kıyın.
Kıyılmış bu maydanozlardan birazını bir tepsiye koyun, ve kıymadan aldığınız parçaları minik minik toplar (fındıktan biraz daha irice) yaparak, maydanozlu tepsiye koyun. Topların adedi 10-15 kadar olduğunda tepsiyi iyice sallayarak, bu maydanozların topların her tarafına bulaşmasını sağlayarak, yeşil köfteler elde edin. Resim B
Daha sonra bu yeşil köfteleri, yayvan bir tencereye sıralayarak, bütün kıymayı tüketin.
Resim C
Üzerlerine çıkacak kadar ılık suyu, tencerenin kenarından yavaşça ılave edin, ve çay kaşığının ucu ile 4-5 parça kullandığınız yemek yağı (ben becel koydum) ilave edip, çok az tuz koyarak, orta ateşde, tıkırdamaya başladıktan sonra 20 dakika kadar pişirin.
İki adet yumurtanın sarısını, bir limon suyu ve 1 kahve fincanı su ile çırparak, yavaşça tencereye ilave edilir, tencere hafifçe sallanır ve bir iki taşım kısık ateşte tutularak servis yapılır.(limon suyu ve yumurta sarılarınına karıştırılacak kahve fincanı suyuna tenceredeki yemeğin sıcak suyundan da biraz ilave edilirse kesilme yapmaz)
Bu yemeği genelde maydanoz yerine una bulayarak yapanlar da çoktur.

Güler 07-12-2008 17:54

1 Eklenti(ler)
Resim A

Eklenti 55268

Güler 07-12-2008 17:57

1 Eklenti(ler)
Resim B

Eklenti 55269

Güler 07-12-2008 18:01

2 Eklenti(ler)
Resim C

Eklenti 55270

Eklenti 55271

cemal.S 07-12-2008 21:38

Güler Hanım !

Böyle bir sayfanın olduğundan habersiz ortalıkta aç aç dolaşıyordum. Bu sayfayı bizim iç işleri bakanına acilen okutmam gerek. Tarifler çok güzel. Hele şu sizin ekşili köfte yokmu tam bana göre. Torun ve Oğuz bey yaşadı desenize.

Diğer tariflerde bir harika yapmaktan anlamasamda okuması ve seyretmesi bile güzel. Sağ olun.

Saygıyla.

Sebahattin Sargın 07-12-2008 21:43

Maydonoz sevmeyenler yerine ıspanak kullansa olur mu Güler hanım?

Güler 08-12-2008 15:26

El insaf, bunu sen mi söylüyorsun? Tahsilini ne üzerine yapıyordun?

Sebahattin Sargın 08-12-2008 20:04

Ya kullanabilceğimizi elbette biliyordum ama ustama sorup emin olmak istedim ;)

Güler 08-12-2008 20:19

Ya kullanabilceğimizi mi? Hayır arkadaşım kullanamazsın

Sebahattin Sargın 08-12-2008 20:23

Tamam geri çekiliyorum, konuştukça batıyorum :dilli:

kahyanur 18-12-2008 15:42

Guler Hanım;
Elinize sağlık çok güzel olmuş köfteniz. Biz de terbiyeli ekşili köfteyi çok seviyoruz. Evimizde sık yapılan yemeklerden biri. Yanlız ben biraz farklı yapıyorum.
Malzemeler:
400 gr yağsız dana kıyması
İrice bir baş kuru soğan
Bir kahve fincanı ince bulgur
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber, nane
Bir çorba kaşığı domates salçası
Bir çorba kaşığı tereyağ, iki çorba kaşığı sızma zeytin yağı
Bir çorba kaşığı un
Bir yumurta sarısı
Yarım limon

Rendelenmiş soğan, kıyma, domates salçası, tereyağı, tuz, karabiber, pul biber ve bulguru karıştırıp iyice yuğuruyorum. Pirinç yerine bulgur koymamın nedeni hem daha lezzetli oluyor, hem de bulgur yumuşuyor ve köfte harcının yapışmasını, haşlanırken dağılmamasını sağlıyor.
Bir tepsi üzerine bir çorba kaşığı unu serpiyorum. Köfte hamurunu 1-1.5 cm çapında yuvarlayıp unlu tepsiye diziyorum. Hepsini yuvarladıktan sonra tepsideki unu her taraflarına buluyorum.
Tencereye bir su bardağı su ve zeytinyağını koyup kaynatıyorum. Kaynamış yağlı suya köfteleri azar azar birbirlerine yapışmadan, karıştırarak atıyorum. Gerekirse biraz daha kaynamış su ilave edip, kapağı kapatarak kısık ateşte 15-20 dakika pişiriyorum.
Küçük bir kasede yumurta sarısı ve limon suyunu çırpıp içine yemeğin suyundan azar, azar ilave edip karıştırıyorum. Terbiyeyi tencereye ilave edip iki taşım karıştırarak pişirip en son naneyi ilave edip ocağı kapatıyorum.
Maydanozsuz olduğu için belki Sebahattin beyin hoşuna gider bu tarif:D

Güler 18-12-2008 16:29

Tarifiniz çok güzel, üç aşağı beş yukarı benziyor.
Evet maydanoz sevmeyenler için ideal olabilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024