agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Et, Tavuk, Balık Yemekleri > Et Yemekleri
(https)




Beğeni Düzeni32Beğeniler
  • 1 Gönderen Sevgi Durul
  • 1 Gönderen beka
  • 2 Gönderen beka
  • 2 Gönderen kılıç
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 1 Gönderen kelebek çalısı
  • 4 Gönderen Sevgi Durul
  • 3 Gönderen Tura
  • 1 Gönderen limon_sever
  • 1 Gönderen beka
  • 8 Gönderen esk nisagül
  • 2 Gönderen LavantaSE
  • 2 Gönderen esk nisagül
  • 1 Gönderen kdr1965
  • 2 Gönderen sigortacihasim

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 13-04-2012, 14:12   #1
/
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 19
İnegöl köfte

Yemek sitelerinden aldığım tariflerle yaptığım inegöl köfte, hiç bir zaman dışarda yediğim lezzeti vermiyor.
İşin inceliği nerede bilemiyorum.
Paylaşırsanız sevinirim.

denizkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 19:15   #2
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Sayın denizkan,
Bildiğim kadarıyla köfte yoğrulurken içine birazcık karbonat ekleniyor. Benim İnegöl köfte hakkında öğrenebildiğim sır bu.

Başka bir sırrı varsa, ben de öğrenmek isterim.

denizkan beğendi.
Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 19:54   #3
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-12-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizkan Mesajı Göster
Yemek sitelerinden aldığım tariflerle yaptığım inegöl köfte, hiç bir zaman dışarda yediğim lezzeti vermiyor.
İşin inceliği nerede bilemiyorum.
Paylaşırsanız sevinirim.
Sayın Denizkan, ben 1 kg. Dana döş kıymanın içine 100 gr kıvırcık, 100 gr dana gerdan karıştırtıyorum. Bazen çok yağlı bulursam 100 gr civarında yağsız dana kıyma ilave ettiriyorum.

Yaklaşık bir bardak ekmeği veya galeta ununu, yarım bardak suyunu, tuzunu, bir silme yemek kaşığı karbonatı (üzerine biraz limon suyu koyup köpürtüyorum) koyup yoğuruyorum. Dolaba kaldırıyorum.

Başka bir kapta 2 adet soğanı rendeliyorum (rondo acılaştırıyor) bir kabın içine altına türbent koyup onu da üzerini kapayıp dolaba koyuyorum.

Ertesi gün taze çekilmiş karabiber, arzu edilirse biraz pul biber koyuyorum. iki, üç saat dinlendirip, daha sonra suyunu sıktığım soğanları ekleyip, yanmaz tavada az yağla veya fırın ızgarasında pişiriyorum.

Elektrikli fırında ızgara yaparken, ekmek veya mayalı hamur pişirirken fırının bir köşesine küçük bir kapta kaynar su koyarsanız ızgaralarınız kurumaz.
Hamurunuzun dışında ki kabuk hemen kurumadığı için daha çok kabarır ve yumuşak olur.

denizkan beğendi.
beka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 19:56   #4
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-12-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 79
Ama asıl önemli olan düzgün bir kasap bulmak.

limon ve denizkan beğendi.
beka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 20:08   #5
Ağaç Dostu
 
kılıç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: izmit
Mesajlar: 446
Sayın beka inegöl köfteye ekmek galata unu koyulmaz eşim mobilyacı idi 2 yıl inegölde oturduk orada yaptırıyorduk oradan biliyorum.

limon ve denizkan beğendi.
kılıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 22:49   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Resmi gazetede açıklanan tarif bilgisinde galeta unu olduğu yazıyordu.

http://ekonomi.haberturk.com/makro-e...koruma-kalkani

denizkan beğendi.

Düzenleyen kelebek çalısı : 02-05-2012 saat 22:51 Neden: link ekleme
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 22:55   #7
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2008
Şehir: -
Mesajlar: 3,601
Galeri: 44
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizkan Mesajı Göster
Yemek sitelerinden aldığım tariflerle yaptığım inegöl köfte, hiç bir zaman dışarda yediğim lezzeti vermiyor.
İşin inceliği nerede bilemiyorum.
Paylaşırsanız sevinirim.
İşin sırrı, bu gibi lezzetleri lokal olarak yerinde yemek sanırım

Ben de dışarda köfteyi ancak, Yalıkavak' da bulunan Kavaklı köfteci de yerim sadece. Ne yapsam, formülünü de bulsam, o lezzet aynı olmaz zaten.

denizkan beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2012, 23:11   #8
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,523
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
İşin sırrı, bu gibi lezzetleri lokal olarak yerinde yemek sanırım
Sevgili kelebek çalısı, elbette doğru söylüyorsunuz. Bir de dışarıda yenen her zaman daha değişik ve daha leziz gelir. Tabii bilindik ve emin olunan yerlerde yenince.

Aslen Eskişehir'de doğup büyümüş olsam da, atalarım Abhazya'dan göç edip İnegöl ve köylerine yerleşmişler. Dolayısıyla İnegöl'de çok vakit geçirdim. Eskiden İnegöl Köfteye ne katıldığı sır gibi saklanırdı. Sonradan bir şekilde karbonat ilave edildiğini öğrendik. Galeta unu yerine de, ekmek içi ufalanarak kullanılıyor.

