15-11-2012, 19:52 | #1 |
Ağaç Dostu
|
çömlek ( küp) kebabı
Bir adet altta fotoğrafta görülen göçmen göveci lazım. Et dananın kol kısmından olursa iyi olur. Kuşbaşının büyükçesi olacak şekilde eti doğratacağız. Tuz, karabiber ve kimyon ekeceğimiz etleri iki yemek kaşığı tereyağ ve bir bardak sıcak su ile birlikte kübe koyduktan sonra kübün tepesini kapatarak ateşi kuvvetsiz yanmakta olan ocağa ( şömine- kuzine) yerleştireceğiz. (ben önce kübün ağzını aliminyum folyo ile güzelce kapatıyor sonra üzerine kullanmadığım bir çaydanlık kapağı oturtuyorum. Kübe de bir kaşık tereyağ bir kaşık zeytinyağ koyuyorum.). Yaklaşık bir saat sonra kübü çıkarıp etleri uzun saplı bir kaşıkla çok karıştırmadan kontrol etmek lazım. Ateşin şiddeti önemli, et dana olduğundan zor pişiyor, çok geçmiş ocak iyi değil. Yaklaşık 1,5 saat sonra kebap hazır olacaktır. |
15-11-2012, 20:08 | #3 |
Ağaç Dostu
|
Ben ilk defa Birgide yedim. (Kazım bey iyi bilir bu kebabı). Kışın köydeki eve gidince şömineyi ara vermeksizin yakıyoruz ( evin bir haftalık soğuğunu kıralım ümidiyle). Bu küp şöminenin kıyısına sığdığı için çok işimize yarıyor, kışın dışarıda fırınla uğraşmak zor iş, bu şekilde yanan ateşi değerlendiriyoruz başka sebebi yok... |
15-11-2012, 21:13 | #4 |
Ağaç Dostu
|
Sayın SDurul, ben bu kebabı sağdan soldan aldığım duyumlarla öğrendim. Yani geleneksel yapımına ne derece uygun bilmiyorum. Kayınvalidenizden tam tarifi öğrenip yazabilseniz çok iyi olur. Demirci yöresinde çekme kebabı adını aldığını öğrenmiş olduk sayenizde. |
28-11-2012, 00:10 | #5 |
Ağaç Dostu
|
Sayın hosseda, tam tarifi aldım. Et, kimyon, karabiberin yanı sıra, 5-6 diş sarımsak, 2-3 baş bütün ufak soğan, bir kaşık salça ve su ilâve edilecek. Çekmenin kapağı hamurla sıvanacak. Ağır ocakta, -mangal ya da maltızda olabilir- pişirilecek. Harlı ocakta pişirilirse, kapağı hamurla sıvandığı için, patlama ihtimâli olabilirmiş. |
28-11-2012, 08:31 | #6 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler sayın SDurul, ancak bir iki ilave soru daha lütfen annenize : Su miktarı ve hangi eti kullandıkları ( dana- kuzu). Bu arada yazayım; Maalesef geçtiğimiz hafta sonu çömlek hiç bir yere çarpmamama rağmen üstelik şöminenin içindeyken delindi. Onu tek bir yerde bulabilmiştim, sordum aynı yere güya deposunda varmış, hergün işe geçerken bakıyorum ama gidemedim depoya diyor. Fırsat bulursam trene binip Menemene çömlek bakmaya gideceğim başka çarem yok. Düzenleyen hosseda : 28-11-2012 saat 09:46 |
02-12-2012, 22:36 | #7 |
Ağaç Dostu
|
Çömlek kebabından bir kaç fotoğraf : Yukarıdaki sayın SDurul'un yazdığı tarife uydum, yeni aldığım kübün kapağını hamurla sıvadım. Birbuçuk saat sonra açtım ama etler pişmemişti. Bu defa kapağı folyo ile sararak ve ateşi biraz canlandırarak yarımşar saat olmak üzere devam ettim pişirmeye. Tam 4 tane yarım saat sonra etler tabakta göründüğü gibi oldular. Çok lezzetli ve lokum gibi bir kebap oldu. Dananın kol tarafından büyük parçalara ayrılmış ete sadece tuz, karabiber ve kimyon ilave ettim. Bunun yanında yarım fincan kadar zeytinyağ ile bir fincan kadar sıcak su kondu kübe. |
29-03-2013, 21:24 | #8 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-10-2010
Şehir: Konya
Mesajlar: 194
|
Alüminyum folyo sağlıklı bir şey değil. Bunu yerine küpün kapağını hamurla tabir yerindeyse contalarsanız daha iyi olur. Düzeltme: Zaten son mesajda belirtmişsiniz. |
09-04-2013, 21:36 | #9 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Sevgili Hosseda dostum. Ellerinize, anlatımınıza sağlık. Ama bir de benim yayınladığım ve anlatıp tarifini verdiğim testi kebabını okurmusunuz. Yorumlarınızı merakla bekliyorum. Sevgi ve saygılarımla |
21-02-2021, 12:21 | #10 |
Ağaç Dostu
|
Havalar soğuktu bahçede fırın yakmak üşütmeye davetiye çıkarmak olurdu bu sebepten evin içinde yanan ocakta ne yapılabiliri düşününce bu kebap gündeme geldi. Yukarıda fotoğrafı olan çömlek elimde yok çarşıda da denk gelmedim. Göveç kabıyla yapmayı denedim ve gayet başarılı oldu. Hesaplı bir kebap ancak çok lezzetli aynı zamanda. Şömine kuvvetli yanıştan sonra rölantiye alınacak (közler muhafaza edilmeye çalışılacak, çok yakış olmayacak arada kısa ama kalınca tek tek odunla takviye edilecek ateş.). Yukarıda yazılı tarif biraz değişti. Et gene en az 3-4 cm. lik kareler şeklinde büyük büyük doğratılmış dana kol ( daha üst lezzet isterim derseniz çıralı et yani antrikot parçalatabilirsiniz), kabın içine etlerle beraber ceviz büyüklüğünde yarım kg. kadar patates (soyulmadan güzelce yıkanmış) koydum, iki baş kuru soğan piyazlık doğrandı iki baş sarmısak soyuldu bütün bütün kondu, iki yemek kaşığı tereyağ çok az iyi kalite z.yağ ilave ederek tuz karabiber kimyonuda eklemek suretiyle çömlek kapağını kapattım ve hamurla güzelce sıvadım(hiç su konmadı) . Yaklaşık 4,5 saat sonra kabı alın pişme işlemi tamamlanmış olacaktır. Ben etlerin kavrulmasını önlemek için ateş ile çömlek arasına bir toprak kapağım var büyük boy onu koyarak çömleği yüksek ısıdan korumaya alıyorum. Şömine kapağı kapalı olduğu için ateşi görmese de kap, etler gayet güzel pişiyor. Bu kebabın kuzine sobada da yapılabileceğini sanıyorum. |
|
|