agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Et Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni18Beğeniler
  • 16 Gönderen Ozlem A
  • 2 Gönderen malina

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-11-2014, 13:41   #1
Moderatör
 
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,772
Kuzu Sarma

Eve kuzu eti sokmayan, kokusunu alınca çatalı bıçağı bırakan ben, ‘ağzıma koymam’ derken büyük konuşmuşum.

Oğlum katı gıdalara geçmeye başladığında doktorumuz doğal olarak otlanarak beslendiği ve oynanmış yemleri yemediği için en sağlıklı et türünün kuzu eti olduğunu söyleyince, önce bebek yemeklerinde kullanmaya başlayıp, yavaş yavaş diğer etleri almaz olduk.

Trakya taraflarından gelenlerde hele de genç ise koku hiç olmuyor diyebilirim. Köfteler hariç her yemekte kuzu eti kullanmaya başladıktan sonra, geleneksel yemeklere merak sardım.

Klasik kuzu sarma tariflerinde hep iç pilav kullanılıyor. Ayrıca yanında sebze ya da sosa yer verildiğine rastlamadım. Bu tarifte daha hafif ve dengeli bir tabak oluşturmak ve çocuk damak tadına hitap etmek için renkli sebzeler ve patates kullandım, baharatlı sos ile de fırın etlerinde olabilecek tekdüze tada baharat ve ekşi notalar eklemiş oldum.

Umarım deneyenler çıkar. Bir kaç yıl önce kuzu sarma yap deseler, ‘yok daha neler’ diyecek biri iken, gördüğünüz gibi başardım. Anne olana kadar yemek yapmamış biri için bile yapılabilir bir tarif, yeter ki yöntemi anlaşılsın.

Name:  photo 1.jpg
Views: 1453
Size:  61.4 KB


Malzemeler


1 kuzu kol - kasapta sarma yapılmak üzere açtırılacak ve fazla yağları aldırılacak (750 gr -1kg civarı ağırlıkta)

Marine İşlemi İçin Gerekli Baharatlar:
1-2 sap Taze biberiye
4-5 diş sarmısak
2 cm uzunlukta taze kök zencefil
2 tatlı kaşığı kaşığı tatlı tozbiber
2 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber
1 limonun rendelenmiş kabuğu ve suyu
1 orta boy soğan (isteğe bağlı)
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

Pişirme Sırasında ve Sos İçin Gereken Malzemeler:
Yemek için kullanılabilecek ısıya dayanıklı ip
1 limonun kabuğu
2 -3 defne yaprağı
1/2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı (ısınmış tencerenin dibini kaplayacak kadar)
1/2 su bardağı bezelye
3-4 sap kuşkonmaz ya da 20 dakika haşlanmış havuç
1 iri havuç
1 orta boy kuru soğan
2 -3 taze kereviz sapı
1 kapya biber
1,5 su bardağı sebze suyu (yoksa içme suyu)
1 dolu yemek kaşığı taneli hardal
1 yemek kaşığı elma sirkesi
Tuz ve karabiber

Yapılışı

Kasapta sarma yapacağınızı belirterek kuzu kolu düz bir yüzey elde edecek şekilde açtırın, aşırı olan yağları temizletin.

Derince bir çukur kap içine ezilmiş sarmısak, ince rendelenmiş zencefil, kabaca doğrayacağınız biberiye yapraklarını, karabiber, toz biber, limon suyu ile kabuğunu ve de zeytinyağını koyup güzelce karıştırın.

Etinizi nazikçe bu karışıma buladıktan sonra yayvan bir kaba düzgünce yerleştirin, üzerine eğer isterseniz halka halka doğradığınız soğanları dizin ve üzerini hava almayacak şekilde streç film ile kapatıp buzdolabında en az 8 saat en fazla 1 gün dinlenmeye bırakın.

Marine işlemi tamamlanan eti temiz ve düz bir yüzeye alın. Üzerine yağlı kağıt sereceğiniz tezgah çalışma açısından en pratiklerinden biridir. Bu arada marine ederken kullandığınız halka soğanları atmayın, ayırın.

Eti düzgün bir şekilde kağıdın üzerine yerleştirin ve üstte kalan yüzeyi (iç kısım) tuz biber ile ovun. Üzerine beyaz kısımlarını almamaya dikkat ederek (acı tat verir) bir limonun kabuğunu daha rendeleyip dağıtın.

Bu işlemden sonra kullanacağınız sebzeleri fotoğraftaki gibi yerleştirin (klasik olarak iç pilav da konulabilir).

Eti size yakın kısmından başlayarak dikkatlice sarmaya başlayın. Sararken kenarlardan sebzelerin çıkmaması için özen gösterin (hafifçe içe kıvırabilirsiniz).

Sardığınız eti yanmayacak ve pişirmeye uygun bir iple dağılmayacak şekilde bağlayın.

Sarılmış ve bağlanmış etin katmanları arasına defne yapraklarını sıkıştırın ve etin dışını da tuz ve karabiberle yedirerek ovun.

Fırınınızı 180 C ye ayarlayıp ısıtmaya başlayın.

Harlı ateşte kalın tabanlı (varsa en iyisi döküm tencere veya tava kullanmak) bir tencereyi ısıttıktan sonra sadece tabanını film oluşturacak şekilde kaplayacak zeytinyağını dökün ve rulo şeklinde sarılıp iyice bağlanmış etinizi kızgın tencereye koyun.

Etin her yüzeyini 5-6 dakika kadar kızgın tencerede çevirerek mühürleyin, bu işlem fırınlama sırasında etin suyunu içinde tutmayı sağlayıp kurumasını önleyecektir.

Her yüzeyi mühürlenen eti kapaklı büyük bir güvece veya fırın kabına (üzerine birkaç kat alüminyum folyo ile kapatmak üzere, ki ben kullanmayı tercih etmiyorum) koyun ve fırında 1 saat kapalı olarak pişirin.

Mühürleme yaptığınız tencereye ince doğradığınız havuç, kereviz, kapya biber ve soğanı (marinede kullandıysanız ayrıca soğana gerek yok) atıp kavurun, bir miktar sularını salınca marineden artan sıvıyı da ekleyin ve marinedeki ve zencefilin kokusu çıkana kadar biraz daha kavurun. Sebze suyunu koyun ve tuz biber ekleyip 15 dakika kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin.

Pişen sebzeleri ayrı bir kaba alıp ılınmasını bekleyin. Ilınınca hardal ve elma sirkesini ekleyin ve blender a aktarıp krema kıvamında çekin, tuzunu ve biberini ayarladıktan sonra sos olarak servis edeceğiniz kaba alın.

Fırında pişen etin bulunduğu kabın kapağını açın ve 20 dakika kadar daha pişirin.

Fırından çıkardıktan sonra 10'dakika kadar bekletin, iplerini makasla kesip alın ve servis edeceğiniz tabağa nazikçe aktarın.

Keskin bir bıçakla dilimleyerek servis edin. Yanında fırınlanmış taze patates, pilav ya da sevdiğiniz bir garnitür ile sunabilirsiniz.

Afiyet olsun!
Özlem

Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2014, 17:41   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,244
Galeri: 88
Yapılacaklar listesine ekliyeyim

Ozlem A ve efeege beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Etiketler
et yemekleri sosu, geleneksel tatlar, kuzu etli yemekler, kuzu sarma, sebzeli et yemekleri

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024