Karbonatla en az dışarda yenilenler kadar leziz oluyor. Denemenizi tavsiye derim.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 08:51   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Karbonat diyenler haklı. Sır Karbonatta
İnegöl köftesinin sırları

900 gr Dana döş ( Kaburga kıymasıda olur) + 100 gr kuzu kıyma + Buluna bilirse 0 numara irmik (Yoksa havanda irmik iyice döğülecek) veya kepeği alınmamış bayat ekmek içi

1-Karbonat
2-Haddinden fazla yoğurmak ve 24 saat dinlendirmek.
3-Soğanı ızgara yapmadan az önce ilave etmek.
4-İstenirse, içine bu aşamada eski kaşar rendeleye bilirsiniz.
5-Önce bir yüzü, sonra ikinci yüzünü pişirme. Eline maşayı alan köfteyle uğraşmaz.
Afiyet olsun.

Orcn, limon ve denizkan beğendi.
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 11:11   #10
/
 
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: Bursa
Mesajlar: 19
Bilgilerini ve önerilerini paylaşan herkeze çok çok teşekkür ediyorum.

Bende karbonat kullanıyordum. Ancak yakın zamanda öğrendiğimi bende paylaşayım. Karbonat yerine kabartma tozu da kullanılabiliyormuş.

Bunu da denedim ama aradağım lezeeti hala bulamadım. Sanırım özellik ette ve köfte harcının buzdolabında bekletilmesindeki detaylarda.

denizkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2012, 11:56   #11
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi denizkan Mesajı Göster
Bilgilerini ve önerilerini paylaşan herkeze çok çok teşekkür ediyorum.

Bende karbonat kullanıyordum. Ancak yakın zamanda öğrendiğimi bende paylaşayım. Karbonat yerine kabartma tozu da kullanılabiliyormuş.

Bunu da denedim ama aradağım lezeeti hala bulamadım. Sanırım özellik ette ve köfte harcının buzdolabında bekletilmesindeki detaylarda.
Bir de bunu deneyin.

İnegöl köfte için kıyma nasıl yoğrulur? - UZMANTV

İnegöl köfte nasıl yapılır? - UZMANTV

İnegöl köfte nasıl pişirilir? - UZMANTV

denizkan beğendi.
limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 22:06   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-12-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kılıç Mesajı Göster
Sayın beka inegöl köfteye ekmek galata unu koyulmaz eşim mobilyacı idi 2 yıl inegölde oturduk orada yaptırıyorduk oradan biliyorum.
Sayın Kılıç, ben ekmek bayat ekmek bulamadığım bir gün kullandım., hiç fena olmadı!
İnegöl köfte de( kıyma karışımından sonra);
1-yoğurmadan sonra köfteyi en az bir gün dinlendirmek,
2- soğan rendesini bekleyip, suyunu çıkarmak ve sadece posasını ( son anda ) eklemek,
3-karbonatın acılığını limonla almak,
4-karabiber ve tuz dışında baharat eklememek ( ben biraz kırmızı pul biber ekliyorum.)
6-sonra da," kasap inşallah kafasına göre takılmamıştır" diye, dua etmek gerekiyor! Çünkü bazen muhteşem olan köfte, bazen garip bir hayvansı kökü ile size kötü bir süpriz yapabiliyor. ( aynı malzeme ve hemen hemen aynı ölçülerle.

denizkan beğendi.

Düzenleyen beka : 06-05-2012 saat 13:02
beka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2012, 22:11   #13
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 08-12-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 79
Fırınlarda da galeta unu da zaten ekmek gibi ; su,un,tuz ve mayadan yapılmıyor mu? Sadece biraz daha fazla fırınlanarak kurtuluyor diye biliyorum.

beka Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 14:46   #14
Ağaç Dostu
 
esk nisagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
Inegöl köfte

Sevgili arkadaşlar bu sayfayı yeni gördüm
anladığım kadarıyla inegöl köfteyi sevenler çok
sizlere vereceğim tarif birebir inegöl köfte tarifidir
bu tarifi kimseyle paylaşmazlar

750 gr dana kaburga
250 gr kuzu kaburga
2 adet kuru soğan
1 çay kaşığı karbonat
1 dilim bayat ekmek
1 çay kaşığı sirke
hayvanın çember yağından 200 gr
not.Etlerimiz makinadan bir kere çekilecek

Kıymamızı,tuzu,sirkeyi ve karbonatı bir kaba alarak en az 15 dk yoguralım
ve bu malzemeyi bir gece ustu kapalı bir şekilde buzdolabının alt rafında bekletelim
ertesi gün soğanlarımızı çok küçük olacak şekilde doğrayıp
robottan çekilmiş bir dilim ekmekle beraber beklemekte olan diğer harca karıştırıp
10 dk hiç durmadan yoğuralım
bir küçük ayrıntı yoğurma işlemini yaparken aralarda serpmek kaydıyla
bir çay bardağı suyu kıymaya yedirmek

evet arkadaşlar sır gibi saklanan köftemiz budur
ben nasılmı öğrendim derseniz
belki bir gün anlatırım
ben uyguluyorum birebir aynısı oluyor
deneyen arkadaşlar bildirsinler
AFİYET OLSUN

limon, Tura, rodoslu ve 5 kişi beğendi.
esk nisagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 15:04   #15
Ağaçsever
 
LavantaSE's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2012
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 92
Selamlar,
benim uyguladığım tarif sevgili esk nisagül'ün tarifne çok yakın. Ancak bir İnegöllü ustadan yalvar yakar aldığım tarifte verilen sır ekmek yerine irmik kullandıkları şeklindeydi. Bu tarifle orjinaline çok yakın lezzetler yakaladım, tabii kullandığınız ete de çok bağlı.

Sağlıcakla...

750 gr dana kıyma
250 gr koyun kıyma ( yağlı )
2 soğan
1/2 su bardağı irmik
1 çay kaşığı sirke
1 çay kaşığı karbonat
Tuz, karabiber


- Kıymaları, irmik,sirke,tuz, karbonat ve karabiberi 15-20 dakika yoğuruyoruz.
- Buzdolabında ağzı kapalı bir gece dinlendiriyoruz.
- Soganı rendeliyoruz ya da rondodan geçiriyoruz ve içine bir havlu kağıt serdiğimiz süzgeçte bekletip suyunu alıyoruz ( 15 dakika yetiyor)
- soğan posasını da katıp, tekrar yoğuruyoruz ve pişiriyoruz.

Afiyet olsun)

rodoslu ve denizkan beğendi.
LavantaSE Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 15:14   #16
Ağaç Dostu
 
esk nisagül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2012
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 214
Evet arkadaşlar sy lavantase haklı köftede et çok önemli
kasabınızın insafına kalmış diyeceğim ama
yinede siz gözünüzün önünde çektirin kıymayı
şahsım adına İTHAL ETLERE VEYA HAYVANA HAYIRRR,HAYIRR

denizkan ve kdr1965 beğendi.
esk nisagül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 18:25   #17
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-06-2012
Şehir: içel
Mesajlar: 18
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esk nisagül Mesajı Göster
Evet arkadaşlar sy lavantase haklı köftede et çok önemli
kasabınızın insafına kalmış diyeceğim ama
yinede siz gözünüzün önünde çektirin kıymayı
şahsım adına İTHAL ETLERE VEYA HAYVANA HAYIRRR,HAYIRR
ithal et yüzünden et yemez oldum. işin sırrı yetiştirdiğimiz yerli hayavanlarımızın doğal kekik türü ile beslenme olayı yayladan (GÖZNE)getirttiğim etlerde bu bariz bir şekilde belli oluyor.

esk nisagül beğendi.
kdr1965 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-08-2012, 21:32   #18
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Değerli arkadaşlar,
İnegöl de ki Meşhur Köfteci Zeynel (dostum Zeynel Usta ) in bir ziyaretimde bana söylediği şuydu.
Mezbaha ya gidip,bir yaşını geçmemiş danaları seçiyorlarmış.Bu dananın da kaburga eti ve döş tarafını köftede kullanıyorlarmış.
Bir kere makinadan çekiyorlar ve anlattığına göre en az yarım saat yoğruyorlar.Hatta yorulun bırakıyor diğre usta devam ediyor yoğurmaya.
Yoğrulan et tezgahda dövülüyor.Yani kıymayı,kaldırıp kaldırıp tezgaha vuruyorlar.Bu işlemde bir 10-15 dakika sürüyor,böylece artık kıyma iyice özleşiyor.
Sonra +5 derece dolaba koyup bir gün dinlendiriyorlar.
Köftenin pişeceği gün sabah erkenden buzdolabından çıkarılan kıymalar,tekrar bir 20-25 dakika yoğuruluyor.Sonra tekrar dolaba koyulup1-2 saat dinlendiriliyor.
Sonra kıymalar çıkarılıp taneleniyor.
İnegöl köftesi o nedenle ciklet gibi olur derdi Zeynel usta.
Bana konuşmalarımızda ne soğandan nede karbonattan bahsettiğini hiç hatırlamıyorum.
Saece et ve tuz dediğini ise çok iyi hatırlıyorum.
Bu yazımı okuyan ve İnegöl de oturan arkadaşlarımız varsa;olurda bir gün Köfteci Zeynel e giderlerse,Antalya dan Şark Sigorta nın eski Antalya Bölge Müdürü Haşim Arıkan'ın selamı var derlerse memnun olurum.
Hepinize afiyet olsun.

kılıç ve mandalinci beğendi.
sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2012, 19:44   #19
Ağaçsever
 
karamanliali's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2010
Şehir: Belcika
Mesajlar: 68
Kimler yukarideki hangi tarifi denedi acaba?
Sonuc?

karamanliali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-11-2012, 23:35   #20
Ağaçsever
 
buyukcoban's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-09-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 89
Bence de herkes bildiğini yazmış ama henüz deneyen ve onaylayan olmamış heralde...

buyukcoban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:25.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024